Публикувано: 19 January 2007 - 10:43 AM
Що се отнася до КЛАСА на храната, съответно и усвояемостта - БИ трябвало да е вярно, тъй като храните за животни поне по идея се правят в съответствие с определени норми и именно в съответствие с тях им се присвоява даден клас (не говоря за БЪЛГАРСКИТЕ ХРАНИ, макар че и за тях влизането в Евросъюза ще означава интересни промени).
Що се отнася до "коя е най-добрата храна" - няма такова нещо като "най-добра". Зависи от кучето, от храносмилането му, от предпочитанията му, от... много неща. Т.е. има "една камара висок клас свестни храни" и от тях все някоя е "най-подходяща" за даденото животно. Останалото е... агресивна реклама като на Чапи и Педигри.
Иначе е естествено всеки вносител да се възхищава най-много на своята марка - би било глупаво Кока-кола да твърди, че Пепси е по-доброто питие b)
Защо - ситуацията с всякакъв друг произволен продукт по-различна ли е? Има множество марки, всеки си решава кое е най-доброто според него... дали ще е "Рама маргарин" или "Томи", или "Калиакра", или да речем "Белла".
В крайна сметка е същото.
Аз храня с тази храна, с която храня, защото от многото които съм изпробвала, тя е една от 2-те или 3 марки, при продължително хранене с които животните са в отлична форма, без отклонения. Доволна съм от тази храна, защото при хранене на бременна майка и бебетата с нея, бебетата бяха почти двойно по-големи от предишни кучила и майката беше във видимо по-добра кондиция, отколкото при предишни кучила. За вече година не им е омръзнала тази марка на животните... С други думи: доволна съм от всякъде и препоръчвам дадената храна. Факт е, че имам приятели, които са опитали да хранят кучетата си с нея и не са останали доволни. И: хранят с друго. Просто няма... универсална манджа.
А като цяло, доказан факт е, че по-високият клас храна е ПО-ДОБРА от по-ниския клас. Както заради качеството на продуктите, контрола върху производството и начина на производство, така и заради допълнителните съставки, които - вярно - оскъпяват продукта, но и му придават допълнителни полезни свойства.
Тук е по-трудно да дам хранителен пример b) , но, да речем, слънчогледовото олио от качествена марка е по-добро, по-качествено и определено по-разумен избор от примерно олио "Долни Гъбарник", което като го сипеш в тенджерата, не пържи, а сварява b) А пък студено-пресованият маслинен зехтин от известна марка е по-добър и много по-полезен от горепосоченото качествено слънчогледово олио.
Та така...

Почивайте в мир, мили ангели!