Здравейте,
последните 3 дни бяха трудни - завчера направихме пак кръвни изследвания - Анемията, Креатинита и Уреята се бяха вдигнали, но малко. Това беше доста тежък удар за нас, тъй като поне от страни погледнато се беше подобрило състоянието и. В един момент, май вчера даже въобще не реагираше на името си, всичко и беше все тая. Прибрахме се към 20:00 часа от ветеринара, тя само легна и почна да диша, много ускорено - имахме чувството, че пулса и ще се пръсне - сякаш е тичала часове, така дишаше, чак се задъхваше. Решихме да не продължаваме с флуидите, и просто да си легнем в 21:00 часа и да пазим тишина, за да може да спи.
Тази сутрин беше в уникална форма, както и през деня. Малко бавно ходи, но иначе по нищо не и личеше, че е "болна". Продължихме с флуидите и стандартните антибиоцити и т.н. Взехме решението да и дадем хормон, който да стимулира костния мозък да "започене" да създава повече електроцити. Трудно го открих и не е хич евтин, но единствения ни шанс срещу анемията - повторно кръвопреливане не можем да направим, прекалено рисково е.
Най-важните наблюдения/план на лечение през последните 4-5 дни:
- получава по 1500мл/ден флуиди, венозно, заедно с антибиотик и няколко други неща, които в преумората си забравих как се казват.
- хапва по 4 пъти на ден, и има огромен апетит. Даваме и специална храна на HILLS за кучета с бъбречни увреждания
- редовно пишка, има от време на време разтройство иначе всичко е в нормата си. Пие средно по 600мл вода на ден.
- чува името си, днес даже на два пъти направи опит да лае
- колкото и "не-клинично" да звучи - маха с опашката си
Това на кратко са "резултатите" и начина, по който ги постигнахме. Аз лично имам усещането, че поне спряхме влошаването на състоянието и, въпреки негативните кръвни резултати. Всеки лекар с когото разговарях през последните 10 дни казва, че си е почти чудо куче при такива резултати дори да ходи.
Всичко на кратко - кръвните резултати все още са по-ниски от тези направени в началото на диагнозата, състоянието и е стабилно.
Поздрави ;)
Остра бъбръчна недостатачност? Ротвайлер, 5 годишен
Публикувано: 12 September 2010 - 10:48 PM
Състоянието и доста се влоши през уйкенда. Надявам се утре да е малко по-добре. Имам чувството, че високата урея почва да засяга мозъка и, разхождаме се и ходи бързо - после забавя, сякаш се страхува от нещо - странно се държи.
Ще видим утре как е, но като цяло има влошаване.
Ще видим утре как е, но като цяло има влошаване.
Публикувано: 16 September 2010 - 06:01 PM
Надявам се не е правено кръвопреливане при ОБН!?......
По-добре съм настроен към кръвопускането, след перитонеалната диализа по ефективност.
....и много физ.! Без калий!...
Иначе ще става зле! (говорим за остра)
По-добре съм настроен към кръвопускането, след перитонеалната диализа по ефективност.
....и много физ.! Без калий!...
Иначе ще става зле! (говорим за остра)

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА
Лична страница

Вход

Горе
Цитиране +