Храненето - ден първи до ден последен
Публикувано: 14 September 2006 - 04:49 PM
На мен ми се налага и добавям към гранулите купичка затоплен бульон с месцето от пилешки фенери. Малко, толкова, че да омаже гранулите и да си даде аромата, а не да наруши баланса на състава й. Кучето ми яде доста: 500 г дневно. Към това 1 кг. фенери стигат за 4 -5 дни, повече не трябват.
В началото може да опитате с пастети за капризни кучета, наистина много ги привличат, но са консерви, не бих ги оставила за постоянно. Категорично съм против консервите заради консервантите.
И СТИГА С ТЕЗИ КОСТИ! 90% от кучетата са с ужасни хронични гастрити и остъргани черва заради костите и стопаните си, които не могат да отхвърлят невероятно тъпото схващане, че куче без кокал не може!
И аз водя война у дома заради пустите кости всеки божи ден, ще ме побъркат! Лишавала съм го от-най голямото удоволствие! Чак когато му поставиха диагноза гастрит спряха да го черпят тайно от мен с проклетите неща и оттогава не сме имали стомашни проблеми, направо се родих, а кучето спря да пасе всеки ден трева и да повръща после.
Зеленчуци и плодове може, ако са му вкусни, ако не са в списъка на забранените и само като добавка.
Публикувано: 14 September 2006 - 05:20 PM
Публикувано: 14 September 2006 - 06:32 PM
Добре не слагат кюспе ,но слагат слънчогледови субпродукти(или както му викат) в сухата храна,все тая.
Храненето със месо ,особенно сурово(задължително да е проверено) за мен е най доброто хранене. Ако кучето е пуснато даже може да го видите само да си къса домати или грозде или друго от градината. Моите дребуси обожават да ядът леко изсушени череши(като стафиди) и не смятъм ,че трябва да им забраня. Оглозгват си ги и нищо не оставят по костилката. На приятелката ми добермана и двете НОК се научиха да отварят мазето ,за да отмъкват гаците с пипера и накрая остават само дръжките и гацата.
Публикувано: 16 September 2006 - 09:39 PM
Намери една, която да харесва на кучето и да му действа добре и храни само с нея.

"Благородният дух има прекрасното качество да се вдъхновява за достойни неща!" Сенека
Публикувано: 05 October 2006 - 11:01 PM
Гранули,консерви?
А витамините и калциите в повечко ли трябва да са?

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят.
Публикувано: 26 October 2006 - 01:55 PM
Аз категорично не съм спазвал никакви диети с кучетата си и съм им давал каквото си поискам и дори съм експериментирал с манджите. Смея да твърдя, че са развити напълно нормално и нямат никакви проблеми (имам руски териер на 12 години, японски хин на 8 и ротвайлерка, която е още малка). Майката на териера е гледана по сходен начин и е все още жива на 18 години, въпреки че е сляпа, глуха и с артрит.
Ротвайлера ми още от втория месец се храни с пилешки фенери, воденички, дробчета и тн. Храната си е разнообразна, научил съм го да яде всичко, което му се подаде - плодове, зеленчуци, лекарства, дърво и тн :) Често му сменям менюто и не виждам да се оплаква или да има здравословни проблеми
Още нещо с разнообразието на храната - виждал съм десетки кучета, които са капризни и "злояди". Например следното "ооо моя Роки не яде пилешко" е пряко следствие, че кучето систематично е яло едно и също и в един момент друго не ще. Аз с моите кучета такива проблеми изобщо нямам и се радвам на това
Колкото до номера със затлъстяването - решението е елементарно. Докато кучето е малко - можете да го тъпчете с месо колкото искате - важното е само да се движи адски много, за да гори енергията и да му давате много калций. Когато поотрасне (6-7 месеца) почвате да го следите как се развива. Видите ли да се развива шкембе - веднага намалявате дажбата с 1/3 и това е. Дори да го изпуснете и да понадебелее - малко глад и тичане и се оправя.
Според мен ако кучето ви не се прибира с изплезен до земята език, то не сте го разходили достатъчно :)
П.С. Ако обаче не се движите достатъчно с кучето си, то вие имате проблем.
Публикувано: 26 October 2006 - 02:40 PM
И колко килограма е?

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят.
Публикувано: 26 October 2006 - 03:33 PM
Цитат
Аз категорично не съм спазвал никакви диети с кучетата си и съм им давал каквото си поискам и дори съм експериментирал с манджите. Смея да твърдя, че са развити напълно нормално и нямат никакви проблеми (имам руски териер на 12 години, японски хин на 8 и ротвайлерка, която е още малка). Майката на териера е гледана по сходен начин и е все още жива на 18 години, въпреки че е сляпа, глуха и с артрит.
Ротвайлера ми още от втория месец се храни с пилешки фенери, воденички, дробчета и тн. Храната си е разнообразна, научил съм го да яде всичко, което му се подаде - плодове, зеленчуци, лекарства, дърво и тн :) Често му сменям менюто и не виждам да се оплаква или да има здравословни проблеми
Още нещо с разнообразието на храната - виждал съм десетки кучета, които са капризни и "злояди". Например следното "ооо моя Роки не яде пилешко" е пряко следствие, че кучето систематично е яло едно и също и в един момент друго не ще. Аз с моите кучета такива проблеми изобщо нямам и се радвам на това
Според мен ако кучето ви не се прибира с изплезен до земята език, то не сте го разходили достатъчно :)
Нахвърлям се тутакси.
Имаш късмет с твоите кучета и това, че експериментите ти не са ги разболяли или убили не означава, че са най-доброто за тях.
Колкото до неяденето на еди-що-си, това, което си написал важи за хората.
При кучетата има друго. Докато са малки опитват всичко. Свързано е с инстинкта за самосъхрание. Щом отраснат развиват неофобия (страх от непозната храна). Също е свързано с инстикта за самосъхранение.
Човек има нужда от "разнообразие", доказано е, че ако ядеш едно и също в продължение на дълги месеци, накаря ще спреш да се храниш и буквално ще умреш от глад.
За кучето това не важи.
Пък за изплезения до земята език ... Кофти е да се прибереш с френски булдог с изплезен до земята език, например.
Публикувано: 27 October 2006 - 06:45 AM
Цитат
Цитат
Нахвърлям се тутакси.
Имаш късмет с твоите кучета и това, че експериментите ти не са ги разболяли или убили не означава, че са най-доброто за тях.
Колкото до неяденето на еди-що-си, това, което си написал важи за хората.
При кучетата има друго. Докато са малки опитват всичко. Свързано е с инстинкта за самосъхрание. Щом отраснат развиват неофобия (страх от непозната храна). Също е свързано с инстикта за самосъхранение.
Човек има нужда от "разнообразие", доказано е, че ако ядеш едно и също в продължение на дълги месеци, накаря ще спреш да се храниш и буквално ще умреш от глад.
За кучето това не важи.
Пък за изплезения до земята език ... Кофти е да се прибереш с френски булдог с изплезен до земята език, например.
Не знам какво казват докторите и специалистите, но досега личния ми опит е доказал друго. Например на село кучетата хич не ядат една и съща храна - ядат каквото намерят, защото рядко някой ги храни или пък ги тъпчат само с хляб. Същото в по-голяма степен важи и за уличните кучета, които според мен боледуват даже доста по-малко от домашните.
Както споменах майката на териера ми е в момента на 18 (това си е столетник за кучешка възраст). Баба ми докато беше жива непрекъснато я хранеше с каквото има под ръка. Жената непрекъснато готвеше и хвърляше разнообразни "боклуци" на кучето (което беше доста дебело поради тази причина, но това е друг въпрос - все пак говорим за разнообразие в момента).
В същия момент, точно като негатив и в подкрепа на теорията ти за самосъхранение, съседски пудел съм го признал за най-злоядото куче, което може да съществува. Мръщи се на абсолютно всичко, което му подадеш, с изключение на пилето с ориз, което непрекъснато му се готви... Тук бих могъл да почна да изброявам проблемите на това куче, но все пак може да е изключение.
С други думи в заключение и обобщение казвам, че досега аз не съм видял нито едно куче, което яде разнообразна храна и това да му е причинило нещастие.
Публикувано: 29 October 2006 - 03:08 PM
Взех гранули на кучето си!Започнах да и давам гранулите с консервата смесени постепенно както е казано тук!Така,дотук добре-ядеше ги така!НО откакто стигнахме до само гранули без нищо в тях-отказва да ги яде!
да я оставям ли така и като неще да прибирам и тя като огладнее да си прояде или да продължавам във всяко хранене да слагам по нещо-пастете,кучешки салам или консерва?
и ако да ги обърквам гранулите с нещо-кое най подходящо като вид(от изброените по горе)и марка? s)
благодаря ви!! r)
Публикувано: 29 October 2006 - 03:56 PM
Факт е обаче, че сега например като чета за превъртането на стомаха, и след като лично съм се сблъскала (не при мои кучета) с 2-3 такива случая за последните няколко години, направо недоумявам как преди много-много години съм успяла да изгледам здрави, прави и нормални догове и кавказци; особено догове - да му се невиди, един не превъртя стомаха... а плюскаха с легени, ставаха крушовидни от ядене... bl) То ли днешните догове са кекави в това отношение, то ли аз съм извадила късмет навремето... ти как мислиш?
Факт е също, че преди пак много-много години имах страхотен проблем с патешки кокал (тогава дори ветеринарите не бяха чували, че тези кости се цепят на тресчици и са забранени). Оттогава нито веднъж не съм дала кокал от патица, пуйка или заек на животинките си... но пък познавам много хора, които хранят с патешки фенери, патешки глави, пуешки ябълки (с парче от кокала) и такива разни и кучетата им и до ден днешен, години наред, са си живи и здрави... то ли аз съм извадила кофти късмет навремето, то ли те просто имат по-голям късмет от моя... ти как мислиш?
За едно нещо обаче си в грешка: ОСОБЕНО кучетата от едрите породи хич не им трябва натоварване до посиняване в първите 5-6-7 месеца от живота и тогава да почнеш да ги следиш. За средните и дребните породи това не е от такова значение (натоварването). Но за едрите е... ТОЧНО обратното: докъм 5-ия месец кучето е на максимално "облекчен" режим, с чести, но сравнително кратки разходки, задължително без големи физически натоварвания. Примерно: 5-6 минути ходене на повод, 10-15 минути игра в свободно състояние, от които максимум 5-6 минути активно тичане за пръчка или с друго куче, останалото - по-умерено тичане; максимум още 5-6 минути на повод, докато кучето се прибере - и край на разходката. Едва след 5-6 месечна възраст започват по-сериозни натоварвания: повече тичане, по-дълго и активно движение изобщо, евентуално - качване на стълби... едва оттогава се позволява и активна игра с други кучета, свързана с много надбягване, боричкане и прочие такива. В противен случай (пак се повтарям - особено за едрите породи!) има голяма вероятност костите, ставите и мускулите да се увредят, вместо да се развият както трябва.... Кучето В НИКОЙ случай не бива да се прехранва, по-скоро трябва да е възможно по-слабичко (да се напипват ребра и тазови кости), а ако случайно усетим, че дебелее, веднага намаляваме храната...
Какво би се получило при обратния режим с един рот например? В добрия случай: на 6-7 месеца ще е напраскано гюлле b) и тогава или малко по-късно ще изкриви краката или ще има проблеми със ставите; в лошия случай ще има ГОЛЕМИ проблеми със ставите и не само ще е изкривил краката, но и ще му е хлътнал гърба или ще са разтворени лактите (преразвит гръден кош). Естествено, за зла врага, може кучето да е достатъчно яко и устойчиво, та да не му стане нищо b) , само след няколко години - на 5-6 примерно - да покаже признаци на артрит, който никой няма да свърже с режима на отглеждане като малко.
За един дог, за кавказче, за черен териер обаче такъв режим ще е абсолютно фатален и със сигурност ще го повреди...
А що се отнася за храненето: както съм казала неведнъж (свободен цитат от едно руско списание), МОЖЕ да се изгледа отлично развит кавказец на по една тенджера с макарони дневно. Това обаче не е показател за правилен начин на хранене, а за това, че кучето е ужасно издържливо и адаптивно същество.
С което не искам да кажа, че не си храниш правилно кучетата, wattie, а просто че и не-съвсем-пълноценното хранене не винаги е фатално. Но все пак не сравнявай твоите си домашните с тези от улицата или онези на село: там и смъртността е друга, и уврежданията са чести... ако дворното куче се гътне, хората просто си взимат ново. Дреме им на шишарката... виж, ако КОНЯТ или КРАВАТА се гътнат, тогава е проблем.

Публикувано: 29 October 2006 - 11:14 PM
70% от моите пациенти се хранят с пилешки фенери, хляб и остатъци от домашната храна - да, не вадя всеки ден кокали от запушени кучета, но не са и малко, не всички имат хранителни алергии, но не са и малко, не всички имат гастрит, но хич не е рядко, почти всички имат козина без блясък, неправилна смяна на козината, мазна или прекалено суха кожа, много са слаби или много дебели, имат сърдечни, чернодробни или бъбречни заболявания... с две думи живеят - но болнаво. Лошо няма - лекарите с това си изкарват хляба. Вижда се обаче, че животните хранени с качествена суха храна или тези, чиито собственици са си научили урока "как да сготвим на едно куче" имат много по-здрави животни, които аз виждам само за ваксини и обезпаразитяване. Живеят по-дълго, здрави са, размножават се безпроблемно - изобщо и те и стопаните им са щастливи.
Никой не казва, че кучето не може да живее на хляб и вода - и хората могат, но това с времето ще им се отрази лошо..
Колкото до уличните кучета - ние виждаме само продукта на естественият подбор - само най-силните и здрави животни - другите кротко си измират без някой да разбере за това..
Публикувано: 30 October 2006 - 07:46 PM
Цитат
70% от моите пациенти се хранят с пилешки фенери, хляб и остатъци от домашната храна - да, не вадя всеки ден кокали от запушени кучета, но не са и малко, не всички имат хранителни алергии, но не са и малко, не всички имат гастрит, но хич не е рядко, почти всички имат козина без блясък, неправилна смяна на козината, мазна или прекалено суха кожа, много са слаби или много дебели, имат сърдечни, чернодробни или бъбречни заболявания... с две думи живеят - но болнаво. Лошо няма - лекарите с това си изкарват хляба. Вижда се обаче, че животните хранени с качествена суха храна или тези, чиито собственици са си научили урока "как да сготвим на едно куче" имат много по-здрави животни, които аз виждам само за ваксини и обезпаразитяване. Живеят по-дълго, здрави са, размножават се безпроблемно - изобщо и те и стопаните им са щастливи.
Никой не казва, че кучето не може да живее на хляб и вода - и хората могат, но това с времето ще им се отрази лошо..
Колкото до уличните кучета - ние виждаме само продукта на естественият подбор - само най-силните и здрави животни - другите кротко си измират без някой да разбере за това..
АБСОЛЮТНО СЪМ СЪГЛАСЕН С МНЕНИЕТО НА ДОКТОРА!!! bravoS super best

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!