Dog.bg Форуми : Къпането

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Къпането

#1 Потребителят е офлайн   slawianka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 26 March 2006 - 02:23 PM

Иска ми се да разбера мнението на повече хора по въпроса за къпането на котките. На каква възраст можем да направим първата баня? Колко често може да бъде къпано едно коте? Знам, че не е добре да бъдат къпани често, но това е доста неопределено. Известно ми е и че това не е приятно преживяване за котката, така че какви са начините да го направим по-лесно за нея и за себе си?
User's Signature

Качена снимка

to cat around

#2 Потребителят е офлайн   bobi777 Икона

Публикувано: 19 April 2006 - 02:42 PM

http://fishki.net/comment.php?id=9368 r)

#3 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 19 April 2006 - 04:34 PM

Цитат

Дзен и изкуството да изкъпеш котарак

автор: mg42

"Всеки котарак си има собствен, единствен характер, който вероятно може да се определи като интуитивен сбор от всичко, което знаеш и чувстваш към него. Този характер постоянно се мени, обикновено към по-лошо, но понякога съвсем изненадващо към по-добро"...:))))
Някои хора подценяват изкуството да къпеш котарак.
Мислят си че котаракът няма нужда от баня, защото той се ближе /включително и задника си/ и по този начин поддържа котешката си хигиена.
Доскоро и аз бях такъв. Но три седмици след разгонването му и още два дни вътрешна борба си признах че котарака ми мирише по зле от скункс.
И денят на истината дойде.
Сега, пишейки тези изстрадали редове, аз излагам моя скромен опит в тази сложна наука.
Преди да грабнете своя любимец за врата понасяйки го към мястото за миене, имайте предвид следните съображения.
Вашия котарак има предимство с бързината на своите реакции и с пълното отсъствие на уважение към човешкия живот.
Вашето предимство е единствено силата.
Използвайте това си преимущество, като правилно изберете полето за бойни действия. В никакъв случай не се опитвайте да изкъпете съскащия любимец на открито, където ще претърпите пълен провал.
Най удобното място за къпане е банята и тоалетната.
Помнете че котаракът без скрупули използва оръжията си - зъби и нокти и затова вземете мерки - гумени ботуши и брезентови ръкавици в комбинация с рибарски костюм и мотоциклетна каска с трислойно стъкло.
Предварителната подготовка е от съществено значение, защото във вихъра на къпането няма да имате време да търсите котешкия шампоан или хавлията.
Предварително налейте достатъчно топла вода.
Убедете се че котешкия шампоан е на достъпно, даже и от легнало положение място.
Хванете котарака като приспите вниманието му, нежно поглаждайки го и минете покрай канчето с Китекат.
Ако котаракът прояви недоверие към вашата необичайна униформа, успокойте го, че отивате на тренировка за конкурса в новосфомиращата се Национална гвардия.
От момента на стъпване в банята трябва да съзнавате че всяка секунда забавяне обрича на неуспех Мисията ви.
Затворете с десния си крак вратата, хванете здраво котарака за врата гмурнете го във водата, вдигнете го и го полейте с котешки шампоан.
Това трябва да извършите в рамките на 5 - 7 секунди.
Сигурно сте забелязали че вашият котарак няма дръжка и удържането му след поливането с шампоана е трудна работа.
За това веднага го потопете във водата, грабнете го пак, налейте шампоан и така три четири пъти, докато рибарския ви костюм не е станал на ивици а брезентовите ръкавици - перфорирани.
Но след това настъпва най страшния момент. Котаракът трябва да се изтрие.
За целта хващате хавлията и след яростно преследване из банята, съпроводено със съскания и котешки вой в акомпанимент на помени за майки баби и тъщи, се мятате върху него и го притискате.
Следва енергично триене докато хавлията стане на парцали.
Котаракът е изкъпан, възмутен, котешкото му его е наранено.
Нооо - има още едно вълнуващо изпитание.
Котаракът трябва да се изсуши.
За целта се снабдявате с един поне 30 метров кабел и поне 2500 ватов сушоар. Включвате сушоара на max и започвате в стаята невероятно преследване на мокрия котарак на което би завидял и Индиана Джоунс
Ако сте изобретателни може да направите приспособление от кашон с дупки, в който ще държите затворен котарака докато се суши, но последствията са страшни. Котаракът ще престане да общува поне за два дни с вас.
През което време ще крои тайни планове за Отмъщение.
Е, поне няма да мирише на скункс.
За известно време
.

от тук

Много смях, а иначе:
Аз личо къпя моите котки за нула време. С лявата си ръка хващам отдолу здраво предните лапи на котката, като тя не виси на лапите си, а я държа с дланта за гърдите, а с пръстите й държа лапите. Повдигам я за дупето с другата и я слагам в мивката. Мнооого трябва да се внимава, защото ако е по-дива и несъгласна с действията ти - започва да се опитва да те докопа със задните си лапи. Ако не можеш да се справиш, може някой да ти помага и да държи задните лапи. Моите се съпротивляват, но умерено и аз ги озаптявам. Пускаш водата ЛЕКО и както си държиш котката я подлагаш под водата. Със свободната ръка търкаш, за да се намокри добре. После взимаш шампоана, със зъби отвинтваш капачката и сипваш върху котака. Търкаш, плакнеш, завиваш в кърпа.
Готово!

Иначе, котките си не къпя никога, освен ако не са се изцапали необратимо, като например когато се счупи бутилка олио - пръсна из цялата къща, а съвсем наблизо имаше котка. Теоретично, тя би могла да изближе мазната си, капеща козина, но най-вероятно щеше да получи холестеролен шок от количеството поето олио, да не говорим за къщата, която със сигурност щеше да стане на още повече огромни, мазни петна. Та, котките си не къпя! Изобщо! Те не излизат на вън и нямат нужда от това.
А по въпроса за най-ранното къпане - къпала съм всякакви калибри котки, взети от улицата - това е пропуска им за влизане в къщи, като е имало и котенца на по 1 месец и нищо не им се случи след банята.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#4 Потребителят е офлайн   arnold Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 22 April 2006 - 07:02 AM

c) Нашите котараци къпем редовно, пухкавия нямаме избор, защото сам се мие по следния начин: Близва небрежно едната предна лапа, след това другата предна лапа, следва потупване на корема с лявата предна лапа, потупване на главата между ушите и жални хленчещи звуци, ако има гурлички. Толкова от него нататък сме ние. Влизат сами в банята, когато сме ние там, дори ми правят компания като се къпя. Като къпем кучето , къпем и тях, щото идват и се измокрят. Трябва да създадеш добро отношение към водата. Пускай ги да видят, че не е страшно да се къпят. Иначе трябва да приготвиш предварително кофа с вода около 45-50 градуса за плакненето, тя ще изстине и ГОЛЯМ леген с вода за къпането около 40 градуса. Ако имате дълбока мивка я запушваш и напълваш с вода така, че на котарака да му е до 2-3 см под гушката. Отмерваш предварително шампоана и го разтваряш в малко вода в чашка так ,че да ти стигне за да намажеш котката с него. По-добре противопаразитен дори за домашни котки , защото ние донасяме с обувките си отвън паразити. Не прекалявай с количеството защото иначе козината ще се обезмазни над допустимото, затова се разтваря шампоана, той се продава концентрат. Като я натопиш първия път във водата, я натриваш със шампоан, изплакваш в старата вода , сипваш новата или поливаш с кана и внимаваш за ушите те се притискат към главата, за да не влезе вода в тях. Завиваш с една голяма кърпа мокрия звяр и го гушкаш. Ако е добре минало се притиска и мърка. Нашите не понасят сушене със сешоар и трябва и още една кърпа за гушкане. АКО обаче не добронамерена при слагане във водата се държи от един човек за предните и задните лапи и се говори със строг глас а друг полива и търка с шампоан.
Е ако къпеш нашия Доби, то просто пускаш котарака да влезе при кучето във ваната и се събличаш, те ще те опръскат, озапат с шампоан и ще си играят до твое изтощение. Така и не рзбра, че не бива да се яде пяната..

#5 Потребителят е офлайн   Кая Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 22 April 2006 - 11:45 AM

И аз досега съм къпала котките си с помоща на 2-3 легена и кана (или директно под чучура на мивката), но си мисля тези дни при плакненето да иползвам подвижния душ. Т.е. котката да си лежи върху краката ми и да я плакна леко с душа... Така че след седмица ще мога да преценя кой вариант е по-добър.

#6 Потребителят е офлайн   Elfur Didu Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 April 2006 - 12:44 PM

HI! Като цяло да къпеш котка си е изпитание! Освен, ако обича да се къпе. Моят котак НЕ обича! Но се държи прилично! Къпя го веднъж на година или две! Но сега се наложи защото пипна блъхи! Изчипкахмего на връх Великден! Общо взето стоя мирен, но мяка през цялото време на равни интервали! Къпя го в голям леген с вода и разтворения шампоан или препарат, а после го изплаквам направо на плочките с подвижния душ. След това го увивам в кърпа и го изнасям на терасата на слънце, където той си лежи кротко ,а аз го суша с кърпата. След това обикновено спи до вечерта свит на кълбо в кошарката си! cl) r)

#7 Потребителят е офлайн   Кая Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 26 April 2006 - 05:07 PM

А може би наистина е добре още в началото котето да се привикне към водата. Мойта котка от известно време постоянно виси на мивката и си мокри главата. (Въпреки че също не обича да я къпят) Влиза с мен и в банята докато се къпя и аз - не е очарована от факта че става вир вода, но се радва когато и дам да си играе със струята вода от душа. Но все още не съм я къпала с подвижния душ - ще ми се първо да свикне с него

#8 Потребителят е офлайн   alekian_yona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 April 2006 - 06:16 PM

прави ми впечатление, че ти подхождаш към котката си все едно е човек. Няма нищо лошо в това, но ! от собствен изпитан горчив опит знам, че това е погрешно!. Та ти си на път безумно да я разглезиш и тя започва да ти се качва на главата, а това неминуемо ще доведе до по-големи проблеми в близко или по-далечно бъдеще. Котката не е куче, помнете. Котката трябва да бъде научена от малка какво й е позволено и какво не и да знае кой е шефът в дома! А това си ти - човекът, нейния стопанин. А иначе си я обичай, напълно те разбирам. Но едва ли някога ще мога да забравя как допуснах подобни "грешки" и колко страдах след това и продължавам да страдам... Сега все още правим опити да се превъзпитаме, но наистина е късно.
c)
User's Signature

Той е специален, защото е един от първите станал 'благородник' и гордо носи името си Бритиш - това гръмко име, избрано от първите му господари - англичаните, защото е създаден, за да бъде независим, солиден, неукротим, излъчва стабилност и сила и толкова много нежност.

#9 Потребителят е офлайн   alekian_yona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 April 2006 - 06:22 PM

Къпането на котка може да бъде истинско предизвикателство, особено ако котката не е била къпана като малка и не е привикнала към тази процедура.
Котките поначало не обичат водата (има обаче и изключения от това правило нерядко котката може да ви придружи и под душа, но не за да се къпе, а за да поиграе с водните струи...), така че напълно нормално е и трябва да бъдете подготвени да срещнете известна съпротива от нейна страна.
Ако е възможно, нека при къпането някой ви асистира, като държи и успокоява котката, особено докато я къпете.
Понякога и по-специално в случаите когато животното е неукротимо и има опасност да ви одере и нарани, трябва да му се даде успокоително. При болшинството от случаите обаче не се налага да се предприема толкова крайна мярка.
Преди къпането, котката се сресва, за да се отстранят всички възелчета и сплъстени места, като това задължително важи при полудългокосместите и дългокосмести котешки същества. Ушите на котката могат да бъдат запушени с тампони памук, навлажнени с мазнина за да останат сухи. Очите също могат да бъдат намазани за да си предпазят от пяната.
Какъв шампоан да използваме при къпането на котка ?
В зоомагазините се предлагат специални шампоани за котки и кучета. Или погледнете тук предлага се голямо разнообразие от специални шампоани на BIO-GROOM за късокосмести, за дългокосмести, за бели или черни котки, специално за мазни опашки (за онези доминантни или вживяващи се като такива котараци, при които често горната част на опашката силно се омазнява, което изисква много предварителни и подготвителни операции за премахване на омазнените места !).
При всички случаи, употребявайте само шампоани за котки. Човешките шампоани не се препоръчват, тъй като тяхното рН не е пригодено за това при котките.

Поставете гумена рогозка или хавлиена кърпа на мястото, където ще поставите котката. Така тя няма да се хлъзга и да изпада в паника. И без това къпането не е от най-приятни преживявания за една котка. Напълнете съда с около 10-15 см по-скоро топла, отколкото хладна вода. Изсипете във водата шампоана в показаното съотношение и разбъркайте добре. Дръжте котката нежно, но здраво и сигурно, с една ръка за врата и я потопете в съда с вода и шампоан. Това се прави когато е необходимо (особено при дългокосместите) котката да се "накисне " за да се овлажни отвсякъде и добре козината й. При късокосместите не се налага киснене във водата. Котката може да се държи само върху рогозката или кърпата, да се намокри с подвижния душ, да се облее с разтворения във вода шампоан, съгласно препоръчаното съотношение и да се насапуниса добре. Пазете ушите и очите от проникване на пяна и вода. След това изплакнете добре с топла вода до премахване на всички следи от пяна.

След душа, котката се увива в хавлиени кърпи, които попиват излишъка от вода. Разтривайте леко. За сушене на късокосмести породи котки не се препоръчва използването на сешоар. Особено при британците сушенето с топла въздушна струя прави козината копринена и мека, а това изобщо не трябва да бъде така при британците. Оставете ги да изсъхнат на въздушно течение. Това обаче съвсем не означава да предизвикате изкуствено въздушно течение целта ни е да изкъпем котката, а не да я разболеем.
След изсъхване на козината, тя се сресва внимателно. За повече блясък, късокосместите породи котки могат да бъдат потъркани с козя гюдерия или друга мека кърпа...

Готово ! Котката е изкъпана.
User's Signature

Той е специален, защото е един от първите станал 'благородник' и гордо носи името си Бритиш - това гръмко име, избрано от първите му господари - англичаните, защото е създаден, за да бъде независим, солиден, неукротим, излъчва стабилност и сила и толкова много нежност.

#10 Потребителят е офлайн   puppy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 April 2006 - 11:56 PM

Аз си мисля, че къпането на котката е по- лесно, когато тя е разбрала, че ти командваш. И двата ми котарак съм ги къпала сама без помощник. Първият беше доста своенравен и не позволяваше на всеки да го пипа. Винаги съм предупреждавала гостите да внимават, защото се хвърляше и хапеше понякога без видима причина. Мен не ме е хапал нито ме е драскал, но за него аз бях вайката- котка, която той нямаше. По време на къпането ръмжеше, но нито веднъж не посегна да ме ухапе илил одраска, а само се опитваше да избяга. Хващах го с едната ръка за предните крака и го подпирах под гърдите, а с другата го обливах с душа и шампоана. После следваше кратко подсушаване и го пусках да се ближе и цупи на някое скрито място. Лесното беше, че той беше късокосмест и сам успяваше да се доизсуши b) . С вторият котак беше по- лесно, защото той беше по-миролюбив.

#11 Потребителят е офлайн   slawianka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 April 2006 - 05:26 PM

Ние не сме пробвали още, тя мрази да се мокри и ще е трудничко...иначе имаме котешки шампоан в случай на нужда. И аз бих я къпала само ако не може да се изчисти сама. Веднъж заради нея счупих един буркан с мед и тя за малко да се омаже- ужас r) поне тогава беше по-малка и успях да възпра любопитството й - вече е неудържима. w)
User's Signature

Качена снимка

to cat around

#12 Потребителят е офлайн   kotarakat_kimi Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 28 April 2006 - 09:47 PM

Моят котарак се къпе в душ кабината и е много удобно така за нас b)
Все пак като затвотиш варатите на кабината и няма как да избяга котката ;)

#13 Потребителят е офлайн   gal Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 April 2006 - 11:44 AM

Котката ми е на 7 месеца.Вчера я къпах за първи път. b) Беше много примерна,нямаше никакъв проблем,но като започнах да подсушавам с кърпата,започна едно велико пъмжене и съскане,дори се опита да ме ухапе.Явно търкането с кърпа е доста по- неприятно от самото къпане за моята котана. c)

#14 Потребителят е офлайн   slawianka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 May 2006 - 08:22 PM

Честита баня на котето! b) И моята е 7- месечна. Напоследък влиза докато се къпя и гледа отдалеч, а аз отвреме-навреме я пръсвам лекичко с душа, да свикне с водата и да няма проблеми в бъдеще, че е малък звяр r) .
User's Signature

Качена снимка

to cat around

#15 Потребителят е офлайн   alekian_yona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 October 2007 - 10:54 AM

Всеки къпе котката си.

А когато я къпете виждате ли това?

Прикачени файлове

User's Signature

#16 Потребителят е офлайн   alekian_yona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 October 2007 - 11:09 AM

Или пък така:

Прикачени файлове

User's Signature

#17 Потребителят е офлайн   fanagoria Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 October 2007 - 11:12 AM

;D ;D ;D :klati:
Хаха какви са идиотлийчета!
User's Signature

Earth. I like it here. Think I'll stay for a while.

#18 Потребителят е офлайн   alekian_yona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 October 2007 - 11:12 AM

И още ситуации:

Прикачени файлове

User's Signature

#19 Потребителят е офлайн   milenka_123789456 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 12 October 2007 - 11:29 AM

А,не ^_^.моя е досъщ като червения персиец на предишната страница ;D.

#20 Потребителят е офлайн   MechoPuh Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 12 October 2007 - 12:08 PM

Цитат

;D ;D ;D :klati:
Хаха какви са идиотлийчета!

:rolleyes: Абе като гледам по какъв неправилен начин са ги къпали май идиотите са други  :o. Мъчно ми е за така изкъпаните животинки (с изключение на първия котарак, него го третират нормално).
Иначе снимките безспорно са феноменални  :podigravka:.

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни