Dog.bg Форуми : Какво да правя ако стана свидетел на насилие над животно?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Какво да правя ако стана свидетел на насилие над животно? Оцени темата: ***** 3 Гласове

#1 Потребителят е офлайн   GattaNegra Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:Котки, linux, компютри, книги, музика

Публикувано: 16 June 2010 - 03:30 AM

Здравейте,

Дано има такава тема вече. Аз обаче не успях да я открия.

Та .. оня ден ми звъни баща ми и казва " Абе възможно е да съм видал как се опитват да обесят едно куче на една тел.. какво да правя?"
И аз - шах и мат. Започвам да разпитвам " Ама как, ама къде, какво, живо ли е?"
Той "Не ми задавай въпроси, а ми кажи къде да звънна?"

Той живее поне на 15 км от изобщо някое място, където има полиция..
Е, въпросът ми е:
Ако аз утре видя някой да убива животно или да го мъчи какво да правя?
Освен да го пребия и да замъкна животното на докрот, естествено.
Интересуват ме другите, останалите стъпки?

Благодаря!
К.
User's Signature

Cats walk alone.

#2 Потребителят е офлайн   alexy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 June 2010 - 08:00 AM

Аз лично при такова положение,директно пристъпвам към саморазправа.Не ми дреме какъв закон има,колко е актуален и кои органи са компетентни да противодействат.Отивам,и с камъни ли,с прът ли с юмруци ли,както ми дойде започвам да насилвам насилниците.Бой по кратуната,без значени колко е як,грамаден,бял,черен,млад,стар,селяндур или костюмар.Навременната намеса,може да се окаже решаваща за живота на животинчето.Първо му пуквам главата а после ще се разправяме,кой е крив и кой прав.Първо го "коригирам" и после ще звъня на полиция,да дойдат да го мъмрят.Защото те това ще направят,ще мъмрят.Както се казваше в един известен скеч на Камен Донев-"Не мо'а мъмриш брат,не можеш.Все едно Хан Аспарух да мъмри,не!"Някой хора ще ме упрекнат,че моята реакция ще провокира още агресия,но понякога огъня се спира само с взрив.Много ме боли като гледам как някой издевателства над по слаб и беззащитен и направо полудявам. :eg_033:
User's Signature

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."

#3 Потребителят е офлайн   GattaNegra Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 June 2010 - 08:54 AM

Ехх... alexy, прав си за жалост. Или .. може и да не си, но аз поне те разбирам.
този начин и аз го зная.
Все пак опитвам се да разбера " Правилния начин" кой е...
че то така с мелета...
User's Signature

Cats walk alone.

#4 Потребителят е офлайн   plamenko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 June 2010 - 09:21 AM

Стига тая толерантност - от толерантност към престъпниците я докарахме до тука? И като се обадиш какво? Те пуснаха маргините , а осъдиха 5 полицай защото пребили някаква мутра при арест?????? Няма кво да кажа повече , бой по кратуната и тва е!!!!!!
User's Signature

Качена снимка

#5 Потребителят е офлайн   AnubisA Икона

• Black Shushona`s
  • PipPipPip
Публикувано: 16 June 2010 - 09:35 AM

ох ама тъпото е че вие сте мъже и можете да се биете, а аз примерно като съм момиче? идело ми е много пъти да почна някой със шамарите, ама накрая аз ше изям боя... щото съм по слаба
User's Signature

... and through it all,
she offers me protection,
a lot of love and affection- whether I`m right or wrong..

#6 Потребителят е офлайн   asar Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 June 2010 - 10:30 AM

Мисля, че правилния начин е да извикаш полиция на място, след това да подадеш жалба пак до тях и до РВМС за жестокост към животното. Ако се снабдиш и с доказателства и поне 1 свидетел може и да излезе нещо.
Иначе за най-голям бой са точно работещите в РВМС. Ако те си вършеха работата и налагаха глоби при доказани нарушения на ЗЗЖ нямаше положението да е чак толкова трагично.
User's Signature

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета, сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен живот.

#7 Потребителят е офлайн   plamenko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 June 2010 - 10:54 AM

Бла бла и докато това стане , кучето ще е умряло сто пъти..........
User's Signature

Качена снимка

#8 Потребителят е офлайн   dikari Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 16 June 2010 - 11:45 AM

Асар е адвокат и ви обяснява реда и законните действия. Естествено, че ще се намесите да предотвратите смърт. Но трябва да се свършат и останалите неща, защото има закон, така всички се приучават и научават, че има ред и санкции. От една страна - институциите се принуждават да си вършат работата, от друга - убийците търпят законови санкции. Ако тръгнем да се бием за всяко нещо, какво ще стане. Да не забравяме, че следващия път може и да не видим този какво ще направи, ще го свърши тайно.
User's Signature

Качена снимка

#9 Потребителят е офлайн   grigo009 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 June 2010 - 11:48 AM

Оооо Привет...Много интересна тема... :ba_025:
Ами аз мисля ,че има няколко възможности за реакция....
Първо преценка на ситуацията...
Ако човека е големичак и има вероятност и ти да го отнесеш,почваш истерично да крещиш,за да привлечеш вниманието и евентуално да го уплашиш и да се разкара.
Ако ли пак е по твоите сили...му счупваш моменталически главата,обаждаш се на полиция и го задържаш там на местопрестъплението,докато се довлекат.Ако евентуално това не стане(както в много от случаите)....още една доза качествен бой,после грабваш животинката и на доктор.
Има и един трети вариант,ама ще ми трябва една минута да намеря телефоните(поне за София знам ,че има)..
Един момент Моля и ще ги допълна.
User's Signature

Успелият е винаги част от разрешението.
Губещият е винаги част от проблема.

Успелият сравнява постиженията с целите си.
Губещият сравнява постиженията си, с тези на другите.

#10 Потребителят е офлайн   rodegunda Икона

• планински вир
  • Икона

Публикувано: 16 June 2010 - 11:52 AM

grigo009, в Италия така ли се прави?

#11 Потребителят е офлайн   grigo009 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 June 2010 - 12:03 PM

Ами Не,ама понеже знам за какво става на въпрос в България,та....
Може и да сам в грешка сигурно са се променили нещата,откакто сам имала подобни случаи и освен,че всички минувачи се правеха,че не виждат..а и когато звъннах в полицията почти ми се изсмяха,въпреки всичко дойдоха и по скоро на мен се подиграваха и взеха страна на агресора,отколкото да вземат мерки.
Такиви ми ти работи....
Както казах ,предполагам,че може и нещата са се променили в България и ,ако е така ще ме извините за неуместните предложения.

P.С....По въпроса за Италия...
1.Такава тема или такъв въпрос няма никакъв шанс дори да бъде поставен.
2.Ако евентуално бъде поставен...всички знаят ,какво да правят и ,какво ще се случи.Никoй не гадае..
3.А именно че най много ,до 2 минути и в най отдалеченото място пристига полиция и после жална му майка на нарушителя.Ма със сигурност.
...

Тук има установени правила и закони,които действат.
Да не говорим,че е по вероятно някой да нападне човек,щото може и да му се размине.Но ,ако пипне животно...ще плаче наистина много и 100%,за много дълъг период близките му ще носят шоколад и портокали в затвора...

И ако не се усети да уточня,че в предишният ми пост представих нещата и с малко шеговит тон...
Ако е било неуместно,МОЛЯ за извинение...

Иначе все още търся къде бяха телефоните за реакция,но не ги намирам нещо... :dh_188:
......
User's Signature

#12 Потребителят е офлайн   plamenko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 June 2010 - 12:07 PM

Кой ще ти дойде да посегателство на куче в България бе??! Вие чувате ли се какви смешки говорите.На кой свят живеете - ало ало - имаме ли връзка с главния мозък??????? Полицията не идва за битови скандали или ако идва казват,че немогат нищо да направят........ кво ми говорите...... адвокатчетата естествено , че ще кажат така нали и те трябва хляб да ядат......
User's Signature

Качена снимка

#13 Потребителят е офлайн   rodegunda Икона

• планински вир
  • Икона

Публикувано: 16 June 2010 - 12:16 PM

Ами ако искате и във вашата страна да е така, трябва да започнете да правите така както искате да бъде.
Докато вие се саморазправяте нищо няма да се промени.

П.П. Не е задължително да се изразявате толкова грубо. Един известен човек казал, че кучкарите са най-любезна и приятна за общуване категория от всичките хора. Не го е казал за България, но защо и тук да не стане така?

#14 Потребителят е офлайн   grigo009 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 June 2010 - 12:31 PM

Абсолютно сам съгласна... :ba_025:
Проблемът обаче е също така психологичен ,емоционален и естествено зависи от конкретната ситуация...

....Примерно,ако дори и тук ,въпреки че знам ,какво ще ме сполети,видя някои,че се опитва да ми убие кучето или дори и да не е моето....и преценя ,че 2-те минути за които ще дойде полицията ще са много....
Ами какво да ви кажа спорен е въпроса как бих реагирала..
За България,в която все още не се знае никакво време и въобще дали ще дойде някой...ами там е почти 100%-вероятността как бих реагирала.
Проблема е доста широкоспектърен и индивидуален..
Лично аз бих предпочела да вляза в затвора,отколкото после да ми тежи на съвестта някое куче,котка или човек..Ако сам имала възможност да се намеся,но несам направила всичко по силите си...
Както казах в момента си говорим теоретично и наистина се надявам на никoй да не се налага да става свидетел на подобни сцени и случки... :rc_036:

P.s.А иначе да ИЗВИНЯВАМ се за неуместния тон...
Ако е чак толкова впечатляващ и притеснителен бих могла да си редактирам проблемния пост... :ba_025:
Просто докато го пишех си представих някои садист как старателно се опитва да убие някоя животинка....и някак си този речник ми дойде натурално... :dh_188:
User's Signature

#15 Потребителят е офлайн   rodegunda Икона

• планински вир
  • Икона

Публикувано: 16 June 2010 - 01:02 PM

За тона казах по принцип, последно време почти нито една от темите не е възможна за четене, животните почти не се споменават, разменят се някакви реплики, кой е с по-остър език и това е. Изказах общо впечатление.

#16 Потребителят е офлайн   grigo009 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 June 2010 - 01:08 PM

Абсолютно сам съгласна с Вас.
Предполагам при мен проблемът е ,че съм доста емоционална и първосигнална,Но нямам проблем да призная,ако сам прекалила :ba_025: .
Довиждане усмихнат и слънчев ден на всички от сърце.Дано все по рядко ставаме свидетели на подобни ситуации в обсажданата тема :rc_036:
User's Signature

#17 Потребителят е офлайн   GattaNegra Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 June 2010 - 01:10 PM

Добре, а може ли да ме посъветвате какво точно да правя, наистина, защото общите приказки и долу пред блока ги слушам...
Благодаря.
User's Signature

Cats walk alone.

#18 Потребителят е офлайн   rodegunda Икона

• планински вир
  • Икона

Публикувано: 16 June 2010 - 01:13 PM

Разгледай тук.
И тук.

#19 Потребителят е офлайн   dikari Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 16 June 2010 - 01:37 PM

По нагоре адвокат е казал какво се прави по закон. Пламенко, Асар никъде не пише да наемете адвокат , че да ви вземе парите. Не се изискват огромни усилия да действаш по законен ред. Гражданското общество не изниква от нищото, всеки сам работи, за да стане това, да спре насилието. С писането тук нещата няма да се променят. А относно Асар, тя винаги пуска жалби и сиганали и помага на всички, независимо откъде са. От нейните писания научих законови разпоредби, изтеглила съм оттук нейни примерни жалби. Преди да обидиш, прочети постовете й, осведоми се.
User's Signature

Качена снимка

#20 Потребителят е офлайн   GattaNegra Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 June 2010 - 02:04 PM

Не си спомням да съм обиждала нечие мнение.
Ако пък неволно съм засегнала някого - прощавайте.

Въпросът беше да ми го смелите да речем. На мен и на всички, които търсят отговор на тоя въпрос.

Да, вие, които знаете за какво иде реч и сте врели и кипели да дадете точни инструкции на мен и останалите "неграмотни".

Баща ми е худжник, живее в друго време и не ползва нито интернет, нито компютър. Не му се разправя да чете закони и да прави справки.

Аз пък живея в среда, в която с насилие над животни НЕ СЕ сблъсквам, а ако ми се е случвало, то около мен винаги е имало някой с големи шамари в големи количества. След това не се е налагало да се прави каквото и да било друго освен да се окаже помощ на четириногото.

Та представете си, че имам представа от материята толкова, колкото от атомна физика.
Казвате ми "подай жалба".
Какво се случва, какъв е процеса, хайде, моля, помогнете малко да си представя нещата.
Опитвам се да не се изнервя в момента, дано и вие успеете.
Много е лесно да обясняваш нещо на някой, който има горе-долу идея от материята. Но е адски трудно - и това го зная от опит - да просвещаваш някой, който просто не знае нищо по въпроса, който се обсъжда. Тогава се оказва, че се чудиш от къде да започнеш.

Ще опитам така.
Шляпам си аз боса по асфалта и виждам две циганета да горят козината на котка.
1. Звъня на полицията така, щото да не ме видят циганетата.
2. Вземам им котката,тя през това време се бори да избяга, боли я и е неадекватна, дере ме до кокал.
3. Циганетата вече са избягали.
4. Водя котката първо на лекар, след това у нас.
5. И да подавам в РВМС и да не подавам - нищо няма да стане. "На ул едикояси неизвестни гориха котка" е, голям праз.

Полицията вдига рамене и казва "Ми тях ги няма, за какво ни викате". Започва се дознание срещу неизвестен извършител. Викат ме след една година да се подпиша, че нищо не са свършили и прекратяват работа по случая.
----------------------------------
Шляпам си аз боса по асфалта и виждам две мутри да горят котка с цигари.
1. Звъня на полицията така, щото да не ме видят мутрите.
2. Моля им се да ми дадат котката, те започват да си гасят фасовете в мен. А тя през това време се бори да избяга, боли я и е неадекватна, дере ме до кокал.
2-а. Или успява да избяга и умира в мъки под някоя кола дни по-късно.
През това време идва полицията, обаче тия са бабаити и просто стават и си тръгват, а аз започвам да обикалям по доктори.

Къде бъркам в тия два сценария?
Как да взема данните на някой, който мъчи животно? Как да го докладвам кой е? Докато се опитвам да го отнема от садиста, или докато се боря с изверга? В кой момент да се подаде жжалбата? Преди или след оказването на първа помощ на животното?
Има ли отработени схеми?

Моля ви се, на пазара с продавачката като си говорим всичко е лесно. Аз пиша тук и ви питам как се прави в реалния живот?
Дадохте ми линк към подавани жалби - добре. После имало ли е резултат, каква е била цялата история?

В профила ми се виждат и датата на регистрация и броя мнения. през повечето време тук само чета, и мисля, че има доста смислено пишещи хора.
За това и не пиша - имо по-умни от мен, аз само попивам информацията.
Моля да не се заяждате и да не ме обиждате.
User's Signature

Cats walk alone.

• (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни