Dog.bg Форуми : Сурово месо...

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (7 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Сурово месо... Оцени темата: ***** 1 Гласове

#41 Потребителят е офлайн   Петър Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 07 February 2007 - 12:06 AM

Дакелче, кучето е животно или по-точно хищник от семейство кучета и това, че живее у теб в къщи не го променя ни най-малко. Храносмилателната система на вълка не се различава от храносмилателната система на кучето.

#42 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 07 February 2007 - 10:52 AM

Цитат

Въпроса ми май увисна във въздуха поради факта, че всички храните кучетата си с изкуствена храна и нямате много опит с нормалната. Надявам се все пак някой ветеринарен доктор да изрази мнението си по въпроса.

Останала съм с впечатлението, че ветеринарните доктори не надничат много-много извън раздел Ветеринарен кабинет, ако търсиш мнение от тях, пиши там.

#43 Потребителят е офлайн   MistressLinda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 February 2007 - 11:04 AM

Едно време майка даваше сурово пиле на котките, аз
обаче не бих рискувала да давам сурово месо на моите кучета...

Сурово месо

Цитат

Здравейте,
сурово месо не бива в никакъв случай да се дава на кучетата.
Основната причина за това е риска от заразяване на животното с кучешка тения (от сурово месо и органи) и след това заразяване на човека от яйцата на тенията, които кучето започва да отделя.
Човекът е междинен гостоприемник за паразита и ларвите му се развиват във всички органи, но най-вече в черния, белия дроб и мозъка, като достигат големи размери (мехури, по-големи от грейпфрут).
Както може да се предположи въпросното състояние при хората води често до смърт.
Ето тук можете да получите още информация: http://cal.vet.upenn...granulosus.html

Ако напишете в www.google.com "Echinococcus granulosus" ще можете да разгледате още много подобни страници.
Това, разбира се не е единственият, нито най-опасният паразит, чиито носител може да стане кучето чрез ядене на сурови месни продукти.
Не се заблуждавайте, че месото по магазините е "чисто" откъм паразити - лично съм намирал ларви на кучешка тения в черен дроб, купен от магазина. Ако някой даде този дроб на кучето си в суров вид, гарантира заразяването му и застрашава сериозно живота на всички хора около любимеца си.
Така че отговорът е твърдо не - не трябва да давате сурово месо на кучето си по никакъв повод!

User's Signature

Аnimals fans and friends are what keep this board alive !!!

#44 Потребителят е офлайн   ncholakovabg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 March 2007 - 11:25 PM

Цитат

Кучето не е диво животно-или вече не.Знам на 100% че сурово месо не трябва да се дава.Иначе нямаше да си играя да готвя.Наистина-не рискувайте!

Здравейте всички,
Искам и аз да се включа в темата и да споделя моят опит сэс суровото месо. Когато преди 15 години взех първата си дакелка, тогава имах една книга от немски автор. Той казваше, че е мит, че кучето озверява от ядене на сурово месо. И още, че кучето е хищник и има нужда от месо и кости, които трябва да се дават сурови, иначе си губят витамините.
Оттогава до сега без изключение вече от 15 години (за майката) и 5 (за дъщерята) храня двете си дакелки със сурови пилешки глави, които имат и месо, и кости. Когато има други кости, например свински, риба, агнешки, моите кучета ги ядат с удоволствие. Дори бабето, което е на 15 години, си хруска с голямо удоволствие, макар че някои зъби вече липсват. В тази нига също пишеше, че костите са важни за аналната жлеза. И наистина, досега никога не се е налагало да ги водя на лекар за манипулация на аналните жлези. Считам, че от това хранене моите кучета са в чудесно състояние, с хубава козина и никога не са боледували, въпреки че зимно време ги извеждаме навън и в планината също без никаква връхна дреха.
Според мен е голяма заблуда мнението, че не трябва да се дава на кучетата сурово месо и кости. Гранулираната храна може да е хубава, но е изкуствена и струва доста пари, като се има предвид голямата индустрия с още по-голяма реклама.

#45 Потребителят е офлайн   Wyvern Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 March 2007 - 12:53 AM

Цитат

Според мен е голяма заблуда мнението, че не трябва да се дава на кучетата сурово месо и кости. Гранулираната храна може да е хубава, но е изкуствена и струва доста пари, като се има предвид голямата индустрия с още по-голяма реклама.

Никой не оспорва факта че суровото месо е полезно но всички си пазим кучетата. За мен лично пилешките глави, крака и други подобни остатъчни продукти са боклуци и никога няма да дам такова нещо на кучето си. Пък и според теб колко месо има в една пилешка глава? Ако ще е месо поне да е нормално (разбирай кост с месо по нея) обаче този вариант излиза скъпо, много по-скъпо от качествени гранули. Като се има предвид че кило качествени гранули струва 6-7 лева а кило месо е от 7 нагоре и кучето ще изяде 300-400 грама гранула на ден (зависи от породата) но от месото ще трябва да получи 2-3 пъти повече сам можеш да си направиш извода как е по-добре.
User's Signature

In Life only Death is certain.

#46 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 11 March 2007 - 10:04 AM

Две причини да не давам сурово/преработено месо на кучето си, еле пък кости:
В дивата природа костите са единственото, което се оставя от хищниците - демек няма почти нишо хранително в него. Тогава защо да го давам? Освен това както всеки лекар би ви споделил организма на кучето не се нуждае само от хранителнителните вещества намиращи се в месото, има и много други такива, които ги няма в месото. Все пак да не забравяме, че кучето отдавна не е диво и векове наред се е приспособявало към начина на хранене на човека. Дори вълците не ядат само месо. А в днешно време е такъв риск да давам сурово месо на кучето си, че нямам никакво желание да го поемам.
Никъде няма да спомена какво давам аз или какво мисля, че трябва да се дава на кучето, за да не се превърне темата във вечния спор месо срещу гранули.... Изказвам само мнението си против суровото месо и най-вече костите, пилешките които са доста опасни, радвам се, че не сте имали възможността да го разберете.
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#47 Потребителят е офлайн   ncholakovabg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 March 2007 - 10:45 PM

Цитат

Две причини да не давам сурово/преработено месо на кучето си, еле пък кости:
В дивата природа костите са единственото, което се оставя от хищниците - демек няма почти нишо хранително в него. Тогава защо да го давам? Освен това както всеки лекар би ви споделил организма на кучето не се нуждае само от хранителнителните вещества намиращи се в месото, има и много други такива, които ги няма в месото. Все пак да не забравяме, че кучето отдавна не е диво и векове наред се е приспособявало към начина на хранене на човека. Дори вълците не ядат само месо. А в днешно време е такъв риск да давам сурово месо на кучето си, че нямам никакво желание да го поемам.
Никъде няма да спомена какво давам аз или какво мисля, че трябва да се дава на кучето, за да не се превърне темата във вечния спор месо срещу гранули.... Изказвам само мнението си против суровото месо и най-вече костите, пилешките които са доста опасни, радвам се, че не сте имали възможността да го разберете.

За тръбните пилешки кости сте права, никога не давам на моите кучета пилешки крака или кости от бутчи, единствено пилешки глави или фенери. Понякога им взема свинско рагу от Билла, което също много им харесва. Разбира се, съобразявам се с размера на моите кучета, които са малки и избирам по-малки парчета рагу.

#48 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
Публикувано: 11 March 2007 - 10:54 PM

Продължавам да не разбирам защо давате храна на кучетата си, която не е хранителна и балансирана. Във всички кости, единственото хранително е костният мозък, който се намира в тръбните кости, мисля.... И пак споменавам, че по мои сведения кучетата се нуждаят от много повече хранителни съставки... Лично мнение
User's Signature

#49 Потребителят е офлайн   ncholakovabg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 March 2007 - 10:55 PM

Цитат

За мен лично пилешките глави, крака и други подобни остатъчни продукти са боклуци и никога няма да дам такова нещо на кучето си. Пък и според теб колко месо има в една пилешка глава? Ако ще е месо поне да е нормално (разбирай кост с месо по нея) обаче този вариант излиза скъпо, много по-скъпо от качествени гранули.

Прави сте за пилешките крака, че са боклуци, но пилешките глави не са, защото имат и месо, и други работи. Не мога да преценя кое излиза по-на сметка като цена, тъй като никога не съм давала на моите кучета гранули. А пък костите имат своето значение за кучето, защото то наистина е хищник. Моят опит до сега е такъв. Понякога им давам и от това, което съм готвила за нас, но основно ги храня с пилешки глави. Когато бяха мабки и не можеха още да се справят с главите, им давах кайма смесена с друго.

#50 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
Публикувано: 11 March 2007 - 11:05 PM

Тук не говорим изобщо за кое е по на сметка, кое излиза по-евтино и кое е по-удобно. Все пак говорим за нашите домашни любимци и не би трябвало тези неща да гледаме, а кое е по-полезно и пълноценно, не е ли така? Кучетата отдавна не са само хищници, векове наред живели и еволюирали покрай хората. Но дори и да са хищници покажете ми кой див хищник изяжда костите на повалена антилопа? Ако те не го правят защо нашите кучета да ядат костите? За месото съм съгласна, то е полезно, но не може да се хранят само с него. Според мен то не е достатъчно пълноценно. Иначе опитът ви е наистина завиден. Дакел на такава възраст, хранен по този начин - мога само да ви кажа браво. Но продължавам да съм на доста по-различно мнение от вашето. С уважение
User's Signature

#51 Потребителят е офлайн   MistressLinda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 March 2007 - 09:12 AM

Цитат

Цитат

За мен лично пилешките глави, крака и други подобни остатъчни продукти са боклуци и никога няма да дам такова нещо на кучето си. Пък и според теб колко месо има в една пилешка глава? Ако ще е месо поне да е нормално (разбирай кост с месо по нея) обаче този вариант излиза скъпо, много по-скъпо от качествени гранули.

Прави сте за пилешките крака, че са боклуци, но пилешките глави не са, защото имат и месо, и други работи. Не мога да преценя кое излиза по-на сметка като цена, тъй като никога не съм давала на моите кучета гранули. А пък костите имат своето значение за кучето, защото то наистина е хищник. Моят опит до сега е такъв. Понякога им давам и от това, което съм готвила за нас, но основно ги храня с пилешки глави. Когато бяха мабки и не можеха още да се справят с главите, им давах кайма смесена с друго.

Прочетете защо на кучета не бива да се дават кокали и кости
Тук
на още доста места във форума е разяснена вредата от такова хранене, и последствията ...
User's Signature

#52 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 March 2007 - 09:21 AM

Вместо с пилешки глави и крака, по-добре им давайте хамбургери от Макдоналдс, много са полезни и за хора и за животни drink

А иначе, ОК, няма проблем да храните кучетата си натурално. Ето ви и какво точно можете да им давате:
2 кг чисто телешко(червените меса изграждат мускулите) - нарязвате го на парчета и го попарвате за 5-10 мин във вряла вода.
200-300 грама сварен кафяв ориз без никакви добавки
50гр. моркови, сварени с месото
1 лъжичка СА 37

Това е дозата за 1 ден, излиза около 20 лева на ден или около 600 лв на месец.

Суровото месо не е проблем за кучетата, но тенията не е много приятен паразит.

#53 Потребителят е офлайн   MistressLinda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 March 2007 - 09:41 AM

Едно, че излиза 2 -3 пъти по скъпо, 2-ро че изисква време, но най-важното е, че балансирането при такова хранене е трудно постижимо на практика...

Друг е въпросът, че куче или котка, които са захранени и години наред са били хранени с натурална и/или сурова храна, гранули няма да проядат.
User's Signature

#54 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 12 March 2007 - 09:56 AM

Не правете грешката да храните подрастващите кучета особенно от 3-8 месец изключително със сурово месо.Суровото месо е богато на фосфор но изключително бедно на калций,а така също и на мастноразтворими витамини.Така ще нарушите балансът м/у двата елемента и оттам правилното изграждане на костите.
Добавката SA-37 не подходяща при подрастващи кучета/богата е на фосфор/

#55 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 12 March 2007 - 10:28 AM

Има още едно причина, да не се дават кости, особено на възрастни кучета.
Храносмилателния им тракт не е вече така "пъргав" и се случва да се запушат.
В по-добрия случай отпушването става с лека упойка и особено болезнена клизма. В по-лошия - операция. И двата варианта са опасни, еле пък за възрастно куче.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#56 Потребителят е офлайн   ncholakovabg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 March 2007 - 11:14 AM

Цитат

Продължавам да не разбирам защо давате храна на кучетата си, която не е хранителна и балансирана. Във всички кости, единственото хранително е костният мозък, който се намира в тръбните кости, мисля.... И пак споменавам, че по мои сведения кучетата се нуждаят от много повече хранителни съставки... Лично мнение

Според мен храната която давам на моите кучета е достатъчно хранителна и балансирана. Не се е налагало да давам витамини или други съставки, защото не е имало нужда. Не се е случвало също да боледуват или пък да имат проблеми с костите, които ядат. А пък според мен един хищник няма нужда от нищо друго, освен от месо и затова то е основното хранене на моите кучета. Когато разполагам с големи кости (например от джолан) малката го гризе с преголямо удоволствие, не че може да го изяде, но се забавлява много.

#57 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
Публикувано: 12 March 2007 - 12:40 PM

Точно затова ви казах браво. Защото неясно как този начин на хранене /а той определено е небалансиран, питайте специалистите/ не е довел до най-различни болести и проблеми. Пак ви казвам кучето отдавна не е хищник като вълка, който също казах, че не яде само месо, ако не ми вярвате елате в биологическия /или в зоологическата градина/ да попитаме зоолозите, които се занимават с тях.
User's Signature

#58 Потребителят е офлайн   bis Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 March 2007 - 01:12 PM

Цитат

Вместо с пилешки глави и крака, по-добре им давайте хамбургери от Макдоналдс, много са полезни и за хора и за животни drink

А иначе, ОК, няма проблем да храните кучетата си натурално. Ето ви и какво точно можете да им давате:
2 кг чисто телешко(червените меса изграждат мускулите) - нарязвате го на парчета и го попарвате за 5-10 мин във вряла вода.
200-300 грама сварен кафяв ориз без никакви добавки
50гр. моркови, сварени с месото
1 лъжичка СА 37

Това е дозата за 1 ден, излиза около 20 лева на ден или около 600 лв на месец.

Суровото месо не е проблем за кучетата, но тенията не е много приятен паразит.

2 кг месо на ден? за каква порода?

#59 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 March 2007 - 03:46 PM

За средна до едра порода - дава се 50 грама месо на килограм живо тегло на кучето. Ако кучето ти трябва да е 20кг, даваш 1 кг месо.

Но за мен няма нищо по-добро от КАЧЕСТВЕНАТА гранулирана храна.

#60 Потребителят е офлайн   bis Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 March 2007 - 04:14 PM

Спорец кучешката енциклопедия количеството е 3,5 - 5 гр. на килограм живо месо. bl) Също зеленчуците са половината от даваното количество месо.

• (7 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни