navar, в 12 November 2010 - 06:04 PM, написа:
неподготвен,неподготвен..колко да съм неподготвен..
Ми доста .....сега ми остава да чакам 10-тина години докато натрупаш необходимия количествен материал под формата на личен жизнен опит, за да промениш качествено позицията си .... ами не мисля, че мога да си позволя подобна "инвестиция", сори! Не мисля, че и конкретната ситуация може да си го позволи. Позицията не може да се формира само на базата на личния ни опит. За да защитаваме определено решение или подход се изисква обобщен поглед, а не лични наблюдения и преживявания. Иначе в твоя дух на разсъждения и принципи веднага ще ти кажа, че баба ми почина на 57 г., майка ми да е жива и здрава, Господ здраве да й дава, кара 62-та си година. Сега какво?! Равни по точки и ?! Ми тя и детската смъртност през последните 20 години се е покачила като процент, но това не зависи от развитието на медицината, а от лошата здравна система. Да, но в държавите с добра здравна система тя намалява. Трябва ли да правя заключения за проблема в световен мащаб заради българския проблем и причинно-следствените му връзки?!
Цитат
а това че медицината е напреднала,не значи че животът се е увеличил,но това е друг спор.
Прав си, това си е друг спор.
Цитат
..при равни други условия,мелеза живее по дълго.......................защо всички кучета които познавам и са прехвърлили 15 години са мелези..?? сигурно е някакава карма,само аз да познавам безпородни дълголетници
Да, принципно мелезите живеят по-дълго и какво?! Като какъв аргумент да го ползвам в нашия проблем? Спорът не касае породни или безпородни. Засегнах темата за възрастта с оглед на това, че се е променила средата и начина на живот, които вече са в твърде голяма зависимост от човешкото развитие и решения, а не да "спорим" кой живее по-дълго. Кастрацията засяга всичи неподлежащи на развъждане. Какво значение има колко живеят статистически. Досега никой не ми е показал доказателство, че кастрацията е намалила живота на куче, породно или безпородно. Онкологично заболяване може да развие както кастрирано, така и некастрирано куче, а качеството му на живот зависи от собственика. Напълняване може да се получи както при кастрирано, така и при некастрирано животно.
Цитат
ама уличните умирали рано-да,щото ги тровят,стрелят,блъскат коли,не си дояждат,спят на дъжд и сняг- ей такива фактори...я си представи едно породисто куче ,в техния свят?? 5-6 години ,грънци ако доживее до годинка е постижение..
Ами точно това е реалността. Те отдавна не ходят по гората и не ловуват за прехраната си. Всички - и породисти и непородисти. Значи за какво иде реч да си припомним?!?! Кой точно сега би трябвало да е регулиращия фактор? Май пак стигаме до човека. За каква природа говорим тогава?! За какви природни механизми за контрол говорим, след като ние сме ги одомашнили, ние сме ги създали, ние ги храним, ние сме им променили средата....... къде тук е природата!!?! Какво има да решава тя?!
И какво излиза сега? Когато трябва да преценим какво решение да вземем с оглед на общата ситуация и проблематика се сещаме за природата и за това какво било добро за кучетата, но кагато решим да си строим вила или да развием стопанството си еди-къде си, не се замисляме дали ще унищожим нечие обиталище, нечий начин на живот, нечие развитие или цяла екосистема.... защото не виждаме този "някой", той не живее при нас, следователно не страда и да се спасява както може. Май нещо имаме проблем с аршина, с който мерим проблемите си.