Кучето в София - на къса каишка
Публикувано: 24 August 2010 - 07:42 PM
За да има бездомни кучета виновни са стопаните на домашни. Проблемът бездомни кучета съществува в България около 20 години, горе-долу от началото на демокрацията.
Регистрация на домашните ту има, то нема, данък също. Преди около 18г.съм регистрирала, тогава РВМС беше още на моста Чавдар и годишната такса беше 15 лв.
В градския транспорт да возиш куче ту е разрешено, ту не, едни и същи редове ги задраскват от наредбата, после ги добавят.
Нищо ново под слънцето, затуй тези новите искат да се направят на модерни и да ни вземат акъла. И ще.
Публикувано: 24 August 2010 - 08:29 PM
В новата наредба се изреждат нещата , за които ще се използват парите от тези наши данъци и там няма нищо за обособяваме на кучешки полянки, всичко е за уличните кучета, за кошчета и тн, честно да ви кажа, тези заграждения са по-важни от раздаването на пликчета и слагането на кошчета, защото пликчета всеки може да си купи и като си ги напълни, да си ги носи докато намери кофа! Не съм ли права, защото аз съм на 21 години, кучето ми е на 4 месеца и не виждам защо парите от него да не отиват за него!
За да роботи дадем закон, трябва да има условия за това, неможе да не направят такива места, а да искат кучетата да са с 80см повод и с наморник и ако това не стане, какво означава, че нямаме право да ги пуснем и за минута, по тази УЛИЦА, която са отредили!

Публикувано: 25 August 2010 - 10:06 AM
zlatabani4ka, в 24 August 2010 - 05:09 PM, написа:
Извини ме, ако си уточнила в този клуб какво куче имаш, а аз да не съм прочела.
Поглеждай понякога по-долу в темата "Без дом". Ако се зачетеш, ще разбереш колко много любими домашни кучета се озовават на улицата. Загубени, с починал стопанин /не е задължително да е възрастен - стават и злополуки/, станали излишни след появата на първото дете, след развод, заминаване в чужбина и т.н. и т.н. Трагедията е още по-голяма, ако кучето е женско и успее да оцелее. То става прародителка на безброй бъдещи бездомни кучета.
Онова, първото бившо домашно куче не е по-малко ценно, само защото се е озовало на улицата. Нито неговото поколение. Само дето няма кой да се грижи за тях. Да ги защити! Животът на улицата няма нищо общо с изложбения ринг. Там няма значение постава на главата или височината при холката. Оцеляват само най-приспособимите. Уважавам ги много!
Пожелавам ти никога нито твоето куче, нито нечие друго да го сполети такава съдба.
Публикувано: 25 August 2010 - 11:05 AM
MyDuality, в 24 August 2010 - 02:51 PM, написа:
а и за да може когато настъпя ако да псyвам лошите собственици които не си събират фекалиите на кучетата :P пък аз за пример :Д бъзикам се разбира се
като се замислих, защо да не го правя ,не ми пречи докато се изхождаше в нас колко съм събирала сега каква е разликата ....
принципно съм на мнение че естественото наторяване е полезно за природата но в града .... не е много приятно когато настъпя мина :(
вече ще се малко по-малко мини в софия :Д:Д:Д:Д:Д
Да, съгладна съм. Но мисля, че и самите кучкари трябва да правят забележка на мързеливите, без да се стига до побой и викане на БТВ

Друго нещо, което мен лично много ме дразни е пикаенето на мъжките кучета по ъглите и по колите!!!!!! Е защо собствениците им позволяват!
на едно куче хич не му дреме дали ще препика дърво или кола, пикае след предишното да премаркира. Т.е. когато отиваш до парка с вързано куче, ми пусни го до дърво нека пишка и му забрани(просто дърпаш) да пика по колите и ъглите и кофите. Нищо няма да му стане. Моя мъжки даже вече се научи и не пика там. Пред блока има няколко дървета в градинката и там. Защо да препикава банката и то точно до банкомата.........Не ги разбирам тези хора?!?!

IcyLand siberians
Публикувано: 25 August 2010 - 11:19 AM

Публикувано: 25 August 2010 - 11:44 AM
П.П А това ме изкарва от нерви:
Милите майчици не искат лайна (извинете) по детските им площадки, но за тях е ок ако е на детето им! Направо съм бясна, при толкова кафенета и заведения и както ми е направило впечатление, те не мърдат на повече от 100 метра от тях с децата им, така че във всеки дом има тоалетна!!!

Публикувано: 25 August 2010 - 01:11 PM
ATINA PALADA-DONICHKA, в 25 August 2010 - 10:24 AM, написа:

така е за куче над 6 месеца трябва ...ама без оправдания това е бойна порода това не е....
вчера излизам зад блока с мойта (чмесеца почти) мойта е на кайш видях че има 2 кучета възрастни овчаркоподобно и болонкоподобно и викам айде ще я пусна да си свърши работата и да си подъвче пръчки .... мойта отида до овчарката и аз веднага отивам да я вържа ...в този момент овчарката захапа мойто бебе ...нищо не казах дръпнах я просто после жената заяви че моето куче е захапало нейното защоото моята била от лошите породи (am буллдог) ......бях потресена
тя започна д ами обяснява че мойто е от лошите породи и нейното куче си е патило , аз я попитах каква порода е кучето ми тя не моя да ми отговори ...
после и разясних че нейното куче никога не е вързано и това не е редно също така е без намордник ....тя ми каза че тяхната връзка била по-силна от повод и ми посочи ръката и ........(пулех шок) след което пусна кучето аз я попитах в момента къде точно е тяхната връзка ...тя ми акза че щяла да ме пребие с моето куче .... да не ходя повече там
аз и разясник отново задълженитя на собствениците и и казах че съм на обществено място и не може да ме гони .... честно да си призная бях побесняла ...цялата треперех и крещях
кажете ми за какво говориме кучето и да захапе моето аз да не кажа нищо и тя да ми дигне скандал .....и да извърти нещата
аз и казах че най лошото нещо е че кучетата помнят такива неща и моето ще намрази нейното .... и я попитах когато моето куче порасне и ходи с намордник а нейното не и отново се случи същото ....какво трябва да направя ? и какво ще стане ако някой път съм и амхнала намордника и се засечеме ?
тя ме попита дали я заплашвам ......?!?!?!?! аз и казах че никога няма да направя такова нещо и най малкото ми е жал за нейното куче колко е възрастно и тнт .....
Публикувано: 25 August 2010 - 04:03 PM
gabipap, в 23 August 2010 - 12:31 PM, написа:
Това означава ли, че трябва да си рег. кучето в провинцията пък то да ака в София? ...като с автомобилите
С временна адресна регистрация не става ли?
И искам пак да помоля за отговор на един въпрос... трябва ли да сложа намордник на 4-месечното си пале само за това, че е 15 кг?
Никъде не прочетох за специфика относно възрастта, но може просто да съм пропуснала.
Благодаря предварително!
Публикувано: 25 August 2010 - 06:39 PM
Motley, в 25 August 2010 - 02:08 PM, написа:
Това означава ли, че трябва да си рег. кучето в провинцията пък то да ака в София? ...като с автомобилите
не става.. задължително по постоянен адрес е регистрацията и данъка на кучето..

Публикувано: 25 August 2010 - 07:43 PM
Най-безумна ми се стори забраната, която гласи че е забранено деца под 18 години да разхождат кучета. Аз съм на близо 16 год. и е моя задачата да изкарвам куч- 3 пъти дневно, ако не го правя аз няма кой друг- родителите ми работят по 10 часа дневно че и отгоре . Майка ми,например, 160см и 60 кила с мокри дрехи дали би могла да "спре евентуална атака"? Надали ще се справи по-добре от мен или 17 год. момче(примерно).
Също така не редки са случаите възрастни хора да разхождат любимците си ... те също ли ще са по- надеждни от здрав, пъргав юноша.
Не знаех и за предишната "14-годишна" забрана, но звучи много много по- смислена от новата.
Публикувано: 25 August 2010 - 08:06 PM

Публикувано: 25 August 2010 - 09:07 PM
mil_, в 24 August 2010 - 07:04 AM, написа:
За целта твърдението "сегашните правила са добри" не върши работа и отива в коша.
Докато не се предложи на общината друг вариант за успокояване на гражданите, каквото и да се приказва все тая. А дори и да се предложи - уважаеми съфорумци, адресирайте предложенията, протестите и мотивите си до общината, ясно е, че не искате намордници, и аз не искам.
Ето едни правила, които вече действат във Виена и са сходни с правилата на други европейски държави.
Виена1
Виена2
Кое от тези е невъзможно да се приложи тук?
Ето им местата за разходки - заградени паркове и свободни зони и т.н. - в момента тук можем само да си мечтаем за това за сега!
Виена3
Бях същисана от квадратурите на парковете и условията в тях!
Аз не искам моето дете да гледа такива кучета:

Предпочитам този вариант:

Незнам как с тези наморници кучетата ще останат социализирани!
А отностно предложенията в общините - смятате ли, че някой ги чете - нито получаваш отговор и нито има диалог между обикновените граждани и управляващите в общината?
Единствено се учудих на кмета на Габрово, който лично отговаря на своите съграждани в своя блог:
Габрово
Вярно ли е, че по закон до 31.01.2011г трябва да няма скитащи се кучета? Според вас това дали е възможно?
Толкова ли е трудно общината да взаимства от другите европейски столици, а не да измисля абсурди? Докато има абсурдни наредби, по моето скромно мнение, няма да има кой да ги спазва! Смятам, че ако общината направи поне нещо за отглеждането на домашните кучета(като заградени паркове, действащ регистър)то ще има повече стимул гражданите да регистристрират кучетата си и да спазват "нормални" наредби.
Публикувано: 25 August 2010 - 09:29 PM
Публикувано: 25 August 2010 - 09:59 PM
(archy), в 25 August 2010 - 09:34 PM, написа:

Публикувано: 25 August 2010 - 10:52 PM
gabipap, в 23 August 2010 - 12:31 PM, написа:
И искам пак да помоля за отговор на един въпрос... трябва ли да сложа намордник на 4-месечното си пале само за това, че е 15 кг?
Никъде не прочетох за специфика относно възрастта, но може просто да съм пропуснала.
Благодаря предварително!
Публикувано: 25 August 2010 - 11:26 PM
zlatabani4ka, в 25 August 2010 - 05:29 PM, написа:
човека и той ми каза,че няма проблем и като отидох за регистрацията им казах какво са ми казали по тел и всичко мина гладко!
не знам към коя община сте, но на мен в община младост категорично ми заявиха, че е задължително по постоянен адрес и съответно отказаха да регистрират куч, въпреки че живеем в младост.. в слатина също бяха убедени че няма как да регистрирам куч в младост, въпреки че там ми е адресната регистрация в момента, при положение че по постоянен адрес съм към община слатина и съответно съм към онази данъчна служба...

Публикувано: 26 August 2010 - 12:40 AM
MyDuality, в 25 August 2010 - 01:16 PM, написа: