Dog.bg Форуми : Некомпетентен ветеринар или неоснователно притеснение?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Некомпетентен ветеринар или неоснователно притеснение? Какво да правя? Моля за съвет :(

#1 Потребителят е офлайн   radusha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 14 July 2010 - 09:31 AM

Здравейте,

От 3 седмици имам Джак ръсел териерче вече на 2 месеца. Бити са му 2 ваксини и е обезпаразитено вътрешно веднъж.
Още когато го взехме имаше бълхи и го пудрихме 2 пъти с Тапилан. На гръбчето му обаче имаше нещо по козината като замърсяване, което вет-а каза вчера, че са яйца на бълхи и ме посъветва да го изкъпя и да го напудря отново. Бях чувала, че малки кученца не трябва да се къпят, но все пак нали е лекар.. послушах го! След като изкъпах малкия нослето му е постоянно много мокро, все едно има хрема, появи се и разтройство... няма кръв в изпражненията, но снощи последното изхождане беше почти водно като някакво жълто оцветено желе :dh_188: :zz_020:
Дадох му да си хапне само сварен ориз с малко пилешко за вкус.. четох тук, че ориза действа добре при разстройство.
Днес си ака 2 пъти вече.. отново същото разстройство :( след което имаше пориви за повръщане и повърна съвсем малко количество слиунка под формата на пяна!!!!
Принципно е злояд по отношение на гранули и вчера сутринта ме хвана жал, че пак не ги иска и му дадох едно сварено яйце... може ли разстройството да е от него, а иначе да е просто леко настинал след къпането?

Иначе е много жизнен... играе си, не е ленив или апатичен.

Това ни е първо куче и съм съвсем като в небрано лозе :(
Не ми направи добро впечатление при ветеринаря това, че каза, че можело да му се бие сега 3та ваксина без бяс, защото не сме били в рисков район, а тази с бяс чак другата година... също така на въпроса ми какво да правя когато не иска да си яде гранулите (а има апетитза всичко друго) и отговори да му давам да яде каквото му се яде тогава, а не гранули!!! Също така при въпроса ми "не е ли малко да се къпе" едва ли не се разсмя и каза, че бебетата ги къпят всеки ден, защо тогава за едно куче 2 месеца да е малка възраст!

Ако някой се е сблъсквал с такъв проблем моля да сподели как го е решил....

#2 Потребителят е офлайн   elena07 Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 14 July 2010 - 09:44 AM

Възможно е да е от яйцето, особено, ако сте дали повече белтък.
User's Signature

Качена снимка

#3 Потребителят е офлайн   Molibaby Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 July 2010 - 10:29 AM

Заведете кучето на друг ветеринар , това с разстройството и повръщането не е шега работа ,Не е хубаво да се къпе до третият месец , но това никой не го е спазил до сега така че не се притеснявайте , моята нямаше два месеца при първото къпане.
Обезпаразитете вътрешно кучето - задължително
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка

#4 Потребителят е офлайн   radusha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 July 2010 - 10:59 AM

Показване на мнениетоelena07, в 14 July 2010 - 09:49 AM, написа:

Възможно е да е от яйцето, особено, ако сте дали повече белтък.

Да, яде и белтък и жълтък.. почти цялото яйце изяде! Днес хапна съвсем малко гранулки.. храня го с Роял канин джуниър, но изообщо не са му вкусни, едва едва го карам от ръка да хапне от тях и ме е сртах да не стои недохранен затова му дадох яйце :( Иначе е като прахосмукачка, ако изтървеш нещо от масата на секундата го е изял, т.е. има си апетит, но не и за кучешка храна!

Цитат

Заведете кучето на друг ветеринар , това с разстройството и повръщането не е шега работа ,Не е хубаво да се къпе до третият месец , но това никой не го е спазил до сега така че не се притеснявайте , моята нямаше два месеца при първото къпане.
Обезпаразитете вътрешно кучето - задължително

Ще изчакам днес да видя как е и ако не се нормализира утре отиваме на друг! Обезпаразитен е вътрешно на 4.06.2010 с Caniverm. Родено е на 14.05 и е ваксинирано на 14.06 с Primodog-P и на 27.06 с Eurican DHPPI2. Toва е извършено при хората, от които го купихме... Ветеринаря при който аз го водих ми каза, че нямало нужд да се бие ваксината на 3тия месец вклиучваща и бяс, а можело да се бие на 12та седмица тази без бяс и чак другата година и за това!!?

