Публикувано: 10 September 2010 - 08:59 AM
Ти Джей, правилата се правят точно затова: за да урегулират противоречията между части от обществото с противоположни интереси.
Когато спазваш поне елементарните правила (регистрация, такса, почистване и повод), ти си в силна позиция, когато не ги спазваш си в слаба. Като чипираш кучето, можеш да кажеш на всеки - аз съм спазил моите задължения и ти, драги, няма да ми отнемаш правата.
Да изясним и нещо друго, щото нашироко се коментиреше разрешителен и забранителен режим.
Нека уточним какво значи разхождане на куче и какво значи преминаване с куче. (Да се абстрахираме от шибания намордник за малко).
Има една неяснота, която трябва да се поправи в наредбата. Под "място за разходка" се разбира място за свободно пускане от повод. Няма град, където да разрешено априори да си пускаш кучето свободно навсякъде, пък да е обозначено само къде да го хващаш. Подобно нещо се коментираше преди години само за Виена, чела съм статии, че има голямо гражданско недоволство от свободно шматкащите се навсякъде кучета и техните отпадъци и не знам дали и в момента е така. Чела съм статии как Прага бил най-осраният от кучета град в Европа и колко са недоволни жителите му, не си мислете, че само софиянци са недоволни. Била съм там и знам, че в стара Прага няма никакви градинки и зелени площи, та не се учудвам да е така, поне в София засега си имаме градинки и полянки, хубави, лоши, ама имаме и в центъра.
А да преминаваш с куче на повод не е забранено. Обозначават се само местата, откъдето не може да преминаваш. Изрично е забранено и през училища, детски градини, детски площадки, ама кучкари-софиянци много се кефят да си пускат кучетата в дворовете на училищата, така им е удобно.
Лично за мен продължава да е неясно в столичната наредба онази забрана за разхождане в парковете от 9 до 18 за какво се отнася - за пускане от повод или за преминаване. Също извън тези часове какво е разрешено - да пускаш или да преминаваш? Като обиколя блока с куче на повод ние разхождаме ли се или не? Това трябва да се уточни, защото подлежи на свободна интерпретация.
Сега да видим уредените от общините места за пускане от повод в силно урбанизираните градове. Не съм се убедила с очите си, но са ми разказвали какво представляват те в някои европейски столици, например в Лондон, чувала съм и за Париж. Ми един кафез с размер на тенис корт, където трева не никне, и вътре се въртят стопани с кучета като затворници на разходка. Това неминуемо ще стане и тук и толкова ми се иска съвсем да не е скоро. Ето защо не си падам много да крещя "искам ограда", щото може да се сбъдне. Не си падам моите данъци да се харчат за кафез, в който после да ме натикат.
Друг е въпросът дали има частни/платени паркове и площадки.
Не твърдя, че инфото ми е актуално, така съм чувала, ако някой е бил там с куче, нека каже, просто мои приятели като се върнаха от Европата преди две години ми казаха: Божей, радвай се докато тук не е станало като там.
Има един сайт angoloinfo, линковете са специфични, затова няма да давам, но там е събрана информация какви са кучешките правила в градове по целия свят. Ми, прочетох за Женева и ми се изправи косата, даже не искам да ви ги цитирам. Някъде е по-затегнато, другаде е по-френдли, но трябва да сме напълно наясно, че ни чакат още много рестрикции, ама много. Геноцид не е далеч от истината, общините в големите градове имат интерес да има по-малко кучета и си го преследват, това не е измислено от българските общини. Ако си седим отстрани със заплахите за отрицателен вот и нищонеправене, ще ни ги наблъскат много бързо и ще са още по-гадни от Женевските. То се видя кви сме спецове в отрицателния вот, та се докарахме дотам управлението да е пълна клоунада. Много е наивно 200 хил. кучкари да се изживяват като мнозинство в град с милион и 300 хил. жители и като фактор, който е в позиция да диктува правила. Кучкарите могат да станат единствено страна по обществен договор, а какъв ще е той зависи от двете страни и е свързано с работа на заинтересованите, а не с декларации "това не е моя работа". За никаква подлизурковщина не може да се спекулира, става дума за преговори, в които трябва да предложиш нещо на страната с противоположния интерес, за да защитиш своя интерес. Може и дръжки да защитиш и да те изтикат, но поне трябва да опиташ.
Моите прогнози за близките години са толкова песимистични, че искам да се махна от София.