Публикувано: 15 November 2010 - 12:56 AM
След цялата тази дискусия, ми е болно какво трябва да кажа...
Въпреки че не мога да бъде на 100% убедена, тъй като дадената от kir4o19 информация не е съвсем пълна, а и на моменти двусмислена, смятам че той е направил грешка.
Защо?
Ами защото "човек... има разрешение да се занимава с развъдна дейност" - няма такова нещо, освен ако "човека" няма регистриран развъдник и не за двамата родители не са изпълнени ПРЕДВАРИТЕЛНО изискванията за разплод и съотвено за избор на партньор, планиране и осъществяване на съответната връзка.
Както в България, така и в чужбина много хора смятат, че видиш ли клубовете само искат да взимат парите на хората и било снобско и еснафско като имаш куче, пък дори и родословно, да членуваш в такъв, кучето ти да бъде оценено, одобрено и чак тогава евентуално да "развъждаш" (съвсем умишлено в кавички).
Само да вметна, че епитетите "снобско" и "еснафско" са ми в личния архив както в е-мейли, така и в лични разговори с разни хора...
Фактите според написаното до момента:
- Човекът, от който сте взели Терра, е имал и други кучила, но няма регистриран развъдник
- Нито пък кучетата, които размножава имат необходимите оценки, изследвания и други покрити изисквания
- Нито пък ти е дал родословие за Тера или имате уговорка да гпо получиш по-късно
Повярвай ми, много ще се радвам, ако се окаже, че ситуацията е различна и греша!
Обаче предвид, че вероятно съм права, не само че кученцето няма родословие, не можеш да го водиш на киноложки изложби, нямаш действително някаква гаранция за здравето му занапред, но и много други неща...
Човек трябва да се научи да гледа по-глобално на нещата, да не му пука само и единствено за него самия и за неговия любимец и да взима решения не само от своята егоистична гледна точка.
Защо?
Защото ВСИЧКИ т.нар. "ферми", "търгаши", "зооборси", "прекупвачи" и т.н. обикновено започват "бизнеса" си с едно или повече родословни кучета. Дотук добре. Ама нали не са снобари/еснафи, много ясно че според тях мъжки + женска = бебета. Значи и (родословен мъжки) + (родословна женска) = родословни/породисти бебета ?
Да, ама не! Кинологията, селекцията и развъждането не са аритметика с прости числа.
Всъщност ролята както на киноложките изложби и оценките от тях, така и на съотвените клубове по породи, е да оцени и регулира това развъждане. Защото в крайна сметка не всяко родословно куче става за разплод и трябва да се развъжда! Не може собственика на кучето сам да прецени дали кучето му е ценен за породата екземпляра, отговаря на стандарта, не носи недостатъци и т.н. Нито е негова работа, нито има необходимите знания и опит.
Защо?
Защото не винаги и всяко куче от дадено родословно и съвсем по правилата кучило е „ценен за породата екземпляра, отговаря на стандарта, не носи недостатъци и т.н.”. В много случаи още докато кучето е бебе, става ясно, че не отговаря напълно на стандарта и развъдчика го преглага като „pet class”, а не „show class” куче (леко отклонение, но и аз имам такова куче и в това няма нито нещо ненормално, нито нещо срамно). В други случаи, обаче, това става ясно едва когато кучето се развие напълно или пък когато на изложба съдията забележи недостатъци, които неспециалист не би могъл!
"Голяма работа, ние не мислим да си развъждаме кучето, но за нас е важно и хубаво, че е от родословни родители" = егоизъм и пълно неуважение към породата, която уж "обичаме"!
Зашо?
Защото купувайте това кученце, вие:
1. Поощрявате човека, който в конкретния случай не за първи път извършва такова "развъждане", с единствена цел собствена облага и лично удовлетворение.
2.. Затваряте като щраус главата си в пясъка пред факта, че размножаването в по-голяма или по-малка степен е една геометрична прогресия - все някое (обикновено повечко) от тези кученца ще има свои кученца, много от които още свои кученца, доста от които още тези кученца и ... опааа, за всички ще се разнася легендата "от елитни, родословни родители!!" Да уточнявам ли, че за всяко от тези размножавания няма как да имат нещо общо нито клуба, нито никой? Никой никога не би могъл да ме убеди, че това може по някакъв начин да се нарече развъждане, любов към породата и т.н.!
3. Показвате не само безразличние, но и косвена подкрепа към мизерните условия, липсата на ветеринарна грижа, размити породни белези, експлоатацията на живи същества като инкубатори за бебета... всички тези, а и други „екстри” на повечето „развъждащи” извън рамките на даден клуб/федерация. И дори и точно тези, от които сте си взели кученцето, да нямат такива характеристики, те реално с чиста съвест произвеждат кученца за точно такива цели.
Мога още много да напиша, но не виждам смисъл. Просто след на вид щателното проучване, съвети, дискусии... трябва да стане ясно, че все пак изглежда си направил грешка в избора си. Най-малкото не ми се иска от тази тема новодошлите да си вадят грешни изводи!
С всичко това в никакъв случай не искам да ви кажа, че трябва да си изоставите или върнете кученцето, нито пък че ще го обичате по-малко или ще го гледате по-лошо! Все пак след като човек е взел решение, кученцето е при него и лека-полека се привързва към него, то си е неговото животинче и той не бива да се отказва от него, дори и да не е породисто, да прави големи пакости, да се разболее или т.н.
Напротив, искрено се надявам да бъде съвсем здраво и да преживеете заедно много щастливи години.