#5 Потребителят е офлайн   elena07 Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 14 July 2010 - 11:03 AM

Моето куче е над 30 кг. веднъж само му дадох цяло сварено яйце и после цяла седмица съжалявах.
User's Signature

Качена снимка

#6 Потребителят е офлайн   radusha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 July 2010 - 11:10 AM

Показване на мнениетоelena07, в 14 July 2010 - 11:08 AM, написа:

Моето куче е над 30 кг. веднъж само му дадох цяло сварено яйце и после цяла седмица съжалявах.

Какви бяха реакциите? Какво трябва да правя/не правя в този случай? :((((((((

#7 Потребителят е офлайн   elena07 Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 14 July 2010 - 11:12 AM

Реакцията беше силно разстройство.
User's Signature

Качена снимка

#8 Потребителят е офлайн   probitlqk Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 14 July 2010 - 11:27 AM

На някои кучета различните храни действат по различен начин.
Най-вероятно е настинало след банята. Не се притеснявай, ще му мине. Не е хубаво и често да му се сменя храната, защото ако е свикнало на една, новата може също да доведе до разстройство. Все пак е малко и е нормално.
Давайте му храната, която сте му давали преди разстройството, без други храни и виж как ще повлияе на разстройството след 2-3 дни. Все пак, то не може да му мине изведнъж.

п.п. Пудрата на Байер е една от най-добрите, които съм ползвала. Имаше и ранички по гърба от чесане, но след като го напудрихме с Байер - ни бълхи имаше вече, ни ранички.

По принцип ваксините се бият както следва:
- на 1м. - 1,5м. - срещу гана и парвовироза
- на 2м. - 2,5м. - реваксинация + ваксина срещу бяс, предпазваща в следващите 3г. (Nobivac R или RL) + ваксина срещу лептоспироза,

По принцип, ваксината срещу бяс и срещу лептоспирозата, може да се направи и на 3-ия месец. Както си изберете. Двата варианта са правилни.

Когато кучето навърши 1г., трябва да се реваксинира.

#9 Потребителят е офлайн   radusha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 July 2010 - 07:43 PM

Джаспър се изходи преди малко нормално :))))))
Отново си хапна от гранулите без апетит и в минимално количество и хоп.. твърдо кебабче :be_107: не знаете колко съм щастлива...
Сега щурее и тероризира играчките си :dog: . Дано неразположението остане минало, че съм голяма параноичка.

#10 Потребителят е офлайн   shely Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 July 2010 - 09:14 PM

Аз изкъпах кучето си на 36 - тия ден(на толкова я взех). Причината беше, че беше пълна с бълхи(не преувеличавам изобщо), уж случайно били изпуснали майката и тя ги напълнила :eg_033: . Освен това беше цялата оакана и с разстройство с кръв. Около дупенцето беше овързано и засъхнало, та нямаше как да не я изкъпя. Нищо и нямаше след това.

#11 Потребителят е офлайн   lgdani Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 July 2010 - 11:44 PM

Нормално е кученцето да предпочита домашната храна, особено, ако там от където сте го взели е било дохранвано с такава. За съжаление тя /домашно приготвената храна/ не е никак добре балансирана и не бих хранила своето куче с нея. Да храните кучето с вашата храна е все едно вие да ядете неговата. За да постигнете това ще е нужна малко твърдост от всички в семейството. Може да не му харесва точно РК- пробвайте с друга храна от висок клас, но не се отказвайте от нея /сухата храна/. Слагайте купичката с храна в един час -удобен за вас  и десет минути след това я приберете, във времето за следващо хранене я предложете отново и, ако откаже да се храни отново я приберете и така докато се научи, че друга храна няма да има. Изберете си хубава храна, която да хареса и на него и да му се отразява добре на коремчето и по този начин ще си спестите притесненията от този вид. Хранейки кучето си със храна от високите класове няма да има нужда да давате нищо друго, като яйца, мляко ит.н. - то това е и смисъла на тези храни. Успех и дано да съм ви била полезна   :smile:

#12 Потребителят е офлайн   shifter Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 July 2010 - 08:05 AM

Добросъвестно ще уточня, че в зависимост от фирмата и ветеринаря, схемите за поставяне на ваксини са различни, но НИТО ЕДНА (това за probitlqk) не включва поставяне на бяс преди 3-ия месец, т.е. 12-тата седмица, 90 ден от раждането. Освен това, въпреки че технически производителите на ваксините за бяс дават реваксинация на 2 или 3 години, законодателството поне у нас и в Евросъюза изисква ежегодна реваксинация на животните. Интересен факт, между другото, е че измереният титър за антитела много често пада под "нормативно изискуемия" няколко месеца след ваксинацията, особено ако тя е с комбинирана ваксина.
Преди доста години вече, когато ваксините за бяс бяха почти толкова опасни, колкото самото заболяване, се прилагаха друг тип схеми - поставяне на ваксината след поне 6-ия месец (та дори и в по-късна възраст). Идеята - че организмът ще е по-здрав и по-лесно ще понесе ваксината, а и растежът на кучето няма да се... повреди от нея. Днес това забавяне не е необходимо. Въпреки това много ветеринари и развъдчици (не само у нас, а и по света) предпочитат да поставят ваксината срещу бяс на поне 6 месечна възраст и като моноваксина, не част от комбинираните.
От тази гледна точка идеята на ветеринаря да постави като трета ваксина такава без бяс си е всъщност съвсем разумна и с нищо не е по-различна от другите ваксинационни схеми. Не ми харесва чак толкова идеята му да отложи беса за след година и нещо. Най-малкото по закон кучето ТРЯБВА да бъде ваксинирано срещу бяс, пък и, особено ако човек планира излети и по-далечни разходки с куч, опасността не е за подценяване. Благоприятна обстановка... може и да има, но случаи на бяс също има. Пък да му трепери човек на кучето си, защото в гората хванало таралеж...
Поради все по-широкото разпространение на лептоспирозата и понеже производителите на всички ваксини дават по-кратък период на имунитет, силно се препоръчва на всеки 6 м. кучето да се ваксинира срещу лептоспироза. Т.е. - трета ваксина на 3 месеца, ваксина за лепто на 9 м., годишна ваксина на 15 месеца, ваксина за лепто на 21 месеца и т.н.
Отделно силно се препоръчва кучетата от "засегнатите" породи - ротвайлери, добермани, НОК, пък и донякъде лабри, голдъни... - които са по-податливи на парвовироза, да се ваксинират срещу парво на 6 м. възраст, т.е. 3 месеца след третата ваксина. Така шансът за изграждане на по-добър имунитет се повишава.
Аз лично имам... да го наречем "афинитет" към схема на ваксинация, която включва поставяне на трета ваксина без бяс и на 6 м. възраст (три месеца след третата ваксина) - реваксиниране с голяма комбинирана ваксина (или такава с бяс, или без и за бяс се инжектира 2 седмици по-късно), но със същите основания може да се твърди, че подобна схема ненужно претоварва организма на кучето и бюджета на собственика. Дали е така или не... всеки сам си решава.
--
Специално за храненето, "давайте му каквото иска" хич не е подходяща схема. Ако човек иска да храни кучето с домашна храна, трябва прецизно да съставя диетата, особено за подрастващо куче. Така че най-разумно е в чинията да стоят гранулите и упорито да не се дава нищо друго от масата или готвено.
Ако смятате, че джакчето не яде с апетит Роял Канин, нищо не ви спира да смените храната с друга от висок клас - понякога всичко е въпрос на вкус на гранулата. Има кучета, които харесват повече Юкануба, Про План или да речем Хепи дог. Смяната трябва да се извършва плавно - не днес от едната храна, утре на другата, а с постепенно добавяне на новата храна към старата в нарастващи дози за 3-4 дни.
Между другото, това за къпането на кученца под 3 месеца е пълен мит - кученцето няма да се повреди, ако се окъпе на ранна възраст. Просто трябва да се подсуши добре и да се държи на топло и без течение в първите 10-12 часа след банята. По-чувствително е, да, но банята няма да му навреди.
Друг е въпросът, че на малко джакче даването на цяло яйце е, меко казано, неразумно. Както и даването на всякаква абсолютно нова за даденото животно храна рязко и отведнъж, в голяма доза. Тъй де, цяло яйце е кажи-речи половината дневна доза на бебе, тежащо 1 кило... И на мен да ми дадат 2 дузини яйца да изям наведнъж... Примерната доза, ако ще се дава яйце, е четвърт или половин ЖЪЛТЪК през 1-2 дни (това за дребна порода куче).

#13 Потребителят е офлайн   probitlqk Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 15 July 2010 - 06:41 PM

Показване на мнениетоshifter, в 15 July 2010 - 08:10 AM, написа:

Добросъвестно ще уточня, че в зависимост от фирмата и ветеринаря, схемите за поставяне на ваксини са различни, но НИТО ЕДНА (това за probitlqk) не включва поставяне на бяс преди 3-ия месец, т.е. 12-тата седмица, 90 ден от раждането.

ОМГ... въобще не ми се чете романът ти, но ще коментирам това, което е към мен.
Отвори си паспорта на животинката. При мен се пада на 8-а страница. Има таблица с препоръчителна програма за ваксинация на кучета, на следващата страница е за котки.
На предните две страници ще намериш легенда - какво означават буквичките написани срещу седмиците (демек - възрастта).
Не си позволявам да пиша неща, смукани ми от пръстите. Единственото, за което се съгласявам с теб е, че ветеринарят преценява кога да се ваксинира домашният любимец. Като преценката му варира + -2 (плюс - минус две) седмици. Това не означава, че той може да си реши на 6-ия месец да се бие първата ваксина, нали?!

п.п. Направи ми тази услуга... отвори паспорта на домашния любимец и ми кажи какво си намерила там за ваксините. Не ме карай да сканирам паспорта на моето куче, за да доказвам правотата си.

#14 Потребителят е офлайн   radusha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 July 2010 - 07:28 PM

Показване на мнениетоshifter, в 15 July 2010 - 08:10 AM, написа:

Добросъвестно ще уточня, че в зависимост от фирмата и ветеринаря, схемите за поставяне на ваксини са различни, но НИТО ЕДНА (това за probitlqk) не включва поставяне на бяс преди 3-ия месец, т.е. 12-тата седмица, 90 ден от раждането. Освен това, въпреки че технически производителите на ваксините за бяс дават реваксинация на 2 или 3 години, законодателството поне у нас и в Евросъюза изисква ежегодна реваксинация на животните. Интересен факт, между другото, е че измереният титър за антитела много често пада под "нормативно изискуемия" няколко месеца след ваксинацията, особено ако тя е с комбинирана ваксина.
Преди доста години вече, когато ваксините за бяс бяха почти толкова опасни, колкото самото заболяване, се прилагаха друг тип схеми - поставяне на ваксината след поне 6-ия месец (та дори и в по-късна възраст). Идеята - че организмът ще е по-здрав и по-лесно ще понесе ваксината, а и растежът на кучето няма да се... повреди от нея. Днес това забавяне не е необходимо. Въпреки това много ветеринари и развъдчици (не само у нас, а и по света) предпочитат да поставят ваксината срещу бяс на поне 6 месечна възраст и като моноваксина, не част от комбинираните.
От тази гледна точка идеята на ветеринаря да постави като трета ваксина такава без бяс си е всъщност съвсем разумна и с нищо не е по-различна от другите ваксинационни схеми. Не ми харесва чак толкова идеята му да отложи беса за след година и нещо. Най-малкото по закон кучето ТРЯБВА да бъде ваксинирано срещу бяс, пък и, особено ако човек планира излети и по-далечни разходки с куч, опасността не е за подценяване. Благоприятна обстановка... може и да има, но случаи на бяс също има. Пък да му трепери човек на кучето си, защото в гората хванало таралеж...
Поради все по-широкото разпространение на лептоспирозата и понеже производителите на всички ваксини дават по-кратък период на имунитет, силно се препоръчва на всеки 6 м. кучето да се ваксинира срещу лептоспироза. Т.е. - трета ваксина на 3 месеца, ваксина за лепто на 9 м., годишна ваксина на 15 месеца, ваксина за лепто на 21 месеца и т.н.
Отделно силно се препоръчва кучетата от "засегнатите" породи - ротвайлери, добермани, НОК, пък и донякъде лабри, голдъни... - които са по-податливи на парвовироза, да се ваксинират срещу парво на 6 м. възраст, т.е. 3 месеца след третата ваксина. Така шансът за изграждане на по-добър имунитет се повишава.
Аз лично имам... да го наречем "афинитет" към схема на ваксинация, която включва поставяне на трета ваксина без бяс и на 6 м. възраст (три месеца след третата ваксина) - реваксиниране с голяма комбинирана ваксина (или такава с бяс, или без и за бяс се инжектира 2 седмици по-късно), но със същите основания може да се твърди, че подобна схема ненужно претоварва организма на кучето и бюджета на собственика. Дали е така или не... всеки сам си решава.
--
Специално за храненето, "давайте му каквото иска" хич не е подходяща схема. Ако човек иска да храни кучето с домашна храна, трябва прецизно да съставя диетата, особено за подрастващо куче. Така че най-разумно е в чинията да стоят гранулите и упорито да не се дава нищо друго от масата или готвено.
Ако смятате, че джакчето не яде с апетит Роял Канин, нищо не ви спира да смените храната с друга от висок клас - понякога всичко е въпрос на вкус на гранулата. Има кучета, които харесват повече Юкануба, Про План или да речем Хепи дог. Смяната трябва да се извършва плавно - не днес от едната храна, утре на другата, а с постепенно добавяне на новата храна към старата в нарастващи дози за 3-4 дни.
Между другото, това за къпането на кученца под 3 месеца е пълен мит - кученцето няма да се повреди, ако се окъпе на ранна възраст. Просто трябва да се подсуши добре и да се държи на топло и без течение в първите 10-12 часа след банята. По-чувствително е, да, но банята няма да му навреди.
Друг е въпросът, че на малко джакче даването на цяло яйце е, меко казано, неразумно. Както и даването на всякаква абсолютно нова за даденото животно храна рязко и отведнъж, в голяма доза. Тъй де, цяло яйце е кажи-речи половината дневна доза на бебе, тежащо 1 кило... И на мен да ми дадат 2 дузини яйца да изям наведнъж... Примерната доза, ако ще се дава яйце, е четвърт или половин ЖЪЛТЪК през 1-2 дни (това за дребна порода куче).

Благодаря за изчерпателното мнение.. Джаспър се възтанови след моето невежество с яйцето доста бързо.. говорих с хората от които го взех и те ми казаха, че е захранван с Педигрий джуниър консерва ... знам че хич не са качествени, но му купих вчера и смесих малко количество от нея с гранулите на РК и си ги изяде с апетит... няма и спомен от разстройството вече :dog:

#15 Потребителят е офлайн   shifter Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 July 2010 - 08:28 PM

Показване на мнениетоprobitlqk, в 15 July 2010 - 04:46 PM, написа:

ОМГ... въобще не ми се чете романът ти, но ще коментирам това, което е към мен.
... Не ме карай да сканирам паспорта на моето куче, за да доказвам правотата си.

Аре нема нужда да се мъчиш да сканираш, probitlqk.
От сайта на Интервет, вносителите на Нобивак:

Цитат

Програма за ваксинация на малки кученца, когато опасността от заразяване с гана и/или парвовироза е възможна преди 8 - 9-седмична възраст и статусът на майчините антитела е неизвестен:
* на 4 - 6-седмична възраст - Nobivac Parvo C или Nobivac Puppy DP самостоятелно или в комбинация с Nobivac Corona;
* на 8 - 9-седмична възраст - Nobivac DHP с Nobivac Lepto или Nobivac LC;
* на 12-седмична възраст - Nobivac DHP с Nobivac Lepto, Nobivac Corona, Nobivac LC, Nobivac Rabies или Nobivac RL.

Не съм ти писала роман за теб и не те карам да го четеш. Айде със здраве!

#16 Потребителят е офлайн   animalstak Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 16 July 2010 - 09:37 AM

shifter-не че се заяждам но и на моето куче му беше сложена за бяс малко преди да направи 3-тия месец,всичко зависи от ветеринаря,защото аз като я взех мойта ходих в друга клиника и там ми обясниха съмсем друга схема на ваксинация, че нетрябва да излиза преди 3-тия месец ала бала,по-късно след 1-вата ваксина и няколко посещения и изречения от рода "прегледай ми кучето дали е наред и отговор то е малко като порасне ще го прегледаме ":eg_033: ,поразпитах и доста хора ми препоръчаха сегашният ми ветеринар,така де при него схемата за ваксинации и фирмата беше съвсем друга и седмица след 2-рата ваксина си я изкарвах и досега не е имало проблем с нея дано и нямам,малко се отплеснах това е от мен,съвета ми е да си слушата ветеринаря а ако не ви обраща внимание поразпитайте за по-добър и отидете при него,в форумите няма да излекувате кучетоси

#17 Потребителят е офлайн   shifter Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 July 2010 - 08:31 AM

То и аз не че се заяждам. Всеки лекар си е с право на собствено мнение кога и как ще слага ваксини, но е факт, че никоя фирма, производителка на ваксини за бяс, не препоръчва да се поставят преди 3 м. възраст (90 дни, 12 седмици). Тук, разбира се, въпросът става леко спорен, защото 12 седмици не прави точно 3 месеца, а 84 дни, с други думи ВСЪЩНОСТ ваксина може да се постави с една седмица по-рано от 3 месечната възраст.
И все пак колкото по-рано се поставя ваксина за бяс, толкова по-нисък е шансът организмът да образува нужния титър антитела, т.е. толова по-безсмислено е поставянето на ваксината.
Иначе схеми за ваксинация за всичко останало - дал Господ. Едните фирми с пяна на уста доказват, че многовалентна ваксина в ранна възраст няма смисъл да се поставя, защото тежко се понася от кученцата и не води до изграждане на добър имунитет; другите фирми с пяна на уста доказват, че това въобще не е така. Важното в крайна сметка е собственикът да слуша ветеринаря си, който все пак има опит с работа с дадена фирма и е наясно с точните по негово мнение и според местните условия схеми за ваксинация.
Между другото, все пак, до приключване на ваксинационната схема (за да сме точни, 2 или 3 ваксини, зависи от фирмата) кученцето НЕ БИВА да се извежда навън или да има контакт с използвани за навън обувки и дрехи. Докато не изгради имунитет, опасността от зараза е огромна. Следователно съвети от рода на "извеждайте си го и след една ваксина" са абсурдни и животозастрашаващи. Друг е въпросът, че всеки собственик на куче сам си поема риска - важното е да е УВЕДОМЕН за съществуването му.
Трети е въпросът, че голяма част от собствениците на ДРУГИ кучета са недобросъвестни.
Пресен пример: изписват се от клиника парвовирозни кученца. Дошла да ги прибере цяла делегация. В чакалнята - човек с кученце на 6-7 месеца си чака реда. След като вече са видели и нагушкали планираното за изписване ЗАРАЗНОБОЛНО бебе, и след като е напълно наясно, че то (и другите) са заразоносители и са ОПАСНИ ЗА ДРУГИ ЖИВОТНИ, едната от "делегатките" се хвърля да се радва на чакащото реда си за преглед кученце, да го гали и пипа...

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни