За Вегетарианството
#181
Публикувано: 10 July 2008 - 08:55 AM
Интензивно отглежданите организми е спорно от научна гледна точка дали изобщо имат вредности. Просто не е доказано нищо подобно от сериозни независими научни лаборатории. Обявените от тази или онази корпорация вредности са в тяхна финансова полза и в ущърб на други корпорации. Изключително могъщи корпоративни интереси управляват PR-а на хранителните продукти. Играе се на тънката струнка на престижа, на самочувствието да имаш по-добрата храна, да се чувстваш специален и естествено по-добър, по-извисен духовно, какво ли не. Говори се неопределено за алергиите, за канцерогените, за затлъстяването, за издигането в единствен кумир на определен начин на хранене, който прави изключителни неща/ независимо какви/. Алергии винаги е имало / фараони са умирали от анафилактичен шок/, изкуственосъздадените оцветители и подобрители на вкуса определено са алергени, привнесени изкуствено в храните за подобряване на търговския вид.
Интензивното производство на храни определено е по-евтино от екстензивното, както и хранителните продукти от растителен произход са по-евтини от животинските. Невъзможно е да се задоволят всичките 7-8 милиарда жители с животински продукти, необходимо е да се обясни защо не бива да ги ядат, та някои да престанат и да има за желаещите, които могат да си платят.
За съжаление наситените мазнини са вредни за сърдечно-съдовата система над определено количество, но изключването им от диетата води до невъзвратими мозъчни увреждания/ мозъкът е ... холестерол/, освен това те предпазват организма от развитие на ракови образования. Растителните мазнини не са непременно ненаситени!
Спекулациите и войната на корпорациите, произвеждащи храни водят до уродливи теории за обяснение защо да ядем това или онова, въвличане на всякакви продажни авторитети в орбита на корпоративни интереси, как да се държим за да открием "своите" хора, примамват с всякакви средства: Консумирай това, консумирай това, ще станеш равен с боговете, ще достигнеш нирвана, ще отслабнеш, ще се отървеш от пърхута и потта! Онова е вредно, ядеш ли го ще бъдеш заклеймен като пълен изрод от " нашите", ще надебелееш, ще се разболееш, ще ти падне авторитета, ще имаш пъпки и пърхут.
Рекламните кампании са произведени много научно и успешно, над 75% от хората са в пълен плен на рекламите, не че вярват сляпо, но са привлечени от онази реклама, която играе на тяхната тънка струнка. 99% имат такава и са възможна плячка на рекламистите/ и те са в 99-те %/ Дори аз си купих една кутия прах за пране Рекс ами ако е истина?
И накрая човек яде за да живее, не живее за да яде.

#182
Публикувано: 10 July 2008 - 09:46 AM
За себе си съм открила едно много просто правило - ям това, което наистина ми се прияде...считам, че щом мисълта ми зацикли около даден продукт, то значи имам някаква липса на същия. Имам периоди, в които въобще не се сещам за месо (и месни производни), имам и обратните периоди....нормално - всеки организъм е различен, потребностите му - също.
Та така...не обичам да се насилвам с ограничаващи режими, защото тогава психиката ми става неуслужлива и се изнервям излишно. ;D Имам, разбира се, поне 10 излишни килограма :'(, обаче си знам, че ми липсва движение, а не, че прекалявам с яденето...
Може би, ако спрем да мислим толкова много за това, което ядем, ще си спестим една невроза...а това не е малко при днешното ниво на стрес.
Разбира се, говоря за храна, не за полуфабрикати, вафли, бисквити и т.н., които кой знае защо, никога не ми се прияждат, честно!

Ели Баранова - Sari4ka, в момента собственик на Adonis Of Angel's Staff
и свидетел на всичко в т.нар. "българска кинология" от 2005-та година насам.
#184
Публикувано: 10 July 2008 - 10:29 AM
Имам предвид фокусирането в храната, непрекъснатото следене на нейния вид, форма и т.н.
Не оспорвам правотата на общоизвестните лоши храни - тези, които "бъкат" от добавки и токсини...по-скоро имах предвид вманиачаването на тема - на закуска 43 гр. пълозърнест хляб + 27 милиграма безсолна извара, на обед 1 яйце, сварено за 7,5 минути + половин домат от градината на баба (дай Боже всекиму такава градина!!!) и на вечеря - аромата от скарата на съседа... ;D
Иронизирам, разбира се...но кому пречи малко разведряване на обстановката, а и така нагледно обяснявам кое точно "мислене" имах предвид по-горе ;)
Поздрави! Продължавам да следя дискусията....

Ели Баранова - Sari4ka, в момента собственик на Adonis Of Angel's Staff
и свидетел на всичко в т.нар. "българска кинология" от 2005-та година насам.
#185
Публикувано: 10 July 2008 - 11:35 AM
В момента, в който има някакъв проблем - да речем станал е сто кила, не може да се затича без да припадне, сърцето му прескача и вдига кръвно през два дни, се налага да се фокусира върху храната, за да може 1. да идентифицира проблема и 2. да го отстрани по възможност.
Това не може да стане чрез готови твърдения. Не може да стане и с философията ще ям каквото ми се яде, защото вече си се прецакал чрез нея. Ако един вегетарианец се чувства вълшебно от картофи и соя това може да не важи за мен. Затова погледнах на храната като на лекарство, изпробвах различни режими, известно време смятах грамове и пропорции. Изводът за мен е категоричен - моят проблем са растителните храни. Организмът ми е реагирал със спазми и отхвърляне много пъти на растителна храна и никога на животинска, затова е разбираемо да надавам повече ухо към коварността на генномодифицираното плашило, отколкото към тази на холестеролното. Затова и не приемам без уговорки колко вредно е едно и колко безвредно е друго.
За друг човек може да е точно обратното, не споря.
#186
Публикувано: 10 July 2008 - 03:27 PM
Разбира се, че "ям каквото ми се яде", докато имам няколко козметични килограма в повече, породени от пословичния ми мързел да се занимавам със спорт :rolleyes:!
Естествено, че храната може и трябва да бъде лекарство, когато това се налага! Тук спор не може да има...
Аз по-скоро имах предвид самоцелното спазване на някакъв ограничителен, хранителен режим, в това число и вегетарианския.
Всъщност, аз лично не отричам нищо, нито вегетарианството, нито модния Дюкан - просто не съм човек на крайностите и затова написах, че прекаленото "мислене", може най-сигурно да ни доведе до... излишна невроза. ;)
НО, когато става въпрос за здравословен проблем съм пас - там думата имат лекарите и това, което ти си предприела - да намериш точната за теб лично причина за проблема и точния вариант за елиминирането му!

Ели Баранова - Sari4ka, в момента собственик на Adonis Of Angel's Staff
и свидетел на всичко в т.нар. "българска кинология" от 2005-та година насам.
#187
Публикувано: 27 July 2008 - 02:38 PM
На 24г съм и мога да ям само смляно месо (пределно ясно ми е какво би могло да има вътре :huh:). Не ям нищо морско или речно- риби, скариди, жаби и всякакви други. Не ям пържоли, не ям разни там агнешки, пуешки, заешки и каквито и да е било специалитети.
Единственото "месо", което ям са кюфтета, кебапчета, разни колбаси (само без големи сланини в тях), шунка (само ако е съвсем розова, без нишки и сланини) и 1-2 вида пъстърма с много подправки.
Причината не е психологическа (вида на месото)- като малка са ме лъгали с малки парченца месо в яденето и ефекта след това е бил "Надя отиде да повръща". За мен вкусът е ужасен, ама ужасен!!! Отделно, че всичко рибно ми смърди до припадък, колкото и някой си да ми обяснява как точно тази риба не миришела.
През целия си живот съм изяла една единствена пържола, и то заради бас- срещу 100лв (беше преди 8г. ;D). Отделно, че успях да я изям само защото беше изключително малка, а и така я залях с кетчуп, че не се виждаше къде е.
Досега съм чувала само за един случай като моя- детето на едни познати, момиченце май около 1ви клас.
Отделно не ям и гъби, чушки, маслини, грах, пъпеш, патладжан, бамя, всичко спанакоподобно-тревисто... Еми гадно ми е всички тези неща за мен имат отвратителен вкус, че и мирис!!!
Пределно ми е ясно, че заради тези мои приумици често се храня с не толкова полезни храни. До преди 2-3г нямах проблеми с теглото, сега имам... ама причината май не само във вида на храната B)
Някакви мнения относно "месните" ми предпочитания? :huh: ;D
#188
Публикувано: 28 July 2008 - 12:29 AM
#190
Публикувано: 28 July 2008 - 08:24 PM
Цитат
Имам следното простичко разсъждение, пък ако не съм права вие ме поправете къде греша.
Ние сме животни, а не растения. Индустрията не може да си позволи да направи едно животно толкова отровно за човека, защото тогава самото то ще линее, измира, няма да се размножава, няма да има печалба.
Растението пък има друг метаболизъм и колкото е по-отровно, толкова е по-жизнеспособно, защото е защитено от насекоми, гризачи, птици. Оцелява. Съответно носи прираст и печалба.
Винаги съм приемала с насмешка аргументите за световен заговор на корпорациите, но ако ще използваме такива (с каквито изобилстват вегетарианските писания) мога да ви предложа следната залъгалка: индустрията има по-голям интерес и по-големи печалби от интензивно отглеждане на растения, а не на животни. Съответно има интерес да манипулира съзнанието така, че да се консумират повече растителни храни за сметка на животинските.
Затова наистина аз не искам да насаждам мнение, просто не ми е никак убедително това, че видиш ли интензивно отглежданите растения били безвредни, пък животните - много вредни. Аз също не искам да ми показват Курукафа (кой ли е пък той? :rolleyes:).
ОК, нямало доказателства за вредата от ГМ соя и царевица и твърдението е спекулация. Къде са доказателствата, че наситените мазнини са вредни, което е прието като аксиома?
За останалото всеки може да поекспериментира със себе си и да разбере при какво хранене се чувства най-добре. Аз се чувствам зле от бобови, зърнени и нишестени и добре от яйца и сметана. Като вземеш много да се задълбочаваш в това кое е отровно ще си докараш анорексия накрая.
Забравила съм да погледна тази тема и не съм видяла, че си ми отговорила. Логиката ти е много интересна и не ми беше хрумвала.
Иначе що се отнася до това, че растенията могат да бъдат по-отровни от животните: чрез интензивно отглежданите животни ние получаваме познати ни отрови - антибиотици, хормони, всевъзможни токсини, породени от страданието им преди смъртта и т.н. Що се отнася до отровите в растенията, където се трупат нитрати и други, неизвестни нам отрови - мога само да гадая. Любопитна е идеята, че растението "печели" от своята отровност. За това съм склонна да поразсъждавам. Но да ми казват, че в домата, кръстосан с крава има нещо, което ще промени моите гени - не ме кефи. Звучи като твърдение на някой, който не е прочел грам по генетика.
По въпроса за конспирациите - не е тайна, че производителите на ГМО растения продават семена с един цикъл на живота. Причината да не мога да ги понасям е, че по този начин правят зависими от себе си фермерите. Не мисля, че е конспиративно, просто гадно.
ПП Курукафа /kuru kafa - тур. - сухата глава/ е страшен герой от турските народни предания.
#193
Публикувано: 29 July 2008 - 12:57 PM
Цитат



Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
#194
Публикувано: 10 August 2008 - 01:57 PM
#195
Публикувано: 10 October 2008 - 02:11 PM
#196
Публикувано: 21 October 2008 - 02:55 PM
Искам да запитам четящите тук, без значение дали са веге, имат ли представа защо аджеба и как месото причинява глобално затопляне? И дали Ако всички спрат да ядат месо, това ще доведе до нова ледникова епоха? :huh: (сорка за несериозността, но и горното не ми звучи особено сериозно...)
#197
Публикувано: 21 October 2008 - 03:00 PM
Мен лично ме дразни малко тая теория, изсмукана от пръстите ми се вижда, но да - има много лайна, те гният и цапат въздуха.
#198
Публикувано: 21 October 2008 - 05:55 PM
(За сравнение човешките такива са в пъти повече, и не стават и за тор даже... Пречиствателни станции ли? На някои места по света не са чували словосъчетанието, камоли нещо друго...)
Тоест, проблема не е в консомацията на месо, а в произведената оборска тор... Преди малко пък ми обясняваше една потдръжничка на теорията, че това е защото "остатъците от изядените животни се изхвърлят в реките, от там отиват в моретата и заразяват рибите" или нещо подобно о.О Т.е. - месото е основен замърсител или нещо такова... Ох, обърках се тотално вече... :rolleyes:
#199
Публикувано: 22 October 2008 - 11:22 AM