тъй че искам да ви задам едно въпросче. Може ли от два була, които са "солид" или напълно
цветни да се роди бяло бебе, бяло с монокъл или бяло с цветни ушета? Защото в един друг форум
доста понаспорват, че от ей онзи црно-тигров Батистута дет е по-горе на снимката и тигрова женска не
можело да се роди бяло куче с черно-тигрови уши и ми е интересно вашето мнение по този интересен въпрос?
Не знам за кое куче от по-горните снимки говориш, но от така зададеният ти въпрос:
... разбирам, че и двамата родители са абсолютно цветни, без бели петна? Том Хорнер пише така: съществуват определени закони за унаследяване на цветовете при бултериера, които никога не се променят:
- бели с бели, дават само бели бебета.
- тигрово няма да се получи, ако един от родителите не го носи като ген
- при изцяло цветни родители, където бялото е съвсем незначително или изобщо го няма- няма да се родят бели кученца!
- напълно /изцяло/ оцветените кучета, трябва да се заплождат с бели или с такива, които имат повече бяло, иначе болшинството от бебетата ще бъдат напълно цветни, което не се цени много на изложби, в смисъл, това не е недостатък, просто не са така атрактивни както цветните, с повече бяло.
- при заплождане на цветни родители, при които има достатъчно бяло, се раждат бели кученца, с различен цвят на петната по главата, които са в зависимост от цвета на родителите.
Така, това е според Том Хорнер, човек занимавал се много години с породата. Аз съм склонна да му вярвам, защото нямам неговият опит. Докато се занимавах с развъждане на бултериера / може би около 10 години, което все пак е крайно недостатъчен срок/, се убедих в това, което той е написал- поне при връзките, които тогава сме осъществявали, се получаваше точно така.
Възможно е, ако единият родител е напълно цветен, с незначително бяло, женската е тигрова, но с повече бяло, да се родят бели кученца, с тигрови или черни петна, но само ако женската е имала повече бяло в окраската си, или обратното, но винаги, за да се получи бяло кученце, поне при единият родител, бялото трябва да е в повече.