Централна Ветеринарна Клиника
Публикувано: 27 March 2011 - 03:50 PM
Вчера им гледах ценоразписа, информативно да видя какви услуги предлагат, а и от любопитство, защото бях чула, че предлагат кремиране. От доктор в клиниката разбрах, че "кремирането" представлява напъхване на кучето в някакъв чувал и изхвърлянето му на сметището. "Услугата" струва 100 лв. Интересно ми е каква пепел точно връщат на стопаните...
Публикувано: 27 March 2011 - 04:43 PM
Публикувано: 27 March 2011 - 05:51 PM
Пиша всичко това и си губя времето, за да се запознаят доста хора с историята и да не преживеят това, което преживях аз. Колко от вас ще вземат на своя глава решението да чакат до сутринта, след като в продължение на 3 часа им се повтаря: това куче ще умре, то няма да доживее до сутринта, то е ужасно зле, трябва веднага да се отвори? Аз цялата нощ не спах и плаках, докато малката спеше и беше на системи за оводняване.
Публикувано: 29 March 2011 - 08:51 PM
Кремиране - животното се изгаря и после ви се дава пепел.
Абсурд е твърдението, че кучето се хвърля на сметището.
Моля да пускате твърдения, само ако имате доказателства за тях.
Ценоразписът на колегите е на видно място и там категорично е обявено, че нощните смени са с по-високи цени, както е всъщност и във ВСИЧКИ денонощни клиники.

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835

Публикувано: 04 April 2011 - 03:47 PM
Дават ти кръвта да си я разнасяш сам из софийските лаборатории. Спазват "страхотна" хигиена. Лекарите слагат стерилни ръкавици и започват да пишат и още какво ли не, след това извършват разни процедури със същите тези ръкавички.
Аз лично няма да стъпя повече там.
Единственото "хубаво", ако мога да го нарека е, че ни се наложи да ходим там, не за да се борим за живота на някое от кучетата си.
Публикувано: 04 April 2011 - 04:15 PM
Живея на другия край на града и не ми е по силите да шофирам по час до там, няма да им стана редовен клиент, но съм доволна от обслужването, което получих.
Публикувано: 01 May 2011 - 08:05 PM
Публикувано: 02 May 2011 - 08:25 PM
Публикувано: 03 May 2011 - 09:23 PM
pinky, в 02 May 2011 - 07:25 PM, написа:
За жалост, не всички техни пациенти могат да се похвалят така, а само да страдат от загубенота по любимата животинка. Там си отиде едно 7 месечно самоедче, след седмица престой при тях. Два дни преди да умре, когато вече беше късно откриха, че е имало гана, а като постъпи при тях е правен тест за гана и е казано, че не можело да се каже дали е болно или не. Искрено се надявам тази некомпетентност да намалява и да има повече усмихнати хора и щастливи, че животинката им е по-добре като Rrikki.
Въпросното самоедче, беше лекувано от мен, така че имам право да оборя абсолютно тенденциозните факти споменати от някой подочул нещо.
Пациентът беше лекуван и диагностициран абсолютно адекватно:
Основният проблем на кучето бяха гърчове. След като беше обиколил половин София и му бяха направени много изследвания беше препратен при нас за ехография и терапия. Кучето не се повлия от противогърчовите средства и допълнителните тестове, които му направихме не поставиха диагнозата. Кучето имаше 3 ваксини, преди няколко дни му беше направен тест за Гана - отрицателен и клиничната картина не беше типична. Тестовете за Гана, които се правят в България са бързи - серологични. Не са точни в 100 % от случаите, особено ако се направят във фаза, в която животното не отделя вируси. За това не изключихме гана. Повторихме теста и този път той се оказа положителен. Кучето се влоши и показа типични признаци на енцефалит, което за съжаление наложи да го приспим. Само да уточня, че дори да бяхме поставили диагнозата, още първия ден, за енцефалита причинен от остра форма на гана НЯМА лечение и поставянето на диагноза в случая "не е било твърде късно". Въпреки изхода , собствениците ми благодариха многократно и споделиха, че са доволни от това, че сме се опитали да помогнем на любимеца им.
Всичко друго казано по случая е интерпетация на лаик.
По отношение на "изхвърлянето на трупове "- не мога да повярвам , че някой ще повярва в това. Къде точно изхвърляме труповете?
Пред клиниката. В задния двор? В зоопарка? Или пък, ги качваме на кола и караме 30 км до сметището в Суходол?
Ние сме една от малкото клиники с фризер, където нормално могат да се съхраняват мъртвите животни, докато дойде фирмата , която се занимава с обезвреждането им. Имаме протокол за всяко едно животно. Труповете се изгарят в екарисаж извън София. Това е единстввената услуга, която предлагаме. Понеже ценоразписът ни е качен на сайта, бих искал Зара да ми покаже къде пише думата кремация. Абсолютно никъде! Което само по себе си е доказателство за клеветата, която представляват постовете на Зара. Ако някой лекар от клиниката твърди, че изхвърляме трупове, нека да чуем името му. Или е тайна? Или пък е лъжа. Едно от двете. Няма проблем нали всичко в интернет е анонимно.
Само да уточним: правим много излишни изследвания или директно отваряме "диагностично"? И в двата случая пишещите не са доволни, но пък си противоречат. Или винаги трябва да намерят виновен, че любимците им се разболяват. Сигурно и за световната криза са виновни лекарите.
Никой не преглежда със стерилни ръкавици есетствено. Това са обикновенни латексови ръкави, с които спазваме елементарна хигиена. Специално за най-претенцизоните, можем да въведем и стерилни! Никой не разкарваме за лабораторни изследвания - имаме добра собствена лаборатория и ако се наложи специфично изследване в хуманна лаборатория, то използваме куриер.
Понеже Зара пита:
- Чочи е доста възрастен пекинез с множество тежки проблеми, които лекуваме и поддържаме от няколко години. Основната му диагноза е - хиперадренокортицизъм (къшинг), чест, но сериозен хормонален проблем. Има сух кератоконюнктивит, преди една година го оперирахме, поради перфорирана рогочвична язва. Тогава имаше и тежка пулмонална хипертензия и тромбоемболия, в момента е овладяна. Има артрит в лакътните стави и стомашна язва.
Благодарение на всеотдайността на собственичката на Чочи, въпреки възрастта му, той все още води нормален и пълноценен живот. Да, на моменти беше трудно, но Чочи изисква и изискваше много грижи. все пак, аз съм благодарен, че има хора които просто обичат любимеца си, а не си прекарват времето сипейки клевети, защото някой трябва да им е виновен.
Ок не сте доволни. Не ни посещавайте. Само ще ви помоля, да спрете да бъдете интернет анонимни хейтъри.
Не е красиво и не е достойно.
Благодаря на всички , които оценяват колко усилия и труд влагаме за да помогнем на любимците им!
Публикувано: 03 May 2011 - 09:52 PM
Отидохме в ЦВК за изкуствено осеменяване на голдън ретривър, д-р Евтимов ни извика в събота за тест за прогестерон и понеже вашата лабортория не работеше ми даде серума да си го занеса сама в Цибалаб, дори от рецепцията се обадиха на някога да попитат на колко градуса да съхранявам пробата до сутринта щом Вие твърдите, че аз лъжа ще дойда с касовата бележка и листа, който ми връчиха да ми покажете резултатите от изследването на кучето ми, но май това няма да е възможно!!!
И понеже ние сме клеветници на 26.04.2011г. по време на киноложка изложба в зала Христо Ботев в София, същия д-р Евтимов каза пред поне 10 човека свидетели, че инсеминацията на кучето ми е неуспешна, защото колегата му купил лубрикант СПЕРМАЦИД и са го използвали по време не само на нашата процедура, за съжаление се оказа, че не сме единствените - дали не малко пари за изкуствено осеменяване извършено с лубрикант СПЕРМАЦИД. Въпросната процедура беше извършена от д-р Евтомов на 22.02.2011г.
За тези, които не знаят спермацида убива сперматозоидите.
Не знам за другите, но лично аз ще потърся правата си, още повече, че доктора сам призна грешката си!
EDIT
Относно стерилността, аз ли съм тази, която трябва да ви обясни, че при инсеминация това е едно от много важните неща за да е успешна?!
За мен не е нормално лекар да си сложи ръкавици, да обикаля 15 мин. из клиниката да пипа и прави какво ли не и след това да бърка в кучето ми, също не ми се виджа нормално да не измие и мъжкото куче, самия факт, че използва спермацид при извършване на осеменяване е достатъчно красноречив!
Публикувано: 03 May 2011 - 11:01 PM
elena07, в 03 May 2011 - 08:52 PM, написа:
Отидохме в ЦВК за изкуствено осеменяване на голдън ретривър, д-р Евтимов ни извика в събота за тест за прогестерон и понеже вашата лабортория не работеше ми даде серума да си го занеса сама в Цибалаб, дори от рецепцията се обадиха на някога да попитат на колко градуса да съхранявам пробата до сутринта щом Вие твърдите, че аз лъжа ще дойда с касовата бележка и листа, който ми връчиха да ми покажете резултатите от изследването на кучето ми, но май това няма да е възможно!!!
И понеже ние сме клеветници на 26.04.2011г. по време на киноложка изложба в зала Христо Ботев в София, същия д-р Евтимов каза пред поне 10 човека свидетели, че инсеминацията на кучето ми е неуспешна, защото колегата му купил лубрикант СПЕРМАЦИД и са го използвали по време не само на нашата процедура, за съжаление се оказа, че не сме единствените - дали не малко пари за изкуствено осеменяване извършено с лубрикант СПЕРМАЦИД. Въпросната процедура беше извършена от д-р Евтомов на 22.02.2011г.
За тези, които не знаят спермацида убива сперматозоидите.
Не знам за другите, но лично аз ще потърся правата си, още повече, че доктора сам призна грешката си!
EDIT
Относно стерилността, аз ли съм тази, която трябва да ви обясни, че при инсеминация това е едно от много важните неща за да е успешна?!
За мен не е нормално лекар да си сложи ръкавици, да обикаля 15 мин. из клиниката да пипа и прави какво ли не и след това да бърка в кучето ми, също не ми се виджа нормално да не измие и мъжкото куче, самия факт, че използва спермацид при извършване на осеменяване е достатъчно красноречив!
Добре е, че вече говорим с точни факти , а не със заядливи намеци.
За изследванията на хормони ползваме външна лаборатория. Куриерите идват и взимат пробите. Ако сте имали лична уговорка с
Д-р Евтимов, поради нуждата от спешно изследване или нещо друго, то това не означава, че ние рутинно пращаме клиентите до лабораториите.
Лубрикантите при изкуственото осеменяване не са ми специалност, но обещавам да проверя случая и да има официално становище по въпроса. Дори, бих ви поканил да поговорите за случая с управител в клиниката, тъй като имаме много други успешни осеменявания дори при проблемни животни. Ако някой е допуснал грешка, може да поискате да се разгледа случая, както и да ви се върнат пари и т. н. Писането "скрито" или открито в никакъва случай не помага нито на вас, нито на нас , нито на любимците.
Не смятам, че от едно неуспешно изкуствено осеменяване и контактите ви с един конкретен лекар, може да се дават квалификации като "измамници" или "некадърници".
Публикувано: 03 May 2011 - 11:42 PM
Изследването на прогестерона не беше по спешност, просто доктора тогава застъпваше на смяна.
Колкото до броя успешни и неуспешни осеменявания, точно чрез него тази "малка" грешчица е била открита.
ЕДИТ
Когато аз допусна грешка в работата си, признавам, свързвам се с клиента, обяснявам му, срещаме се и се договаряме за компромисен вариант.
Искам да кажа, че в случая беше редно вашата клиника, след като е разбрала грешката си, да ни потърси и най-малкото да ни уведоми, а не пред не малко хора да ми се казва "Аз да ви успокоя, мъжкото ви куче ок, объркали сме лубриканта, бил е спермацид"!
Публикувано: 05 May 2011 - 05:13 PM
за случая с неуспешното осеменяване се обърнах към Д-р Ефтимов за повече подробности. Също така говорих с основния ни специалист в областта д-р Генов и дори с управителите на клиниката.По- долу публикувам техническите подробности около инсеминацията на вашето куче, предоставени ми от колегата Д-р Генов.
Бих искал само да уточня трите аспекта , важни за едно успешно изкуствено осеменяване:
-Реппродуктивната виталност на мъжкото куче (наличие на живи и достатъчен брой сперматозоиди). Липсата на жизнени сперматозоиди може да е моментно състояние, понякога в еякулата се съдържа повече секрет от половите жлези, отколкото семенна течност.
-Репродуктивното състояние на женската- нормален полов цикъл, нормално протичане и подходяща фаза от разгонването.
-Техническото изпълнение на инсеминацията.
Методът, който е използван при осеменяването на вашето куче е ВАГИНАЛНО ОСЕМЕНЯВАНЕ СЪС СВЕЖА СПЕРМА ,което означава че семенната течност се взема от мъжкото животно в присъствие на разгоненото женско, и веднага се инсеминира дълбоко вагинално в женското куче.
В нашата клиника се използва метода за получаване на семенен материал с изкуствена вагина, тъй като по този начин спермата се контаминира най – малко , полученият еякулат е с най – добри показатели и пениса се травмира минимално. За минимизиране на механичното дразнене върху пениса при получаването на спермата се използват лубриканти ,които са в контакт основно с изкуствената вагина и пениса;т.е лубрикантът се използва само и единствено за овлажняване на изкуствената вагина и повърхността на пениса без да контактува със спермата,тъй като тя навлиза директно в контеинера (епруветка) за спермата .
Спорният гел , използван във вашия случай е хуманен Gleitgelen, НЕСПЕРМИЦИДЕН. Тестван е клинично от нас без да има данни за влияние върху сперматозоидите. Причината въобще да прибегнем до употребата му е моментната липса в складовете на ветеринарния продукт, който по принцип използваме( на фирмата Kruuse). За съжаление в България доста често има отказ на най- различни, включително жизненоважни, лекарства. Само ще спомена периодичната липса на животоспасяващи лекарства за онкоболни хора. Понякога със седмици в аптечната мрежа липсват елемнтарни продукти като Атропин. Предполагам, че ви се е случвало да търсите един препарат в аптеката , а аптекаря да ви предлага подобен поради липсата му?
Успеваемоста на забременяване при естествено размножаване е от 80 до100%р а при изкуствено осеменяване със Свежа сперма е от 60 – 100%, а в централна ветеринарна клиника този процент е много висок дори при кучета с репродуктивни проблеми.
Според нашето мнение неуспешното заплождане във вашия случай, най- вероятно се дължи на неподходящ (твърде късен) момент , в който е извършено. Доколкото разбрах от Д-р Ефтимов, той ви е предупредил за риска от неуспех, но е извършил инсеминацията по ваше настояване.
Относно коментарите на Д-р Ефтимов, смятам , че те са били крайно неуместни и като цяло са причината за недоволството ви, което е разбираемо. Опита на колегата да успокои собственика на мъжкото куче , че проблемът не е в него, а евентуално в използвания лубрикант ви е въвел в заблуда. Използваният продукт няма доказан спермициден ефект, а коментарите на колегата са били по -скоро теоретизиране за ин виво ефекта ( истинския ефект) спрямо ин витро (под микроскоп) ефекта на гела. Като цяло проблемът се състои сериозно недоразумение и недоразбиране.
Така или иначе ще помоля колегата да ви се извини за притесненията, които ви е създал.
Обсъдих случая с управителите на клиниката. Надявам се , че ще приемете тяхното предложение:
Готови сме да извършим две безплатни осеменявания на вашето куче (в случай, че първото е неуспешно). Желателно е да се подходи по алгоритъм , изследвания (цито-намазки, нива на прогестерон) и тогава определяне на най-подходящия момент за оплождане.
Елена, съжалявам за разочарованието, което сте изпитали. Официалният ни отговор, който публикувам има за цел да изчисти всички неясноти около случая и да поясни, че в работата си ние се стремим към професионализъм.
Поздрави.
Публикувано: 05 May 2011 - 09:01 PM
Възникнаха ни няколко въпроса

Да приемем, че лубриканта е бил наред, защо д-р Ефтимов виждайки ме ме пита "Кучката ви не е бременна, нали?
Отделно ми сподели, че след нас има още такива случай, до колкото разбрах, ако приемем, че все още не съм оглушала, нито един успешен, дали е така или не не знам

И от чисто любопитство, че сте любезни, любезни сте, но защо след като твърдите, че нямате абсолютно никаква вина решихте да ни компенсирате толкова щедро, цели две инсеминации на наши кучета (това преди да редактирате)?
Сигурна съм това е въпрос, който вълнува не само моето любопитство.
Според вас, колко пъти е редно да се опитате на кучето ни?
Предполагам, че сте запознати с факта, че нямаше медицинска причина, която да налага инсеминацията?
И понеже сами написахте, че моето доверие във вашата клиника е тотално сринато, от което следва, че няма да се възползвам от услугите ви, каква по-точно се очаква да получа компенсацията си?
Последен въпрос, кому беше нужно да редактирате поста си поне два часа след като го написахте?
П.С. Ние се занимаваме с чистопородно развъждане на кучета - не отглеждаме опитни зайчета!
ЕДИТ
Това беше първоначалната "оферта" на управата на ЦВК
Цитат
Бихме извършили две безплатни осеменявания на ваши кучета ( с лубриканта на Kruuse), които смятаме , че ще завършат успешно.
но явно като ги поканих да ни придружат за инсеминациите в чужбина размислиха ......
Ииии
не разбрах от къде д-р Генов има техническа информация, относно осеменяването на нашето куче, след като дори не беше в клиниката по това време?
На 23.02 сутринта, деня след инсеминацията, прогестерона на кучето беше 10.20 ng/ml, ако на това му казвате късно .....
Публикувано: 06 May 2011 - 10:56 AM
За мен това е безмислено и повече не смятам да пиша тук. Ще ви потърся по телефона , ако нямате нищо против.
Поста ми беше редактиран , защото го видя управител и поиска да го коригирам- уточнението е , че бихме искали да ви помогнем в заплождането на кучето ви, а не да заплождаме 2 други кучета. Корекцията е 10 минути ( не след 2 часа!!!!!!!!!!!!!) след първия пост. Няма да дойдем с вас в чужбина, това е безмислено.
Предложението ни е да направим нещо безплатно. Защото сме пичове, а не дребнави докторчета. Не защото пишете "скрито" или открито, а защото така работим и стремежа ни е да имаме доволни клиенти. Такова предложение щяхте да получите и ако се бяхте обърнали официално към клиниката ни, с претенции за нередност. Преди постовете във форума , аз не знаех за случая.
Работата ни е свързана с контакт с притеснени, стресирани собственици на животни, клиенти , занимаващи се с развъждане, "които разбират повече от нас" и т.н. Често има спорни ситуации и претенции към нас. Някои хора смятат , че щом любимеца им е попаднал в клиниката, че даже се плаща за терапията му, това гарантира успешния изход. Нашата реакция към претенциите е да проверим фактите, да ги обясним при нужда, и за да уверим , че не става дума само за пари да предложим жест от наша страна- било да върнем пари, било да направим нещо безплатно. Малко ветеринарни практики работят така ( включително по света) , но вие подхождате мнително. Всеки има право на избор.
При нормални условия успеваемостта на инсеминацията не е 100 %, затова ви предлагаме и втори опит. Никой няма желание да си прави опити.
Д-р Генов не е присъствал на осеменяването , но ние работим по алгоритъм, а не на трънско око и инсеминацията протича по протокол. Освен това е описан принципа на този тип осеменяване.
За упеваемостта ни при заплождането ще помоля за коментар членове на форума (от други клубове), които са много доволни от работата са нас.
Поздрави,
П.С.
Ние се занимаваме с медицина, а не с експерименти или опити.
Публикувано: 06 May 2011 - 01:35 PM
За тези 8 месеца за да не се разлива темата имам 3 заплождания изкуствени с 3 различни мъжки и 3 различни женски.Всичките заплождания са успешни,кучетата ми в отлично здраве,едно успешно цезарово.Едното заплождане е в чужбина като там съм заплодила един път и всичко е наред поради факта,че тук съвестно и професионално следяха показателите на женската и ми казаха кога ще е най подходящо да заплодя.Дори бях приятно изненадана когато д-р Генов ми се обади да ме попита по телефона как е минало заплождането и дали всичко е наред в деня когато знаеше,че ще заплождаме.
Едната от женските ми 3 години се опитвам да заплодя безуспешно и слава богу благодарение на д-р Генов и екипа на ЦВК сега се радваме на поколение и от нея.
В момента чакаме бебета заченати изкуствено в същата клиника само с един опит.За всяко заплождане имам протокол с извършените процедури и никога не съм носела кръв някъде сама.Това са факти без емоции.Монетата никога няма само една страна,всеки греши,няма идеални за това сме хора.
Знам,че по което и време да имам проблем ще получа адекватна помощ там!
С уважение към труда на всички
Бонка Георгиева

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Публикувано: 21 May 2011 - 11:50 AM

Публикувано: 25 May 2011 - 11:48 AM