Dog.bg Форуми : спешно ми дайте съвет

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

спешно ми дайте съвет Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   muri73 Икона

• Група: Потребители

Публикувано: 06 September 2010 - 12:50 PM

Здравейте.Спешно ми трябва съвет.Вчера прибрахме едно кученце от улицата,все още е сляпо,явно е родено преди ден-два,с големината на хамстер е.
С какво да го храним за да му дадем шанс да живее?Ходих в Немският кастрационен център в Шумен и ги помолих да го приберат но след хиляди увъртания ми отказаха.Посъветваха ме да го храня с кисело мляко и жълтък ...

#2 Потребителят е офлайн   Alia_V Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 September 2010 - 01:21 PM

Здравей,

Браво, че си го спасила!

Има специално мляко за захранване на кученца още не отбити.

Ето малко инфо - дано помогне.

http://www.dogbg.net...catid=10&sta=82

Хранене на новородените и малки кученца

На кученцата са необходими повече калории и основни хранителни вещества,отколкото на възрастните кучета.Качеството на храната е много важно,както и количеството,особено след отбиването им от майката.(От майката кучнцата се отбиват на 5-7 седмица,ако кученцата са получавали дохранване с твърда храна в продължение на 3-4 седмици след раждането).Яйца,мляко,месо и извара е добра храна за кученца,освен че е вкусна добре се преработва и съдържа много висококачествени протеини.В периода на бърз растеж,храната с високо съдържание на влакнини не е много желателна,ако вие предпочитате да купувате готови храни,избирайте такива,които са специално предназначени за кученца,или допълвайте храната за възрастни с високо съдържание на протеини.

Три хранения на ден удовлетворяват нуждата за дневния прием на храна,може да храните кучнцето през първия месец 4 пъти на ден,а след това 3 пъти.Такъв режим на хранене трябва да продължи до възраст 4-6 месеца,когато стомаха ще може да задържа храната по-дълго време.Не давайте много добавки в тези първи месеци.
Прехранването на младите кучета може да създаде проблеми поради непропорционалното развитие на костите и мускулите.Кученцето трябва да се мери всяка седмица и да се сравнява темпа на растежа му в съответствие с породата му.Количеството на храната трябва да се регулира така,че това да съответства на средния темп на растеж,а не на максималния.В същото време кучето трябва много да се движи,но следете това да не става на хлъзгави или твърди повърхности,за да се избягват механични увреди.
Много кучета от малките породи стават зрели към 7-10 месечна възраст и тогава общите им нужди в храненето постепенно намаляват.Едрите породи се развиват по-бавно и узряват по-късно.

Не се безпокойте ако кучето пропусне едно хранене или не го изяде напълно,това може да означава,че можете да отмените едно хранене или да намалите обема му.Кучетата трябва напълно да изяждат това,което им е сложено за двадесет минути,даже ако им давате храна с високо съдържание на течности.Не трябва да се дава нищо между храненията,можете само да го наградите за добро поведение.

http://webmvc.com/dog/korm/schenki.php
превод:meri

Изкуствено хранене на новородените кученца

Ако майката не може или не желае да храни кученцата трябва да ги храните изкуствено.

Кравето мляко не трябва да се смята за идеален заместител на майчиното мляко,което е по-концентрирано и съдържа два пъти повече протеини и калории,съдържанието на фосфор и калций в него е два пъти по-високо.За хранене на кученцата може да добавяте към кравето мляко кокоши яйца(1 яйце разбъркайте в 2/3 чашка мляко).В сгъстено краве мляко добавете вода не повече от 1/5 от неговия обем,можете да приготвяте сместта в къщи,но е по-добре да използвате готови съставки за малки кученца.
От калорийността и хранителността на състава,който ще изберете зависи режима на хранене.Разредения състав ще накара кучето да яде повече при всяко нормално хранене или ще трябва още храна,иначе няма да порасне в норма.От друга страна прехранването може да предизвика диария,особено при малките кученца,и прекалено бърз растеж като при по-големите,добре е да следвате инструкциите на производителя.
Възможно е да прецените,че е целсъобразно да дохранвате малко кученцето в този период,когато е най-чувствително за нарушение в храносмилането,а след триседмична възраст постепенно увеличавайте употребата на калории почти до нормата.
За да опростите програмата на хранене,се препоръчва следния среден прием на калории на кг тегло на ден.

от 1 до 4 седмица:

120-140
140-160
160-180
180

Индивидуално може да се наложи повече от една четвърт или по-малко от средните стойности на дневния прием калории.

Ако състава на храната е сходен по своите компоненти с млякото на майката,трябва да се храни не повече от три пъти на ден по указаните количества.
В режима на изкуственото хранене се ръководете от здрав разум, започнете с по-малко количество първия ден и постепенно увеличавайте със всяко хранене.Продължавайте да увеличавате дозата съобразно теглото и в зависимост от това как организма на кученцето приема храната.Стабилни фекалии и добра структура означава,че кученцето се развива правилно.
Ако има диария веднага намалете храната наполовина,след това постепенно я увеличете до необходимото количество.Ако отглеждате кученцето само това ще ви позволи да следите за фекалиите.
Никога не приготвяйте голямо количество храна,повече отколкото е необходима за 48 часа,защото млякото е прекрасна среда за развитието на бактерии.Освен това винаги поддържайте чистота и спазвайте лична хигиена.Разделете състава на порциите приблизително на такова количество,което е необходимо за всяко хранене и го съхранявайте в хладилника.Преди хранене затоплете храната,а самото хранене направете с помощта на бебешко шише с биберона,дръжте го така,че кученцето да не поглъща въздух.Не му давайте да се храни бързо,може да разширите малко дупката в бибероната с помощта на нагорещена игла,за да може млякото бавно да се стича през бибероната,когато шишето е обърнато.Кученцето трябва активно да се храни.

http://webmvc.com/do...rm/iskkorno.php
превод:meri

Успех!
User's Signature

Качена снимка

#3 Потребителят е офлайн   muri73 Икона

Публикувано: 08 September 2010 - 03:20 AM

Благодаря за важната информация.Ще направим всичко възможно кученцето да оцелее.

#4 Потребителят е офлайн   achilea Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 22 October 2010 - 10:06 PM

Здравейте. Трябва ми категорично мнение за пчелния мед за кучето като малко подсладител към чая. Кучето ми е германско овчарско куче и от тази година, вече е на шест години, започна да получава епилептични припадъци. В най - тежката им форма. Докторите го натъпкаха с лекарства. То беше ни живо-ни умряло, а иначе е силно и жизнено, весело куче. Не минаха и две седмици от взмането на лекраствата и кучето отново припадна. Загуби съзнание и получи гърчове. Спрях му лекарствата, припадъците не престанаха, но пък поне през останалото време отново е жизнено, а не отровено. От утре започвам да му давам чай от лайка, маточина, липов цвят и босилек. Не смесено, а поотделно. Помагат при епилепсия. Въпросът ми е, че трябва да го накарам да пие този чай. Ако му сложа мед няма да има проблем, но не е ли опасно това за животното? Благодаря предварително!

#5 Потребителят е офлайн   Moda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 23 October 2010 - 07:47 PM

Няма ли кой да каже и аз искам да знам за меда :dry:

#6 Потребителят е офлайн   elsss Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Веганство, животни, анатомия, мениджмънт, музика, природа, нощни разходки :) , кулинария , пътуване и други.

Публикувано: 23 October 2010 - 07:54 PM

Мед ?! :ud_009: :ud_009: , ама как ще давате мед на кучето...той е толкова сладък , не бива да се дава .... със същия успех може и килограм захар на ден да яде
User's Signature

Don't go around saying the world owes you a living. The world owes you nothing. It was here first.

#7 Потребителят е офлайн   Moda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 23 October 2010 - 08:01 PM

Имахме скоро рожден ден и исках да направя торта на куч и се разрових за рецепти и в един американски сайт във рецептите за кучешки бисквитки една от съставките беше мед, та за това ми е интересно да чуя някакво мнение по въпроса.

#8 Потребителят е офлайн   Rinusha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 October 2010 - 08:16 PM

За меда не смея да давам съвет,мисля си ,че ежедневното му даване би било опасно,но има една сладка билка - стевия,напълно натурална,става за диабетици,може да свърши работа.Намира се по аптеките в два варианта - течна и на таблети.Успех.
User's Signature

Може да си разочарован ако не успееш,но си обречен ако не опиташ

#9 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 October 2010 - 08:54 PM

Скромно мнение на НЕспециалист...
Доколкото съм чела - мит е, че кучетата са "родени диабетици" и захарта е отрова за тях. Това просто не е вярно. Шоколадът е вреден за организма на кучето не заради захарта, а заради какаото, което съдържа.
Е, съвсем друг въпрос е, че въобще не е необходимо да си храним кучето със сладкарски произведения... Поне аз на моето не давам - не й трябва това, че то и за хората не е полезно много лапане на сладко...
Но за инцидентни случаи - торта или нещо подобно - не виждам проблем.

По въпроса на achilea .
Най-искрени съчувствия за проблемите с кучето й
Епилепсията - ако е вярно поставена диагнозата - е сериозно заболяване и, за жалост, не се лекува с чайче с мед.
Има доста информация тук във форума по въпроса. Стопани на кучета с такова заболяване споделят как отглеждат кучето си така, че да може да води възможно най-пълноценен живот - за жалост тези животни са доживотно на медикаменти. При това, след като премине адаптационния период, през който кучето се чувства доста зле, а и след като се подбере подходящата доза лекарство - нещата се нормализират.
Съветвам achilea да почете тук във форума за епилепсията - търсачката ще свърши работа! - след което да се ориентира към добър вет, на който да се довери и да спазва указанията му за лечение.
Това беше просто лично мнение - не съм специалист.
Желая успех!

#10 Потребителят е офлайн   achilea Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 24 October 2010 - 09:05 AM

Благодаря ви! Веднага ще потърся сладката билка и мисля, че едни биолог в град Елена отглждаше някакви сладки треви. Още идната седмица ще отида при него. Меда, плодовата, гроздовата захар и кристалната рафинирана захар са различни неща. За рафинираната знам, че не бива да се дава на животно, но пък се затова се чудя за меда. След като не бива да ядат сладко, защо пък имат всукови рецептори. А пък що се отнася до лекарствана за епилепсията, то те не помагат. казват, че разреждат пристъпите, но при мето куче не се получи. Дори когато получи гърчове, докато гълташе хапчета, остана в съзнание и изпита страшни мъки. Имм приятелка с болонка, която също е епилептик. Тя също ме съветва да не давам лекарства на кучуто си, защото тя нейното сега от отрови го лекува. Кучето и е с три пъти увеличен черен дроб от тели лекарства. С четрима ветиринари съм горовир и четиримата едно и също говорят - лекарства "Фенобарбита", внос от Румъния, щото в България не се произвежда. Значи моят избор е или кучето ми да е в непрестанен дисконфорт, с увредени органи след време и припадъци, или само с припадъци, но поне през останалото време е жизнено. Избирам второто. Един професор от университета в Стара Загора същото ме посъветва. Има билки за еплепсията и макар, че по-бавно действат, има хора, на които са помогнали. Това са лайка, липа, маточина, босилек и други. Няма начин да не помогнат на кучето ми. Ние пием чай от лайка и маточина вече, но с мед. Видимо има резултат. Самото настроение на кучето се промени, дишането му е по- леко, изглежда по - спокойно. Но аз искам да знам дали този мед може да му докара проблеми?

#11 Потребителят е офлайн   Калоян Кирилов Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 04 November 2010 - 07:03 PM

А аз искам да попитам, имам самоед-че на почти 3 месеца. И се чудя дали килограмите са му в норма... в момента е 6 и 600-700 някъде. Постоянно се притеснявам дали не му давам много храна или пък малко... с Педигри джуниър го храня...

#12 Guest_navar_*

• Група: Гости

Публикувано: 05 November 2010 - 09:52 AM

Показване на мнениетоКалоян Кирилов, в 04 November 2010 - 06:08 PM, написа:

А аз искам да попитам, имам самоед-че на почти 3 месеца. И се чудя дали килограмите са му в норма... в момента е 6 и 600-700 някъде. Постоянно се притеснявам дали не му давам много храна или пък малко... с Педигри джуниър го храня...

нищо му няма на мишока..храни го,но му осигурявай достатъчно разходка и всичко е ок

#13 Потребителят е офлайн   Лола Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 November 2010 - 10:05 AM

Показване на мнениетоКалоян Кирилов, в 04 November 2010 - 04:08 PM, написа:

с Педигри джуниър го храня...

Храната е това за което трябва да се притеснявате.По добре поне докато е малко кученцето го хранете с по висок клас храна.

#14 Потребителят е офлайн   dog_lover87 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Физика, послушание и обучение на куче,борба срещу насилието над животните и всичко свързано с котки,кучета и птици.

Публикувано: 05 November 2010 - 09:30 PM

Преди доста време бях намерил коте-сляпо в кофа за боклук.Носих на много места и също отказаха да го приберат.Посъветваха ме да го храня с пипета и да му сваря прясно краве мляко с добавен белтък.Също така малките кученца и котенца не акат и пишкат сами,а майката ги стимулира с езиче.Трябва да го разтриваш по коремчето,докато не се изпишка,а за акането-директно по дупето.За съжаление една нощ котето умря.Ипомни,че не можеш да заместиш мама,но поне можеш да опиташ.Шанса му е малък,но ти не се отказвай,ако оживее,то ще ти бъде благодарно и много добър приятел,може би и най-добър.Не се предавай.Трябва да го храниш и на 2 часа-цяло денонощие,аз го правих с котето,но не се получи-почина.

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни