Трудният характер и обучение на сибирското хъски
Публикувано: 13 December 2010 - 03:41 PM
Познати от кучешката ни горичка с голдън 2 месеца по-малък от мойто куче, го извеждаха от момента, в който го взеха. На кучето нищо не му стана, но рискът е за тяхна отговорност. Навън е пълно с достатъчно болни улични/домашни животни от всякакъв вид, които пренасят достатъчно зарази, които веднага могат да се лепнат за едно бебе куче без никакъв имунитет.
Публикувано: 26 February 2011 - 09:51 PM
Публикувано: 26 February 2011 - 11:35 PM
ximona, в 26 February 2011 - 09:06 PM, написа:
"Седни" е най-лесна, заедно с "легни", най-трудна ми се стори "на място". "Ела" е особена команда, която Неро изпълнява доста успешно, но не винаги е било така. Мисля,че за всички команди е говорено по-назад в темата, прочети и ако не разбереш нещо питай.
Колкото и да искам да се възспра, няма да мога.
Имам следния въпрос: Защо си я взел/а при условие, че не си успял/а да се погрижиш за нея, в смисъл да й осигуриш упражнение, визпитание, да я дисциплинираш , доколкото породата позволява, а чак сега се сещаш? Това,че "имах доста други грижи на главата си като я взех, доста ядове и нямах време за нищо " не е ама никакво оправдание, ако си мислиш, че е, да знаеш, че грешиш. Защото хората тук също си имат грижи и неща за правене, включително и аз, обаче като му кажа на моя да не ходи някъде- не отива или като искам да дойде- идва или като му кажа да мине вдясно или ляво- минава, защото всеки ден по десетина минути като се занимаваш и после отработваш на разходката и стават чудеса. . .
Вероятно не е пускана от повода, в продължение на двете години, което прави задачата с повишена трудност, но определено не невъзможна. И общо взето трябва да се постараеш да си наваксаш двете години. Имай предвид, че трябва първо да отработваш командите на повод и чак след това да пробваш с пускане . . .
( лирическо отклонение ) . . .
Ей така вчера ме спира един човек и казва аз имам същото , само че с по-дълъг косъм и тн. и аз го питам къде го разхождате и той каза, че има къща с 1 декар двор . . . И понеже не разбрах дали ми е отговорил на въпроса го попитах пак, и той каза ами той седи пуснат на двора . . . И аз си викам Ей, Бога ми, на такова куче един декар двор не стига, ако не се разхожда допълнително . . . Човека не го извежда , защото нямало къде и защото се притеснявал да го пусне, 'щото не слуша . . . Защо, според вас, не слуша се пита в задачата . . .
Публикувано: 27 February 2011 - 12:26 AM
Публикувано: 27 February 2011 - 04:27 AM
ximona, в 26 February 2011 - 09:31 PM, написа:
Когато е сред други кучета слуша и изпълнява "Ела тук"?? Попринцип мисля, че е точно обратното. Повечето кучета( и по-специално хъскито) в компанията на себеподобни, ама грам не слушат. Казвам повечето.... Опитай, щом е така, в компанията на друго послушно куче, зннаещо команди да изпълнява заедно с него, да копира един вид. Според мен също трябва да започнеш с командите на повод първо, за да можеш да коригираш навреме.
Публикувано: 28 February 2011 - 07:30 PM
Когато ти не си при нея, кой се грижи за кучето?
Публикувано: 07 March 2011 - 05:38 PM
Bini, в 19 December 2007 - 07:16 AM, написа:
Цитат
Ха-ха, еми и при мен е така... инстинкт ли е .. не знам?
Четох в answers.yahoo.com, че било си инстинкт. Буквално на въпроса много дърпа - какво да правя, беше отговорено - вземи се нагръдник, за да дърпа (теб или шейна), а за разходки строг нашийник.
Иначе и ние сме така...яко дърпане при разходки, особено ако видиме други хора/животни. Не винаги успявам обаче да хвана кои са от интересните и кои от скучните - някакси си ги преценява сам.

Аз с другото куче, което е много по-спокойно, имах същия проблем като мина 4 месеца и до почти година. Тъкмо се бях отказала и всичко се нормализира. Сега е невероятно послушание. Явно си трябва яко търпение и да се повтарят командите.
Относно другите по-малки животни се твърди, че ако от малко живее с тях би трябвало да не се впечатлява толкова. Както няколко човека в темата казаха...по-добре да внимаваш и да няма поводи за тестване кой колко слуша :) Аз имам пъдпъдъци и ги запознавам периодично, като не показвам притеснение или страх, за да не амбицирам малкия. На пролет като поизлезнат мишките ще видиме доколко ще слуша.
Публикувано: 07 March 2011 - 05:44 PM
silvia_22, в 07 March 2011 - 11:33 AM, написа:
Цитат
Четох в answers.yahoo.com, че било си инстинкт. Буквално на въпроса много дърпа - какво да правя, беше отговорено - вземи се нагръдник, за да дърпа (теб или шейна), а за разходки строг нашийник.
Строгият нашииник може ли да нарани кучето или да създаде някакви проблеми?
Публикувано: 07 March 2011 - 06:10 PM
k1champion, в 07 March 2011 - 11:39 AM, написа:
silvia_22, в 07 March 2011 - 11:33 AM, написа:
Цитат
Строгият нашииник може ли да нарани кучето или да създаде някакви проблеми?
Различни хора ми казваха, че куче, което много се дърпа можело да му се наранят гласните струни със строг нашийник (под строг имам предвид не този с бодлите, ами тип душач - от въже или метален). Аз съм гледала доста кучета през годините и не са имали проблем (здравословен). Най-много закашляне, което може да се случи и с по-тесен кожен нашийник. С хъскито имах по-внимателна нагласа, тъй като много хора, включително и от когото го купих ме настройваха, че било много нежно като порода куче. След като неслушаше или поне избирателно, а при мен ситуацията е много дива и се налага много бързо да се отреагира, му купих метален душач. Пуснала съм го леко по-отпуснат (с една идея), така че ако не слуша да следва бърза корекция, която да го стресне. Ефекта е много добър и определено виенето и лаенето го умее. До сега хора, които са го ползвали не съм видяла да са се оплакали. Според мен си е чисто въпрос на лично мнение. Ако няма шипове и не е стегнат като обикновен кожен нашийник - няма проблем. Отделно съм забелязала, че с тази козина съвсем все едно нищо не усеща - скача, пада, удря се, някой го настъпи по погрешка....никакво впечатление. Само ако съвпадне с каране гледа все едно си го засегнал на чест.

Публикувано: 07 March 2011 - 07:03 PM
Стоя си аз и разглеждам безумията които се пускат по форуми, обяви, групи и страници тук и там в страната и се чудя - ние в Средновековието ли се връщаме? Защо хората си позволяват да правят опасни неща на своя глава или базирайки се на съвет от народна песен, чута на кучешката поляна? Къде останаха книгите? Къде отидоха прекрасните статии в списанията за кучета, всъщност какво стана с тези списания? Защо никой не коментира тях и не взима примери именно от достоверните книжни носители(или пък електронни - има ги достатъчно).
Бъдете добри хора и добри стопани! Учете се да се грижите за кучето си както сте учили в училище! Не бъдете лоши към вашия приятел, който не иска нищо повече от внимание и любов! Не оставяйте други да решават вместо вас, само защото звучат правдоподобно или ви обещават безкраен списък от желани обекти.
Внимавайте от кой получавате съвет и къде! Фейсбук, уикипедия, българските форуми и други социални сайтове не са носители на напълно достоверна информация! Пазете се от глупостите и използвайте елементарна логика! Отворете книжка, купете списание. Разровете се из интернет и потърсете мнения на доказани развъдчици на дадена порода - в България, в Европа, в Азия, в Америка, в Африка, навсякъде ги има и много малко от тях са останали безмълвни и безписмени за различни проблеми свързани с отглеждането на тяхната порода.
към цялото --> тук
Публикувано: 07 March 2011 - 07:52 PM
P.S. честно казано се засегнах не знайно защо, може би защото по-лесно бих приела да ме критикуват за решението, а не че съм неграмотна и нечетяща. Както и да е.
Публикувано: 07 March 2011 - 08:05 PM

Принципно за да е измислен и да се ползва толкова явно полза има но аз със същия успех се справям с нашийник тип душач от алпийско въже. Просто немога да преглътна кучето ми да е със скапана козина или пък да нарани някое друго.
Публикувано: 07 March 2011 - 08:15 PM
silvia_22, в 07 March 2011 - 01:47 PM, написа:
P.S. честно казано се засегнах не знайно защо, може би защото по-лесно бих приела да ме критикуват за решението, а не че съм неграмотна и нечетяща. Както и да е.
Ооо, в никакъв случай не те критикувам, било то за твое решение или друго! Не ме разбирай погрешно. Това е написано друг повод, просто копирах частта, касаеща се за съветите от тук и там.
Аз лично съм ползвала и душач и строг нашийник и съм доволна и от двата типа. Строгият ни се разкачаше и са ставали нежелани изпълнения, но вършеше работа. В момента съм на обикновен нашийник и по-често нагръдник, тъй като всякаквите душачи, шипове и подобни направиха козината на врата на Джек на нищо и ще му трябва време да я възтанови, но това е индивидуална причина, която не засяга тяхната функционалност.
Публикувано: 07 March 2011 - 09:56 PM
На този етап мога да водя Неро съвсем спокойно както с обикновена каишка, така и с нагръдник, но каишката я ползвам, като съм му сложила хамут, през останалото време е с нагръдник и изобщо не ме дърпа. (Единствения път когато ме дърпаше като обезумял беше като се видяхме с Нара в ловния парк и докато стигнем ми откъсна ръцете!) Преди не можех с обикновена каишка, но го научих и свикнахме, но не ми е удобно да го водя така, а и той знае как да си изважда главата от нея, защото не е кой знае колко стегната . . .
Поръчах си от американски сайт повод с две дръжки - http://www.petsmart....oductId=2751402 и като вървим в градски условия го държа за долната и си ходи до мен, като стигнем дадено място отпускам и вече в Борисовата е свободен . . .
Междудругото повода е страшно удобен!
За мен лично, няма по - велико нещо от нагръдника!
Публикувано: 07 March 2011 - 10:08 PM
Flawless, в 07 March 2011 - 03:51 PM, написа:
За мен лично, няма по - велико нещо от нагръдника!
Аз основно се отказах от нагръдника не толкова заради дърпането, колкото заради това, че козината му един вид подмишниците напълно опада и остана напълно голо. Козината под него също изглеждаше ужасно. Водих на ветеринар, не откриха проблеми. Иначе не е бил тесен, тъй като спокойно можех да си сложа и двете длани, а и той си мушкаше долната челюст и дъфчеше предната част на нагръдника. За първи път виждам такова нещо и предпочетох да го махна.
Дали някой е имал подобен проблем?
Публикувано: 07 March 2011 - 10:14 PM
North face, в 07 March 2011 - 02:00 PM, написа:

Принципно за да е измислен и да се ползва толкова явно полза има но аз със същия успех се справям с нашийник тип душач от алпийско въже. Просто немога да преглътна кучето ми да е със скапана козина или пък да нарани някое друго.
Офф, май не се изразявам добре днес

А с душача имали ли сте проблем козината, спрямо например ползване на обикновен нашийник или нагръдник?