За Вегетарианството
Публикувано: 26 April 2006 - 11:52 AM

°¤«_Golden_Retriever_Best_Fan_«¤°[br]

Публикувано: 26 April 2006 - 12:11 PM
Публикувано: 26 April 2006 - 12:34 PM
не е въпросът в това дали можеш да убедиш някого насила - не можеш, естествено! Дразни тонът на абсолютна непогрешимост и месианство в много от вашите вегетариански постове. Дразни самият опит да проповядвате как трябва да се живее, кои са правилните морални норми - всичко това от позиция на последна инстанция, която кой знае защо е решила, че държи здраво Господ за шлифера и е наясно с всички екзистенциални истини, недостъпни за грешните заблудени Други.
Аз пък смятам, че всеки човек има право на своята уникалност, дадена му по рождение. На свое мнение, на свои разбирания - дори и за това какво да яде, пие, харесва, цени... Не уважавам приятелите си заради това, че приличат на мен или са готови със зяпнала уста да приемат моите истини. Уважавам ги за това, което са и затова, че така приемат и мен. Могат да обичат татар бифтек и пържола алангле (не обичам сурови меса), могат да хрупат само зеленчуци (тоест да бъдат наистина вегетарианци, защото вегетарианството изключва от употреба храни с животински произход - независимо от това кой как чете Евангелието...), могат да носят кожено яке или да се свиват в канадката си от преди 10 години - това са само щрихи от техния образ, далеч не са главното.

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 26 April 2006 - 01:35 PM
Цитат
Но по-добре не раздавай оценки.
Не съм давала оценки,просто попитах,за да ми се даде обяснение-не мога да знам всичко!
А дадох пример с Apso,защото тя го беше написала...

°¤«_Golden_Retriever_Best_Fan_«¤°[br]

Публикувано: 26 April 2006 - 04:41 PM
Цитат
не е въпросът в това дали можеш да убедиш някого насила - не можеш, естествено! Дразни тонът на абсолютна непогрешимост и месианство в много от вашите вегетариански постове. Дразни самият опит да проповядвате как трябва да се живее, кои са правилните морални норми - всичко това от позиция на последна инстанция, която кой знае защо е решила, че държи здраво Господ за шлифера и е наясно с всички екзистенциални истини, недостъпни за грешните заблудени Други.
Аз пък смятам, че всеки човек има право на своята уникалност, дадена му по рождение. На свое мнение, на свои разбирания - дори и за това какво да яде, пие, харесва, цени... Не уважавам приятелите си заради това, че приличат на мен или са готови със зяпнала уста да приемат моите истини. Уважавам ги за това, което са и затова, че така приемат и мен. Могат да обичат татар бифтек и пържола алангле (не обичам сурови меса), могат да хрупат само зеленчуци (тоест да бъдат наистина вегетарианци, защото вегетарианството изключва от употреба храни с животински произход - независимо от това кой как чете Евангелието...), могат да носят кожено яке или да се свиват в канадката си от преди 10 години - това са само щрихи от техния образ, далеч не са главното.
И мен много неща ме дразнят... например разговора на баба ми, да изберат, някое здраво агне за великден. Щом помоля да си го води този разговор по-късно ,бивам разпъната на кръст - "Ти пък трябва да се научиш да живееш с месоядци!" и "Така ще се тормозиш цял живот" "Месо трябва да се яде!" и така нататък. Е, и това също ме дразни... Месоядците имат същата убеденост, че са прави както и вегетарианците. Когато вегетарианците се обадят обаче - "вие проповядвате как трябва да се живее" "не сте истински вегетарианци" ... Защо? Защото очевидно вегетарианците са малцинство, а и има хора като майка ми, които смятат, че не трябва да ядът месо, по една или друга причина, но не могат да откажат кюфтетата, пържолите и т.н.
Ям яйза, млечни продукти и риба . По същата причина - заради родителите ми - искат да ям някакво месо от време на време. Това с ембрионите и яйцата беше доста несполучливо сравнение. Бозайниците минаваме през садий - яйцеклетка - ембрион - индивид , а птиците - яйцеклетка(в оплодено яйце) - ембрион - индивид.
Яденето на неоплодено яйце не се равнява на яденето на ембрион.
п.с. в тази връзка, като бях малка и научих, че от яйцата стават пиленца, бях съкрушена и отказвах да ям яйца oleeee Като ми беше обяснено, че от тези яйца няма да се излюпат пиленца бях изключително учудена, но тогава не разбрах напълно идеята "оплодено" яйце.

