Dog.bg Форуми : Как котките пият вода

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Как котките пият вода Забавно четиво

#1 Потребителят е офлайн   greeneyed Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 12 November 2010 - 02:58 PM

Много хора мислят , че котката пие вода , като просто я ближе с грапавия си език. Нищо подобно!
Четирима инженери от 3 много престижни университета ( двама от Масачузетcкия Институт по Технологии, един от Политехническия Институт във Вирджиния и един от Принстън - всички в САЩ) са заснели , изследвали и изчислили как точно котката пие вода. Даже успели да създадат механичен модел и после да изчислят формула за скоростта , с която трябва да пие, за да получи максималното количество вода.
И така, кучето просто си огъва езика, прави чашка и придърпва водата в устата си.
Оказва се обаче , че котката обръща връхчето на езика си назад, после го дръпва рязко и по този начин създава колонка вода , която се издига след езика нагоре. Когато гравитацията придърпва водата обратно, котката затваря уста и задържа водатата.
Хитро, а?
След като направили механичен модел, учените се заели да изчислят с каква скорост котката трябва да прави това , за получи максимално количество вода. Оказало се , че е доста сложна формула: теглото на коткака, повдигнато на степен "минус една шеста" и умножено по 4,6 ( не разбрах това в секунда ли е). Когато обаче направили снимки на лъвове, леопарди , ягуари и т.н. котки в зоологическата градина, се оказало, че независимо от вида на котката, всяка котка пие вода точно по формулата изчислена от учените - съобразно собственото си тегло.
Очевидно котките са доста напред в науките :ab_041:
Изследването било вдъхновено от котката на един от учените.

от тук
http://www.nytimes.c...2cats.html?_r=1

#2 Потребителят е офлайн   strugel Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Възпитание, обучение и спорт със немско овчарско куче

Публикувано: 12 November 2010 - 04:15 PM

Показване на мнениетоgreeneyed, в 12 November 2010 - 02:03 PM, написа:

Много хора мислят , че котката пие вода , като просто я ближе с грапавия си език. Нищо подобно!
Четирима инженери от 3 много престижни университета ( двама от Масачузетcкия Институт по Технологии, един от Политехническия Институт във Вирджиния и един от Принстън - всички в САЩ) са заснели , изследвали и изчислили как точно котката пие вода. Даже успели да създадат механичен модел и после да изчислят формула за скоростта , с която трябва да пие, за да получи максималното количество вода.
И така, кучето просто си огъва езика, прави чашка и придърпва водата в устата си.
Оказва се обаче , че котката обръща връхчето на езика си назад, после го дръпва рязко и по този начин създава колонка вода , която се издига след езика нагоре. Когато гравитацията придърпва водата обратно, котката затваря уста и задържа водатата.
Хитро, а?
След като направили механичен модел, учените се заели да изчислят с каква скорост котката трябва да прави това , за получи максимално количество вода. Оказало се , че е доста сложна формула: теглото на коткака, повдигнато на степен "минус една шеста" и умножено по 4,6 ( не разбрах това в секунда ли е). Когато обаче направили снимки на лъвове, леопарди , ягуари и т.н. котки в зоологическата градина, се оказало, че независимо от вида на котката, всяка котка пие вода точно по формулата изчислена от учените - съобразно собственото си тегло.
Очевидно котките са доста напред в науките :ab_041:
Изследването било вдъхновено от котката на един от учените.

от тук
http://www.nytimes.c...2cats.html?_r=1

:ab_041:
User's Signature

If you wanna' be the best, first, you've gotta' take out the best..

#3 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 12 November 2010 - 04:31 PM

а вашите котки от къде пият вода?Имат ли си специални панички?Моите отказват да пият вода от паничката си ползват я само да се мият там ,а иначе чакат на мивката да им пусна вода от там и от никъде другаде не искат.Като са жадни почват да мяукат на чешмата докато някой не дойде да им пусне водата.На някой случвало ли му се е? :r_181:
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#4 Потребителят е офлайн   KaiZen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Маркетинг, Реклама, Компютри, Котки и Кучета...
Публикувано: 12 November 2010 - 04:47 PM

Моят звяр най-обича от канала в банята. Ама и от купичката си пие де...
User's Signature

Гореизложеното е лично мое мнение и не ангажирам никого с него!

#5 Потребителят е офлайн   elsss Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Веганство, животни, анатомия, мениджмънт, музика, природа, нощни разходки :) , кулинария , пътуване и други.

Публикувано: 12 November 2010 - 04:48 PM

нашия котак пие вода от чешмата, още не се е изтарикатил чак толкова че да иска постоянно от там :ab_041: :ab_041: , понякога си и поспива в мивката , щом няма вода и си поспива на хладничко - предимно лятото....но определено като се пусне чешмата и той е първи
User's Signature

Don't go around saying the world owes you a living. The world owes you nothing. It was here first.

#6 Потребителят е офлайн   (archy) Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 November 2010 - 05:00 PM

Интересно...
Моята котка не пие от паничка... За четири години нито веднъж не отиде до паничката си.... Пие от мивката, а лятото спи в нея, от аквариума пие вода, от паничката на кучето ( еднакви са им, но от на чуждият е по- сладко), от паничките на саксиите и всевъзможни други места.... Досега си мислях, че пият като кучетата, но явно са доста по- напред с материала... :ab_041:

#7 Потребителят е офлайн   miroza Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 November 2010 - 08:02 PM

Водопой в картинки

Най-предпочитан метод:
Прикачена снимка
Алтернативен метод:
Прикачена снимка
Особености: Чашата задължително трябва да е моята. Същият модел чаша, на земята, специално за нея - не работи! Не може да не съм пила първо аз. Което води и до проба на съдържанието на чашата ми за кафе (не, не пие кафе):
Прикачена снимка
И до опит да си навре муцунката в бутилка (разбира се, след като ме вижда да пия от нея):
Прикачена снимка
И един единствен път:
Прикачена снимка
Но това беше понеже нямахме вода цял ден. А възмущението й, мисля, се вижда ясно :ab_041:
User's Signature

Качена снимка

Липсваш ми безумно, любов моя!

#8 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 12 November 2010 - 10:18 PM

Хахах и моите котки ми пият от чашата :ab_041: Е значи не са само моите такъв чешит :db_046:
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#9 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 13 November 2010 - 05:08 PM

User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#10 Потребителят е офлайн   Ариел Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 November 2010 - 11:33 PM

Имам един проблем-сдобих се с отбито преди седмица коте.Хапва от паничката,но....не пие вода.Като мия на чешмата-мяучи.Пробвах се да и дам вода с шише с биберон-ок.Но от паничката не ще.Дали да я оставя да се научи от там?Топя и муцуната да се сети и бяга като дявол от тамян.Какво-да я водя на водопий всеки път ли?Не рискувам ли да я намокря и да настине каквато е малка?Ще се научи ли с времето или при всяко коте е различно?
User's Signature

....нито дъжд,нито смях,нито слънце....

#11 Потребителят е офлайн   miroza Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 November 2010 - 10:11 AM

Ариел, аз лично нямам опит с толкова мъничко писе, нека някой друг даде съвет, или ме поправи, ако греша. Мисля, че при наличие на пълна купичка с вода, няма да й стане нещо от жажда. Просто слагайте водичката непосредствено до храната. Все ще се ориентира какво да прави. Може би някоя по-малка купичка или дори капачка от буркан. Незнам, но след като се храни самичко, би трябвало и пиенето на вода да не му е проблем. Топването на муцунката обаче може да има обратен ефект... Качването на мивката на такъв бебок също не мисля, че е добра идея. Тя сама ще ви покаже като порасне, дали иска да пие оттам. Въпреки че явно от сега решила... :ab_041: По-нататък, по-упоритият от вас ще победи :ab_041:
User's Signature

Качена снимка

Липсваш ми безумно, любов моя!

#12 Потребителят е офлайн   Ариел Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 November 2010 - 06:04 PM

Смятам,че и се пие както досега-с биберон.Купичката и е точно до тази с храната и не и е голяма.Ясно и е,че там е водата и...ако и мине номера да изработи "мама",за да я гушне като бебе и да се нацока от шишето.Имах хъски доскоро-там бе песен,макар и да го бях осиновила израснал и прекроявахме поведение.Но...ще видим и тук кой-кого.
User's Signature

#13 Потребителят е офлайн   Ариел Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 November 2010 - 07:46 PM

Вчера бях да питам вета-оказа се,че на тази възраст-почти 2 мес.,котките могат,ако искат,да лочат,само дето нямат особена нужда от вода.И..току що се събуди от сън и отиде да си пие от купичката-сега се сещам,че преди да заспи нападна слънчогледа ми и явно го е избило на водопой.
User's Signature

#14 Потребителят е офлайн   shnorhi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 May 2011 - 02:36 AM

Ето така става водопоя при нас. Водата е винаги прясна и циркулирайки се обогатява с кислород като същевременно преминава и през филтър с въглен за да се пречисти.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
www.infidance.com

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни