Цитат
Тъп съм не съм остър!
;D
Я виж за кой български овчар става дума.
Анна, хората са си го кръстили кучето вече! Кой сме ти или аз или Нешев даже, да насаждаме как да се казва кучето ни?!
Има достатъчно стари източници за сравнение.
Проблема е, че псевдо-патриотизма в един момент се оказва най-големия враг на българщината!
Е ако тези 3 източника, които цитирате в стандарта си са достатъчно много парв си. Прав си, че и народа го е нарекъл така, само че само на определени места - е ние народа от останалите части на България ще си го наричаме овчарско, чобанско, влашко, помашко.
И ако се абстрахираме от това къде кой как го нарича и се съобразим с факта, че на територията на България има един единствен тип овчарски кучета, наричани различно на различни места из страната, то официалното име на породата трябва да е БЪЛГАРСКО КУЧЕ, но понеже това куче основно се използва (или се е използвало) за охрана на овчи стада, то нормалното е да е БЪЛГАРСКО ОВЧАРСКО КУЧЕ.
И престанете с това БОК, разбира се че никой в миналото не го е наричал БОК, но неможеш да отрчеш, че поне половин България го е наричала овчарско.
И айде стига с тея имена - има достатъчно други проблеми, че да се ровим в имената - живеем в демократична държава и е нормално всеки да нарича кучето си както иска, но това как наричаш кучето си не го прави автоматично предтавител на дадена порода нали?