Dog.bg Форуми : За Вегетарианството

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (13 Страници) +
  • « Първа
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

За Вегетарианството

#141 Потребителят е офлайн   kathryn Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 04 July 2008 - 11:02 AM

Тая тема е много спорна, с много лица и никое не е само черно или само бяло. И понеже се говори за отказване от месо и консумиране на мляко и млечни продукти, а също и за хуманно отношение към животните, ето нещо и по въпроса за млякото:
http://forum.flowers...2%D0%B0#p166100
Аз не ядях месо по-вече от година. Не мога да кажа, че бях вегетарианка, защото консумирах мляко, сирене, яйца и др. За съжаление се наложи да започна да ям месо, защото при едно изследване хемоглобина ми беше паднал на 40. Не съм се отказала от неяденето на месо, но търся най-здравословния за мен начин.

#142 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:08886080270
Публикувано: 04 July 2008 - 07:13 PM

Цитат

Тая тема е много спорна, с много лица и никое не е само черно или само бяло. И понеже се говори за отказване от месо и консумиране на мляко и млечни продукти, а също и за хуманно отношение към животните, ето нещо и по въпроса за млякото:
http://forum.flowers...2%D0%B0#p166100
Аз не ядях месо по-вече от година. Не мога да кажа, че бях вегетарианка, защото консумирах мляко, сирене, яйца и др. За съжаление се наложи да започна да ям месо, защото при едно изследване хемоглобина ми беше паднал на 40. Не съм се отказала от неяденето на месо, но търся най-здравословния за мен начин.

За гемоглобина е важното е желязо+ вит С, значи желязото има във ЕЛДА(много здравословна каша), свекла, ами...  БОРЩ ще ти помогне  :blink:, череши сега още е сезона, червени плодове и овощи. И червеното вино
Също така пада желязо и по други причини не са свързани със храненето. Има доста други причини за да ти падне толково гемоглобин... провери костният мозъг, черен дроб и стомах. Ниска киселиность на стомаха може да понизи гемоглобина. Мясо няма да ти помогне, намери по добри лекари  :wub: и направи анализи на своят организм.
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#143 Потребителят е офлайн   totschica Икона

• groomer
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Груминг на пудели, афганки, " космати" териери ( скоч, фокс, ердейл, " уести" ... )и др.

Публикувано: 04 July 2008 - 08:23 PM

Аз не ям месо поне от 10 години и със сигурност съм доста здрава! Док-а ми ме " заплаши" , че ще родя хилаво и недоносено бебе с това ми хранене( тревички, зеленяши и ядки) , но се оказа, че бърка ;D

#144 Потребителят е офлайн   ZviariK Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом
  • Interests:http://www.youtube.com/watch?v=MQ_5Pev_44Y&feature=related
Публикувано: 07 July 2008 - 12:38 PM

Смешна работа, даже жалка. Щяла съм да се разболея, може даже да умра.......ако видите ли взема, че  оцелея при това страшно гладуване, то децата ми щели да бъдат болни. Аз все още нямам деца /твърде млада съм  ;D/, но странно поради какви по-точно причини от доста вегетарианци, които познавам, до сега никой не е родил болно дете поради липса на месо. Интересни са и статистиките - в страни с най-висок процент от населението вегетарианци - най-нисък процент страдащи от сърдечно-съдови заболявания.
В допълнение мога да кажа, че преди боледувах доста често /бях абонирана за всеки грип, който се зададе на хоризонта/, а откакто не ям месо доста рядко ми се случва /да чукам на дърво/. Може би е случайност....може да е случайност и това, че физически се чувствам доста по-добре...за мен е факт.
Ако някой иска да яде нека го прави, а пък ние които нямаме време да правим по-смислени неща от това да си мислим за храната, ще се стараем да спясяваме по някой нещастастен животец. Обикновено събеседниците ми на тази тема излизат с думите, че все пак за това били направени тези животни......ами като така се правят, да вземат да ги правят без сърца и мозъци, та поне ужаса да не изпитват... :'(ю
По повод интелектуалните и художествени изяви, ето някои имена на вегетарианци, които някак не се вписват в един предишен пост, никога не е късно човек да почете малко:
Буда, Питагор, Конфуций, Сократ, Платон, Сенека, Плутарх, Леонардо Да Винчи, Граф Лев Николаевич Толстой, Махатма Ганди, Алберт Айнщайн, Алисия Силвърстоун, Шаная Туейн, Ричард Гиър, Пол и Линда Маккартни, Ким Бейсинджър, Винсент Ван Гог, Марк Твен, Моби, Александра Пол. Някои българи - Петър Дънов, Акад. д-р Асен Златаров, Владимир Димитров - Майстора, Лили Иванова. От доста по-дълъг списък съм публикувала само най-известните. Та кой от тях по-точно е ограничен или комплексиран?
User's Signature

Качена снимка

#145 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 July 2008 - 12:53 PM

Мили хора, ако ядете яйца и млечни никой няма да ви каже, че ще се разболеете. Но това не е вегетарианство.
Интересно ми е кои са тези така здрави сърдечно-съдово нации, които са вегетарианци? Рибата вегетарианска храна ли е?

#146 Потребителят е офлайн   ZviariK Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 07 July 2008 - 01:05 PM

Между лактоововегетарианец, лактовегетарианец и веган съществува голяма разлика. Рибата не спада към никоя от групите. Не мога да намеря точно къде гледах статистиката, но ето едно друго изказване
Д-р УИЛЯМ КАСТЕЛИ:
Вегетарианците имат най-добрата диета. Те имат най-ниските нива на сърдечно-съдови болести в сравнение с всяка друга група в страната (САЩ)... Някои хора се подиграват на вегетарианците, но те имат най-ниско ниво на сърдечните удари (сърдечните инфаркти) и 60% по-малко случаи на рак. Сега те надживяват другите хора с около 6 години.
Искам ДА СЕ ИЗВИНЯ за грешка,която съм допуснала по-горе. Айнщайн може и да не е бил вегетарианец /не е доказано/, но със сигурност е подкрепял вегетарианството.
User's Signature

Качена снимка

#147 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 July 2008 - 02:12 PM

Питах нещо просто, а не какво е казал някой си. Някой като е казал нещо друг е казал друго.
Наистина не съм просветена. Вегетарианците ядат ли яйца и риба?
Кои са нациите с най-ниско ниво на сърдечно-съдови?

#148 Потребителят е офлайн   ZviariK Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 07 July 2008 - 02:25 PM

Лактоововегетарианците /като мен :blink:/ ядат яйца и млечни продукти /това, от което не се лее кръв/, лактовегетарианците не ядат и яйца, а само млечни продукти. Веганите не хапват нищо животинско. За статията, която бях чела преди отново казвам, че не мога да я намеря. Бях я открила отдавна в жалките си опити да се защитя от месоядните, които по цял ден ми обясняваха как ще се раболея и умра и ако за мен не ми пука да помисля, че деца съм щяла да имам някога. Ако отново намеря статията ще я пусна тук, макар и със закъснение  ;)
User's Signature

Качена снимка

#149 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 July 2008 - 02:27 PM

Ако включиш и риба или поне рибено масло и се въздържаш от соя и бобови няма да умреш. Успех.
Но просто за да го знаеш трябва да прочетеш много повече от една статия.
Аз ще ти кажа кои нации имат най-малко сърдечно съдови. Гърция и Япония. Или поне са от най-здравите. Не са вегетарианци.

#150 Потребителят е офлайн   ZviariK Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 07 July 2008 - 02:49 PM

Риба и рибни продукти мразя  :Бляк!: Смърдят умопомрачително, а вкусът им е още по-зле, да не говорим, че и те са били живи и са мърдукали из водата.
Доста съм изчела, доста и съм разпитвала по-стари вегетарианци. Оказа се точно това, за което ме съветваха те - спираш да мислиш какво и от къде да си набавяш, ядеш каквото ти се яде и всичко ще се нареди. Наитсина така стана. В началото ми беше малко по-еднообразна храната, но малко по малко без и да се осетя започнах да се разнообразявам. Друго не ми трябва  :blink:
А колкото до Гърция и Япония - нещата се свеждат до ненаситени мастни киселини / в Гърция - зехтина, в Япония - рибата/. Гърците особено трябва да са много благодарни.  Аз също, защото обичам зехтин :)
User's Signature

Качена снимка

#151 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 July 2008 - 02:55 PM

Добре  ;) ама зехтинът и рибата са различни. Едното е омега 9, а другото - омега 3. Ти откъде си доставяш омега 3? Или всъщност не е важно да го мислиш?

#152 Потребителят е офлайн   ZviariK Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 07 July 2008 - 03:06 PM

Ами нито съм се разболяла, нито съм се гътнала , явно нищо не ми лиспва... ;)  Не подценявай инстинкта си за самосъхранение. На моменти ми се прияждат повече едни неща, а друг път други - организмът ми знае точно какво и кога иска.
User's Signature

Качена снимка

#153 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 July 2008 - 03:20 PM

Грешките в храненето не разболяват от днес за утре. Нито за една, нито за пет години.
Организмът ти иска това, на което го научиш. Ако го научиш на сладко ще иска сладко, ако го научиш на мазно - това ще иска.
Но какво ли се чудя, и аз на 20 не се интересувах какво ям и дали е здравословно. Но и не разправях така разпалено на тези, които се интересуват, колко са тъпи и направо жалки.
ПП Всъщност така, както го разказваш, твоето хранене не се различава съществено от това на средностатистическия месоядец, освен по моралното удовлетворение. Пак има холестерол, наситени мазнини и животински протеини. Така че, месоядците няма защо да те нападат. Няма да си нито по-болна, нито по-здрава от тях, освен по генетични данни и други фактори от битието като спорт, стрес, щастие и подобни.

#154 Потребителят е офлайн   ZviariK Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 07 July 2008 - 03:41 PM

На никого във форума не съм казвала, че е жалък. Казах, че е смешно и жалко, като започнат да ми обясняват как ще се разболея от вегетарианството. Интересувам се от здравословното си състояние. Редовно си правя профилактични изследвания и да чукам на дърво всичко е наред, всъщност дори по-добре от преди. Вярвам на тялото и усещането си.
Никого не карам да мисли като мен, въпрос на личен избор е  ;)
User's Signature

Качена снимка

#155 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 July 2008 - 03:46 PM

Вероятно не си им обяснила в какво точно се състои твоето вегетарианство. Или пък те наистина си нямат понятие от това, което говорят.
Опасно за здравето е чистото растителноядство или това, което наричат веганство.

#156 Потребителят е офлайн   ZviariK Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 07 July 2008 - 03:59 PM

По въпроса за веганството съм некомпетентна - чист веган не познавам и нямам реални наблюдения от първа ръка. Иначе точно на тези, които нямат понятие се ядосвам, защото обикновено те ми мелят на главата, а грам усилия не полагат да понаучат нещо. А как да обясниш на някой, който цял живот е учен от баба и дядо колко е полезна мръвката или най-голямото удоволствие за родителите му - "свинско с винско", че всъщност има не по-малко вкусни и доста по-полезни неща, за които не е необходимо да заколва някоя животинка.
User's Signature

Качена снимка

#157 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 07 July 2008 - 11:04 PM

Цитат

А как да обясниш на някой, който цял живот е учен от баба и дядо колко е полезна мръвката или най-голямото удоволствие за родителите му - "свинско с винско", че всъщност има не по-малко вкусни и доста по-полезни неща, за които не е необходимо да заколва някоя животинка.

Нещо май се нервираме?
Всъщност, мръвката Е полезна.  ;)
А това, че има не по-малко вкусни и доста по-полезни неща.. субективизмът по никакъв начин не може да е меродавен.  ;)
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Качена снимка

#158 Потребителят е офлайн   ZviariK Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 08 July 2008 - 07:09 AM

Защо да се нервирам? Аз съм взела правилното решение за себе си. Просто е ненужно да споря по въпрос, който доста хора не биха разбрали. На повечето ми приятели им се струва, че много яростно защитавам вегетарианството /както всички останали вегетарианци/, а аз какво да кажа, като всеки който ме познава или сега се запознава с мен ми обяснява, че съм луда щом не ям месо? Кой кого напада? На никого не гледам в чинията, не искам и в моята да гледат  ;)
User's Signature

Качена снимка

#159 Потребителят е офлайн   yorko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 July 2008 - 09:43 AM

Когато преди около 11 години спрях да консумирам месо го направих не защото е полезно или защото искам да живея 1000 години (изобщо не съм мислила тогава за това), направих го защото харесвам и обичам животните живи. Признавам си, че преди това бях невероятен хищник смятах, че ако няма мръвка на масата не мога да се наям и се чувствах много некомфортно от факта, че винаги съм била против убийството на животните, а в същото време бях косвен участник именно в това. Другото, което ми повлия за да се откажа от месото е силното ми вярване в това, че всеки трябва да консумира храната, която може сам да си достави и не би имал конфликт със самия себе си - примерно да убие животно за да яде месо иначе другото твърдение, че съм жалостива ама си хапвам месо ми се виждаше много лицемерно. Та това беше мотивът ми за отказа ми от месото ... в момента смятам, че освен всичко останало вегетарианството е и по-полезния начин на живот.

Ето едно обяснение за вегетарианството, с което аз съм съгласна:
http://www.yoga108.i...oga_studio.html

#160 Потребителят е офлайн   ZviariK Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 08 July 2008 - 09:55 AM

Точно за да не съм в конфликт със себе си го спрях и аз :) Вкусно ми беше проклетото месо, ама като си представях как ги колят животните и квиченето им и ужаса в очите им и болката и страха и всичко и ... до тук! Реших, че повече това няма да се случва по моя вина!
User's Signature

Качена снимка

• (13 Страници) +
  • « Първа
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема