Dog.bg Форуми : Посинели черва при младо женско куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Посинели черва при младо женско куче Отваряне на стомах

#1 Потребителят е офлайн   danissa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 03 July 2010 - 08:17 PM

Това е Бети, кротко,мили бездомниче. Беше като на снимката,сега е наполовина. Отказваше храна близо 10 дни, вчера я заведох на лекар,кръвна картина и биохимия са наред, днес правиха ренген, кашата не премина стомаха, оперираха я, извадиха найлон. Лекарите казаха,че червата й били сини от недостиг на кислород.Не обясниха причината(а и може би не им се е занимавало толквоа с едно бездомно нещастниче).
Отказът от храна, вода ако продължи...Това ме притеснява. Вчера като ходихме за първи път на ветеринар не погледна нито вода, нито храна.
Моля за помощ,идеи,съвети.
И Бети си търси дом.

Снимка (и)

• Прикачена снимка

User's Signature

В тъгата потънах самичка, неразбиране в смях се обръщаше,[br]моята стара усмивка от бездушие се поглъщаше..[br]В скута ми леко потъна лапа,а поглед човешки с топлина ме обгърна...[br]`Само хората правите грешки`.

#2 Потребителят е офлайн   taraT Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:ВЕО,дизайн,риболов,оф-роуд

Публикувано: 03 July 2010 - 09:59 PM

Задължително второ мнение на други ветове,желая и късмет на душицата!
Чисто пилешко бяло месце не желае ли да хапне или нещо друго любимо?Вода изобщо ли не пие?
User's Signature

Качена снимка

"Само слабите се стремят към порядък,силните владеят хаоса!"

#3 Потребителят е офлайн   shifter Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 July 2010 - 10:13 PM

Чисто принципно, след операция за отстраняване на чуждо тяло от стомах/черва на кучето НЕ МУ СЕ ПРЕДЛАГАТ нито храна, нито вода най-малко за 24 часа. През това време то трябва да е на стационар, на системи, на венозни антибиотици. В случай, че се възстановява добре и в зависимост от това какво точно е оперирано, след въпросните 24 или 48 часа (или повече, ако трябва), се започва много внимателно с предлагане на течности и прочие. Възстановителният период, в повечето случаи, е доста продължителен...
Дано има късмет девойката!

#4 Потребителят е офлайн   taraT Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:ВЕО,дизайн,риболов,оф-роуд

Публикувано: 03 July 2010 - 10:36 PM

Сори за подвеждащия пост,останах с впечатление ,че е оперирана преди 10 дни.Дано всичко с момичето да е наред,стискаме палци!
User's Signature

Качена снимка

"Само слабите се стремят към порядък,силните владеят хаоса!"

#5 Потребителят е офлайн   danissa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 July 2010 - 11:10 PM

Не,не, днес е оперирана,на стационар е,вливат АБ, ще е няколко дни там. Но утре ще питам от какво може да са с недостиг на кислород, така посинели,червата.
Сърдечен проблем?
User's Signature

В тъгата потънах самичка, неразбиране в смях се обръщаше,[br]моята стара усмивка от бездушие се поглъщаше..[br]В скута ми леко потъна лапа,а поглед човешки с топлина ме обгърна...[br]`Само хората правите грешки`.

#6 Потребителят е офлайн   lgdani Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 July 2010 - 12:16 AM

Според механизма ла възникване преплитането на червата може да бъде 3 вида:
Волвулус — усукване на мезантериума ,на червото по неговата ос. При завъртване на чревната гънка отначало се притискат вените и се нарушава оттичането на венозната кръв, червото посинява я стената му отича. По-късно се запушват и артериите, храненето на червото се нарушава, стените не-кротизират и се идва до пробив и развитие на перитонит. Началните признаци на волвулуса са бурни, с внезапна болка в корема, повръщане и спиране отделянето на газове. "Чичко Гутъл" Знае всичко   :smile:.  

От тук

#7 Потребителят е офлайн   danissa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 July 2010 - 05:25 PM

Бети е отново същата след операцията- вяла и тъжна, без индикации за апетит и жажда. Ветеринарът има подозрения за някакъв вроден порок на сърцето( и от там да идва ненасищането на червата с кислород). Но това е много рядко и апаратура няма за диагностика.Обикновено животът е 2-3 години.Бети е на горе-долу толкова. Като отслабването без видима причина почна преди седмици( първо мислех,че са 10 дни, вторачвайки се в евентуално "нещо в стомаха й).
След 3 дни ще я взема от клиниката...Ако продължи да не ядеи пие вода ще умре.
Чакам ви за съвети, може някой лекар (или стопанин) да е минал през подобен проблем.
Кучката е с идеални изследвания.
User's Signature

#8 Потребителят е офлайн   shifter Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 July 2010 - 08:43 PM

При условие, че операцията е била вчера, нормално е днес - та и утре дори - да е вяла, нещастна и да се чувства зле. Все пак става дума за тежка коремна операция, след дълъг престой на чуждо тяло в червата (ако правилно разбирам какво се е случило)... Пак се повтарям, че 24 до 48 часа след операцията на кучето НЕ БИВА да му се предлага нищо през устата дори ако иска. А може и повече.
Много по-важно е как изглежда и се чувства самото животно. Температура? Кръвните показатели как са? Пишкала ли е, ходила ли е вече по голяма нужда?
"След 3 дни ще я изпишат" звучи като леко идиотска прогноза - куче след такава операция се изписва (средно) наистина на 4-ия ден, но всъщност се изписва само и единствено когато е започнало да се храни самостоятелно, да се изхожда, левкоцитите спадат... Не може просто ей-тъй да го пуснат да си ходи и шапка на тояга! Е, освен ако въпросът не е финансов и собственикът (в случая - вие) не бърза да си вземе животинката, но едва ли това е случаят.
Възстановителният период - пак ще се повторя - е тежък, възможните усложнения не са малко, храненето трябва да става по специален режим, антибиотици ще се приемат още доста време, поне няколко пъти ще се ходи на контролни прегледи до свалянето на конците...
Поне така би трябвало да се случва процедурата.
Съвсем отделно - порок на сърцето? Като как е установено - чрез посинелите черва? Извинявам се, ама, първо, една логична причина за проблеми с кръвоснабдяването на червата би било наличието на самото чуждо тяло, което ги запушва (найлонът де) и второ, в този случай ми се струва, че би започнала некроза на някакъв участък, в който пък случай най-вероятно лекарите са го изрязали (участъкът де) и толкоз. Което утежнява операцията, но...
"Няма апаратура" също звучи лееекичко странно. Бети нали е в София? Апаратура поне дал Господ, доста разнообразна.

#9 Потребителят е офлайн   danissa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 July 2010 - 09:23 PM

Бети е в София, в Есковет.
Операцията беше в събота, в сряда (май) ще я изпишат, казаха ми,че 5 дни ще е там.Не бързам да я взимам,за къде да бързаме,тя е бездомниче, в клиниката знаят,плащам на части.
Не ми споменаха да са изрязвали некротизирали тъкани, само найлон,залепнал за стените имало. И предположенията са,че не найлонът е предизвикал посиняването на червата.И подозренията са за сърдечен порок.
Бетинка има чудесни кръвни изследвания, биохимия, и няма температура.
Днес я видях, лежи, милата.
Притеснена съм изключително,защото кученцето е толкова добричко...В сряда като я взема пак ще си е на строежа отсреща(никой не я иска,за жалост, обявата ми седи в Без дом от месеци).А ако пак не яде,пак не пие вода...Оххх...
Интересното е,че на 2 пъти бяга от клиниката-първия път я намерих минути след бягството,около "нейния" си район,а втория път е бил снощи(часове след операцията).Буквално си е направила дупка в клетката и е излязла.
User's Signature

#10 Потребителят е офлайн   shifter Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 July 2010 - 06:52 AM

Какво стана с Бети?

#11 Потребителят е офлайн   danissa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 July 2010 - 12:21 PM

Бети я изписаха, беше 5 дни в клиниката.Пак е на строежа,за жалост. Предписаха й Ветацид, трябва да й го давам един месец.
Кученцето хапва по малко,обича попарка.Разхожда се с нас сутрин.
Писах ли аз,че на снимките се виждаха сачми? Някой изрод е стрелял по нея.И имайки предвид маолумното обобщение на българина "Всички улични са за трепане" сигурно целенето ще продължи.
Има тема за Бети в 'Без дом",тя продължава да си търси ония две ръце,които ще я галят всяка сутрин и ония очи,които ще й казват 'лека нощ'...

Снимка (и)

• Прикачена снимка

User's Signature

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни