Dog.bg Форуми : Дефиницията "агресивно куче"

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Дефиницията "агресивно куче"

#21 Потребителят е офлайн   g_tanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 18 December 2010 - 02:33 PM

Темата за евтаназията е неразделна от темата за приютите и дори за храната. Връзката е проста. Някой управител на приют, по различни съображения (личен морал, обществен натиск и т.н.) спира немотивираната евтаназия. Клетките се препълват. Храната недостига. Какво правим?

#22 Потребителят е офлайн   blueocean Икона

• Терористка
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 18 December 2010 - 03:07 PM

И защо клетките да се препълват? Защо не се работи по програмата "кастрирай-върни" на същото място? Не както досега - симулация на кастрации, симулация на връщане по места. Не се разпространява идеята за осиновявания, приюта не стимулира такива - защото е гадно място да отиде човек, камо ли да заведе детето си, защото не осигурява здравословни условия (човек и да си осинови куче от изолатора, пардон 'приюта', трябва да е готов да хвърли много пари и емоции и да е готов да загуби животното, защото е болно от гадните болести там). Какво правим - елиминират се изолаторите, влизат хора, които ги е еня за животните. Общините спомагат за заплащането, а не да го дават фиктивно. Както например в Плевен - 'имаме НПО в изолатора, ама няма да им плащаме, за да се провалят'.

Има достатъчно примери за истински приюти у нас, но властите се борят с всички сили да си запазят статуквото и популисткото държане.

Вие като юрист защо само задавате въпроси какво правим? Защо не давате законовите вратички в полза на нашата кауза. Законите сме ги чели всички, които сме в кюпа от години. И все пак ни липсва адвокатското знание как да се ползват вратичките и къде ги има.

Не трябва да питате, ами да казвате какво може да се ползва. Питанките си ги задаваме всички отдавна.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

Качена снимка

#23 Потребителят е офлайн   g_tanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 December 2010 - 05:52 PM

Тук съм като човек, който иска да помогне на животните. Прочетете по-назад колко съвета вече съм дал не само като юрист но и като човек който е в "кюпа". Въпросите са към вас, защото би следвало да сте оптитни. Ако сте внимавали в написаното, става въпрос за агресивните и болните животни, а те не се връщат по места. Имам конкретни примери с конкретни приюти (частни и общински), които не евтаназират и вече имат проблем с бройката. Пак задавам въпрос - какво се прави в такива случаи?

#24 Потребителят е офлайн   g_tanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 December 2010 - 08:38 PM

И да престанете с това кой откога е природозащитник, че започвам да се дразня. Оставам (нядавам се с грешното) впечатление, че никой не иска да се обединява с цел увеличаване на общата сила и интелект. Ако още някой коментира мен вместо темата и проблемите които се разискват, ще взема да си направя заключението, че в този форум просто са се събрали хора които си чешат езиците и се правят на велики. Добре, че познавам някои от пишещите тук лично, че да не го направя още сега. Хайде, приятна вечер и целувки!

#25 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 18 December 2010 - 08:50 PM

Аз нищо не мога да предложа като идея, а съм и ядосана, че от треньорите-дресьорите само Галя се интересува от тази сфера (доколкото знам). А те са един от важните компоненти в картинката. Те нямат официален статут, в смисъл нямат организация, която да ги легитимира пред обществото като професионалисти, защото онази организация, която би могла да го стори си бара ..... няма да казвам какво и счита, че живее извън времето и пространството. Вижте в темата за наредбата за София какво стана когато се предложи да се въведе тест за водимост/контрол/ социализация! На практика липсват онези хора, наречени етолози, а тези които могат да ги заместят пък нямат представителство. Примерно "Сириус" са си школа, но това си е нещо, създадено с друга цел. После има и един друг момент - когато един такъв човек каже, че кучето не е агресивно, но то попадне в ситуация, в която реагира агресивно, повечето хора са склонни да обвинят въпросния специалист, а не собственика. ТОва също води до отдръпване от страна на треньорите от работа в това направление.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#26 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 18 December 2010 - 08:55 PM

Показване на мнениетоDessyD, в 18 December 2010 - 07:55 PM, написа:

Аз нищо не мога да предложа като идея, а съм и ядосана, че от треньорите-дресьорите само Галя се интересува от тази сфера (доколкото знам). А те са един от важните компоненти в картинката. Те нямат официален статут, в смисъл нямат организация, която да ги легитимира пред обществото като професионалисти, защото онази организация, която би могла да го стори си бара ..... няма да казвам какво и счита, че живее извън времето и пространството. Вижте в темата за наредбата за София какво стана когато се предложи да се въведе тест за водимост/контрол/ социализация! На практика липсват онези хора, наречени етолози, а тези които могат да ги заместят пък нямат представителство. Примерно "Сириус" са си школа, но това си е нещо, създадено с друга цел. После има и един друг момент - когато един такъв човек каже, че кучето не е агресивно, но то попадне в ситуация, в която реагира агресивно, повечето хора са склонни да обвинят въпросния специалист, а не собственика. ТОва също води до отдръпване от страна на треньорите от работа в това направление.

абсолютно си права. много е плашещо, че всичи се дърпаме от темата, но това е някак обяснимо, имайки предвид познанието на поведението на 1) властите, 2) собствениците, 3) защитниците, 4) мразещите
User's Signature

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835
Качена снимка

#27 Потребителят е офлайн   g_tanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 December 2010 - 10:16 AM

Това, че няма етолози е лошо, но не е причина да не се мисли в тази посока. Тъй-като говорим за кучета прибрани по "сигнал" и съответно готови за евтаназия, нещата биха могли да стоят по следния начин. Хора, които са привлечени от неправителствения сектор на доброволен принцип или на които се заплаща, и които са утвърдени специалисти в работата с кучета, да дават оценка в местните приюти, кои кучета са набедени и кои наистина агресивни. Разбира се това не значи, че сто процента преценката ще е правилна, но поне няма всички да са под ножа. Тук вече, не специалиста, а човекът от сдружението си слага подписа върху протокола, въз основа на преценката на специалиста. Знам, че това малко прилича на бързо раздаване на присъди, но е по-добре като начало от настоящата ситуация.
Другото ми предложение е свързано с дребна корекция на законите и наредбите в следния смисъл. Когато има сигнал за агресивно куче, човекът който го е подал, да подписва бланкова декларация, в която изрично да се уточнява в какво се състои агресията (ухапване, лаене, ръмжене и т.н.) и други обстотятелства свързани със сигнала, като същият този човек трябва изрично да заяви, че иска кучето да бъде евтаназирано. Това естествено няма да задължава хората, които назначават евтаназията, но повярвайте ми, когато накараш някой да се подпише под такъв документ и да радпише смъртна присъда на живо същество, нещата ще стоят по друг начин. Сигурен съм че малко хора ще си напишат трите имена и другите данни и ще се подпишат под такъв документ. Това обаче ще е предпоставка, ако няма такава декларация от жалбоподателя или има, но без уточнението за евтаназията, съответните органи да нямат право да евтаназират кучето.

#28 Потребителят е офлайн   grigo009 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 December 2010 - 01:48 PM

Ооооххх не знам...Много е тежка тази тема...
От няколко дни мисля ,какво конкретно би могло да бъде едно евентуално разрешение и ...пълна мъгла и песимизъм ме обхващат.
За моментната обстановка в страната,не мисля че ще е проблем за някой да си сложи данните и подписа(все пак по логика на доста хора,става на въпрос просто за едно или няколко кучета,а при наличие на тази наличност в момента,никoй няма да се замисли дали е коректен и обективен)...
Да не говорим на какво са способни хората,ако наистина се зайнатят да си изчистят пространството пред блока,с успокоения от типа на...Дори и да не е кой знае колко агресивно(някое си кучо),aз ще излъжа благородно и ще спася деца и други от евентуални проблеми... :dry:
В нормалните държави с ред и правила,веднъж установено че някои си е позволил да излъже и да харчи безпричинно парите на данъкоплатците...със сигурност знае,че ще има сериозно наказание...Това е и основна причина всеки много премерено и отговорно да предприема някакви действия...
Ужасна ситуация...Наистина ми е супер песимистична настройката ,по този проблем за момента. :dh_188:
Просто има много предшестващи стъпки,които са необходими ,докато можем да си позволим да мислим в тази насока...

Извинете ме нищо не казах по същество, освен да дообременя ситуацията,но просто това е продиктувано от безсилието,което чувствам по дискутирания проблем...и според мен почти невъзможното му разрешаване за момента.
Просто според мен, все още липсват абсолютно наложителните предшестващи стъпки(всички имаме представа,в какво се състоят), за да има вариант по конкретно и по същество да се мисли за този проблем... :dh_188:
User's Signature

Успелият е винаги част от разрешението.
Губещият е винаги част от проблема.

Успелият сравнява постиженията с целите си.
Губещият сравнява постиженията си, с тези на другите.

#29 Потребителят е офлайн   g_tanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 December 2010 - 07:46 PM

Аз познавам много добре манталитета на дребните душици дето са мното смели на приказки, но кагато им вмениш отговорност бягат като на пожар. Т.е. това е дребен трик (декларацията имам предвид), но като начало може да се използва. Плюс това е дребна поправка в общинска наредба и никой от общинарите няма да се досети каква е уловката. Само не ми казвайте , че са хитри лисици. И тях ги познавам като манталитет. Повечето се мислят се за богоизбрани, а има и свестни между тях. Този така наречен трик няма да реши проблема генерално, но ще е стъпка напред. Някаква си декларация, ама без нея - няма евтаназия. Така се снема и отговорността на ветеринаря, респективно управителя на приюта. Той ще действа само ако има обективна предпоставка да го направи без да търпи санкция. Точно такива "вратички" се използват за добро или за зло, в малката ни и дребнава държавичка. И поради това, че познавам лично някои "агресивни" приятелчета, дето скоро ще им бият евтаназина, не мога да се примиря със настоящото статукво. Сори, ама съм сантиментален.

#30 Потребителят е офлайн   blueocean Икона

• Терористка
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 19 December 2010 - 08:54 PM

Звучи много добре. Е, има една малка уловка, че някои от служителите на общината и изолаторите четат тук :dh_188: Но може пък да се ограничават амо до темата за тях. Как може да се прокара една подобна поправка? Инкриминацията още я чакаме - намериха цаката идиотите, не я отказват, ама не я и гласуват :eg_033: Трябва ли НПО да съдейства, подписки ли да събираме. Ако има начин да се прокара и то скоро, що пък не. Декларацията няма да е смъртна присъда - все пак после ще трябва човек от НПО да одобри евтаназията, нали?
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

Качена снимка

#31 Потребителят е офлайн   g_tanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 December 2010 - 01:15 PM

Инкриминацията също е важен компонент от целия проблем. Ветеринарите, кметовете и управителите на приюти, извършили (или позволили) незаконна евтаназия при един добър текст от наказателния кодекс, санкциониращ насилието над животни, вече няма да носят само рехава административна отговорност, а и наказателна такава.

Но да се върнем към настоящето. Ами нека да четат в този форум общинарите и дано го четат, защото съм сигурен, че никой от тях не желае да бъде сочен като убиец. Виж, това с логистиката на място става по два начина. В този форум, съм сигурен, че има хора (затова и провокирам към темата за евтаназията), които поддържат официални и полу-официални контакти с държавните и общински институции. Нека те се опитат прокарат диалога и тезата. Аз лично имам собствена тактика, но тя не е много уместна за кауза като тази. Натискът ще го оставим за накрая, след изчерпване на възможностите за конструктивен диалот и позитивни действия.

Другият вариант е да се намери начин за създаване на приют специално за агресивните (частен, смесен или общински), в който кучетата по сигнал да се прибират, да им се прави програма за "превъзпитаване" и да се предлагат за осиновяване, като само в най-тежките и безнадеждни случаи се прибягва до евтаназия. Знам че това е трудно, но не е невъзможно. Трябват пари (това е най-сложното) и хора (тях ще ги намерим).

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни