Пътуване с куче през Сърбия Какви документи са необходими?
Публикувано: 26 January 2011 - 07:38 PM
Купих си куче от развъдник в Чехия. То е вече на 9 седмици и имам среща в Унгария за да си го получа. Ще ми бъде предадено с родословие, паспорт и чипирано. Тъй като Сърбия не е в ЕС, разбрах, че там има по-специфични изисквания за преминаване с куче през граница. Четох за необходимите ваксини, но кучето е твърде малко за повечето от тях... Всякаква информация ще ми бъде полезна! Благодаря предварително! :)
Публикувано: 27 January 2011 - 01:19 AM

Публикувано: 27 January 2011 - 10:00 AM
Публикувано: 28 January 2011 - 11:56 PM
Публикувано: 02 February 2011 - 04:39 PM
Публикувано: 02 February 2011 - 10:34 PM
Lоra, в 02 February 2011 - 09:12 PM, написа:
Здравен сертификат. Издава се от ветеринарен лекар няколко дни преди пътуването. Задължително е кучето да има трайна маркировка (чип/татуиран номер), вписан в здравния паспорт за да може да пътува зад граница, както и задължителната активна ваксина за бяс.
Публикувано: 21 April 2011 - 05:18 PM
Публикувано: 03 May 2011 - 02:47 PM

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 29 May 2011 - 02:06 PM
Публикувано: 30 May 2011 - 11:49 AM
Публикувано: 29 August 2013 - 04:11 PM
Тъй като наскоро се преместихме да живеем в Германия и сега искаме да си вземем кученцето (йоркширски териер) с нас там....Смятаме да пътуваме с кола до там.
До колкото ми е известно няма граници, на които да ме спират и да ми правят проверки, но вчера ми казаха нещо много тревожно.....Че на Сръбската граница създавали много проблеми и често се налагало на стопаните да си изоставят животните там (искали голяма такса за животното за да премине границата). Искам да избегна това.....някой да каже дали е чувал нещо подобно и какво мога да направя, за да не ми направят проблем. Ваксината за бяс ми е правена май-юни някъде, имаме чип.....нещо друго? Трябва ли животното да е в клетка? Този здравен сертификат, за който писахте по-горе навсякъде ли се издава и заплаща ли се? Благодаря предварително.
Публикувано: 30 August 2013 - 01:00 PM
yorki Merry, в 29 August 2013 - 04:11 PM, написа:
Тъй като наскоро се преместихме да живеем в Германия и сега искаме да си вземем кученцето (йоркширски териер) с нас там....Смятаме да пътуваме с кола до там.
До колкото ми е известно няма граници, на които да ме спират и да ми правят проверки, но вчера ми казаха нещо много тревожно.....Че на Сръбската граница създавали много проблеми и често се налагало на стопаните да си изоставят животните там (искали голяма такса за животното за да премине границата). Искам да избегна това.....някой да каже дали е чувал нещо подобно и какво мога да направя, за да не ми направят проблем. Ваксината за бяс ми е правена май-юни някъде, имаме чип.....нещо друго? Трябва ли животното да е в клетка? Този здравен сертификат, за който писахте по-горе навсякъде ли се издава и заплаща ли се? Благодаря предварително.
Няма никакъв проблем кучето да си пътува с вас.
Необходимо е да има паспорт (син), вътре да сте вписани като собственик, да има нужните ваксини (като тях всъщност ги интересува само тази против бяс), поставен микрочип (по европейското законодателство датата на поставяне на микрочипа трябва или да предхожда или да съвпада с датата от поставяне на ваксината против бяс), на стр. 22 от паспорта трябва ветеринарен лекар да се подпише и да подпечата, че животното е здраво и може да пътува (като датата там най-добре да е от деня преди пътувнаето ви). Няма изискване да пътува в клетка или друго, все пак това е домашен любимец. Освен това като цяло е добре кучето да е спокойно като сте на границата, ако можете седнете при него или го разсейвайте ако е неспокойно, защото идиоти има всякакви и някои само търсят за какво да се заядат (ако ще това да е и само излайване или зъбене през прозореца). Ако нямате дълго чакане на границата, не бих препоръчала и да слизате от колата с него, но това ще видите на място. Паница за вода и храна така или иначе предполагам, че ще имате в багажа.
На сръбската граница може да не ви и поискат дори документите на кучето. Здравеният сертификат, който се изискваше преди, не ви е нужен, самите сърби отмениха това изискване за домашни любимци.
Иначе обикновено на границата между Сърбия и Унгария проверяват багажа, там ще ви поискат най-вероятно документа (паспорта) на кучето, но ако всичко горе описано ви е изрядно, няма да има причина да имате проблеми.
Лек път!