Dog.bg Форуми : Курс обучение на малкото куче

Към съдържанието

 
 
 
 • (17 Страници) +
 • 1
 • 2
 • 3
 • Последна »
 • Икона
 • Не можеш да публикуваш нова тема
 • Не можеш да отговаряш в тази тема

Курс обучение на малкото куче Оцени темата: ***** 13 Гласове

#1 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

 • No brain - No pain
 • PipPipPip
 • Група: Модератори
 • Мнения: 27930
 • Регистрация: 19-May 05
 • Gender:Not Telling
 • Location:Макондо

Публикувано: 08 March 2006 - 08:37 PM

Предлагания курс е подробно описание на 15 упражнения, на които се основават основните навици по послушание. Тези упражнения се повеждат един път на ден, отработвайки всяко упражнение по два пъти. Всяко занятие се повтаря през ден. За да завършите курса са ви нужни 60 дена.


Автор на курса: Андрей Сиделников
Материалите са преведени от
К-9

Курс обучение на малкото куче
натоварването и методите са съобразени за 2-3-месечно куче

(Уточнение от мен:
Поради възникналите въпроси, относно възрастта: знаем, че кученцето НЕ бива да излиза преди последната си ваксина. Оствям думите на автора: "натоварването и методите са съобразени за 2-3-месечно куче", тъй като така е оргинал. Въпреки това, мисля, че курса трябва да бъде започнат именно след последната васина на малкото куче, т.е. малко след навършване на 3-тия месец.
Бушката)

  Този курс беше написан в отговор на многобройните молби, да разкажем за методите на възпитание на малките кученца и развитието на начални навици за обучение. На пръв поглед на тази тема вече са издадени десетки, може би стотици книги, написани са стотици статии в специализираните списания. В тях има изобилие от съвети, колко е важно да научите кучето на елементарни навици на послушание, като тренировките могат да започнат едва ли не веднага, след навършване на един месец на кучето (използвайки съответните методи, разбира се), че основните навици за послушание най-лесно се усвояват именно в тази възраст. Именно тогава обаче се допускат, понякога непоправими впоследствие грешки при възпитанието. В тази литература обаче, практически няма програма за начално обучение на малките кученца.
  Допълнение е и нежеланието на болшинството от професионалните треньори, занимаващи се с обучение, тък като да се занимаваш с малки кучета е необходимо много време, нужни са много упражнения, а стойността им не е висока. Между другото, оргомен брой стопани на малки кученца  търсят и не намират отговори на най-простите въпроси на какви конкретни навици да учим малкото куче? В каква последователност? Как точно да го правим, в края на краищата? Ние решихме да им отговорим в максимално достъпна форма.


  Предлагания курс е подробно описание на 15 упражнения, на които се основават основните навици по послушание. Тези упражнения се повеждат един път на ден, отработвайки всяко упражнение по два пъти. За да завършите курса са ви нужни 60 дена.

  Натоварването и методите на обучение са съобразени за 2-3 месечно куче. Ако вашият питомец е по-малък изчакайте, ако е по-голям можете да прилагате по-ефективни методи на обучение, например контрастният.

  При отработване на упражненията се използва вкусопоощрителният метод,
метод наталкивания (моля ви, помогнете ми да намеря подходящата дума?) и метод на обучение, с помощта на апортировъчен предмет. Прилагането на тези методи натоварва съвсем слабо нервната система, затова много навици могат да се отработват в толкова ранна възраст.

  Започвайки обучението на вашето куче по предлагания курс, трябва да помните, че с прилагането на прекалено много методи не се достига безотказност в работата, Не трябва да си мислите, че ако добросъвестно отработвате всички упражнения, към 4-5 месец на кучето, ще имате надеждно работещо куче. Това е невъзможно (незрялата нервна система на толкова малко куче не позволява това). Курса обучение може само да даде основата, на която впоследствие да се гради възпитанието на надеждно и управляемо куче.

  Освен упражненията по изработване на основните навици по послушание, в курса са включени и упражнения по социализация на кученцето (приучаване към спокойно реагиране на градските условия), упражнения за привикване към автомобил, обществен транспорт.

  Не трябва да използвате предлаганите упражнения за обучаване на кучета по-възрастни от 5-6 месеца. При тази възраст упражненията ще бъдат неефективни, няма да можете да изработите приемлива управляемост. Нито натоварването, нито методите на обучение не съответстват на особеностите на нервната система на куче, в такава възраст.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#2 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

 • No brain - No pain
 • PipPipPip
 • Група: Модератори
 • Мнения: 27930
 • Регистрация: 19-May 05
 • Gender:Not Telling
 • Location:Макондо

Публикувано: 08 March 2006 - 08:56 PM

Занятие 1

Избор на място за упражненията

За провеждане на упражнението изберете добре познат на кучето терен. Желателно е да няма странични дразнители: други кучета, хора, автомобили. Ако сте избрали подходящо, но непознато за кученцето място, преди да започнете заниманията, разхождайте се там няколко дена, за да привикне да изучи местността, да привикне към страничните шумове и дразнители. Така вашият възпитаник ще се отвлича по-малко по време на заниманията.

Продължителност на упражненията

Общо време за упражненията 90 мин. Това е общото време, което е необходимо за отработване на всички упражнения. Занимавайте се по няколко пъти на ден, в различно време. Отработвайки отделните упражнения, избирайте времето преди хранене, по време на разходка или у дома, но никога веднага след хранене. Ако се упражнявате веднага след хранене стимула на поощрение с лакомство ще бъде неефективен (кученцето практически няма да реагира на лакомството).

Лакомството

Като лакомство е най-добре да се използва варено месо. Подходящ е и всеки продукт, който кученцето харесва. Давайте лакомството на малки хапчици, по 5-7 милиметра (необходимо е да го нарежете или начупите предварително). Парченцата трябва да са достатъчно малки, така че кучето да не се нахрани след 3-5 поощрение.


Препоръки

За разлика от заниманията с големи кучета, упражненията за малките се разпределят през целия ден. Категорично не се препоръчва да се упражнявате с малкото куче час и половина без прекъсване. Работете за едно упражнение 10-15 минути и направете почивка. Отделните упражнения отработвайте по различно време. Така ще намалите натоварването на кучето по време на упражненията кученцето през цялото време ще бъде активно и бодро. По-добре е пет минути да се занимавате с активно работещо куче, отколкото, половин час да се опитвате да постигнете нещо с уморено и загубило интерес кученце.
Преди започване на курса се убедете, че кученцето нормално реагира на нашийника, не му обръща внимание и не се опитва да го свали.
Между отделните упражнения правете почивки от по 5 минути (не повече), през които не се опитвайте да отработвате каквито и да е навици. Просто оставете кученцето на почине и да потича.Упражнение #1 (Продължителност 10 мин.)

Идване по команда


Преди започването на това упражнение разходете кученцето на подбраната площадка около 10-15 минути. Нека потича, да обдуши околността, не го разсейвайте.
Вземете в лявата си ръка лакомството, дайте на кучето да го подуши (пъхнете под носа му свитата в юмрук ръка с лакомството в нея). Щом кученцето се прояви интерес веднага направете няколко крачки назад, протягайки лявата си ръка напред, с отворена длан.
Дръжте се игриво, разговаряйте с кученцето, привличайте вниманието му с гласа и движенията си. При първите занимания не се дръжте като робот, движете се живо и активно, предайте доброто си и игриво настроение на кученцето.
При отработване на всички упражнения, особено при идването по команда, в никакъв случай не говорете на кученцето със строг тон. Така ще убиете желанието му. Тепърва престои прилагането на силните дразнители. Не се опитвайте да изисквате нещо от кучето, трябва да му говорите с весел тон, да го поощрявате с активни движения.
Не е нужно да се подава командата "при мен" на първото занятие. Използваме метод, при който в началото постигаме желаното поведение, а след това се подава стимул. Ако всичко сте изпълнили правилно, кученцето с желание ще дотича при вас и ще посегне към ръката с лакомството. Трябва веднага да му го дадете, да го поощрите с погалване и гласова похвала. Като гласова похвала можете да използвате командата "браво". Тази дума все още е безсмислена за кученцето, но произнасяйки я заедно с погалването и давайки лакомство, вие я превръщате в одобрение.
Не задържайте кучето, не се опитвайте да го накарате да седне или да изпълни нещо повече. Най-добре е да го пуснете веднага отново да се разходи.
За 10 минути повторете упражнението 5-6 пъти.


Упражнение #2 (Продължителност 10 мин.)

Сядане по команда


Кученцето свободно тича около вас. Вземете лакомството в дясната си ръка и го притиснете с палеца си. Привлечете вниманието на кучето, давайки му да го подуши (дръжте ръката с отворена длан напред, близо до носа на кучето). Щом кучето се заинтересува, плавно повдигнете длан, изнасяйки я над главата на кучето. То ще бъде принудено да седне тъй като лакомството се намира точно над главата му. Ако кучето се върти, скача, опитва се да достигне ръката ви с лапи задръжте го за нашийника с лявата си ръка. Командата Седни! засега е безполезна, да се подава на първо упражнение е ненужно.
Щом кученцето седне, веднага подайте команда Браво!, поощрете го с погалване и лакомство. С целия си вид изразявайте радостта и одобрението си. Повторете упражнението 5-6 пъти за 10 минути.

Упражнение #3 (Продължителност 10 мин.)

Приучаване на място


Това упражнение е необходимо да проведете у дома.
Вземете в дясната си ръка лакомство, както и при предишните упражнения, привлечете вниманието на кученцето. Важното е, кучето да се намира близо до своето място, на 2-3 крачки. След като кучето се заинтересува от лакомството, обърнете ръката си с дланта надолу и бавно движейки ръката си, поведете кученцето към мястото му. Ако то се отвлича, спира или просто не иска да върви напред, опитайте отново да привлечете вниманието му с миризмата на лакомството. Ще му го дадете само след като кучето се окаже на мястото си. Не забравяйте да го поощрите с командата браво и погалване. Не опитвайте да карате кучето да остане дълго на мястото си, достатъчно е това, че е стигнало.
Повторете упражнението 5-6 пъти.

Упражнение #4 (Продължителност 10 мин.)

Привикване към повод


Посветете това упражнение на привикването към къс повод.
Закачете повода и отвлечете вниманието на кучето с игра или лакомство. В никакъв случай не дърпайте кучето за повода. Внимавайте да не се закачи за стърчащи предмети, камъни, тъй като дръпването ще бъде много силно и рязко.
Към повода и нашийниците вие и кучето трябва д имате особено отношение. Никога не наказвайте кучето с повод или нашийник, никога не му позволявайте да си играе с тях или да ги гризе.
Засега не опитвайте да дърпате повода на кучето, влачейки го след себе си. Доастатъчно е да го приема спокойно.

Упражнение #5 (Продължителност 20-30 мин.)

Социализация


В течение на 20-30 минути поиграйте с кученцето в парка, на разстояние 50-100 метра от оживена улица. Поощрявайте го, отвличайте го с игри. Би трябвало на такова разстояние кучето да не реагира на силните дразнители от улицата (силно ревящи автомобили, например).Упражнение #6 (Продължителност 15-20 мин.)

Приучване към возене в автомобил


Необходимо е автомобила да е далеч от оживена улица. Така страничните дразнители няма да отвличат и плашат кученцето. Изключете двигателя. Поиграйте си с кучето 15-20 мин. близо до автомобила, приучавайки го да реагира спокойно на голямата машина. Ако кучето прояви интерес, дайте му възможност да подуши автомобила, да се запознае с вида и мириса му.
Засега не трябва да се включва двигателя.

Упражнение #7 (Продължителност 10 мин.)

Развиване на апортировъчни реакции


Поиграйте 5-10 мин. с кученцето с апортировъчния предмет. За това са подходящи любимите играчки на вашето кученце, а също и специално приготвените за целта. Много добро за развитие на апортировъчните реакции е тенис топка с ластик. Не се опитвайте да дърпате предметите. Достатъчно е да привлечете вниманието на кученцето с движещия се предмет. Щом кучето го хване в уста пуснете го.
За сега не трябва да криете предметите желанието да търси за сега не е развито и интереса на кученцето може рязко да спадне.

Повторете това занятие след един ден.
Съвети, как да избягвате основни грешки

Не се престаравайте с повторение на предложените упражнения по няколко пъти на ден. Кученцата са много чуствителни към претоварване. В най-добрия случай просто ще откажат да работят. Количеството упражнения, които са предложени, са напълно достатъчни за изработване на първоначални условни рефлекси.

Командите (жестовете) е необходимо да подавате в момент, когато кучето ви гледа. Много дресьори пренебрегват това правило.

Често може да се види как кученце, или подрастващо куче захапва със зъби повода, с който го водят и го дърпа. Това поведение е следствие на груба грешка, допусната при възпитанието на малкото куче. Забраната да се играе с повода е най-сериозното изискване, което трябва да се изпълнява веднага и безпрекословно. Но не отивайте и в другата крайност кученцето не трябва да се страхува от повода. За това никога не наказвайте кучето с повода или друг аксесоар.


Надяваме се, че вече сте определили на малкото куче постоянно място в къщата, където то трябва да отиде по ваша команда. В никакъв случай не местете мястото, то трябва да бъде постоянно. Поне до тогава, докато не отработите командата място по време на движение.

Избирайки нашийник, обърнете внимание на качеството на халките. На повода трябва да има две халки (презацепвайки дългия повод вместо късия, вие през цялото време ще контролирате кучето; двете халки ще ви потрябват и в бъдеще за отработка на някои специални и защитни навици).Занятие 2

Място на занятието

Старайте се на първите занятия всичките упражнения да провеждате на едно и също място. Така ще отслабите въздействието на отвличащите дразнители за кученцето. Само по себе си, това не касае социализацията. И разбира се, упражнението за приучаване на място провеждайте у дома. За упражнението по привикване на кучето към автомобил трябва да подберете съответните описани условия.Продължителност на занятието

Общото време е 90 мин. Както и на предишното занятие, вие ще отработвате различни упражнения в различно време на деня. Не тренирайте веднага след хранене вкусопоощрителният метод на обучение ще бъде неефективен (кученцето няма или ще реагира неохотно на лакомството).Лакомство

Като лакомство е най-добре да се използва варено месо. Подходящ е и всеки продукт, който кученцето харесва. Давайте лакомството на малки хапчици, по 5-7 милиметра (необходимо е да го нарежете или начупите предварително). Парченцата трябва да са достатъчно малки, така че кучето да не се нахрани след 3-5 поощрение.


Препоръки

И така, вие два пъти сте провели първото занятие. Кученцето трябва вече да реагира на жест и да дотичва при вас, по жест да сяда и да следи от мястото си отблизо ръката ви. Също така трябва вече спокойно да реагира на дразнителите от улицата, на разстояние 50-100 метра, спокойно да играе покрай автомобил с изключен двигател и да си играе с предложената му топка (или друг апорт). Също така трябва да реагира спокойно на закачения къс повод.
Разбира се, изработените навици още не са надеждни. Кученцето след вашия жест може да изпълни желаното (да седне, да дойде към вас или да отиде на място), а може и да не го изпълни. Това е нормално. Важното е, че първоначалните условни рефлекси вече се появяват. Ако кученцето изобщо не изпълнява, ще трябва да повторите първата част толкова пъти, колкото се налага. Не трябва да преминавате към следващо упражнение, ако предишното не е изпълнено. Не трябва да бързате, все пак обучавате кучето за себе си. По-добре е надеждно да отработите само няколко навика, отколкото повърхностно да изучите сложната програма на обучение.
Всяка добре изпълнена команда (напомняме ви, че командите се подават с жест) се поощрява както с глас, така и с лакомство и с погалване.

Не сегашното занятие ще започнем да въвеждаме гласовите команди. Вие вече познавате поведението на вашето кученце и ще можете правилно да отгатнете, кога кучето ще изпълни нужното действие. Работата е в това, че за изработването на условен рефлекс, е изключително важно командата да се подава ПРЕДИ да подадете съответния жест и е важно кучето да седне след този жест. Тоест, нужно е да се спазва строга последовтелност:
- команда
- жест
- изпълнение на командата и жеста от кучето
Именно в такъв ред. Интервалът между тези действия трябва да е 0,5-2 секунди. Интервалът между командата и жеста зависи от вас, а към минимален интервал между жеста и изпълнението на командата ще се стремите не един месец.
Кучетата обикновенно бързо започват да работят по жест, приучаването към гласови команди се получава по-късно. Именно за това първоначално се работи с жест и вашето куче още достатъчно дълго няма да изпълнява команди без жест. Това е нормална ситуация, не се притеснявайте. Просто повтаряйте гласовата команда преди жеста и след известно време (месец и половина) ще можете да използвате само гласови команди.
Пристъпвайки към отработване на упражненията, сложете нашийника на кучето.
Между всички упражнения правете почивки от по 5 мин., през които не се опитвайте да отработвате никакви навици. Просто оставете кучето да си почине и да потича.Упражнение #1 (Продължителност 10 мин.)
Идване по команда


След 10-15 минути разходка започнете да отработвате упражнението. Сега, преди да подадете жеста, подайте гласова команда при мен (около 0,5-2 секунди преди жеста). Командата трябва да се произнася ясно, силно, но не крещейки, за да не изплашите кученцето. Тонът ви трябва да е доброжелателен. Изработването на този навик не трябва да е свързано с отрицателни емоции или раздразнение. Не забравяйте, че при подаване на жеста, вие активно отстъпвате назад, за да увлечето кученцето след себе си.
На това занятие кученцето трябва вече да реагира на жест, затова не е нужно да привличате вниманието му с лакомство. Дайте му да подуши лакомство само ако кученцето упорито игнорира жеста, или много се разсейва.
Не се стремете да увеличавате разстоянието, привикайте кучето от около 3-4 крачки.
Поощрявайте кучето всеки път, когато след команда и жест дотича при вас. След поощрението веднага освободете кучето. Ако дотича при вас без команда, искайки лакомство, не го поощрявайте (но не се и карайте, просто не реагирайте на това действие). Движете се активно, живо, предавайки вашето състояние на кученцето.
За 10 мин, повторете повикването 5-6 пъти.

Упражнение #2 (Продължителност 10 мин.)
Сядане по командаВашето куче вече трябва понякога да сяда след подаване на жест (напомняме ви, че жеста в случая е повдигаща се дясна ръка, с обърната към кучето длан).Сега вече, преди подаване на жеста (около 0,5-2 сек.) подайте команда седни. Ако кучето не реагира, привлечете вниманието му с миризмата на лакомство. На това упражнение, необходимостта да придържате кучето с лявата ръка за нашийника, би трябвало да отпадне, кученцето е разбрало какво се иска от него и активно сяда. Не изисквайте да остава седнало дълго време, нека просто седне и веднага го поощрете.
Много вероятно е кученецето да се опитва да си изпроси лакомство, сядайки без команда. Не реагирайте на това действие, дори ако е изпълнено бързо и перфектно. Трябва да го поощрявате само ако седне, в следствие на команда и жест.
Повторете упражнението 5-6 пъти.

Упражнение #3 (Продължителност 10 мин.)
Приучаване на място


Това упражнение трябва да правите у дома.
Отработвайте го, както в първото занятие. Практически, стойте до мястото, увличайки кученцето с жест. Но сега, преди подаване на жеста дайте команда на място. Не увеличавайте разстоянието. Нека кучето отиде на мястото си от разстояние 1-1,5м., след подаване на гласова команда и следвайки ръката ви. В момента, в който се окаже там, където искате, веднага му дайте лакомство и го поощрете.
Повторете 5-6 пъти.

Упражнение #4 (Продължителност 15 мин.)
Приучване към поводПродължаваме да привикваме кученцето към закачения повод. Разхождайки се с кучето, вече можете понякога да го увличате в посоката, в която искате. Не е страшно, ако кучето е още неуправляемо, главното е да реагира спокойно на опъването на повода. Не трябва да дърпате рязко повода. Поощрявайте и ободрявайте кученцето по време на разходката.
Отново ви обръщаме внимание на особеното отношение, което трябва да имате вие и кучето към повода и нашийника. Никога не наказвайте кучето с тях, никога не позволявайте на кучето да си играе с тях или да ги гризе.


Упражнение #5 (Продължителност 20-30 мин.)
Социализация


Играйте с кучето на същото място, като и при предишното занятие, но сега вече се приближете към оживена улица (в края на парка) на 20-30 метра. Отвлияайте вниманието на кучето с игра, ако то реагира силно на дразнителите от улицата. Ако кученцето не се страхува, периодично го водете до края на парка (така че, до оживената улица да има 10-15 метра), а след това се отдалечете. Поощрете кучето при първите 2-3 приближавания към края на парка.

Упражнение #6 (Продължителност 15-20 мин. мин.)
Приучаване към возене в автомобил


За това ще ви е нужен помощник. Нека автомобила е там, където беше и на първото занятие. Помощника трябва да седне в автомобила. Двигателя трябва да е изключен. Приближете кучето към автомобила, нека се запознае с обстановката. След това го отведете на 20-30 метра. Помощника по ваша команда трябва да включи двигателя. Успокойте и поощрете кучето. Ако то реагира спокойно разхождайте се наоколо, без да доближавате автомобила. Помощника трябва 2-3 пъти до края на упражнението да включи и изключи двигателя (но не трябва да дава газ силно).
Ако кучето проявява безспокойство, то дистанцията за вашия питомец е малка. Увеличете я (например до 50 метра) и продължете да отработвате упражнението.


Упражнение #7 (Продължителност 10 мин.)
Развиване на апортировъчни реакции


Играйте с кученцето с апорта, също и с топка на ластик. Сега пробвайте не просто да давате предмета, а преди да го дадете да се отдалечавате с него. Нека кученцето ви догони и да опита да вземе предмета. Не дърпайте предмета от устата на кучето в момента, в който кучето го захапе веднага го пуснете.
Както и преди, за сега не трабва да се крият предмети стремежа за търсене още не е развит и интереса на кученцето може рязко да спадне.

Повторете цялото занятие след ден.
Съвети, как да избягвате най-честите грешки

При отработване на идване по команда се старайте да давате командата в момента, когато кучето не се отвлича със странични дразнители. Ако то се е заинтересувало от нещо в тревата, трябва да го отклоните или да почакате, докато ви обърне внимание. Условния рефлекс при командата при мен още не е изработен и не бива да усложнявате процеса на работа.
.
Понякога кученцето се разсейва и не реагира нито на жест, нито на команда. Не се дразнете, постарайте се да го привлечете към себе си, като при това не стойте на едно място.

Оптималната дължина на късия повод е 1 метър. Практически, всички продавани поводи са по-дълги (до 3 метра). Дължината не ви улеснява, дори саъзадава неудобство при работа. Затова, непременно скъсете повода.

Командите и жестовете винаги подавайте по един и същи начин. Така по-лесно и бързо ще изработите условния рефлекс.

Не използвайте при обучението на малкото куче нашийник, тип удушвач. Вашите сили с достатъчни, за да контролирате 2-3 месечно куче от всяка порода, с помощта на обикновен нашийник.

Никога, при обучението на малко куче, не използвайте метален нашийник с шипове. Не го използвайте дори през почивките между упражненията, за разходка. Този вид нашийник е много силно средство, използвано само в някой случаи при големи кучета.
Занятие 3
Място за занятията

Упражненията провеждайте както и преди в позната обстановка. Така няма да ви се налага да приучавате малкото куче всеки път към нова обстановка.


Необходимо време

Общото време е 90 мин. Както и на предишното занятие, вие ще отработвате различни упражнения в различно време на деня. Не тренирайте веднага след хранене вкусопоощрителният метод на обучение ще бъде неефективен (кученцето няма или ще реагира неохотно на лакомството).


Лакомство

Като лакомство е най-добре да се използва варено месо. Подходящ е и всеки продукт, който кученцето харесва. Давайте лакомството на малки хапчици, по 5-7 милиметра (необходимо е да го нарежете или начупите предварително). Парченцата трябва да са достатъчно малки, така че кучето да не се нахрани след 3-5 поощрение.Препоръки
Вашето куче трябва вече уверено да сяда по команда, подадена преди жеста, да идва по команда с жест, да следва ръката след команда място, да реагира спокойно на опъване на късия повод, а също така да остава спокойно при автомобил с включен двигател, от разстояние 20-30 метра, също да се чуства спокойно и уверено на същото разстояние от оживена улица.
Както и преди, кученцето не винаги изпълнява желаните действия при първа команда (жест), може да се разсейва от силни дразнители. На команда без жест кучето все още не реагира, за това му е рано.

Пристъпвайки към отработване на упражненията, сложете нашийника на кучето.
Между всички упражнения правете почивки от по 5 мин., през които не се опитвайте да отработвате никакви навици. Просто оставете кучето да си почине и да потича.

Упражнение #1 (Продължителност 10 мин.)
Идване по команда


Преди да започнете, разходете кученцето 10-15 мин.
Отработвайте упражнението като в предишното занятие:
- команда
- жест
- изпълнение
- поощрение
Единствената разлика - опитайте се да не отстъпвате назад. Подавайки командата и жеста, стойте на място. Направете го на разтояние от кучето 4-5 крачки. След като кучето дойде при вас, веднага го поощрете и му дайте лакомството. Пуснете го да се разходи.
За 10 мин, повторете 5-6 пъти.


Упражнение #2 (Продължителност 10 мин.)
Сядане по команда


При отработване на това упражнение подавайте гласовата команда точно и ясно, жеста също трябва да бъде ясен. Колкото по-еднообразни са жестовете и командите ви, толкова по-лесно ще учи кучето. Спазвайте строгата последователност : команда седни жест кучето сяда поощрение.
Поощрявайте само сядането по команда. Не изисквайте бързина на изпълнението.
Повторете упражнението 5-6 пъти.


Упражнение #3 (Продължителност 10 мин.)
Приучаване на място


Това упражнение се прави у дома.
Застанете прави на разстояние 1-1,5 метра от мястото, подайте командата и изпълнете жеста с ръка. Постарайте се да накарате кученцето да отиде на място не следвайки ръката с лакомството, а след командата и жеста. Ако кучето се бави с изпълнението на командата, както и преди, привлечете го с миризмата на лакомство.
Поощрението дайте веднага, щом кучето се окаже на мястото си.
Повторете 5-6 пъти.

Упражнение #4 (Продължителност 15 мин.)
Приучаване към поводРазхождайки се с кучето на повод, не само опънете повода, но и прилагайте леки подръпвания. Правете го, когато искате да увлечете кучето в една или друга посока. Поощрявайте го ако то реагира спокойно на опъването на повода и подръпванията. Ако все още проявява безспокойство успокойте го с игра и погалване.


Упражнение #5 (Продължителност 20-30 мин.)
СоциализацияТова и следващите упражнения по социализация вече отработвайте на къс повод.
Разхождайки се с кучето на познато място, от време на време отивайте към края на парка, нека то види отблизо движещите се хора, минаващите наблизо коли. Успокоявайте го и го поощрявайте.


Упражнение #6 (Продължителност 15-20 мин.)
Приучаване към возене в автомобилЗапочнете упражнението както и преди на разстояние 20-30 метра. Отново ви е нужен помощник. След като той включи двигателя, поведете кучето директно към колата и следете внимателно за неговите реакции. Окуражавайте го. Поиграйте с кучето близо до колата, разходете го около нея. Ако кучето иска да подуши автомобила позволете му.
Помощника изключва двигателя, а вие отведете кучето на 10-15 метра от колата и чак тогава, отново включвате двигателя. Ако кучето реагира нормално (равнодушно или заинтересовано, но без страх), поощрете го и отново се приближете. Направете 2-3 повторения (включване на двигателя приближаване към колата след известно време, спиране на двигателя отдалечаване). Ако кученцето показва силно безспокойство или страх, не бива да приближавате колата прекалено много.

Упражнение #7 (Продължителност 10 мин.)
Развитие на апортировъчни реакцииИграейки с апорта, когато кучето го захапе не пускайте веднага. Нека понякога чуства съпротивление. Но не бива да дърпате предмета, не трябва и дълго и силно да го дърпате към себе си.
Използвайте различни предмети. Помнете, че всеки път кученцето трябва да ви победи, т.е. да вземе апорта.

Повторете занятието след ден. Не бързайте самостоятелно да усложнявате упражненията.

Съвети как да избягвате най-честите грешки


Може да прикрепите ластик не само към топка за тенис, но и към други предмети. Използвайте любимите играчки на кучето. С помощта на ластика (или връвчицата) можете да оживявате предмета и това ще накара кучето да работи много по-активно. Накарайте го малко да потича след апорта, после му дайте възможност да го хване със зъби. Кучето трябва да почуства известно съпротивление (но не толкова силно, че да измъкне прдмета от зъбите му), след това пуснете връвчицата и позволете на кученцето да отнесе предмета.

Жеста при команда на място може да се подава с тази ръка, с която ви е удобно в момента. Работата е там, че този жест се прилага и при отработване на навици, при които ни е необходимо да накараме кучето да се движи в желаната от нас посока. Например, при отработване на команда напред, свободно. Още повече, в професионалното обучение, при обучение на следа, при откриване на криещият се помощник се прилага същия жест опъната в посока на предполагаемото движение ръка, с обърната надолу длан. За това сега е важно да подавате този жест и с двете ръце, за да може кученцето добре да го види.

Ако видите, че някое упражнение не е отработено както трябва, не преминавайте към следващото, докато не отстраните недостатъците.
По-добре да загубите седмица, отколкото да изкарате курса набързо, без да постигнете резултат.

За приучаване на кучето към автомобил използвайте винаги една и съща кола. След време ще можете да го привиквате и към други коли, но за изработването на навик са нужни едни и същи условия.

Ако по време на упражненията по социализация кученцето се заинтересува от нещо, например подземни дупки, по-добре е да му позволите да изследва обекта. Дори ако трябва да прекъснете програмата.

Условията при отработване на апортировъчни реакции могат да ви се сторят противоречащи на правилата за непозволяване на доминиране на кучето. Но на дадения етап на развитие, наистина е необходимо да провокирате увереността на малкото куче и неговата самостоятелност. Да го поставите на място ще може и в бъдеще.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#3 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

 • No brain - No pain
 • PipPipPip
 • Група: Модератори
 • Мнения: 27930
 • Регистрация: 19-May 05
 • Gender:Not Telling
 • Location:Макондо

Публикувано: 08 March 2006 - 09:01 PM

--
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#4 Потребителят е офлайн   radika Икона

 • Member
 • PipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 24
 • Регистрация: 26-January 06
 • Gender:Female
 • Location:И тук, и там ...

Публикувано: 08 March 2006 - 09:40 PM

Цитат

На ошейнике должно быть два кольца (перецепляя длинный поводок вместо короткого, вы все время контролируете собаку; два кольца пригодятся также в будущем при отработке неоторых специальных и защитных навыков). (пак моля за помощ при превода тук)

На повода трябва да има две халки (презацепвайки дългия повод вместо късия, вие през цялото време ще контролирате кучето; двете халки ще ви потрябват и в бъдеще за отработка на някои специални и защитни навици).

#5 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

 • No brain - No pain
 • PipPipPip
 • Група: Модератори
 • Мнения: 27930
 • Регистрация: 19-May 05
 • Gender:Not Telling
 • Location:Макондо

Публикувано: 08 March 2006 - 09:47 PM

Цитат

На повода трябва да има две халки (презацепвайки дългия повод вместо късия, вие през цялото време ще контролирате кучето; двете халки ще ви потрябват и в бъдеще за отработка на някои специални и защитни навици).

Благодаря! r)
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#6 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

 • No brain - No pain
 • PipPipPip
 • Група: Модератори
 • Мнения: 27930
 • Регистрация: 19-May 05
 • Gender:Not Telling
 • Location:Макондо

Публикувано: 08 March 2006 - 11:27 PM

Имам едно голямо съмнение - мисли ли някой, че би се заел да изпълнява горните упражнения. Това е само първата част - има още 14. Един ден първата, след ден - пак. После започваш с втората и т.н.
Дали има смисъл да се превежда всичко, ако никой няма да го ползва? bl)
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#7 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Покажи галерията
 • Група: Root Admin
 • Мнения: 13834
 • Регистрация: 05-July 04
 • Gender:Male
 • Location:Sofia

Публикувано: 09 March 2006 - 12:54 AM

Напротив - аз чета и е много полезно, ще бъде от полза на всички.

Благодаря !

#8 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

 • Advanced Member
 • Икона
 • Покажи галерията
 • Група: Без дом
 • Мнения: 11311
 • Регистрация: 04-October 04
 • Gender:Male
 • Location:София, Борово

Публикувано: 09 March 2006 - 09:32 AM

По принцип досега нямаме материали за обучение на кутрето в този форум. На хората им се казва: чакай да навърши 5 месеца и те не знаят какво да правят дотогава. А е нужно да се поставят основите. Затова мисля, че материалът е полезен и необходим.
Аз самата като беше бебе Реджо имах желание да го уча, но не знаех как. По-късно се оказа, че в доста неща съм допускала грешки и трябваше да сменяме команди, да започваме отначало.
Браво, Бушка. bravoS

#9 Потребителят е офлайн   caramelcha Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 44
 • Регистрация: 24-February 06
 • Location:Варна

Публикувано: 09 March 2006 - 04:00 PM

Благодаря за хубавата тема! Кучето ми е точно на такава възраст, даже започнах да упражнявам командите днес. Ефектът е поразителен. С нетърпение чакам и следващите публикации.

#10 Потребителят е офлайн   Елен Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 1345
 • Регистрация: 03-August 04
 • Gender:Female
 • Location:София

Публикувано: 09 March 2006 - 04:14 PM

Навремето, докато чаках да пристигне Льова от Русия няколко пъти препрочитах тези материали от К-9. Те станаха нещо като база за обучението й. Макар, че тя беше вече 3.5 месечна, когато дойде при мене, основните неща използвах, но по на бързо и на по големи порции.
Има много полезни неща и дори да не се следват стъпките така подробно, ще има ефект.
User's Signature

Качена снимка

#11 Потребителят е офлайн   gu6tera Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 75
 • Регистрация: 26-March 05
 • Gender:Female
 • Location:София

Публикувано: 09 March 2006 - 04:33 PM

Макар, че ние вече сме малко наг посочената възраст, научаваме полезни неща...БРАВО и Благодаря!!! super best

#12 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

 • No brain - No pain
 • PipPipPip
 • Група: Модератори
 • Мнения: 27930
 • Регистрация: 19-May 05
 • Gender:Not Telling
 • Location:Макондо

Публикувано: 09 March 2006 - 07:16 PM

Хм, радвам се, че наистина ще е полезно. Пуснах и второто - горе, под първото, Там ще пускам и останалите - едно след друго.
Наистина, дори да не се приложи крачка по крачка, е полезно, защото се схваща принципа на обучение.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#13 Потребителят е офлайн   nooby Икона

 • Група: Потребители
 • Мнения: 1
 • Регистрация: 11-March 06

Публикувано: 11 March 2006 - 07:49 PM

Цитат

... Дали има смисъл да се превежда всичко, ако никой няма да го ползва?

Благодаря за превода. Очаквам следващите части :)

#14 Потребителят е офлайн   suzanka Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 437
 • Регистрация: 11-December 05
 • Location:гр. Видин

Публикувано: 11 March 2006 - 08:07 PM

Полезно е! Браво! 1super super best victoryVVV worthy

#15 Потребителят е офлайн   suzanka Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 437
 • Регистрация: 11-December 05
 • Location:гр. Видин

Публикувано: 11 March 2006 - 08:20 PM

Мисля, че тези стъпки (или подобни на тях) са подходящи и за страхливи кучета. Строг нашийник и корекций са достатъчни за да обезкуражат някои кучета.

#16 Потребителят е офлайн   bobodraganov Икона

 • Newbie
 • PipPipPipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 7
 • Регистрация: 01-February 06

Публикувано: 12 March 2006 - 08:57 AM

Благодаря за превода. Има много полезна информация, особено за мен, защото съм на 14 години. Чакам с нетърпение следващия предвод.

#17 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

 • No brain - No pain
 • PipPipPip
 • Група: Модератори
 • Мнения: 27930
 • Регистрация: 19-May 05
 • Gender:Not Telling
 • Location:Макондо

Публикувано: 14 March 2006 - 01:20 AM

Занятие 4
Избор на място

Направете старателно избор на място за упражнението по социализация. Вече е необходимо на улицата, до парка, да е достатъчно оживено, защото целта на това упражнение е именно да приучим кученцето да реагира спокойно на многото хора.


Лакомство

Като лакомство е най-добре да се използва варено месо. Подходящ е и всеки продукт, който кученцето харесва. Давайте лакомството на малки хапчици, по 5-7 милиметра (необходимо е да го нарежете или начупите предварително). Парченцата трябва да са достатъчно малки, така че кучето да не се нахрани след 3-5 поощрение.

Препоръки

Започвайки упражнението се убедете, че кученцето реагира на съчетанието команда+жест при идване, сядане, при отиване на място от неголямо разстояние. Също така, кучето трябва вече да се държи спокойно в автомобил с включен двигател, реагира спокойно на дразнителите на улицата, когато се намира на края на парка, уверено се движи на повод, като не се страхува, когато той е опънат или на леки подръпвания.
Отработвайки днешното упражнение, изменете тактиката на даване на лакомство. Жеста за отработване на идване по команда, сядане, отиване на място правете с празна длан, в която няма лакомство. Парченцата месо дръжте в другата ръка, без да ги показвате на кучето и без да привличате вниманието му. След като кучето изпълни командата, поощрете го давайки лакомството с другата ръка. Така вие преминавате към изпълнение на команда само по жест, а не поради миризмата на лакомство.
Разбира се, ако при обучението кученцето изобщо не реагира на команда и жест, ще трябва да поставите лакомството в ръката, с която подавате жеста и да работите както преди (привличайки вниманието на кучето с миризма). Това обаче означава, че вашият питомец още не е усвоил програмта от предишните занятия и не бива да преминавате на следващото ниво.
Преди работа, както винаги сложете нашиник на кучето. Правете почивки между упражненията не по-малко от 5 мин. През това време оставете кучето да почине и да потича.Упражнение #1 (Продължителност 10 минути)


Идване по команда

Започнете упражнението след 10-минутна разходка.
И така, вземете лакомството в дясната си ръка. Подайте команда при мен, направете кратка пауза (0,5-2 сек.) и подайте жест лява ръка (без лакомство) в страни. Отстъпвайте назад, само ако кученцето реагира, но се бави с изпълнението. Дотичалото куче посрещайте с дясната ръка, с лакомството, погалване и команда браво. Не забравяйте, че гласа ви и целия ви вид, трябва да изразяват радост от изпълнението на командата. Отработката на навика идване по команда (както и цялото обучение на послушание на малкото куче на този етап) повече прилича на игра и възможност за него, да получи вкусно парченце, а не на сериозна работа. Затова, ако видът ви е мрачен, гласът ви е нисък и строг, не работете с кучето в такова състояние. Така рискувате да убиете желанието на кучето за работа. Това се отнася най-вече на идването по команда.
Когато кучето дойде при вас не го задържайте пуснете го веднага да тича.
За 10 мин. повторете повикванията 5-6 пъти.

Упражнение #2 (Продължителност 10 минути)

Сядане по команда

Вземете лакомството в лявата си ръка. Жестът (след команда седни) подайте с дясната. Днес въвеждаме важно усложнение: След като кученцето седне, задръжте го около 5 секунди. Направете така: след като кучето седне, не му давайте лакомството веднага, а почакайте 5 сек. Ще е хубаво, ако питомеца ви търпеливо чака. Тогава след 5 сек. го поощрете, дайте му лакомството и го пуснете отново да тича. Но по-вероятно е кучето, неочаквайки такъв обрат на нещата, да стане неспокойно и да се изправи. Бързо сложете лакомството от лявата, в дясната ръка и действайте както и на предишните занимания: привлечете вниманието му с миризмата на месото, подайте жест. Не повтаряйте командата, искаме кучето да седне и да запази това положение след първата команда. След като отново седне, дайте лакомството и после го пуснете да потича.
Много е важно, да давате лакомството и да поощрявате кучето именно в този момент, когато то седи, а не когато е станало.
Повтаряйки упражнението, отново се опитайте да постигнете 5 секундно задържане. Кученцата обикновено бързо разбират, какво се иска от тях и започват търпеливо да чакат. Може да стане и след 1-2 занятия, не бързайте. Но ако вашия питомец веднага е разбрал, че е нужно да поседи известно време (а това става внезапно бил е неуправляем, а ето сега седи, колкото е нужно), не прибързвайте и не усложнявайте нещата. Не увеличавайте времето на задържане това може да доведе до сривове, кученцето не е готово. Ще постигнем надеждано и дълго задържане, но не е нужно това да става за няколко занятия.
Повторете упражнението 5-6 пъти.


Упражнение #3 (Продължителност 10 минути)

Приучаване на място


Това упражнение правете у дома.
Застанете недалеч от мястото 2 метра, подайте команда и изпълнете жеста с ръка. Напомняме ви, че лакомството е в другата ръка, а жеста се изпълнява с празна ръка. Ако кучето се бави с изпълнението на комнадата, увлечете го с жест на дланта. Нека ръката е празна, без лакомство, но ще сработи условния рефлекс, изработен при предишните занятия: кучето ще тръгне след ръката ви. Щом се окаже на мястото си, веднага го поощрете с команда браво, лакомство, погалване и го освободете.
Повторете 5-6 пъти.

Упражнение #4 (Продължителност 15 минути)

Приучаване към аксесоари


Пригответе намордник. Разхождайки се с кучето на къс повод, продължавайте на опъвате леко повода и да го подръпвате. Спирайте от време на време, сложете в намордника парченце месо и го предложете не кучето. Нека то пъхне муцуната си в намордника и изяде парченцето. Не задържайте намордника на муцуната му, веднага го поощрете и го пуснете. По време на разходката повторете упражненето няколко пъти. Нека намордника е широк, все още е рано да го приучавате към него.

Упражнение #5 (Продължителност 20-30 минути)

Социализация


Правете упражнението на същото място, където сте правили и предишните упражнения по социализация. Излезте на тротоара, до парка. Разходете се по тротоара и внимателно наблюдавайте реакциите на кучето. Ако то заинтересовано се дърпа към преминаващите хора, леко го издърпвайте (трябва да свиква към управлението на повода). Трябва да разбере, че може да гледа хората, но не и да ги души. От време на време поощрявайте кученцето.
Ако то проявява неспокойствие, успокойте го и го ободрете. Влизайте за малко в парка, без да се отдалечавате много от тротоара. След 1-2 минути се върнете обратно.
Ако кучето панически се страхува, ще трябва да се върнете към упраженията от предишното занятие до тогава, докато кучето не свикне.


Упражнение #6 (Продължителност 15-20 минути)

Приучаване към возене в автомобил


Това е поредното усложнение.
Разхождайте се с кучето непосредствено до автомобила, без да се отдалечавате. Помощника ви трябва по време на упражнението да включи и спре двигателя 3-4 пъти. Поощрявайте и успокоявайте кучето, ако то иска да подуши колата позволете му.
В случай на панически страх, задължително се върнете към условията на педишното занятие и го отработвайте толкова, колкото е нужно.

Упражнение #7 (Продължителност 10 минути)

Развиване на апортировъчни реакции


Накарайте кучето да потича след апорта, преди да му го дадете. Но не се престаравайте, не трябва да му е толкова трудно, че да загуби интерес. Това важи и за борбата за предмета. Кученцето трябва да чуства съпротивление, но не прекалено силно. Винаги му давайте да отнесе апорта.

Повторете занятието след ден. Не бързайте да въвеждате усложнения самостоятелно.
Съвети как да избягвате най-честите грешки

Никога не наказвайте кученце или порастнало куче след идване при команда при мен. Ако искате да го накажете, по-добре идете вие при него и го хванете. На голямо куче, можете да подадете команда седни или ред, а после можете да правите всичко, каквото си поискате. Но е достатъчно един или два пъти да се държите грубо с кучето, дошло по ваша команда и работата по тази команда е приключена и провалена.

Ако вече сте направили грешката и от незнание сте наказвали куче, дошло след команда при мен сменете командата с друга, която за кучето не е свързана с отрицателни емоции. Поробвайте ела тук. Но вече строго се придържайте към правилата при отработване на тази команда. След време, когато негативната връзка с командата при мен затихне, ще можете лесно да се върнете на правилната команда.

Понякога, при обучението е трудно да влезнеш в образ Но е необходимо да бъдете малко артисти, за да ви повярва кученцето. Радостта ви, когато поощрявате кучето, трябва да бъде максимално искренна. Само тогава и поощрението с глас ще бъде ефективно.

Често е невъзможно да поощрите кучето точно в момента, в който то изпълнява исканото действие. Например, седнало е при команда седни, дали сте команда браво, погалили сте го, и в момента, в който му давате лакомството кученцето вече е станало. Не е страшно, важното е, че поощрението е започнало в правилния момент. Не бива да нервничите и строго да разговаряте с вашия питомец, продължете да го поощрявате.

Заимавайки се с апортиране, вие трябва да сте на ясно какво точно правите. Целата на упражненията е изработване и повишаване на заинтересоваността на кученцето към апортиране, а не изработване на навик в класически спортен вид. Затова за сега не е нужно да искате от кучето да донася предмет и да сяда пред вас с предмета в зъби. Ще можете да изработите това и по-късно, за сега е достатъчен интереса му апортирането.


Може да стане така, че при отработването на повечето навици да не срещнете никакви проблеми, но при някой от тях (социализация или отиване на място) обучението да не върви. При това положение няма смисъл да усложнявате повечето упражнения. А при порблемните навици не може и да става въпрос за усложняване, докато кучето не усвои вече въведеното.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#18 Потребителят е офлайн   spi Икона

 • Member
 • PipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 29
 • Регистрация: 20-March 06

Публикувано: 22 March 2006 - 05:36 PM

Кученцето ми е точно на 3месеца и започнах този курс от вчера, ще ви пиша за резултатите. Съветите са полезни ако не се справя то ще е поради недостатъчно занимание от моя страна, а не от друго.
Искрено ви благодаря за темата! super best

#19 Потребителят е офлайн   Mini Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Покажи галерията
 • Група: Потребители
 • Мнения: 528
 • Регистрация: 09-December 04
 • Gender:Female
 • Location:София

Публикувано: 22 March 2006 - 07:53 PM

Цитат

Никога не наказвайте кученце или порастнало куче след идване при команда при мен. Ако искате да го накажете, по-добре идете вие при него и го хванете. На голямо куче, можете да подадете команда седни или ред, а после можете да правите всичко, каквото си поискате. Но е достатъчно един или два пъти да се държите грубо с кучето, дошло по ваша команда....
(тук нещо ми се губи смисъла ето оригинала:
Никогда не наказывайте щенка и взрослую собаку после подхода по команде "ко мне". Если хотите наказать вашего питомца, лучше поймайте его сами. Взрослой собаке можно дать команду "сидеть" или "рядом", а затем делайте все, что хотите. Но достаточно один-два раза повести себя грубо с собакой, подошедшей по вашей команде, выработку этого навыка можно считать законченной.)

Аз си го превеждам така: "....но достатъчно е един-два пъти да се отнесете грубо с куче дошло по ваша команда и можете да считате изграждането на този навик за приключено (в смисъл забравете за изграждането на този навик).

#20 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

 • No brain - No pain
 • PipPipPip
 • Група: Модератори
 • Мнения: 27930
 • Регистрация: 19-May 05
 • Gender:Not Telling
 • Location:Макондо

Публикувано: 22 March 2006 - 07:56 PM

Цитат

Аз си го превеждам така: "....но достатъчно е един-два пъти да се отнесете грубо с куче дошло по ваша команда и можете да считате изграждането на този навик за приключено (в смисъл забравете за изграждането на този навик).

Да! Аз тотално се обърках, звучеше ми противоречиво, но сега разбрах. Мерси, сега ще го оправя горе.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

 • (17 Страници) +
 • 1
 • 2
 • 3
 • Последна »
 • Не можеш да публикуваш нова тема
 • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни