Игра на Въпроси и Отговори
Публикувано: 17 July 2006 - 06:38 PM
Хайде пак да се пробваме: птицечовката и ехидната са ЕДИНСТВЕНИТЕ съществуващи в момента видове бозайници на света с една обща за тях уникална черта, която нито един друг вид животно по цялата Земя няма. Имало е, разбира се, и други ТАКИВА видове, но са измрели още бая отдавна.
Какво им е толкоз странното на тези две и без друго странни същества?

Публикувано: 17 July 2006 - 06:51 PM
Цитат
Хм, за по-ясно ще си перифразирам въпроса: птицечовките и ехидните споделят една обща, уникална особеност. Каква е тя?
Ми и двете животни са много странни.
Бозайници били, пък яйца снасят.
Извинете, не проследих това ли е въпроса, а сега трябва да бьгам, утре ще погледна темата d)
Публикувано: 17 July 2006 - 08:41 PM
Това са единствените бозайници, които снасят яйца, а не са живораждащи (плацентарни).
Допреди известно време битуваше теорията, че те са пра-бозайници, един вид, наследници на прадядовците на де що има бозайник по света. Сега се смята, че са плод на по-ранно разклонение на дървото - т.е. "експеримент" на майката-Природа, а по-късно и съвсем отделно са се пръкнали тези бозайници, които раждат малките си, вместо да ги излюпват.
Е, ти си - чакаме въпрос 1super

Публикувано: 18 July 2006 - 08:03 AM
А знаете ли, че е дарил езика ни с доста думи и изрази? Някои от тях?
Гърбосложен на кревата,
аз жадувам твоя стан
и в унесница благата
от мечти съм пак пиян.
Себеспомням скъпи срещи
на Борисов дървосад,
ръкостисници горещи,
отлетели безвъзврат.
Пеперудени одежди
себеспомням си с тъга;
ластовичкрилни вежди
пак тревожат ме сега.
Себеспомням лунни нощи,
себеспомням всеки ден.
Устодопреници още
нощем мир не дават мен.
Сърцесладките минути
кат зърна на нижел скъп,
сетне ядовете люти,
сетне душетровна скръб...
Публикувано: 18 July 2006 - 09:02 AM
"С тези стихове навремето Христо Смирненски си направил майтап с езиковия пуризъм и със самия академик Александър Теодоров - Балан заради борбата му с чуждиците в езика. И други хора си правели майтап с Балан, но руснаците още ни завиждат за измислената от него българска дума летище...
Балан е "майстор - ковач" на нови думи като : възглед, дейност, заплаха, излет, летовище, общувам, поява, предимство, становище, съвпадеж, творба, украса, усет и мн. др.
Пръв автор на редица учебници по български език и литература, пръв ректор на СУ "Климент Охридски", академикът изповядва умереност във всичко освен в любовта към родината."
В интернет всичко се намира, стига да имаш желание.
В този смисъл темата и играта са много полезни 1super
Публикувано: 18 July 2006 - 09:03 AM
Някои изключително интересни думи използвани от него са: драсни-пални-клечица, писможалба, вестопродавници и др. все от този тип /имаше едно писмо на Балан до Вазов, но нещо не го намирам/
А моят въпрос е Какъв е произходът на думата летище?
Повече за Балан тук
Публикувано: 18 July 2006 - 09:12 AM
На Балан дължим не само смехотворни предложения, но вижте и колко думи:
Цитат
Да довършим и Баланиадата на Смирненски:
Гърбосложен на кревата,
аз жадувам твоя стан
и в унесница благата
стих въртя a la Balan.
А много източници твърдят, че драсни-пални клечица не е измислица на Балан, а на Иван Богоров, и че писможалбата "Господину Ивану Вазову" ( "с душесмут обосозрях вов вестопродавниците, че е сторена изпъдица на личността ми... поради негодие старешко...") е пародия с автор Кирил Христов. И аз не знам коя е истината.
Статия по този въпрос има в линка на milenka_bs
Ето още една
А това много ме впечатли:
Цитат
mariana_tz, давай въпрос
Публикувано: 18 July 2006 - 09:21 AM
Цитат
Бозайници били, пък яйца снасят.
До колкото знам са странни и по друго отношение. Това са единствените бозайници, които кърмят малките си, но не чрез зърно. При тях млякото се стича по козината им и по този начин се осъществява кърменето. Абе с една дума птицечовка-странна му работа l) l) .

SIBERIAN HUSKY - your best friend
Публикувано: 19 July 2006 - 02:04 PM
Прикачени файлове
-
pticechovka.jpg (8.96K)
Брой сваляния: 49

SIBERIAN HUSKY - your best friend
Публикувано: 19 July 2006 - 04:21 PM
Аз понякога не отговарям само защото нямам въпрос под ръка.
Ето, ще задам, само не се оплаквайте после, че не са интересни ouu :
Двете снимки долу навяват коренно противоположни асоциации. Но те илюстрират едно и също физическо явление. Кое е то? Някои практически аспекти?

Публикувано: 19 July 2006 - 05:14 PM
Когато топъл въздух, наситен с водни пари (такъв е той у дома), се срещне със студена повърхност, парите се втечняват. Това предизвиква мухъл по кьошетата на северните стаи и симпатични водни капки по чашата със студена бира.
А ако живееш в таванско помещение, може да вали дъжд у дома от конденз през зимата. Виждала съм го.
Изходът е един - топлоизолация или термос cheers. И течение - движещият се въздух изсушава росните капки, затова мухълът хваща първо ъглите.
Пу, ти задаваш, Красен!
Публикувано: 21 July 2006 - 05:56 PM
Разтворимото кафе е изобретено още през 1901-ва от Сатури Като, японски учен, живеещ в Чикаго, но комерсиалното му разпространение започва едва през 1938-ма с рекламна кампания на "Нескафе", дъщерна производна на "Нестле". Забавното е, че въпросната кампания започва в Швейцария на... първи април.
Друг любопитен факт е, че "Нескафе" има общо 14 различни разновидности, от които, както се сещате, у нас се продават 3. А, пардон, 4 - изпуснах безкофеиновото.
А наистина забавен факт е, че на иврит "нескафе" (съвпадък) означава "чудотворно кафе".
--
Ти си.