Цитат
Каракачанското куче
Публикувано: 18 February 2008 - 11:38 AM
А бре хора вие освен да спорите друго полезно неможете ли да кажете,и от улична превасходна да е кучето тое по своему красиво и умно,с характер. :-
Публикувано: 18 February 2008 - 06:34 PM
Цитат
По отношение на Шаро на Марко Френкев искам да те запитам дали знаеш как е попаднало в г-н Френкеф и от къде ?
До колкото знам човекът, който му го е продал, пише тук с ник Karagez. За подробности се обърнете към него.
Иначе официалното представяне е, че е наследник на костенска, Тунина кръв.. ;D
Което е Лъжа.
пс. Местни кучкари - "фенове" на овчарските породи са ми разказвали, че навремето в Североизточна България нямало едри овчарски кучета. И края на 80-те, началото на 90-те години, когато каракачанското куче доста се е популяризирало из страната, особено Разложкият дамазлък, който по тези времена вече набирал скорост по ръст, тегло и др. в сравнение с останалата популация, са посещавали този регион. Връщайки се тук с най-хубавите, най-едрите кучета.
пс2. По-късно прочетох една статия от март-април 1995г. с автор Стефан Попов, в която беше написано следното:
"Необходимо е да вмъкнем един въпрос, който довежда до нарушаване на качествата на породата и представлява реална заплаха за нейното съществуване и бъдеще. Това е въпросът за нечистопородното кръстосване, което води до изкривявания с траен ефект. Такива опити се правят главно в района на Разлог и Банско, където съществува една от най-добрите популации на сиви кучета. Там се правят кръстоски с нюфаундленди и санбернари. Въпреки че се уедриха, получените кучета са с влажна конституция, изправени скакателни стави, слабоподвижни и лишени от издържливост. Бърнести, с увиснали очни прорези, коремести, с нехарактерни разцветки и къдривина на косъма, те не само не отговарят на визуалната представа за каракачанското куче, но и не носят характерния за породата дух. Само след няколко години, овчарите започнаха да казват за тях "меки кучета" и отчетоха грешката на това немотивирано кръстосване. Почти сто процента от получените кучета бяха с отклонения от нормалната захапка."

Вълк вълка не хапе.
Публикувано: 18 February 2008 - 06:48 PM
Цитат
Г-це,Матева вие от къде се добрахте до тази информация,че в Банско се прави нечистопородно развъждане??Малко си в грешка тука хората,които обичат тази порода работят в момента в правилната насока!!!Не говорете и пишете без аргументи!!!И дали можеш да попиташ твоите идоли Сидер и Атила Седефчеви от къде им са едни от 1-те кучета?? ;) ;)
Банският Ванко,
информацията я имам от статията на г-н Попов. Както виждаш, това е цитат от нея. :blink:
С доказателства по твърдението разполага не само г-н Попов..
пс. Видях много и хубави снимки на аборигенни каракачански кучета от банският район. За съжаление, според мен, популацията се е "претопила" и там не е останало нищо, което да наподобява тези кучета от старите ленти.. Или поне на мен не ми е известно, а аз доста се интересувам.

Вълк вълка не хапе.
Публикувано: 18 February 2008 - 06:54 PM
Шаро на Марко Френкев е произведен от баша кавказец и майка с неизвестен произход.Кучето печели първо място в изложба за кавказци през 1998г в Пазарджик.МОгат да се направят справки.
По късно му направиха произхода костенски.Наситина жалко за кучето.ИМа толкова синове-като РОдос на Свилен от Силистра.Кучето е няколкократен шампион на БЪлгария за БОК.Една цяла изложба се направи в Силистра само и само РОДОС да стане шампион а в последствие излезе ,че...........................
Мод:Моля да не обвиняваш ,без да си доказал!
По късно му направиха произхода костенски.Наситина жалко за кучето.ИМа толкова синове-като РОдос на Свилен от Силистра.Кучето е няколкократен шампион на БЪлгария за БОК.Една цяла изложба се направи в Силистра само и само РОДОС да стане шампион а в последствие излезе ,че...........................
Публикувано: 18 February 2008 - 07:14 PM
Цитат
Теб питам?
;D
Други са го установили /един от които Стефан Попов/.
Аз само свидетелствам на представената ми информация.
пс. Снимки и доказателства по неговото твърдение, което прочетох в статията му, /както твърдение и на други хора/ ми бяха свободно предоставени под формата на снимков материал и описания от "резултатите на работа" в тези години, в архивите на МАКК.

Вълк вълка не хапе.
Публикувано: 18 February 2008 - 07:55 PM
Цитат
Шаро на Марко Френкев е произведен от баша кавказец и майка с неизвестен произход.Кучето печели първо място в изложба за кавказци през 1998г в Пазарджик.МОгат да се направят справки.
Беше Шаро , сега си Тито ,обаче си оставаш Росен от Върбино. Дай факти! Производител , година на раждане , кой го е вадил на изложбата в Пазарджик , снимки оценъчен лист......
Иначе си лай колкото щеш.
Колкото до Родос , това са пълни глупости ! Той е шампион само веднъж и то напълно заслужено!