JL, в 23 July 2010 - 05:14 PM, написа:
Григо, днес видях ей тия снимки и се сетих за тебе .
Таралежчета..
Ама май не е лесно да ги напрегръща и нацелува човек...
Мдаааа имаш право,ама с малко повече тренировки се получават нещата

....А и тези са бебета, и в началото са им меки бодличките....сменят ги няколко пъти,докато придобият нормален вид...
И тъй като се заговорихме за таралежчовците ми се искаше да споделя някои неща....
Напоследък чувам,че в България било едва ли не модерно,да си гледаш в къщи и даже ги продавали по магазините...
Много неприятна и грешна работа според мен....
Тук са защитен вид ,и нямаш право да прибираш или гледаш в домашни условия ,освен при някои особени стечения на обстоятелствата...а именно,ако намериш ранен таралеж или късно родени(септември,октомври),в този случай можеш да го прибереш и да го оставиш да изкара зимата,защото иначе няма да преживее....Но после при първа пролет трябва да го пуснеш в неговата си среда...
..Моят всъщност той си ме намери, беше малък бебок ,и се появи октомври месец преди 3 години....
Сега може да се запитате ,защо не го освободих при настъпила пролет?!......Ами след 1 седмица мислене и ред сълзи,ред сополи(даже и храната му намалих,както си му е редът)....един хубав ден го занесох до едно перфектно място и го пуснах.....
Е да ама не....тоя ненормалник(момче ми е

).....явно се привързал и си го намерих пред вратата още на следващата вечер

.....Не ме питайте,как ме е намерил,незнам......Всъщност знам,но много километричен пост ще стане,ако тръгна да разказвам за таралежите(защото 3-то висше взех по изчетена информация и матеряли)....Та така няколко пъти и няма отърване....Обича си ме момчето и това си е...май ме е приел за майка,повече ме слуша от котките...
Разказвам това,защото освен този единичен случай,където живея, почти всеки ден ми се появява по някои нов боцкаш приятел ,и колкото и да ми се иска да задържа някои,знам че за тях това не е добре и ,че неможе заради мои егоистични пориви да отделям от натуралната среда животни,толкова необходими и ценни....
Този пост го вдъхнови желанието ми да помоля от сърце всички,които искат или мислят да вземат таралеж за домашен любимец......МОЛЯ ВИ не го правете....те не са животни ,които са подходящи за домашна среда или обстановка,въпреки че някои гениален мозък е решил,че едно от най дивите и солитарни животни може да се продава по магазините...
Ако някога ви попадне пред очите някои ,които има нужда от моментна помощ....окажете му я и после го пуснете да върви по своя таралежки път....
p.с.....Хайде стига засега....Приятен и усмихнат ден на всички и някой друг път,когато имам време и естествено,ако има интерес,мога да разкажа с какво се хранят,как се къпят,как се подрязват ноктите(таралежки маникюр

)....и т.н.....Ама ей така ,просто ,като любопитни факти....,защото наистина са уникални и супер интересни същества...

P.с.2

.....Аххх Божееее непростима грешка,забравих да ви кажа ,как се казва....Riccio(Ричо)....ееее смешно ми стана,защото които знае италиански,ще разбере,че несъм вложила кой знае ,колко гениалност в името,защото означава таралеж