You live, you laugh, you love, you learn. You scream, you cry, you crash, you burn.
Публикувано: 26 April 2006 - 08:57 PM
Цитат
Аз не съм баба ти. И никъде не те поучавам. Живей, както смяташ за правилно! Това е твое право, твоя отговорност, твое решение. И аз го уважавам. Само бих искала същото отношение към мен... Нито повече, нито по-малко.
А иначе - опитах да се пошегувам в началото... cheers

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 27 April 2006 - 04:38 PM
Публикувано: 27 April 2006 - 06:00 PM
Когато има различни мнения има и спор. А пък и товас пушачите е малко нескопосано... Когато човек пуши, вреди на себе си. А когато яде месо вреди(по-точно убива) на животните... както и да е, темата наистина е много дълга и аз мисля, че казах, каквото имах да си казвам r)
Всеки си прави избора и дано никой не се засяга. 1super

You live, you laugh, you love, you learn. You scream, you cry, you crash, you burn.
Публикувано: 13 May 2008 - 11:29 AM
Ето какво пише за добиването на черен гъши дроб - как точно да увредите черния дроб на гъската и малко преди да умре, пазейки я да не я увредите да я заколите:
http://img341.images...830/drobld8.jpg

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 25 May 2008 - 04:12 PM
-просто да накараме хората да станат вегетарианци :(? За мен лично филмът беше по-дълбок, засягащ доста други теми и въпроси, а не просто това да не ядеш месо! Замислих се как човек се отнася към всичко около него - и хора и животни! Как лесно дискриминира и не уважава "различните", как не цени чуждия живот с всичките му чувства и емоции! За мен едно животно да изяде друго е нормално, но никъде, в приридата не се среща такова отношение към това животно благодарение, на което си се нахранил и облякъл!!! Никой хищник не се гаври с вечерята си така както се случваше в този филм, а това не се случваше само с животните, които се използват за храна - кучето което беше хвърлено в онова нещо (не знам какво беше, нещо за отпадъци или?!?) Позицията на по-силни дава на хората права, които не заслужават!!! Прочетох назад някой беше казал че няма значение как се гледа животното, а това че било убито е голямото зло, аз не съм съгласна ! Смятам че има значение как се отнасяш към този, които ще те изхрани, които ще умре за да не ходиш гол!!! За мен главния проблем е в това, че хората се отнасят меко казано безобразно с тези животни - начина по който се отглеждат,начина по който ги измъчваха докато ги убиваха...
Каквото и да кажа все ще е малко (дори не искам да започвам да коментирам опитите с животни) , но това е реалността, истина трудна за преглъщане, но уви повечето успяват да го забравят ...
Бях вегетарианка преди време, за жалост за няколкото месеца през които ня ядях месо получих сериозен хормонален дисбаланс (ще спестя разказа) явно не успях да направя менюто си така че да си набавям необходимите хранителни вещества без месо-моя грешка, но от тогава подхождам с недоверие към вегетарианството... Далеч не твърдя, че без месо не може да се живее, най-вероятно лесно бих могла да бъда разубедена, но не всеки има знанията да се храни добре без месо, а това да си вредиш сам на себе си по този начин - струва ми се лекомислено!
Публикувано: 25 May 2008 - 05:05 PM
Цитат

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
Публикувано: 25 May 2008 - 08:21 PM
Цитат
И как смяташ ще стане това? Защо да не накараме и хищниците да станат вегетарианци? :rolleyes: Проблема е, че хората убиват животни не само за храна (което си е нормално ;) (стига да не е по такъв ужасен начин :huh: по който го правят някои)) , а и за удоволствие-бум, бум и после отстреляните животни се хвърлят, също за опитни зайчета, а пък други ---> http://dog.bg/forum/...ic,15326.0.html . Гледала съм също документални филми за рибарски кораби, които хващат толкова много риба, че после изхвърлят тонове защото не могат да я носят на кораба :huh: :'(

Публикувано: 26 May 2008 - 05:58 AM
Бушка не смяташ ли, че за да е здрав един организъм трябва да има достатъчно - белтъци,аминокиселини и т.н. спирайки месото не би ли следвало да се опиташ да си ги набавяш по друг начин? Едва ли само с хляб ще успееш, човек трябва да е наясно кое от къде да си набавя - повече плодове,зеленчуци,зърнени изделия, които трябва да са в едикакво си количество-това имах предвид!
В горния си пост бях написал че именно заради такова спиране на месото аз имах хормонален дисбаланс - само защото си мислех, че няма какво да се разбира просто спираш месото!
Публикувано: 26 May 2008 - 07:07 AM
Буш, не бях видяла инфото за гушенето - кошмар! :( А виждала ли си как ги заковават за пода, за да не се блъскат и да умират - направо ти става черно пред очите като ги видиш.
Публикувано: 26 May 2008 - 08:23 AM
Нима развъждането, отглеждането и продажбата на животни за домашни любимци не е бизнес? Естествено, че е бизнес. Многомилиарден е бизнесът с продукти за домашните любимци. С какво храните кучетата или котките си със салата или соя?
Яденето на месо не е престъпление, нито носенето на кожено палто. Аз лично тази година си купих палто от норки, защото ми беше студено с палто от полар.
И още кожените палта са красиви, много дами ги предпочитат заради красотата. Ако не беше законно да се притежава кожено палто, то нямаше да я има индустрията за производството им, нямаше да ги имат работните места, икономика.
Но това са дребни щрихи. Проблемът е в ликвидацията на животновъдството за месо и мляко. Животинските храни изхранват голяма част от човечеството пряко или косвено. За да се нахраня със зеле и моркови ми трябват на ден около 3-4 килца. Колко земя на година ще бъде заета за да ме изхранва. Ако заменим изхранващото животновъдство с изхранващо земеделие / и то екологично по призива на пишещите тук / за колко богоизбрани ще стигне обработваемата земя по света?
Будисти, хиндуисти, йоги какво имаш ИНСУЛТ предвид ? Вярващите или живеещите в Югоизточна Азия? Никъде в тези държави Индия, Пакистан, Бангладеш, Китай, Япония или Корея, Тайланд и Виетнам не съм виждала да не се отглеждат животни за месо. Личмо! съм виждала в Корея клетки с кучета, котки и плъхове да стоят в клетки по стените на луксозни ресторанти и да чакат клиенти да ги изядат. По избор. В Китай ядат всичко мишки, плъхове, прасета, говеда, насекоми, червеи. За мен беше шокиращо с какво ме почетоха в семейството на колега в Шанхай - печено чау-чау. Признавам си, че не спазих добрия тон и директно заминах да повръщам. Знаех, че там са яли кучешко по врмето на империята, но мислех, че е нещо като ритуално или религиозно жертвоприношение и не се прави от поне стотина години.
В Япония на приема по повод края на конгреса ни предложиха луксозни блюда, съдържащи насекоми, морски червеи и какво ли още не. Добре, че имаше и традиционна европейска - френска кухня като алтернатива. Дори не се реших да опитам. В Малайзия се сервират блюда от хищни растения, които специално хранят с парчета телешко и пилешко месо. Това вегетарианска храна ли е?
Всеки има право да се храни както намери за добре и както му позволяват финансовите възможности.
От медицинска гледна точка дълготрайното вегетарианство е противопоказно. За подрастващите е направо медицински противопоказно.

Публикувано: 26 May 2008 - 11:18 AM
Така и не ви се вдява, сори, че по-грубо го казвам, че не става въпрос за неяденето на месо, а за преустановяване на практиката ИНТЕНЗИВНО СТОПАНСТВО. Едно и също пишете, защото това пак е: Аз без месце не мога и Ма то винаги и навсякъде е било така. Тц. Нито винаги, нито навсякъде, нито е невъзможно да се избегне.
И фармакологията е бизнес. Но по странна причина на някого му е пропукало, когато ГлаксоСмитКлайн направиха нелегитимни експерименти с 30 000 кенийски дечица... Кво толкоз, бизнесът си е бизнес, нали така??? :rolleyes: Въпросът е морален. Може ли да живеят и убиват в такив амъки тези животни, за да купувам с лев-два по-евтино месо. Според мен отговорът е НЕ, и мисля, че всички пишещи тук как едва ли не то иначе не може да бъде си търсят оправдание, за да не положат минимални усилия. И ако ще си говорим за здраве и месо - това месо, от тези страдалци, с тези антибиотици и хормони, баш ли него го хвалите??? То си е чиста отрова.
Нищо лично! :wub:
Публикувано: 26 May 2008 - 11:29 AM
Цитат
Само цитата - вие, като медицински кадър никога няма да бъдете убедена в обратното. Аз, като обикновен човек мога да кажа, че практиката показва обратното.