Заглавието на тази статия е стряскащо. Самата дума "геноцид" поражда отвратителни чувства във всеки нормален човек, който я чуе. Именно така бях отвратен аз при гледането на снощен репортаж по телевизията, където се изказа кметицата Фандъкова. Но преди това малко предистория...
Помня много добре кога за първи път въведоха регистрация за кучетата. Беше безплатна и преди няколко години се тръбеше силно в медиите за нея. Безкористни кметове правиха мили очички и ни убеждаваха, че това е за наше добро. Пък и спокойно - никой не иска да вземе вашите пари! Така аз реших да стана "европеец" предсрочно и регистрирах моето куче. Наистина беше безплатно, костваше ми само 3 часа в общината (никой не знаеше за какво става дума, но това е съвсем друга тема).
Така с "европейски чувства", окрилен от това, че общината е решила да върши полезни дейности за обществото дори безплатно, живях точно една година. Още на следващата получих писмо, в което явно пишеше, че "вече дължа данък за кучето, което съм регистрирал". Приятелите ми веднага ме нарекоха "балък" и ми подхвърляха реплики "нали ти казахме, че така ще стане!". Нищо, отидох в общината да си платя данъка. Той беше от скромен по-скромен - 15-20 лева ли... не помня. Тогава обаче настоявах сериозно да разбера какво ще стане с тези пари. И получих отговор (след нови 3 часа чакане) от нервна госпожа, която силно се отвращаваше, че някакъв прост гражданин е стигнал до висшочайшото й ниво. Отговорът беше, че "с парите ще се сложат кошчета с пликчета по парковете, с които да си събираме кучешкото ако".
Добре, да, правилно е! На мен този отговор беше напълно удовлетворителен. Би било страхотно удобство, защото реално се случва чат-пат кучето да се изпусне не където трябва, а аз нося въпросните гадости на стотици метри за най-близките кофи. Обикновено в разни салфетки, а понякога се въртя да търся и разни изхвърлени хартийки или пликчета по земята. Та една такава екстра бе била напълно прекрасна! Одобрих, платих, излезнах си доволен от общината.
Задоволството ми продължи отново точно една година. Не видях нито едно кошче и нито едно пликче. Всъщност всичко си вървя по старому, а аз бях глупака с 15-20 лева по-малко. Тогава приятелите ми пак ме нарекоха "балък" и ми подхвърляха реплики "нали ти казахме, че така ще стане!". Е да, казаха ми. И този път ги послушах - реших да отпиша моето куче от общината и да спра да плащам данъка, който ме ограбва (т.е. не получавам нищо в замяна). Хей богу минах през десетте кръга на ада - оказа се, че отписване не може (което впрочем е логично). Ако обявя кучето за изгубено плащам солидна глоба. Ако го обявя за мъртво - трябва да покажа бележка от ескаритаж... а цените за подкуп са безумни. Което впрочем ме вбеси напълно, защото кучето не искам да ми го горят, а желая да си го погреба на село в личния двор (за съществуването на кучешки гробища не съм чувал, простете ме ако такива има и се изказвам неподготвен). Ако просто не платя данъка - следват глоби. Имало начин да се "заобиколи закона" и да кажа, че кучето ми е "откраднато". За което да мина през МВР. Да, ама аз не съм лъжец и няма да бъда!
Затова постъпих грубиянски - реших глоби не глоби, просто няма да платя! И не платих. Реших просто да стачкувам. А ако искат да ме глобят - ще заведа дело. Оказа се обаче, че тогава отказването от плащане на данъка е било масова практика. И "минах метър" - проверих наскоро и се оказа, че нищо никъде не дължа. Няма да има съдебни дела... И живота си продължи "по старому" отново за няколко години, през които не се чувствах "европеец".
Междувременно кученцето ми умря. То ми беше второ куче - все съм ги взимал от улицата. Реших, че отново ще гледам кученце. Този път реших да съм гъзар и да си взема от развъдник. Дадох 500 кинта. Оказа се, че понеже в развъдниците нещата са задължително легални, то трябва да му се сложи татуировка (тогава нямаше микрочипове) и кучето да се регистрира. Съгласих се сляпо и нямах нищо против. Бях забравил за бунта ми срещу системата. Регистрирах си палето. Пък и нали тъкмо бяхме влезнали в Европейски Съюз - глупакът аз реши, че този път няма мърдане и пак ще стане "европеец". И така с татуирано куче, официален паспорт и бележка за платена такса поех по европейските градинки, за да си разхождам кучето. То горкото е много готино, но се оказа леко "кекаво", сиреч боледува често, все разни проблеми, това яде, от онова му е зле. Е с такова нещо не се бях сблъсквал никога. Но нали е породисто - фукнята си иска жертвите. А може и да е просто лош късмет. Това е друга тема.
Гордият "евро" собственик на породисто и регистрирано куче обаче бързо се върна в родната действителност. Пак се сетих, че тези пари отиват в бездънна яма. Нарочно се заяждах с общинари и пусках писма, за да искам отчетност. После се сетих, че горките служители не са виновни и се отказах. Плащах си безсмисления (пардон - ограбващия) данък още две години. В един момент ме предупредиха, че "от догодина кучето ми трябва да има микрочип". Но моля извинете - моето е с татуировка вече! Те вече не важали... трябвало да се "чипира". Проверих - това струвало прилична сума пари. А ветеринарката ми се изказа доста негативно и ми каза "първо устройства никъде никой няма, второ чиповете, които вече внесоха са китайски ментета и след 5-6 години кучето ти ще има възпалено ухо - ако не вярваш прочети чуждите форуми".
Така отново възмутен изпаднах в старата безизходица. Не само, че не получавам нищо, а вече ме наказват. Първоначално си мислих, че този чип е нещо като GPS и може да ти търсят кучето. Нищо подобно - било само да те глобят като го намерят. Презумцията е, че ако си изхвърлиш кучето на улицата те по чипа ще открият кой си. Хей, общинари - прочетете това внимателно:
Така, че чиповете не са нещо, което ще спира изхвърлянето на кучета, не са и нещо, което реално ще ми помогне като изгубя кучето си (ако го намери човек, то той няма устройство и ще го търся по обяви, а ако го е намерила общината - аз тъй или иначе ще обикалям кучкарниците като обезумял и ще си го намеря пак без устройство). Чиповете имат определено фискална цел. Така общината вместо да помага на хората, които са загубили кучетата си, тя ги наказва грубо! Благодаря за пореден път за "услугата" дами и господа!
Бесен, ревящ по форуми и блогове (глас в пустиня) реших, че моето куче се е мъчило веднъж с татуировка (което е логически по-адекватен вариант срещу изхвърляне на улицата) - няма да се мъчи втори път с "микрочип". Вбесих се, реших отново да не плащам. В този момент се усетих, че като отида на касата в общината плащам, дават ми бележка, но... никой не ме пита за ЕГН, име или каквито и да е данни. Сиреч просто плащам безотчетно. И миналата година отново НЕ платих данък куче с чиста съвест. Отново станах "неевропейски" гражданин и заживях постарому. Приятелите ми веднага ме нарекоха "балък" и ми подхвърляха реплики "нали ти казахме, че така ще стане!".
Тази година си имаме някаква нова "кметица". Май за първи път жена беснее на този пост. Може и да бъркам. Ама тя не само беснеела, а започнала да твори. Гледам преди два месеца по телевизията, че вече нещата с "данък куче" ще се оправят. Браво, евала, ашколсун - "поредното обещание" си казвам аз. Реших, че пак ще вземат парите на хората и нищо няма да правят. Да, ама този път - НЕ. Оказа се, че:
1. Ще се въведе "разрешителен режим" и да има "точно определени места където да можеш да си разхождаш кучето". И определиха някаква позорна мръсна алея до голяма улица в моя квартал.
Отговор: Алоу, европейцити! Навсякъде по света има "забранителен режим", сиреч "места където е забранено за кучета". Примерно на детски площадки и т.н. Хайде влезте в час бе!
2. Щяло да се забрани разхождането на кучета по паркове и градинки.
Отговор: Алоу европейцити! Аз си мисля, че по тротоарите и улиците е по-лошо да се сере, отколкото по храстите в парка! Освен това именно по тротоарите ходят много повече хора, а нали целта е кучетата да не пречат на хората? Винаги съм се възмущавал, когато на някой кучето препикава автомобили и сере по тротоара (дори да си събира в пликче след това). Сега това било правилното. Справка - елате да видите определената за кучета алея в натоварен ден.
3. Трябвало да си водя кучето на каишка 80 см (още неприето, но се обсъждало от някакви мислители).
Отговор: Алоу европейцити! Навсякъде по света кучето е отговорност на стопанина му! Въобще не се опитвайте да мислите вместо мен как да си разхождам кучето! Ако то нападне човек, ако то недай си боже ухапе човек - нека си понеса свръх сериозната отговорност. Нека има не глоба а затвор. Но не мислете вместо мен - аз не съм безгръбначно. Взимайки кучето съм поел отговорността си. Водил съм го на "кучешко училище", тренирал съм го, грижил съм се да е възпитано и социализирано. Наказвайте хората, които не са направили това - НЕ МЕН!
4. Трябвало кучето да е И с намордник.
Отговор: Алоу европейцити! Навсякъде по света (ходил съм в Германия, Англия, САЩ) законът е "каишка ИЛИ намордник". И хората си пускат кучетата свободно да играят с намордници В ПАРКОВЕТЕ (по тротоарите и улиците не е забранено, но хората не го правят и то с основание - има автомобили, които ще убият кучето ти).
5. И сега тип-топ - за какво ще се харчат парите от "данък куче". Най-после гениално прозрение на кметицата - парите за данък куче щели да отиват за приюти и кастриране на бездомни кучета...
Отговор: А, О, Е? Хей пичове (и пички) - АЗ СЪМ ЧОВЕКЪТ КОЙТО ГЛЕДА СВОЕТО КУЧЕ. Тези, бездомните, които никой не желае да ги има включително и аз, очевидно не са дошли от мен. По-скоро са дошли от онзи, който си е изхвърлил кучето на улицата и вече няма куче. КАПИШ? Но хайде да кажем, че може би едва ли не моето куче е виновно за разплода на някое друго, чийто деца са станали виновни. Отново - уличните кучета са проблем на цялото общество, не само на кучкарите! Следователно цялото общество трябва да се погрижи за премахването на уличните кучета. И това ще стане тогава и само тогава, когато:
А. Хората си регистрират кучетата - трябва поне малко да ги поглезите, за да сторят това, но без стария номер с лъжите (чух, че планирали данъкът за "некастрирано куче" щял да е 200 лева?!? Аз не желая да осакатявам кучето си. А все още съм невинен до доказване на противното - сиреч докажете, че съм изхвърлил малки кученца и тогава ме глобете, не сега!).
Б. С микрочипове няма да стане братя. Татуировките са много по-разумни. Спрете бизнеса с безсмислените чипове... О, да де... то било "бизнес"... не може...
В. Започнете да си вършите работата. Не само фискално, а и реално! Стига пълнихте бюджети без да правите нищо! Аз лично съм виждал с очите си кучета с каишки за кастрирани да се ... ебат (с извинение).
Този път реших да не съм европеец пак. Обявявам бунт срещу безумията в общината. Ако ме глобят - няма да плащам. Нека ме съдят - и аз ще ги съдя. Нека решението ми е варварско и "неевропейско". С варвари и неевропейци обаче по друг начин не можеш да се оправиш!

Вход

Горе
Цитиране +