Dog.bg Форуми : Зоопсихология

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Зоопсихология Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 10 April 2006 - 08:51 PM

остана си главния въпрос на Сузанка цитирам;
"Не знам как може на полигон да се тестват способностите на ловно куче. "
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#22 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 10 April 2006 - 09:16 PM

Цитат

Не знам как може на полигон да се тестват способностите на ловно куче.

Здравейте "Сузанка" или както там Ви е името!

В случая трябва да се изясни понятието "полигон". Аз не съм ловец, не се занимавам с проблемите на ловната кинология и не претендирам за компетентност по отношение качествата и възможностите на ловните породи кучета.

В случая "полигон" е терена или полето, където работи ловното куче. Полигон съвсем не означава, че това е стадион, парк или някакъв друг изкуствено създаден терен, където кучетата прескачат препятствия, изпълняват циркаджийските номера на аджилити или нещо подобно.

Ако говорим например за изпитание на НОК на полигон и имаме предвид системата Шутцхунд или ИПО, не трябва да забравяме, че това са системи за спорт, доста далеч от реалните условия, за които би трябвало да се използва едно НОК.

Когато се изпитва например куче спасител от лавини, не му правят изкуствени дупки от изкуствен сняг на някой стадион, а го проверяват в естествения му терен - планината, стръмния склон, снежната покривка. Естествено, че там се правят изкуствени дупки и се ползват фигуранти, но кучето работи в ЕСТЕСТВЕНАТА СИ СРЕДА, ПРИ ЕСТЕСТВЕНИ УСЛОВИЯ и това не е спорт, а наистина работа.

Преди години имах работа с една група ловци от Италия. Когато ми се обадиха и казаха, че искат контакт с мене във връзка с изпитание на ловните им кучета, отказах, защото имам особено отношение към лова и хората, които го практикуват. Италианците започнаха да се смеят и ми отговориха долу горе следното: "Нека се срещнем, нека видите как работим, а после ще имате право да изберете".

Изпитанията на техните ловни кучета се състояха в следното. Сутрин излизахме рано на "полигона". Това бе някоя нива в покрайнините на родния ми град. Кучето се изкарваше от микробуса и се пускаше да търси (мисля, че термина беше "да фермира", но не съм сигурен). И знаете ли какво бе оръжието но ловеца италианец? Може би ще се изненадате, но това бе един секундомер (хронометър).

Кучето започваше да търси, секундомера се включваше и така, докато кучето застане в стойка. След това второто куче, третото куче и така, докато се извъртят всички кучета.

Това е полигонна работа и изпитание на ловното куче птичар.

Но това е и Европа. Докато стигнем до там, не само юридически, но и в мислите и съзнанието си, доста вода ще изтече. А иначе и там има такива като тук и те именно затова идват в България да избиват нашия дивеч. Но това е друга тема.

Ако има нещо, което да Ви интересува конкретно и мислите, че мога да Ви бъда от полза - на лични. Тук спирам коментарите си. Не обичам да бъда репликиран от хора, с които съм прекратил комуникациите си.

Поздрави и с уважение,

Николай Атанасов
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#23 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 11 April 2006 - 09:18 PM

suzanka,работни качества не означава кучето да изпълнява отделни елементи от това, което се изисква от него,а пълно изпълнение на възложената задача.Англичанката ми/кучо N2-англ.сетер/облайва дивеч,носила ми е пилета,но няма необходимите качества за ловно куче,тъй като при гърмене горката, не знае къде да се скрие от страх.
User's Signature

Няма лошо куче,има лош стопанин.

#24 Потребителят е офлайн   suzanka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 April 2006 - 07:08 AM

Цитат

suzanka,работни качества не означава кучето да изпълнява отделни елементи от това, което се изисква от него,а пълно изпълнение на възложената задача.Англичанката ми/кучо N2-англ.сетер/облайва дивеч,носила ми е пилета,но няма необходимите качества за ловно куче,тъй като при гърмене горката, не знае къде да се скрие от страх.

По този въпрос със страха съм чела как малките кученца ги учат да не ги е страх от изстрели. Значи проблемът на това куче не е защото няма нужните инстинкти, а защото не е обучено да не се страхува. Иначе някои кучета нямат нужда от това обучение.

#25 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 12 April 2006 - 07:52 AM

Вроденият страх от изстрели не може напълно да се премахне, дори и с много упоритост. Да, може да се повдигне донякъде прага на дразнимост, но само толкова.
Този страх е признак на слаба или свръхвъзбудима нервна система. Чрез обучение куче, което се страхува от гърмеж на сто метра ще може да го понесе от 10 метра, примерно.
По-различен е случаят, ако той е придобита фобия.
Но най-често е комбинация от двете.

#26 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:08886080270
Публикувано: 09 June 2009 - 09:04 AM

:tb_195:
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни