Dog.bg Форуми : Каракачанското куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (335 Страници) +
  • « Първа
  • 202
  • 203
  • 204
  • 205
  • 206
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Каракачанското куче

#4061 Потребителят е офлайн   zhel Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 10 August 2008 - 06:38 PM

Цитат

Нашата малка красавица Ерма беше открадната вчера ...................................................., защото кучето е изгубено в район Вършец, 

Последно открадната или загубена.

#4062 Потребителят е офлайн   karaman Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 August 2008 - 08:40 PM

Цитат

Цитат

Цитат

Стига сте преливали от пусто в празно!Острова е прав,не си ли задавате въпроса ,защо кучетата си закопават храна в земята и след време я вадят да я ядът?
Карамане,ти се изложи бе човек,как десет дена не се появи на Камчия да ми се обадиш?

Аааааа, МОД,НЕ СИ ПРАВ. Бях и те търсих. В неделя на изложбата на БОК те търсих. Не познавам никой , освен Стефан Попов и то по физиономия.Лично него три пъти го питах за теб.Отговора беше; Тука беше , но е мръднал някаде.Не съм виновен че не си седиш на работното място.

Ааа,Карамане ,ти не си прав,аз седях в дървеното кафе до ринга и гледах сейр.А ти какво ще питаш Попов ,който и от кучкарите наоколо да попиташ, дори и чужденците  щяха да ти кажат кой съм и къде съм.Измъкна се ти по терлици,ама няма да ти се размине!

Мод,щях да ти пиша , ама забравих. По добре късно отколкото никога.
За разминаването няма проблем.Каквото съм си надробил , това ще сърбам. ;D ;D ;D

Само не можах да разбера;  моя сеир ли гледа че те търся или някой друг сеир? ;D ;D ;D
User's Signature

ПРЕДАТЕЛИТЕ НИКОЙ НЕ ГИ ОБИЧА!!!!!!!!

#4063 Потребителят е офлайн   Laikata Икона

• MOD
  • PipPipPip

Публикувано: 10 August 2008 - 08:45 PM

Цитат

Цитат

Цитат

Цитат

Стига сте преливали от пусто в празно!Острова е прав,не си ли задавате въпроса ,защо кучетата си закопават храна в земята и след време я вадят да я ядът?
Карамане,ти се изложи бе човек,как десет дена не се появи на Камчия да ми се обадиш?

Аааааа, МОД,НЕ СИ ПРАВ. Бях и те търсих. В неделя на изложбата на БОК те търсих. Не познавам никой , освен Стефан Попов и то по физиономия.Лично него три пъти го питах за теб.Отговора беше; Тука беше , но е мръднал някаде.Не съм виновен че не си седиш на работното място.

Ааа,Карамане ,ти не си прав,аз седях в дървеното кафе до ринга и гледах сейр.А ти какво ще питаш Попов ,който и от кучкарите наоколо да попиташ, дори и чужденците  щяха да ти кажат кой съм и къде съм.Измъкна се ти по терлици,ама няма да ти се размине!

Мод,щях да ти пиша , ама забравих. По добре късно отколкото никога.
За разминаването няма проблем.Каквото съм си надробил , това ще сърбам. ;D ;D ;D

Само не можах да разбера;  моя сеир ли гледа че те търся или някой друг сеир? ;D ;D ;D

Е как да гледам твоя сеир ,като не те познавам(Владо или нещо такова)? :o
User's Signature

ХУКНАЛ ДЖОНИ НАШ ДА ПИТА,КАК ДА СВИКНЕ СЪС ТРУДА,
НО СЕ СПЪНАЛ И ПОЛИТНАЛ,ЗЪРНАЛ МРАВКАТА В ПРАХА.

#4064 Потребителят е офлайн   zozolin4eto2 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 August 2008 - 11:33 AM

абе не е доказано,че е открадната , но факт е , че я няма , така че... тя сама не може да излезна от вкъщи , следователно някой я е взел
User's Signature

Качена снимка

#4065 Потребителят е офлайн   STARTER Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 August 2008 - 12:43 PM

Каракачанското куче се уреди с клуб в САЩ

Проф. фил Споленберг от Технологичния университет на Вирджиния е сред най-големите фенове на българската порода.

* Мир БОГОЕВ

Клуб на феновете на каракачанското куче се появи в Щатите. Той обаче няма нищо общо с разбираемата за нашенеца носталгия по шкембе чорбата, гроздовата ракия, лютеницата и луканката, защото членовете му не са БГ американци, а до един са истински янки...

В началото, когато те потърсиха контакт с нашата Международна асоциация Каракачанско куче", трудно включих, че интересът не е от наши имигранти там, разказва доц. д-р Венелин Динчев, отговорник по селекцията в асоциацията и автор на нашумялата "Световна енциклопедия на кучета" на издателство "Труд".

Нещата се изяснили бързо, защото той получил мейл от проф. фил Споленберг, световноизвестен специалист по генетика и патология. Освен преподавател в Технологичния университет на Вирджиния той от години се занимава с изследвания настари породи кози и овце, събрани от цял свят. Част от тези животни се отглеждат на стада от университета, но други професорът е взел и в своята ферма. За пазенето на старите породивинаги са били ползвани и овчарски кучета. Досега за животните са отговаряли" пазачи ст породите голям пиринеец, маремано абруци и тибетски мастиф. Проф. Споленберг обаче видял материали в интернет и за нашенското каракачанско овчарско куче. После изследователят потърсил контакти и след известни перипетии си взел едно наше пале. Когато то почнало да работи на терен със стадото му, ученият бил сащисан! Тогава потърсил пряк контакт с българските си колеги и се свързал с Международната асоциация.

Щом започнахме кореспонденция с него, той не спираше да хвали работата на каракачанката си, но поиска да дойде в България, за да види и други пастирски Дойде през май 2007 г. и остана седмица. С него обиколихме Родопите и Пирин, но професорът така и не можеше да се нагледа на нашенските овчарски кучета. Поне 20-30 от тях той проучи най-внимателно, а накрая, когато го питахме какви са му впечатленията, се разбра, че си тръгва за САЩ с още 4 каракачанки!", сподели доц. Динчев.

Днес, година по-късно, в Щатите вече има Клуб на любителите на каракачанското куче. В него членуват около 100 души, но най-интересното е, че нито едно от животните не е домашен любимец, а всички са действащи пастирски кучета. Щатските фермери били направо във възторг от издръжливостта, верността и качествата на пазач на нашата порода. Сега те искали съвети от български специалисти, за да провеждат селекцията строго по правилата. Вече имало племенна книга на животните им и тя се водила абсолютно стриктно. А връзките с експерти от родината на любимите им кучета се поддържала по Интернет.

* Характер на овчарското куче

Има уравновесен нрав, но е отличен пазач както на стадото на стопанина си, така и на него и членовете на семейството му. Много важна особеност е контролираната му злоба. То винаги преценява ситуацията, дори когато напада и му предстои да се бори с вълк.

Затова за него се казва, че може да реши и да не влезе в схватка, но тръгне ли, или побеждава, или загива.

* ДОЦЕНТ ВЕНЕЛИН ДИНЧЕВ:

* Проучваме гените на породата

- Доц. Динчев, какво е най-впечатляващото в каракачанското куче?

- Може би това, че то остава напълно работоспособно до 15- 16 години. На тази възраст всяка друга порода е много зле. Виждал съм и каракачанско куче на 21 г. което е няколко пъти столетник, ако употребим човешката мярка. Освен това породата е много устойчива на заболявания, а на всичкото отгоре, се задоволява с най-проста храна - ярма, попарено царевично брашно. Мит е, че на тези кучета им се дава чисто планинско мляко и затова са така здрави. Понякога те получават цвик, но млякото е ценно за пастирите и те го продават.

-  Значи тези огромни, силни и смел и животни се хранят с ярма?

- Да, при това те имат работна седмица от 7/24 часа, както сега е модно да се казва. Те винаги са със стадото, денем, нощем, зиме и лете! Ето защо започнахме съвременното им генетично изследване.

- Кой го прави и какво вече се знае?

-  Изследването е на Института по зоология към БАН. Това, което вече е установихме, са някои хромозомни особености при породата. Взимаме костен мозък само от работни по-стари животни, за да видим по-чисти гени. Част от пробите запазваме в течен азот за бъдещи изследвания с нови по-съвършени методи. Това е много важно, защото сега вече има и доста кръстоски на каракачанки с кавказки овчарки, мастифи и дори нюфаунд
ленди и санбернари...

-  Колко време ще продължи проучването?

- Това е дълъг процес и с него се надяваме да получим отговори на много въпроси.

- А сега какво е ясно?

-  Например, че каракачанското куче е сред най-старите известни на човека породи. В това отношение то е близо до кангала, кавказката овчарка, средноазиатската овчарка и е сред най-старите молоси. Вече знаем, че то е много по-старо от тибетския мастиф, може би с хиляди години.

- Да очакваме ли скоро и признаване на българската порода от FCI - Международната киноложка федерация?

- Не, там породата отдавна щеше да е призната, ако не бяха нашенските си разправии.

* в-к Труд

#4066 Потребителят е офлайн   ildefrance Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 August 2008 - 01:15 PM

Ало-о-о-оу, както винаги неподготвения папагал  :huh:

Да пукажем ли и другата страна на медала:

Качена снимка

а не кой като къв са представя и как са фъчка из българскити медии.

Пусти комплекси.

Тез същити амириканци имат една приказка - квото не мой да за изликува тряя да са изтърпи.

кво да прайм. Някуй ша траа да разбират, чи ша тряя да си търпят мястуту, коет са си извуювали, а не мястуту, коет си въубразяват чи са завладели  :yahoo:

писмоту ми гу дадаха окастряно с многоточия, но не е проблем да гу изискам цялуту, чи не саму и него  :yahoo:
User's Signature

Качена снимка

#4067 Потребителят е офлайн   STARTER Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 August 2008 - 01:22 PM

Е дай го де, да видим за какво става дума.
Преведи го на български и с оригинала го пусни тук.

#4068 Потребителят е офлайн   rovshan Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 August 2008 - 01:30 PM

,,Значи  тези  голями  и  силни  кучета  само  с  ярма  се   хранят?,,  .................Даааааааааааааааа

#4069 Потребителят е офлайн   ildefrance Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 August 2008 - 01:32 PM

Цитат

,,Значи  тези  голями  и  силни  кучета  само  с  ярма  се   хранят?,,  .................Даааааааааааааааа

а-а-а-а то туй най-малкото.

а да ни почвами с дисекция на сичкуту дету го й казал "доцента"  :huh:
другаря Мицулув вечи ней сам  :yahoo:
User's Signature

Качена снимка

#4070 Потребителят е офлайн   STARTER Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 August 2008 - 01:34 PM

Айде бе Илдьо пускай писмото!
;D

#4071 Потребителят е офлайн   rovshan Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 August 2008 - 01:36 PM

Цитат

Айде бе Илдьо пускай писмото!
;D
Любовно  ли  е

#4072 Потребителят е офлайн   ildefrance Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 August 2008 - 01:37 PM

Цитат

Айде бе другарю мъж.
Пусни писмото и го преведи.
Ще го пуснеш ама няма!
Можеш да обидиш или нагрубиш, ама за друго не ти стиска.
Или ше си врътнеш задника ПАК? Не ти е за сефте знаеш как става.
;D
Айде, че май ти е време за смяна на позицията.
Или още не е секнало кранчето.
;D

Слуша кво, Стартер ли си, намодка ли си или един господ та знай къв чеп си.

Първу, че си куха лейка - куха си.
Втору, чи някой ти подковава канчито - потковава гу.

ама много си прос бе. ни стреляй на халус да ни рикушира.

аку имаш да кажиш нещу пу същиство, кажи гу- покажи са колку знайш, а не къв кух отворко си.

аз можи да съм прос ама си казвам мойту мнение и ако цитирам знам куго да цитирам.

пък тебя - хем ти липсва, хем ни знаиш кък да гу праиш.

внимавай с рикушета.
User's Signature

Качена снимка

#4073 Потребителят е офлайн   dandi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 August 2008 - 01:37 PM

Илде,преведи какво пише в скобите

#4074 Потребителят е офлайн   ildefrance Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 August 2008 - 01:42 PM

Цитат

Илде,преведи какво пише в скобите

Данди, пак почваш на дребно.

Пиши, туй дет цял живот гу й пишело на сякъде, пък някой го ползват за доказателмство.

Българско Овчарско Куче, в България наречено каракачанско.

Ти прайш ли разлика между "наречено" и "Е"  :huh:

Данди, ле-е-екичко почваш да ма разучароваш. Говорим си едно, а ти посля пак - прайш струваш, натискат ти газта да настъпваш дявула.

Ей, туй сърбежа й гулям гъдел.
User's Signature

Качена снимка

#4075 Потребителят е офлайн   dandi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 August 2008 - 01:43 PM

Проф.Споненберг при нас беше на овчарника да гледа как работят кучетата.Интересува се човека от качествата им по предназначение та дошъл през океана и ходи подир овцете редом с овчарите и кучетата.Пита,разпитва,гледа,преценя,учен човек.Професор пък не твърди че всичко знае ,дори напротив.

#4076 Потребителят е офлайн   STARTER Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 August 2008 - 01:45 PM

Дънди, той Илдето ако реши, ще ти докаже, че не е бил професора това и даже не е бил при тебе никой.
То това теологията си е страшна работа.
:->)

#4077 Потребителят е офлайн   dandi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 August 2008 - 01:46 PM

Не знаех че другото име на България е Норт Америка :o

#4078 Потребителят е офлайн   ildefrance Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 August 2008 - 01:46 PM

Цитат

Проф.Споненберг при нас беше на овчарника да гледа как работят кучетата.Интересува се човека от качествата им по предназначение та дошъл през океана и ходи подир овцете редом с овчарите и кучетата.Пита,разпитва,гледа,преценя,учен човек.Професор пък не твърди че всичко знае ,дори напротив.

Данди, ни ми казвай неща, дет ги знам по-добре от тебя.

мога да ти кажа дори и колко кучата й купял и как са ги кръстяли в америка.

и много други работи мога да ти кажа -  ;D

има ора дет са знаят със Споненберг преди ти да тръгниш ощи с овцети.
User's Signature

Качена снимка

#4079 Потребителят е офлайн   ildefrance Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 August 2008 - 01:49 PM

Цитат

Не знаех че другото име на България е Норт Америка :o

е-е-е, почваш да играиш на дребно.

не ми са щеши така, ама ти праиш избора.
User's Signature

Качена снимка

#4080 Потребителят е офлайн   dandi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 August 2008 - 01:50 PM

Цитат

Цитат

Данди, ни ми казвай неща, дет ги знам по-добре от тебя.

мога да ти кажа дори и колко кучата й купял и как са ги кръстяли в америка.

и много други работи мога да ти кажа -  ;D

има ора дет са знаят със Споненберг преди ти да тръгниш ощи с овцети.
Нека ги знаеш,никой не твърди обратното.Аз не знам какво е купил,и щом ги е купил ще ги кръсти както си иска.
Кажи де............
Добре че има хора дето се знаят с него,свестен ми се стори.Доста си поговорихме с него,но не твърдя че кой знай колко се знам с него. ;)

• (335 Страници) +
  • « Първа
  • 202
  • 203
  • 204
  • 205
  • 206
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни