Dog.bg Форуми : НОРМАЛНО ЛИ Е ТОВА

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (7 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

НОРМАЛНО ЛИ Е ТОВА

#41 Потребителят е офлайн   HARPS Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 02 January 2011 - 04:54 PM

Показване на мнениетоarina, в 02 January 2011 - 03:51 PM, написа:

Показване на мнениетоHARPS, в 02 January 2011 - 03:37 PM, написа:

Показване на мнениетоarina, в 02 January 2011 - 10:39 AM, написа:

Смятам най-отговорно, че за собственици, решили да придобият доминантно куче задължително трябва да се премине през тест за интелигентност, по подобие на тези, които искат да се сдобият с оръжие, които минават на психотест.

Извнявам се за въпроса но от кога се занимавате с тази група кучета ?

Не зная какво визирате под "тази група кучета", но 13 години опит с НОК достатъчен ли е за да имам мнение по въпроса?

Съвсем чесно 10 годишният ми опит с источно европейска овчарка се оказа прекалено малък когато се запознах с тази група кучета сама си правете изводите

#42 Потребителят е офлайн   arina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 January 2011 - 05:04 PM

Понеже сама съм си направила изводите, затова смятам, че трябва предварителна подготовка и умствен багаж, за да овладееш 90 кг. звяр, на който нещо му е скимнало, но няма кой да го спре....А не собственикът да се възхищава как на 5 месеца има вече 5 ухапани /страшен норматив, няма що/. Впрочем не разбрах с кое точно от написаното от мен не сте съгласен? Вярвам Ви напълно, че гледането на ИЗТОЧНО европейска овчарка не е проста работа, както и други подобни породи не са за всеки, трябва мисъл и точен подход, точно това се опитвам да пиша....А и сегашното ми куче, колкото и добродушен да е - вече е над 50 кг, като се втурне към някое малко детенце или възрастен човек, хората замръзват на място - кой ми е длъжен да ми търпи капризите и откъде знаят, че това куче не хапе - длъжна съм да се съобразявам с околните все пак.

#43 Потребителят е офлайн   el@80 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 January 2011 - 05:05 PM

В какъв смисъл аз също нямам кой знае какъв опит с тази порода но се интересувам чета много запознавам се но има много неща който не знам и затова де допитвам до форумите до хора който имат опит

#44 Потребителят е офлайн   arina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 January 2011 - 05:09 PM

Кученцето Ви е прекрасно, радвайте му се, обичайте си го, а като порасне то само ще започне да си охранява територията. Много е хубаво, че се интересувате от тази порода и четете допълнително, но за мен в момента нямате никакъв проблем. Нека само да Ви е живо и здраво - та то е бебе още!

#45 Потребителят е офлайн   HARPS Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 January 2011 - 05:10 PM

Показване на мнениетоarina, в 02 January 2011 - 04:09 PM, написа:

Понеже сама съм си направила изводите, затова смятам, че трябва предварителна подготовка и умствен багаж, за да овладееш 90 кг. звяр, на който нещо му е скимнало, но няма кой да го спре....А не собственикът да се възхищава как на 5 месеца има вече 5 ухапани /страшен норматив, няма що/. Впрочем не разбрах с кое точно от написаното от мен не сте съгласен? Вярвам Ви напълно, че гледането на ИЗТОЧНО европейска овчарка не е проста работа, както и други подобни породи не са за всеки, трябва мисъл и точен подход, точно това се опитвам да пиша....А и сегашното ми куче, колкото и добродушен да е - вече е над 50 кг, като се втурне към някое малко детенце или възрастен човек, хората замръзват на място - кой ми е длъжен да ми търпи капризите и откъде знаят, че това куче не хапе - длъжна съм да се съобразявам с околните все пак.

Хората ви базикат, да ви гледат сеира. Да не мислиш, че ей така си е пуснал палето да хапе наред

#46 Потребителят е офлайн   arina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 January 2011 - 05:41 PM

Абе не зная кой на кого гледа сеира, защото се тук нагледах на куп правописни грешки, та предполагам, че ако някой с някого се "БАЗИКА" поне да беше понаучил правописа първо, за да не става за смях самият той. А около мен е пълно с подобни малоумници, които си избиват комплексите със злобните си кучета и смятат, че щом тяхното хапе най-много, те са най-върховни! Та не визирах конкретна форумна личност, а за съжаление примери от моето ежедневие - това се опитвах да обясня през цялото време, ама май неуспешно.....

#47 Потребителят е офлайн   HARPS Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 January 2011 - 06:01 PM

Показване на мнениетоarina, в 02 January 2011 - 04:46 PM, написа:

Абе не зная кой на кого гледа сеира, защото се тук нагледах на куп правописни грешки, та предполагам, че ако някой с някого се "БАЗИКА" поне да беше понаучил правописа първо, за да не става за смях самият той. А около мен е пълно с подобни малоумници, които си избиват комплексите със злобните си кучета и смятат, че щом тяхното хапе най-много, те са най-върховни! Та не визирах конкретна форумна личност, а за съжаление примери от моето ежедневие - това се опитвах да обясня през цялото време, ама май неуспешно.....

Обещавам другия път ще гледам да пиша без грешки специално ще си го проверявам да няма сърдити:x_194:

#48 Потребителят е офлайн   Дидо Георгиев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 January 2011 - 06:18 PM

Смятам най-отговорно, че за собственици, решили да придобият доминантно куче задължително трябва да се премине през тест за интелигентност, по подобие на тези, които искат да се сдобият с оръжие, които минават на психотест.

Не зная какво визирате под "тази група кучета", но 13 години опит с НОК достатъчен ли е за да имам мнение по въпроса?

не не е,има кучета и кучета и нок не е критерии и нищо общо няма с вълкодавите...огромна разлика :md_064:

#49 Потребителят е офлайн   айша_86 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 January 2011 - 06:21 PM

нека специалистите по тази порода се изкажат,но лично моето мнение е че е е още малко да показва злоба и агресия и няма място за притеснение, :ba_025:

#50 Потребителят е офлайн   arina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 January 2011 - 06:32 PM

Показване на мнениетоДидо Георгиев, в 02 January 2011 - 05:23 PM, написа:

не не е,има кучета и кучета и нок не е критерии и нищо общо няма с вълкодавите...огромна разлика :md_064:

Добре, ако имате по-богат опит и познания, ще ми е интересно да узная защо мнението ми, че трябва да имаш специални умения и познания, както и възпитание, за да притежаваш куче от тази порода/ както смятам аз/ е неправилно?

#51 Потребителят е офлайн   Дидо Георгиев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 January 2011 - 06:34 PM

Показване на мнениетоarina, в 02 January 2011 - 04:46 PM, написа:

вижте,за това има разнообразие от породи и всеки да си избере и хареса куче според ръст,характер визия и качества,това което сте написали е обино за 90% от хората гледащи вълкодави (бок,сао,кангал)
приемете че това са по сериозна категория кучета и техния характер е това което стопаните им ценят и за което ги харесват и развъждат
не обиждаите така с такива епитети,все пак и породата която отглеждате в чужди очи не изглежда така както във вашите

#52 Потребителят е офлайн   arina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 January 2011 - 06:42 PM

Напротив! Много погрешно сте ме разбрал! Нямам нищо против породата!!! Друг е въпросът, че няма са си взема такова куче, защото ме е страх, че няма да мога да го овладея, ще предизвика инцидент, а след това и то самото може да пострада от отмъщението на някого! Това не значи, че искам да обидя някого, само защото има такова куче - та и аз съм била собственик на НОК, а пък съседът ми - също НОК-притежател го пуска да скита, бие се и хапе наред, а после твърди, че "той си бил такъв, злобничък!" Е как пък мойто за тези 13 год. не беше пуснато така безконтролно да се вихри.... Дразня се, когато собственици на подобни породи се хвалят и поощряват злобата им. Защо смятате, че искам някой да бъде обиден от нещо - напротив, разкажете нещо повече за характера на тези кучета, навиците им, начините на обучение, предпочитан начин на живот - интересно ще ми бъде. Дори тук мярнах тема за САО, която ме заинтригува, в нея се твърдеше, че сегашните "модни" кучета нямат нищо общо със славните си предци - не зная дали е вярно - просто ми е интересна темата. А доминантните породи са прекрасни според мен - в ръцете на разумни и интелигентни хора!

#53 Потребителят е офлайн   Дидо Георгиев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 January 2011 - 06:51 PM

колкото и умен и интелигентен да си,факир дори да си срещу кръвта на кучето не можеш да се бориш–вълкодавите са създадени за да са силни и агресивни,комуто не харесва да не се занимава с тези кучета
зная кои са кучетата родители на кутрето на евтим и за мен е нормално то да е агресивно и на 5 мес възраст кое е толкова странно тук? характер!кръв,предци.кораво куче,да му е жив и здрав малкия трактор!!!

#54 Потребителят е офлайн   HARPS Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 January 2011 - 06:57 PM

Показване на мнениетоarina, в 02 January 2011 - 05:47 PM, написа:

Напротив! Много погрешно сте ме разбрал! Нямам нищо против породата!!! Друг е въпросът, че няма са си взема такова куче, защото ме е страх, че няма да мога да го овладея, ще предизвика инцидент, а след това и то самото може да пострада от отмъщението на някого! Това не значи, че искам да обидя някого, само защото има такова куче - та и аз съм била собственик на НОК, а пък съседът ми - също НОК-притежател го пуска да скита, бие се и хапе наред, а после твърди, че "той си бил такъв, злобничък!" Е как пък мойто за тези 13 год. не беше пуснато така безконтролно да се вихри.... Дразня се, когато собственици на подобни породи се хвалят и поощряват злобата им. Защо смятате, че искам някой да бъде обиден от нещо - напротив, разкажете нещо повече за характера на тези кучета, навиците им, начините на обучение, предпочитан начин на живот - интересно ще ми бъде. Дори тук мярнах тема за САО, която ме заинтригува, в нея се твърдеше, че сегашните "модни" кучета нямат нищо общо със славните си предци - не зная дали е вярно - просто ми е интересна темата. А доминантните породи са прекрасни според мен - в ръцете на разумни и интелигентни хора!

Ето ти изватка на представяне да не търсиш много много
А и си провери поста за грешки !

Туркменски вълкодав

Който не е бил в страната на Туркменския Алабай,то той никога напълно няма да разбере истината за тази порода.Това не е само туркменска национална порода, това е историята на този народ, привичките, стила на живот, трудностите и радостите от живота. Тази уникална овчарска порода по право се счита за национално богатство. Туркменския алабай не е порода за всеки. Това е куче е за тези, които разбират неговата хилядолетна история. Малко от историята В Южна Туркмения при археологически разкопки били открити кости на голями догообразни кучета, строежа на тялото на тези кучета бил същия със съвременния Туркменски Алабай. Била открита и теракотова фигурка на куче, което удивително прилича на съвременния вълкодав. Тези находки се отнасят за 400 години преди н.ера. Началните версии за произхода на всички догообразни, че произхождат от тибетския мастиф. Първото споменаване на Тибетския дог е било 1121г. преди н.ера. Това показва, че алабая е по древна порода. Нещастието на Туркменските вълкодави е, че били включени в породите на овчарските кучета FCI, които неправилно са наричани "средноазиатска овчарка". Първия стандарт на средноазиатската овчарка бил изготвен на базата на туркменските кучета, но впоследствие бил многократно модифициран и изменен. Сегашния стандарт няма нищо общо с породата туркменски вълкодав. Много е важно да се разбере, че между отделните породи на Средна Азия има големи рзличия и кръстосванията им помежду не е донесло никакви ползи на породата. Не само има различия в екстериора но и в поведението и реакциите. Изчезват не само типичните специфики на характера на чистокръвните кучета от Туркменистан, Таджикистан, Узбекистан, Казахстан, Иран и други страни, но и се появяват нови кръстоски с нетипичен характер. Туркменската овчарка не е призната от FCI но има 9 самостоятелни линии и разработен стандарт на породата. За съхранението на чистопородността на туркменското куче се грижи клуба "Туркмен Ити" в Ашхабад. В Татарстан има фонд за опазване на туркменския вълкодав, в Словакия има - туркменски алабай клуб. Много любители не разбират разликата и кръстосват средноазиатската овчарка с туркменски кучета. Традициите с кучешките борби В Туркмения всяка година хората се събират и правят борби с кучетата. На боя могат да присъстват хора само от мъжки пол. Правят голям кръг около кучетата и съдията дава знак за започване на битката. По-принцип борбите между тези кучета завършват, когато единия се предаде или избяга. Борбите не са толкова кръвопролитни и дълги както при други породи. Но точно борбите с кучета нанасят и ще унищожат чистопородните туркменски кучета. Има много хора, които се занимават само с борби между кучета. Те се интересуват не от чистотата на една порода, а от това как ще се бие и побеждава кучето. Правят се много кръстоски с кавказки овчарки, московска стражевая много е модерна с немски дог (защото дога е много издръжлив и голям) и в последно време с пит-бул териери. Кучетата, които ще видите на бойните ринговете нямат почти нищо общо с туркменския алабай. Те са кръстоски и продължават да ги кръстосват помежду им. По природа туркменския алабай се бие само с противник, който заплашва стадото или самия него. Той никога не влиза произволно без причина в битка. Това са кучета, които умеят да икономисват своите сили и здраве. Туркменския вълкодав след като повали противника и той се предаде почти никога не продължава боя. Преди бой винаги се прилагат йерархически приоми между кучетата и чак след това влизат в схватка. Чистокръвен туркменски алабай никога не би нападнал и убил куче от дребна порода, просто за удоволствие. Сегашните кръстоски се бият дори по гръб (което е типично само за териерите от типа бул). За туркменските кучета това е нехарактерен стил на борба. Те винаги се стремят да се изправят на крака за да доминират над противника. Неспирно атакуват паднал противник с цел да го убият. Убиват малки породи кучета без никаква причина. Тези кучета не могат да променят характера си само чрез селекция за десетина години, без да се влива чужда кръв от други породи. Тази порода се е запазила чиста хиляди години до днес, но само за 10-15 години беше кръстосана и променена. Тези кръстоски обикновено нападат и селскостопанските животни. При чистокръвно куче това никога няма да се случи. Когато видите кучета с такова поведение бъдете сигурни за кръстоската с някои известни породи кучета.

#55 Потребителят е офлайн   Дидо Георгиев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 January 2011 - 07:07 PM

Показване на мнениетоel@80, в 31 December 2010 - 06:39 PM, написа:

Кучето ми е на 4 месеца но при разходки още не проявява харкактер или по точно не лае по хора па кучета подлага се на всеки да го гали радва се на всеки нормално ли е това или още е малък за сега още живее в апартамент възможно ли да е от това.

красота и сила на вълкодава :ba_025:
Качена снимка
Качена снимка
Качена снимка

както ти каза евтим,ако знаеш какво искаш от кучето си,ако знаеш кои са родителите му и какви са те като характер ще знаеш и ъвоето какво ще стане
4 мес е рано за оценка ще хапе ли ще се дави ли и каквото и да е друго,бебе е

пп,в апартамент не му е мястото

#56 Потребителят е офлайн   arina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 January 2011 - 07:09 PM

Благодаря за материала - много ми беше интересен, наистина! Няма да питам в БГ от кой точно вид алабай се отглежда, че да не обидя пак някого без да искам............Но наистина с интерес прочетох всичко това
P.S. - Проверих си поста за правописни грешки, с цел да не ми гледат сеира, нали така /Извини ме, но изваДка се пише с "Д" -/ не се стърпях, обещавам повече да не правя забележки, сигурно е досадно :re_037:

#57 Потребителят е офлайн   Дидо Георгиев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 January 2011 - 07:12 PM

Показване на мнениетоHARPS, в 02 January 2011 - 06:02 PM, написа:

Показване на мнениетоarina, в 02 January 2011 - 05:47 PM, написа:

Ето ти изватка на представяне да не търсиш много много
А и си провери поста за грешки !

Туркменски вълкодав

Който не е бил в страната на Туркменския Алабай,то той никога напълно няма да разбере истината за тази порода.Това не е само туркменска национална порода, това е историята на този народ, привичките, стила на живот, трудностите и радостите от живота. Тази уникална овчарска порода по право се счита за национално богатство. Туркменския алабай не е порода за всеки. Това е куче е за тези, които разбират неговата хилядолетна история. Малко от историята В Южна Туркмения при археологически разкопки били открити кости на голями догообразни кучета, строежа на тялото на тези кучета бил същия със съвременния Туркменски Алабай. Била открита и теракотова фигурка на куче, което удивително прилича на съвременния вълкодав. Тези находки се отнасят за 400 години преди н.ера. Началните версии за произхода на всички догообразни, че произхождат от тибетския мастиф. Първото споменаване на Тибетския дог е било 1121г. преди н.ера. Това показва, че алабая е по древна порода. Нещастието на Туркменските вълкодави е, че били включени в породите на овчарските кучета FCI, които неправилно са наричани "средноазиатска овчарка". Първия стандарт на средноазиатската овчарка бил изготвен на базата на туркменските кучета, но впоследствие бил многократно модифициран и изменен. Сегашния стандарт няма нищо общо с породата туркменски вълкодав. Много е важно да се разбере, че между отделните породи на Средна Азия има големи рзличия и кръстосванията им помежду не е донесло никакви ползи на породата. Не само има различия в екстериора но и в поведението и реакциите. Изчезват не само типичните специфики на характера на чистокръвните кучета от Туркменистан, Таджикистан, Узбекистан, Казахстан, Иран и други страни, но и се появяват нови кръстоски с нетипичен характер. Туркменската овчарка не е призната от FCI но има 9 самостоятелни линии и разработен стандарт на породата. За съхранението на чистопородността на туркменското куче се грижи клуба "Туркмен Ити" в Ашхабад. В Татарстан има фонд за опазване на туркменския вълкодав, в Словакия има - туркменски алабай клуб. Много любители не разбират разликата и кръстосват средноазиатската овчарка с туркменски кучета. Традициите с кучешките борби В Туркмения всяка година хората се събират и правят борби с кучетата. На боя могат да присъстват хора само от мъжки пол. Правят голям кръг около кучетата и съдията дава знак за започване на битката. По-принцип борбите между тези кучета завършват, когато единия се предаде или избяга. Борбите не са толкова кръвопролитни и дълги както при други породи. Но точно борбите с кучета нанасят и ще унищожат чистопородните туркменски кучета. Има много хора, които се занимават само с борби между кучета. Те се интересуват не от чистотата на една порода, а от това как ще се бие и побеждава кучето. Правят се много кръстоски с кавказки овчарки, московска стражевая много е модерна с немски дог (защото дога е много издръжлив и голям) и в последно време с пит-бул териери. Кучетата, които ще видите на бойните ринговете нямат почти нищо общо с туркменския алабай. Те са кръстоски и продължават да ги кръстосват помежду им. По природа туркменския алабай се бие само с противник, който заплашва стадото или самия него. Той никога не влиза произволно без причина в битка. Това са кучета, които умеят да икономисват своите сили и здраве. Туркменския вълкодав след като повали противника и той се предаде почти никога не продължава боя. Преди бой винаги се прилагат йерархически приоми между кучетата и чак след това влизат в схватка. Чистокръвен туркменски алабай никога не би нападнал и убил куче от дребна порода, просто за удоволствие. Сегашните кръстоски се бият дори по гръб (което е типично само за териерите от типа бул). За туркменските кучета това е нехарактерен стил на борба. Те винаги се стремят да се изправят на крака за да доминират над противника. Неспирно атакуват паднал противник с цел да го убият. Убиват малки породи кучета без никаква причина. Тези кучета не могат да променят характера си само чрез селекция за десетина години, без да се влива чужда кръв от други породи. Тази порода се е запазила чиста хиляди години до днес, но само за 10-15 години беше кръстосана и променена. Тези кръстоски обикновено нападат и селскостопанските животни. При чистокръвно куче това никога няма да се случи. Когато видите кучета с такова поведение бъдете сигурни за кръстоската с някои известни породи кучета.

тони,това г-н николаи събев ли го е писал...? :ab_041:

#58 Потребителят е офлайн   HARPS Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 January 2011 - 07:15 PM

Не матеряла е от савсем друго място

#59 Потребителят е офлайн   HARPS Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 January 2011 - 07:19 PM

Дидо прочети и тоз материал но има неша с които не съм много съгласен !!!

Азиатският вълкодав е познат у нас и в родината си като средноазиатска овчарка. От всички вълкодави в света азиатецът има най-законното право да носи тази титла. Боят с вълк е ужасяваща сцена, неговите зъби не прехапват кожата на опонента, а я режат като бръснач. Твърде малко са кучетата, които могат да противостоят на вълка в бой и тези кучета са носители на уникални качества.

Какво куче търсите?

Ако ви трябва силно, спокойно, безстрашно, хармонично, здраво, мощно, непретенциозно, вярно към своите и недоверчиво към чужди хора животно - спрете се на средноазиатец. За него може да се говори много, и все суперлативи. Колко породи знаете, чиято история можете да проследите 4 хиляди години назад? Съществуват достоверни сведения, че средноазиатецът и най-близкият му роднина - кавказецът, са кучета, произлезли от легендарните тибетски мастифи. Средноазиатските овчарки са споменати в литературни източници като бойните кучета, благодарение на които Александър Македонски не е успял да нахлуе в Централна Азия.

Тези кучета са създадени в едно от най-тежките за живот места в света, в огромния регион от Южен Урал и кавказките степи на север, до склоновете на Памир и Устюрт на юг, от Тяншан на изток, чак до западните брегове на Каспийско море. Почти 100-градусовата температурна амплитуда, нажежените пустини, засухата и вечният глад са създатели както на особен тип хора, така и на особени кучета. Огромни, хитри животни, готови цели дни да тичат след коня на чобанина, да посрещнат степния вълк на бой, седмици наред да се хранят с по някоя суха пита хляб и след всичко това да са силни и изпълнени с енергия. Никой скотовъдец в тези условия не може да оцелее без такова куче. Туркмените го наричат "алабай" (пъстър, шарен, нещо като нашето "Шаро"), казаците и киргизите "бай-тобет". Близка до тази порода се е запазила и при монголците.

Азиатският вълкодав е едно от "седемте съкровища на човека" по онези места: овце, коне, жена, деца, дом, куче и оръжие (в тази последователност). През хилядите години служба при хората средноазиатското куче не е получило грам глезене, не е разбрало какво е мързел и се е приспособило към много страшен живот. Алабаят има къс косъм, което улеснява отглеждането му в апартамент. В същото време гъстото подкосмие му позволява да се приспособи към всякакви температури - от студ до зной. За разлика от кавказката овчарка азиатската не е учена на агресивност към хора, напротив, такива кучета са били отстранявани. Това далеч още не значи, че азиатецът спокойно ще гледа непознат да проявява дързост по отношение на стопанина или собствеността му. Никой вредител няма шанс срещу поверените на това куче обекти.

Когато съпровожда стопанина си по неутрална територия, кучето остава равнодушно към околния свят. Спрете ли се някъде обаче, за броени минути пространството около вас ще се превърне в охраняема зона. Не си струва чужд човек да се опитва да навлезе в нея, защото азиатецът охранява ревностно всичко "свое". Азиатците се поддават на дресура по-лесно от кавказците, но от тях не може да се очаква да ви гледат в очите и с нетърпение да чакат да им хвърлите топка. Кучето по-скоро ще лежи спокойно и ще контролира обстановката.

В това антидекоративно куче няма никаква суета, може би затова някои ги приемат за мързеливи и пасивни. Те имат стабилна психика, бързо се адаптират към всякакви условия и не лаят за щяло и нещяло. Лесно понасят дългия преход и пътувания, не се нуждаят от удобства и много грижи. Не изразяват емоциите си открито, но в редките случаи, когато се "усмихват" с очи, човек може да види безкрайната им любов и привързаност. Азиатецът няма да припка наоколо, той безшумно ще се приближи и ще бутне огромната си глава в ръцете ви или просто ще се допре до вас с един особен, лукав поглед. Съвсем различно е отношението му към другите кучета. Тук трябва много сила и знания, за да го възпитате. Не са много градските кучета, които ще могат да противодействат на 80-килограмовия гигант, готов да защити с кръв честта си. Кутрето от тази порода трябва да знае, че е длъжно да отстъпва на хора и животни, но никой не трябва да го обижда или унижава, защото той ще помни дълго. Алабаят е страшен в битка. Той е почти неуязвим. За жалост, у нас много хора вземат такова куче, за да се покажат по-силни и страшни от другите, а това не е животно за човек с комплекси.

Едно от първите неща, които създателите на тази порода учат кучетата си и което се забравя от много собственици днес, е да научат от малко кучето си да дава - било то играчка, храна или дори кокала си. За тези създания не важи правилото да се обучава след 7-мия месец. Напротив, до този момент кучето вече трябва да е усвоило основите на послушанието: "не", "седни", "легни", "място", "ела тук" и "ред". Командата "не" е най-важна и се обучава с всякакви методи. Някои специалисти предварително разхвърлят наоколо храна и извеждат кучето на дълъг повод. Когато се хвърли към нея, го дърпат рязко с команда "не!" Съветват също да не давате кучето си за обучение и да не следвате конвенционалния път за дресура - към всеки алабай трябва да се подхожда индивидуално и с внимание.

Всякакви прояви на агресия към стопанина и семейството му трябва да бъдат пресечени на секундата. На този змей не трябва да му минава и сянка на съмнение, че хората са по-слаби от него, но не забравяйте, че е важна не толкова силата, с която кучето ще се накаже, колкото необратимостта на наказанието. Но без цупене! Наказанието е незабавно, а после всичко е нормално. Най-добре е да имате приятелското отношение към кучето си и да сте справедливи. Трябва да помните, че средноазиатецът се сформира бавно и пораства напълно чак към третата година. Едногодишното 70-сантиметрово чудовище като нищо може да клекне пред старата болонка на съседите - това не значи, че е пъзльо, просто е бебе.

Пазете лапите на подрастващото куче,защото ставите трудно издържат на шеметния му растеж. Не го карайте да тича след колелото, по-добре го разхождайте дълго, но спокойно по 1-1,5 часа сутрин и вечер. Когато порасне, ще ви следва упорито по пътя Ком-Емине и обратно, но не насилвайте дребосъка.

Ако се постараете с възпитанието, ще имате уникално куче. Не се мотайте с дресурата, един такъв неуправляем гигант е опасна работа. У нас има клуб "Средноазиатска овчарка", можете да се свържете с него чрез Българската републиканска федерация по кинология - там ще ви дадат съвети как да възпитате и отгледате новото си куче най-добре.

#60 Потребителят е офлайн   Дидо Георгиев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 January 2011 - 07:19 PM

на теб ти пращах един клип,кои мислиш е там истинския вълкодав назар или батир?
и кои е запазил качествата на смелия и силен воин от средна азия човека произвел назар или този произвел батир?

• (7 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни