Общински геноцид срещу домашните животни ...или защо всички "реформи" имат само фискална цел...
Публикувано: 09 September 2010 - 09:23 AM
Публикувано: 09 September 2010 - 09:33 AM
rysev,
Ако сте прав за цената на четеца, то излиза че в нашата община с около 200 регистрирани кучета дори тази сума не може да се събере - кастрираните са освободени от данък, а и няма гаранция че на всички регистрирани кучета им е платен данъка. Патова ситуация.

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 09 September 2010 - 10:22 AM
Публикувано: 09 September 2010 - 10:28 AM
Така че данък не се дължи, ако кучето има педигри и собственика е член на клуб по порода. Има само регистрация в общината. Отделно, изискванията за чип не са само общински, а и клубни - всички клубове в БРФК вече задължително чипират малките, като чипа се вписва в родословието на кучето.
Истината е, че за първи път имаме кметица, която се опитва да прави нещо по въпроса. Друг е въпроса дали това, което прави е най правилното, но факт - за първи път от години някой се зае нещо да направи по въпроса с кучетата - проверки, нови наредби, срещи с неправителствени организаии и представители на клубовете по породи - факт, това е за ПЪРВИ ПЪТ от години.
Има много неща, които трябва да се направят, за да стане София нормален град за живот с куче - в момента твърдя, че не е и столицата не е приятно място за човек с куче. Но това не зависи само от кмета, кмета се сменя, утре идва нов ... зависи само и единствено от нас, хората с кучета, и с примера, който ние даваме - кучетата на повод, до мястото на разходка с намордник, почистване след него.
Чипа не служи само за намиране на дадено куче, а и за доказване правото на собственост. Имам ловно куче, което въпреки че няма педигри, е чипирано - утре ако се загуби из гората и го намерим след време в някое село, как да докажа, че е моето ? А истината е, че четци няма ... хубаво би било проверяващите да имат четци, такива да има не само в ветеринарните клиники, а и да задължат всички приюти да имат.
Публикувано: 09 September 2010 - 11:07 AM
1. Няма да чистя след кучето си. ДА! Ще оставя цялата мръстоия зад нас докато майките не почнат да чистят след децата си в парковете, а не да покриват ГОВНОТА ИМ със салфетки.
2. Няма да платя такса нито ще им сложа чип. При нас така или иначе никога нито ще посочат къде е за разходка на кучето, нито пък ще ни направят такова съоръжение. 15 лв кво са? Джобни парички, но не е там работата колеги кучкари. Работата е там, че народа в България е свикнал да го прецакват, да го ръководят, да го теглят по муцуната. Само това дава угодия.
П.С. А тва с клещите голям сеир. Бях писал по темата за застраховка на куче и бях посочил къде къде по гадни примери как сам собственик може да си убие кучето само и само да вземе парите от застраховката. Развиването на теории не е нещо ужасяващо. Изядохте го човека ;)
П.С.2 Имам две непородисти и аз съм гъзар и то по-голям от него :)

Which is harder? To raise a child or train a dog? The child can talk and tell what he wants. Although this may not be displeased by what you do about him! The dog can not speak, to say what he wants. But this is not a barrier to retain his overwhelming love and respect to you! For a your dog you will be always best of best.
Публикувано: 09 September 2010 - 11:14 AM
Цитат
Искам да вметна нещо преди да са се развикали как в София няма места за разходка с кучета. То пък срещу 20 лева данък годишно какви места да очаква човек...
Ако в един район се съберат повече стопани и потърсят съдействие от отдел "Екология" в общината си, то процента да получат съдействие е в пъти по-висок: аз моите съседи-кучкари от кога ги врънкам да дойдат с мен до общината за да направим с еколожката среща с кмета и отдел "кадастър" и "контрол на строителство" - не всяка празна поляна е общинска земя да й сложиш ограда, а отдел "Екология" няма инфо върху всяко едно парче дали е общинско или е частно. И какво си мислите че се навиват да не би съседите ми на таз идея?
Къде ти, всеки гледа да се скатава, те кучета не са си ги регистрирали, за кучешки поляни ще мислят, тъй-тъй.

Публикувано: 09 September 2010 - 11:53 AM
Е, след като установихме, че щем нещем сме поели по пътя на "евроатлантическата интеграция", дайте сега да помислим какво означава това. В един по-стар период системата работеше така - взимат ти парите в аванс и ти обещават, че до края на петилетката нещата ще са свършени. Ако не - споко, има следваща петилетка. А сега имаме нещо, което се нарича "пазарна икономика". Тоест имаме нещо, което трябва да стане такова. Та в пазарната икономика има едни хора, които представят готови продукти и от другата страна има други, които преценяват да ги купят или не. В пазарната икономика впрочем държавата е равноправен участник наравно с частния бизнес. Както държавата може да прави детски спортни площадки на социален принцип, така и частните фирми могат да правят такива и да взимат такса за вход. Кеф ти на общинското, кеф ти на частното.
И сега някои хора казаха "а да бе, с тея 20 лева от 2000 човека - колко кучешки алеи трябва да има?". Тези хора още живеят в соца и чакат да се трупат пари за изпълнение на петилетка. А хората от "запада" отдавна са започнали да работят на съвсем друг икономически принцип - теглят се кредити, правят се инвестиции, които в последствие се изплащат. Така, че реално правилното решение на задачата в условията на пазарна икономика е общината първо да предложи продукт, а хората да плащат когато продукта е одобрен за годен от мнозинството. Ако не го харесат - няма да плащат и няма да ползват. А този, които е натеглил кредита си поема последствията за скапаната инвестиция лично. Затова и тези проекти се правят все от частни фирми, а не от държавата пряко.
А режимът за разхождане напомням не трябва да е разрешителен (хей по таз и таз улица може, а по всички други не може), а забранителен (навсякъде може с изключение на тук, тук и тук). В противен случай отново се връщаме в едни по-други времена, когато бяхме "виновни до доказване на противното". По-възрастните от вас може би знаят за какво става дума.
Сега към другите участници:
Meto - моля те чисти си след кучето! Това, че съседът ми от долния етаж всяка сутрин излиза по гащи и храчи през балкона не значи, че ние всички трябва да правим като него.
dog.bg - благодаря за информацията за членовете на клубове, но въпросът ми е повече от принципен. Да, сигурно сега мога да направя две-три врътки и да прецакам системата, за да не плащам. "А другите да му мислят", така ли? Докога този шибан народ (цитирам министър тук) ще се дели на млекопроизводители, млекопреработватели, млекоразпространители, млекопродавачи и млекоконсуматори? И ако едните имат проблем другите ехидно да се смеят. Ама после станало лошо за нас. Нищо - другите този път на нас ще се смеят. И ще затъваме все по-надолу и все по-надолу. Разделят ни на групички и ни цакат на малки порции здраво. Когато учителите стачкуват - родителите не ги подкрепят. И обратно. Жестоко тъпо е. Затова не ме интересува въобще кой и защо е освободен от този данък, дори да съм самия аз. Този данък наказва, а не помага. Значи е вреден. Ако ще на марсианците само да вреди - аз съм против него!
П.С. И да се върнем на историята ми - данък отначало нямаше за никой и регистрацията беше безплатна. А после нещата се обърнаха, нали? Сега някакви гаранции за собствениците на кучета от развъдник има ли? А някакви гаранции за кастрираните, осиновените? Помни ми думата - след като съдерат кожата на текущата група ще започнат следващата! Защото в момента положението с "реформата" им е крехко и не желаят да си навличат гнева на собствениците на развъдници и организаторите на клубове. Те са организирани и опасни - много хора се влияят от тях. Засега фокусът пада върху хаотично ширещите се из междублоковите пространства и напълно неорганизирани по никакъв начин лелки и чичковци. На някой да му пука за тях?
Русалка с нефритени очи - подкрепям това, което каза с леки условности. Като цяло идейно всичко е вярно.
Публикувано: 09 September 2010 - 11:56 AM
zlatabani4ka, в 09 September 2010 - 11:55 AM, написа:
Иди и искай да ти предоставят условия - съберете се няколко стопани с регистрираните кучета във вашия район, отидете в приемно време при кмета в общината ви (препоръчвам първо да говорите с отдел Екология, но може и да го прескочите този отдел) и помолете за съдействие за изграждане на кучешка поляна. Само с писане по форумите в ключа на "Искам-трябва- а пък другите не чистят" НЯМА да стане. Кучкарите не сме приоритет на никоя община, кога ще го проумеете?
Теб колко пъти те глобиха ако не си носиш вет-паспорта и бележката от общината? Такива случаи са единици, а истерията по форумите до небе, все едно вече дойде края на дните.
И какво става всъщност? Ей сега предлагате майките и кучкарите взаимно да се замерват с акита, като "новите европейци" а туристи да снимат това на мобилните си за да се смеят после?
Тъжна гледка.

Публикувано: 09 September 2010 - 12:00 PM
Публикувано: 09 September 2010 - 12:03 PM

Публикувано: 09 September 2010 - 12:05 PM
Абсолютно погрешно е хората да се организират, да правят проекти и да ги носят на великия везир на трети етаж в общината, за да молят за одобрение. Точно обратното - този "велик везир" трябва да се превърне в прост бачкатор, който да дойде, да свика общо събрание на блока ни, да ни представи проекта си и да ни моли да му дадем пари, за да бъде осъществен.
Ако ние ще се организираме и ще си разчертаваме да правим проекти, то честно казано смисъла от наличието на община изчезва - тя само пречи. Както е сега впрочем. И когато бъде премахната заживяваме щастливи в условията на утопична анархия. Или по-скоро в тотална разруха.
Публикувано: 09 September 2010 - 12:09 PM
Банич, не става БЪРЗО с молби от едно лице. То и със срещи не става бързо, системата е тромава и бавна, ако можеше светкавично навсякъде да се изградят оградени поляни за разходка с кучета щеше да е върха. Но не може светкавично и навсякъде, това е факт, приеми го. Искам кучешки поляни - като чета темите в Пловдив за тях и аз искам такива във всеки район в София да имаме. Кой не го иска? Но това няма да стане с бойкотиране на общината и данъци, скатаване и шикалкавене.
Процеса е дълъг, но няма да има грам успех за всеки нормален стопанин на куче точно по този начин. Просто няма.
wattie,
Разбрах твоята позиция, освен че не съм съгласна с нея за разлика от теб виждам че точно това, което ти предлагаш не действа и не работи. И точно поради тази логика и начин на мислене сме на този хал.
Попадала съм и на клатихурковци във системата и на бачкатори.
Има хора и хора, както във всяка една работа, за това не ги слагам под един знаменател. Ти разсъждаваш по принцип като цяло и се възмущаваш от системата, нищо повече, а това никога няма да промени нещата към по-добро.

Публикувано: 09 September 2010 - 12:17 PM
Понеже съм живяла в соца, веднага си спомням "я ги лъжем, че работим, те ме лъжат, че ми плащат". Кое е яйцето и кое - кокошката - че не работиш, или че не ти плащат?
Не разбирам какво предлагаш?
Ясно, шъ протестираш и шъ дискутираш. Това не било правилно и другото не било. А после?
И по принцип грешиш като олицетворяваш общината с някакъв мързелив ояден индивид, тя не е това. Тя е наше отражение, нищо повече. Работи така, както й позволяваме. Върши онова, което ще й осигури повече одобрение с по-малко работа. Съжалявам, че намордниците и 80 санта повод ще предизвикат толкова много одобрение, но е факт.
В цялата картинка да намесим и бездомните - общината харчи заради тях, щото й е вменено със закон, но са ги създали кучкарите, не някой друг и не самата община, та харчлъка си го има.
Та, как предлагаш да се променят нещата и общината да стане един бодър капиталист, жадуващ първо да даде, а после да получи?
Публикувано: 09 September 2010 - 12:19 PM
Имам предвид да се водят преговори с община София, а не по отделно, поединично нищо няма да се получи!
И трябва да се наблегне за парите от тези прословути данъци, защото ще кажат, че няма пари, а те трябва да отиват за това!
Наредбата е от община София, а не специално за някой квартал и аз разсъждавам така: има хора, които са дали за да вземат кучетата си колкото за една кола, а улици има, ето това не го разбирам и развъдниците са инвестирали супер много , а после кучетата немогат да тичат, това ги ощетява по един или друг начин, извинявай, но сега нямам възможност да погледна, но клубовете не плащат данък така ли е и защо е така!?
Сега изказвам просто мое мнение: кастрираните кучета пак се нуждаят от поляни, защоп не плащат данък, ами нека е намален вдойно, клубовете също всички ще се възползват от еднакви условия, а те цялата тази работа я свързвам с уличните кучета, след като това няма общо, ти плащаш за твоето. Уличните кучета са проблем на всички граждани, които имат или са имали куче, този проблем не е от 5 години!

Публикувано: 09 September 2010 - 12:28 PM
Цитат
А добро ти утро, най-накрая и ти прогледна. А аз за какво говоря в тази тема вече третта страница? За същите тези "стопани" които само мрънкат колко им е кофти системата и как държавата не се грижи за тях, пък как общинарите били крадци и безделници като самите те не искат да си мръднат пръста за едно елементарно нещо - да си гледат кучетата си както трябва.
Аман от идиоти-стопани дето искат-искат-искат като самите те елементарните си задължения пренебрегват. И тези хора са много повече от шепа народ, събрал се тук. Е, как няма да се страхуват от нас и да ни мразят като 99% от куче-притежатели са с логиката "Пък няма да правя нищо, първо те да си свършат работата"?

Публикувано: 09 September 2010 - 12:31 PM
Какво предлагам ли? Елементарно - да не се правят неадекватни реформи. По-добре законът на джунглата, отколкото лоша реформа. Естествено законът на джунглата не е добър - всички предпочитат добра реформа.
И отново ви връщам на нещо, което никой не коментира. Някои от вас са гласували за ГЕРБ и Фандъкова, нали? Я извадете сега предизборната им програма. Някъде да пише, че кучетата ще се разхождат на 80см каишка? А, че нямате право да ги пуснете да потичат никъде - това обещаваха ли? А, че ще прибират неадекватен данък и ще го изразходват по погрешен начин? Не, не и трети път не, нали? Следователно в момента вашият вот е подменен! Ама какво ли ви говоря... някаква хартийка наречена бюлетина...
Ето едно нещо, което предлагам - да се каже строго и ясно на вилнеещите общинари, че това, което правят в момента не е правилно. И да им дадем шанс да се поправят. И следващият път преди да приемат наредби и правилници, които са извън програмата, която сме гласували - да провеждат местни референдуми. Само така ще има демокрация. Иначе всички ще живеем в несполучливо планиран "соц". И все ще казваме "то не може да стане" и "да бе, ще организираш хората ли - глупости!".
Публикувано: 09 September 2010 - 12:31 PM
wattie, то ще им се каже къде са сгрешили, не бой се. И кво от тва? Кой е този, който е в позиция да раздава ултиматуми?
Не забравяй, че от другата страна наскачват нахапаните граждани и техните симпатизанти и те вкупом са повече от кучкарите и некои от тях ще да са гласували за Герб. Няма да им накривим капата като им кажем, че на следващите избори няма пък да гласуваме за тях.
И за някои неща не си прав. За местата за разходки - сори, но има такива.
Публикувано: 09 September 2010 - 12:37 PM
Намерихме най-накрая крайния виновник - Герберите. Хехехе, май подгряваме електората за вот на недоверие към правителството заради проект на наредбата в София от която никой не е пострадал все още, а?
Стана тя каквато стана - тръгнахме от бойкотиране на данъците и стигнахме до референдуми за кучешки каишки като показател за демокрация:-)))
Ега ти ужаса, хората се мъчиха да помирят общината с кучкарите, а сега дружно трябва да се юрнем да искаме от кметовете точно обратното.
Тц-тц-тц.

Публикувано: 09 September 2010 - 12:37 PM
Естествено примерите са преувеличени. Но принципът на демокрацията е този. Не ми се правете на аристократични и клептократични моралисти, които знаят повече от всичко. Докато на всеки български гражданин е дадено право на глас, дотогава вашето мнение ще е точно толкова важно, колкото и на някой напикан пияница в трамвая. И това, че "българите не желаят да се организират" всъщност е техен проблем. Като не желаят да се организират - ще има кучешки лайна по улиците и ще има бездомни кучета. Когато пожелаят да се организират - тогава може и тези неща да изчезнат. Но в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ лайната и уличните кучета НЕ ТРЯБВА да бъдат премахвани с репресивни мерки от шайка овластили се аристократични/клептократични моралисти. Защото такава власт те въобще НЕ трябва да имат по конституция. Какво да става в държавата трябва да решават хората, а не министрите! И дори хората да взимат лоши решения - това пак е по-добрият път, отколкото една тоталитарна власт!

Вход

Горе
Цитиране +