Dog.bg Форуми : За Вегетарианството

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (13 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

За Вегетарианството

#81 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 13 April 2006 - 09:43 PM

Apso,

Кто верит в Магомета, кто - в Аллаха, кто - в Иисуса,
Кто ни во что не верит - даже в черта, назло всем,-
Хорошую религию придумали индусы:
Что мы, отдав концы, не умираем насовсем.

Стремилась ввысь душа твоя -
Родишься вновь с мечтою,
Но если жил ты как свинья -
Останешься свиньею.

Пусть косо смотрят на тебя - привыкни к укоризне,-
Досадно - что ж, родишься вновь на колкости горазд.

И если видел смерть врага еще при этой жизни,
В другой тебе дарован будет верный зоркий глаз.

Живи себе нормальненько -
Есть повод веселиться:
Ведь, может быть, в начальника
Душа твоя вселится.

Пускай живешь ты дворником - родишься вновь прорабом,
А после из прораба до министра дорастешь,-
Но, если туп, как дерево - родишься баобабом
И будешь баобабом тыщу лет, пока помрешь.

Досадно попугаем жить,
Гадюкой с длинным веком,-
Не лучше ли при жизни быть
Приличным человеком?

Так кто есть кто, так кто был кем?- мы никогда не знаем.
С ума сошли генетики от ген и хромосом.
Быть может, тот облезлый кот - был раньше негодяем,
А этот милый человек - был раньше добрым псом.

Я от восторга прыгаю,
Я обхожу искусы,-
Удобную религию
Придумали индусы!

Моля за извинение неговорещите руски, но ръката ми не се вдига да превеждам Висоцки.
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#82 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 21 April 2006 - 10:07 AM

Сега попадам на темата.Insult, да ти кажа -все едно ми четеш мислите.Толкова пъти съм се блъскала с този въпрос и тези отговори...Моят избор- близките ми, приятелите са хора, които знаят как пържолата е стигнала до чинията ; даже не им минава през ума да си сложат яка с ветреещи се лапички от нея; не се умиляват пред клетката на лъва с зоопарка; не желаят да гледат в цирка скачащ тигър през огнен обръч ; като гледат тв шоу с дебат за лова ,който бил спорт, едва се удържат да не си изхвърлят телевизора през прозореца ;пишат до СЕМ, след като са гледали как Гарелов гони прасето-награда със сътър в ръка ...Останалите- да правят к`вото искат.Да им е сладко.Малко ли е, че си обичат кучето... b)
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#83 Потребителят е офлайн   maccarta Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 April 2006 - 11:13 AM

Цитат

Сега попадам на темата.Insult, да ти кажа  -все едно ми четеш мислите.Толкова пъти съм се блъскала с този въпрос  и тези отговори...Моят избор- близките ми, приятелите са хора, които  знаят как пържолата е стигнала до чинията  ; даже не им минава през ума да си сложат яка с ветреещи се лапички от нея; не се умиляват пред клетката на лъва с зоопарка; не желаят да гледат в цирка скачащ тигър през огнен обръч ; като гледат тв шоу с дебат за лова ,който бил спорт, едва се удържат да не си изхвърлят телевизора през прозореца   ;пишат до СЕМ, след като са гледали как Гарелов гони прасето-награда със сътър в ръка ...Останалите- да правят к`вото искат.Да им е сладко.Малко ли е, че  си обичат кучето... b)

1super Абсолютно си права!

Ако никой не копува кожи, те няма да се "добиват"...
User's Signature

You live, you laugh, you love, you learn. You scream, you cry, you crash, you burn.

#84 Потребителят е офлайн   dakel_fenka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 April 2006 - 10:39 PM

Аз само прочетох ''отгоре отгоре'', такаче предварително извинявайте.
---
Не си спомням точно кой беше казал , че вегетарианството не е само начин на хранене, но и начин на мислене. И това според мен е най-точното определение за вегетарианството.
Аз не мога да кажа, че не мога да живея без месо...!!! Аз много много пъти съм се питала защо изобщо продължавам? bl) Дала съм си дума, че просто в най- скоро ще го спирам. Може да звучи смешно...ама..!
---
Впрочем на човека изобщо не му е задължително месото във менюто . То не е свръх необходимо. Човекът е всеяден вид , затова може да се лиши от месото. Вище един тигър не може да се лиши от гъзелите, защото той само това яде...! Но при положение, че човека не яде само и единствено месо и може да яде всичко - не виждам, защо трябва да продължава да яде месо...!
-
Трудно ще разберат повечето от хората вегетарианството...! Каквото и да си говорите българите са си още ''балканци''....! И няма така лесно да се отрекат от месото...

#85 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 21 April 2006 - 10:45 PM

....пък и от шкембе чорбата ... s) - жизнено необходима- по моята житейска анкетна извадка... s)
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#86 Потребителят е офлайн   dakel_fenka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 April 2006 - 10:53 PM

Цитат

....пък и от шкембе чорбата ... s) - жизнено необходима- по моята житейска анкетна извадка... s)

ужас... n) еми в близките годинки няма да ни се промени мислиенето...! Или поне на голяма част от българите...

#87 Потребителят е офлайн   puppy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 April 2006 - 11:04 PM

Добре де защо аз като ям месо ме считате за човек, който не се е развил като личност bl) . Мога да ви попитам колко от вас ще се обявят против автомобилите например? Предполагам ви е известно колко невинни животинки загиват под гумите на колите! Какво предлагате- да започнем да се возим всички с колела ли? Защо налагате само вашето виждане като единствено вярно и не приемате друга позиция?
Не знам доколко сте запознати със селското стопанство и по- точно с растениевъдството (предполагам си купувате зеленчуци от пазар или магазин). Сигурно знаете, че по градините има доста вредители, които трябва да бъдат унищожени преди да изядат реколтата. За тях не ви ли е мъчно, или една къртица не е достатъчно значима като например агне или теле? Винаги ще има избивани живинки. И пак растениевъдството е най- главната причина за нарушаване на равновесието в околната среда и за унищожаването на много животинки. И какво следва- ще минаваме на фотосинтеза или какво?
Опитвам се да мисля реално за нещата и по-малко емоционално, но откъдето и да погледна човек е в доста голям конфликт с природата.

Цитат

след като са гледали как Гарелов гони прасето-награда със сътър в ръка .

Ако имаш в предвид кампанията от последния месец- Гарелов гони агне

#88 Потребителят е офлайн   dakel_fenka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 April 2006 - 11:22 PM

Никой не те счита за човек, който не се е развил като личност...! И аз ям месо. Не си само ти...! Въпроса е там, че човекът може без меско, но не се лишава от него...! Защо? Защото му е вкусно? Не е ли така?
-
Малко не разбрах сравнението ти с автомобилите и вегетарианството...!
Понякога шофьорите не да виновни, че са убили животинче...! Баща ми е блъскал врабче с кола....! Как да го предвиди? Или как да го избегне? Е има и случеи в които шофьорите виждат животното на пътя, но не спират...! n) Това е въпрос на морал...! И на човек...!
-
Примери много....!

#89 Потребителят е офлайн   maccarta Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 April 2006 - 08:35 PM

Виж, ако растенията се отглеждат в подходящи условия и населението на земята остане такова, може да се предотврати убиването на "вредителите". Сравняването на убиването на животни по пътищата с вегетарианството е глупаво. Не се убиват тези животни само за да нахранят някой а вегетарианството е вид протест срещу индустрията. Съгластна съм с dakel_fenka - по пътищата повечето убийства не са с цел - вечеря - и не нарочно. Това може да се предодврати(друга е темата кога и колко ще струва). Веднъж като карахме кола, на пътя излезе куче, колата намали, кучето премина. Като тръгна отново, кучето в последния момент се върна обратно и беше под колата. За щастие колелата не го закачиха и то си излезе живо и здраво... Като бях 5-ти клас имаше едно момиче - вегетарианка и като ми каза, я погледнах много учудено, заради причината - за да не се убиват животни, за да му е вкусна вечерята на някой . Бях изумена не от това, а как тя е успяла да се откаже от месото - вкусно си е все пак! Е, опитвах да го спра и аз след това, ама не я докарах до никъде! Нямах волята. От описанието за хищници и и тревопасни, ние сме повече тревопасни отколкото хищници. Един лъв, ако можеше да хапне зелева салата, нямаше да гони антилопи през саваната - не защото е морално същество, а защото е по-лесно. Ние хем гледаме морално на нещата, хем продълщаваме с ненужните убийства , защото е по-вкусно, и защото, "да не ядеш месо е вредно". Ако някой искаше да се храни здрадвословно , нямаше да се тъпче с месо всеки ден , а щеше да го яде 1-ъж на месец, както определено е по-здравословно.
User's Signature

You live, you laugh, you love, you learn. You scream, you cry, you crash, you burn.

#90 Потребителят е офлайн   puppy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 April 2006 - 09:30 PM

Животните по пътищата не се убиват нарочно- много ми олекна- на животинките им е все тая, но това си е друга тема...
Имах в предвид, че цялостното развитие на цивилизацията е вървяло против природата- за каквото и да се сетите винаги има вреда върху околната среда, животните и върху хората. Най- елементарен пример беше с автомобилите по пътищата. Ужасявам се, когато видя сгазено животно (някои са си нарочно сгазени), но съм далеч от мисълта да се боря срещу автомобилите. При животновъдството е по същия начин- никой не иска да се раждат недъгави животинки, но е факт; никой не иска животните да боледуват и да умират- но е факт.
Ям месо не защото неяденето на месо е вредно, а защото без месо не мога да се нахраня. Пробвала съм и резултатът беше плашещ- имах нужда да ям непрекъснато (ама наистина непрекъснато) , за да залъжа организма си.
И все пак не разбрах вегетарианците с какво се хранят- изключително растителна храна или си позволяват и нещо животинско. Въпросът ми е към пишещите тук вегетарианци, а не по принцип.

#91 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:08886080270
Публикувано: 23 April 2006 - 10:29 PM

Значи аз, ям растителна храна+яйца+мляко(кашкавал, йогурт,...)
това че съм вегетерианка, не ми пречи да купувам кренвирши за моето семейство, това е техният избор, моят избор е моят
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#92 Потребителят е офлайн   puppy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 April 2006 - 07:46 AM

То и в кренвиршите няма месо, така че... b)

#93 Потребителят е офлайн   mitaksi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 April 2006 - 10:19 AM

Обичам кучетата много!
Обичам да съм с кучето , шкембе чроба, биричка и две кюфтенца.
Ааа изках да кажа - месояден съм

#94 Потребителят е офлайн   RozaLiq Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 April 2006 - 10:38 AM

Сравнението, че лъвът щял да яде зелена салата, защото било по-лесно.. 'що и ние не го правим като така и така сме всеядни (а той не е!) .. на мен ми е еднакво лесно дали ще вляза в магазина и ще купя едно пиле (примерно) или ще ида до пазара и ще и купя салата.. така или иначе и двете ще ги направя. При лъва нещата са доста по-различни - според мен няма място за сравнение r) Ние (поне по-голяма част от нас) си купуваме всичко от магазина, не ходим да си го колиме oleeee

#95 Потребителят е офлайн   MechoPuh Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 25 April 2006 - 12:37 PM

Това, че не се наяждаш и трябва да ядеш по-често е само временно. Като се адаптираш няма проблем. Аз ям по 2 пъти на ден и то същото количество храна като преди.

#96 Потребителят е офлайн   папа Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 April 2006 - 12:53 PM

Цитат

не защото неяденето на месо е вредно, а защото без месо не мога да се нахраня. Пробвала съм и резултатът беше плашещ- имах нужда да ям непрекъснато (ама наистина непрекъснато) , за да залъжа организма си.
И все пак не разбрах вегетарианците с какво се хранят- изключително растителна храна или си позволяват и нещо животинско. Въпросът ми е към пишещите тук вегетарианци, а не по принцип.

Има хора, които не могат да се откажат да ядат кренвирши примерно. Подозират, че нещо им слагат. Нещо, което едва ли не те пристрастява.
Това е възможно. Храната сама по себе си голям стимул за сетивата и след нахранване се отделят голямо количество хормони на щастието. Всеки може да свидетелства, че се чувства доволен, дори когато е преял до болка.
Най-лесно е да се забележи пристрастяването към захарта.
Истинският вегетарианец яде само храна от растителен произход. Другите, просто не ядат месо. Такъв съм аз. Какво ям аз? Почти всичко, което ядеш ти, след като извадиш месото.
User's Signature

.

#97 Потребителят е офлайн   Rexxar Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 April 2006 - 01:05 PM

Цитат

Значи аз, ям растителна храна+яйца+мляко(кашкавал, йогурт,...)
това че съм вегетерианка, не ми пречи да купувам кренвирши за моето семейство, това е техният избор, моят избор е моят

Че ти не си вегетарианка, просто не ядеш месо.
Има разлика.
Бтв силно препоръчтиелно е да избягват твоите
кренвишите, най-големите "месни" лайна са тва.
Млякото(киселото) което се продава в магазините няма нищо общо с истинското.
Според един уважаван от мен човек - кашкавалът
е един от най-вредните продукти.
Маслото също - трябва да се обработва по спец. начин.
Абе чудя се някой от вас влизал ли е в месарница?
Сигурен съм че половината ше се откажат да ядат салами (ше минете само на натурален ШПЕК:)
като ви лъхне миризмата, а ко видете кое как се прави.
Гадост, отврат и л***а...

#98 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 April 2006 - 05:17 PM

То ако видим кое как се прави, трябва да спрем да ядем. Освен ако нямаме лично стопанство, като при феодализма.
Факт е, че аз спрях да ям лютеница, откакто разбрах, че се прави от тиква. Нямам нищо против тиквата, де. Но откъде накъде ще ме лъжат? Посягам, знам, че вкусът не се е променил, вкусно е ... и си дръпвам ръката.

Така. Темата неизменно мина към начин на хранене и няма как.
Ефектът, ако ме питате, е обратен.
Не става да наливаш мъдрост с фуния. До мъдрост достигаш сам, след дълъг път.
Под мъдрост нямам предвид месоядството или немесеоядството, а способността да вземеш решение на кръстопът.

Ефектът на тази тема върху мен е аналогичен на ефекта на всякакви антицигарени кампании: попадна ли на подобно нещо, ако мога пет цигари лапам накуп. Достатъчно съм голяма, за да ми насаждат морал. Достатъчно съм се борила, за да знам, че това е само моя битка. В нея съм сама срещу себе си, не срещу тютюнопроизводителната индустрия.

Виж, друго е, ако стъпка по стъпка, с мека чужда помощ стигнеш до своята истина.

#99 Потребителят е офлайн   mamaZu Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 April 2006 - 09:33 AM

Цитат

Ефектът на тази тема върху мен е аналогичен на ефекта на всякакви антицигарени кампании: попадна ли на подобно нещо, ако мога пет цигари лапам накуп. Достатъчно съм голяма, за да ми насаждат морал. Достатъчно съм се борила, за да знам, че това е само моя битка. В нея съм сама срещу себе си, не срещу тютюнопроизводителната индустрия.

Виж, друго е, ако стъпка по стъпка, с мека чужда помощ стигнеш до своята истина.

абсолютно!...

нещо като литературните критици, които ни караха да учим на времето.
авторът иска да каже ... ми първо той каквото иска е казал и второ аз нося глава на раменете си а не тиква и мога сама да тълкувам кое ми харесва и кое не
User's Signature

Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи!

#100 Потребителят е офлайн   maccarta Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 April 2006 - 10:33 AM

Никой никого не може да убеди насила в нещо - 4-ти път. Тук само си говорим...
User's Signature

• (13 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни