Мила Зоя, приеми мнението ми единствено и само като лично мое, без претенции за съвет.
Консервите не са добра храна за кучета - всякакви консерви, а за изброените от теб марки важи особено...
Защо -
ТУК е обяснено подробно какво представляват.
За кайми, мусаки и всякакви други храни, които готвим за нас си, да не говорим - това не е храна за кучета, може да докара само проблеми.
Натуралното хранене, както е обяснено в темата за него, е не само да свариш продуктите без сол и подправки и кучо да го изяде - това е преди всичко да определиш от какво се нуждае животинчето в този му период от живота - протеини, мазнини, всякакви омеги, минерали, какво там беше още - и да изчислиш от кои точно продукти ще получи то всичко това, а после, естествено, да ги набавиш и приготвиш, а плюс това и добавките към тях - калций, витамини разни в нужните количества. Само така натуралното хранене е балансирано и полезно.
За нагледност - ето какво се счита за необходимо да присъства в менюто на кучето и за какво са отделните съставки.
ТАБЛИЦА - състав на суха хранаЕ, ти не знам, но аз не мога да гарантирам, че ще приготвя на кучето си балансирана храна и ще му осигуря всичко необходимо. А особено в периода на растеж липсата на нещо важно може да се отрази крайно зле.
А доводите "кучето ми не яде суха храна" - ами няма да яде, щом може да избира. Едно дете ако го оставиш да решава - познай с какво ще избере да се храни? Бонбони, шоколад, сладолед, кебапчета... Ами и кучетата са така, те отдавна не са диви животни и са загубили инстинктите си - ядат това, което им дава човек, а ако трябва да избират - това, което им мирише вкусно, да не споменавам какво понякога намират за вкусно.
Колкото по-добре и правилно са хранени - толкова са по-здрави и по-дълго живеят. Е, има и изключения, разбира се - някой Шаро на село ял хляб и кокали и доживял до 18 години, и това се разказва, ама покрай тоя Шаро колко други шаровци умират за година-две, без никой да не разбере от какво, щото на никой не му пука - това се забравя.
Та за злоядо псе - мен питай, Линда е страхотен инат и е стояла гладна ЧЕТИРИ дни, защото не иска гранули.
И аз се чудех какво да правя - с какво да я храня? Колебах се, четох доста тук в подфорума "Хранене", има много теми - накрая взех решение.
Ама тя не щяла... Е, инат е, ама и аз съм инат. "Няма не искам, няма недей!" Като не щеш - стой гладна!
Накрая ги прояде гранулите - то гладно не се седи! - с отвращение, като ми устройваше страхотни сцени. Моята си е родена актриса, нямаш идея какви етюди ми разиграваше - холивудските актриси боб да ядат!
Тогава й предложих споразумение - тя ще си яде гранулите, а аз ще добавям в тях варено пилешко, бульонче, кашкавал, варена рибка. В краен случай, ако нямам нищо приготвено - четвърт кучешко пастетче на ден за овкусяване, винаги имам резервни.
Ами сключихме сделката, сега си ги яде и не мрънка, поне не на глас де...

И е в чудесна форма и кондиция, забравих за стомашни проблеми и всякакви подобни.
А след като си изяде овкусените гранулки - идва при мен, давам й някое лакомство за десерт, а нахалката си изпросва и още някое.
А иначе и давам от всичко - и плодове, и домати и краставици, кисело мляко, варено яйце, каквото там варя или режа в кухнята - НО всичко това по малко, като добавка към основното. Не мисля, че кучо трябва да хрупа цял живот сухи гранули и да не знае що е то месце и други вкусотийки, дето ние си ги хапваме - и то душа носи!
Но нейната си храна е гранула - висок клас HIGH PREMIUM, за кучета малки породи, сега вече яде ADULT - за възрастни кучета. До 10 месеца ядеше JUNIOR - има разлики в състава в зависимост от възрастта и потребностите.
Хубостницата ми харесва гранули с риба, миришат апетитно - те са за капризни и лигави псета, на тях чувствителни им викат...

Сменям вида и марките храна през 3-4 месеца, че на нея и омръзват едни и същи. Последно яде скандално известната Mera Dog с рибка, хареса я. Сега дояжда ПроПлан-а и ще й взема Arden Grange - много я хвалят, взех й малко за проба - лапа!
HILL'S не иска да яде - не я мъча, тя е слабо овкусена. EUKANUBA не съм взимала. Определено някои храни яде с повече апетит - взимам й от тях, щом ги харесва, други ни й харесват определено. По-важният критерий е как й се отразява храната - твърди "тортички" в по-малки количества е най-нагледният критерий за добра храна, която е подходяща за конкретното куче. От някои храни получава леко растройство и лош вид на "отходния материал" - спирам ги веднага и вече не ги купувам, колкото й други да ги хвалят. Явно просто не са добри за моето куче, за други може да са супер.
Pedigree не е хубава храна - само рекламата й е такава. DARLING, Сhappi, FRISKIES - също, това са храни по-нисък клас, не си заслужава да си храни човек кучето с тях.
Ако ще е гранула - само качествена. Вярно - по-скъпи са, но нашите кучета са малки. Моята яде 100г на ден - това е за едно левче, а ако ги взема в чувал, че и с отсъпка - излиза и по-евтино - стотинки, така че нямам колебания да купя от най-доброто. Изръсвам се наведнъж, но за няколко месеца - нямам грижа.
Другият вариант за правилно хранене е натуралното - балансирано, което аз не се наемам да й осигуря.
Това е от мен. Смятам, че съм взела правилно решение и го наложих на Линда - за нейно добро, вярвам.
Поздрави и да му е сладко на всеки, каквото си хапва!