Dog.bg Форуми : Диабет при котка

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Диабет при котка

#21 Потребителят е офлайн   д-р Огнян Гъдуларов Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 24 May 2006 - 03:27 PM

Таблетките "против разгонване" се продават предимно в зоомагазините /въпреки факта, че магазините нямат право да продават лекарства!/, а продавачите не са компетентни да обясняват на стопаните за страничните им ефекти. Ветеринарните лекари /поне нормалните/ ако изобщо ползват такива препарати използват инжективните форми, които поне могат по-точно да се дозират.
При мен има два котарака с диабет и на двата им е даван мегестрол ацетат. Едното коте е на година и половина.....

#22 Потребителят е офлайн   alekian_yona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 June 2006 - 07:53 PM

ВНИМАНИЕ: някои медикаменти могат да бъдат опасни (при котките) !

Безразборното използване на хормонални препарати от страна на собствениците на котки, липсата на достатъчно информация по въпроса, а и честата среща с пациенти, пострадали от употребата на тези лекарства, несъмнено изисква стопаните на котки да обърнат внимание на това, което следва по-долу.
Прилагайки лекарства, които подтискат разгонването при женски животни и някои поведенчески реакции при мъжки, вие можете да навредите значително на вашите домашни любимци. Някои от заболяванията, които можете да предизвикате могат да бъдат смъртоносни или нелечими, а други да доведат до скъпо струващи хирургични интервенции и лечение.
Megesterol acetat, известен на българския пазар с търговското име Нонестрон, е прогестаген с антиестрогенно, глюкокортикоид-подобно и влияещо на поведението действие. Страничните ефекти са чести и включват депресия, пиометра /натрупване на гной в матката/, захарен диабет, адренокортикална супресия, гинекомастия /растеж на млечни жлези при мъжки животни/, хипертрофия на млечните жлези, аденокарцинома на млечните жлези, полиурия, полидипсия /повишени жажда и уриниране/, затлъстяване. Промените в млечните жлези засягат както женски, така и мъжки котки. Кожни промени като алопеция /обезкосмяване/, атрофия /изтъняване/ на кожата също могат да се срещнат след употреба на Megesterol acetat. Специално за контролиране поведението на мъжките котараци, тези препарати са ефикасни при по-малко от 30% от случаите.
Странични ефекти има при употреба на високи и ниски дози, за кратък или за дълъг период от време. Някои от страничните ефекти отзвучават след прекратяване употребата на медикамента, а други не.

От всичко казано дотук става ясно, че използването на тези медикаменти за контролиране на разгонеността и свързаното с нея полово поведение е напълно неоправдано, както за лекаря, така и за стопанина.

Използвана е статия от д-р Коджабашев
User's Signature

Той е специален, защото е един от първите станал 'благородник' и гордо носи името си Бритиш - това гръмко име, избрано от първите му господари - англичаните, защото е създаден, за да бъде независим, солиден, неукротим, излъчва стабилност и сила и толкова много нежност.

#23 Потребителят е офлайн   alekian_yona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 June 2006 - 07:32 AM

Уважаеми доктори-ветеринари,

Някаква идея как би се отразило "тревопасенето" на диабетна котка? Търсим трева, търсим, търсим ли... търсим... положението става почти неспасяемо... Да или не? По-малко? В никакъв случай! Недопустимо! Защо?

Благодаря предварително на отзовалите се с компетентни мнения !

ouu
User's Signature

Той е специален, защото е един от първите станал 'благородник' и гордо носи името си Бритиш - това гръмко име, избрано от първите му господари - англичаните, защото е създаден, за да бъде независим, солиден, неукротим, излъчва стабилност и сила и толкова много нежност.

#24 Потребителят е офлайн   д-р Огнян Гъдуларов Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 June 2006 - 10:19 AM

"Пасенето" на трева от котките е нормален храносмилателен процес /отчасти може да се сравни с поемането на камъчета от зърноядните птици/ - помага на котките да се освободят от космените топки. При котките с диабет има почти винаги леко обезводняване, това води до по-трудно отделяне на космените топки и съответно по-голяма нужда от несмилаеми влакнини /трева/.
Друга причина за непрекъснато "пасене" е наличието на гастрит, което също е често срещано заболяване при котките /не само тези с диабет/.

#25 Потребителят е офлайн   alekian_yona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 June 2006 - 06:08 AM

Благодаря за отговора, д-р Гъдуларов. Всичко това ми е ясно.

Но това означава ли, че мога да не ограничавам желанието му за трева?

Поздрави на Тони!
User's Signature

#26 Потребителят е офлайн   д-р Огнян Гъдуларов Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 June 2006 - 01:28 PM

Точно това означава. Трябва само да се ограничи достъпа на котката до стайните растения - някои от тях са отровни. Котката трябва да си иам "собствена" саксийка с трева

#27 Потребителят е офлайн   alekian_yona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 June 2006 - 08:35 AM

ок, благодаря за пояснението... разбира се, че не яде, нито проявява интерес към стайните растения. Интересуваше ме специално тревата, наистина са фибри, но все пак...
User's Signature

#28 Потребителят е офлайн   alekian_yona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 December 2006 - 10:17 PM

8 дълги месеца борба... 8 изтощителни за мен и него месеци борба, инжекции, боцкане, мерене на глюкоза, всеки ден, през ден, инсулин сутрин и вечер... сега сме на 2 х 1 ед. Предстои премахване на 1 дозата. Живи сме, и аз, и той...

Стискайте ни палци!

През новата година диабетът да е само неприятен спомен...

c)

Cat rules !!!
User's Signature

#29 Потребителят е офлайн   manus Икона

• Claymore
  • PipPipPip

Публикувано: 21 December 2006 - 09:01 AM

възможно ли е пълно излекуване от диабет?!? при хората не ми е познато, а при котките?

#30 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 December 2006 - 08:54 AM

При котките може да е обратим. Особено ако се дължи на периферна резистентност към инсулин, предизвикана от антагонисти на инсулин, какъвто е случая тук. Котките са странни животни........

#31 Потребителят е офлайн   manus Икона

• Claymore
  • PipPipPip

Публикувано: 22 December 2006 - 10:27 PM

Цитат

Котките са странни животни........

в това съм се убедил 1super
стискам палци, Йона, Арчи да ти направи този прекрасен подарък за новата година и да забравите всички неприятности свързани с тази болест angelpik

#32 Потребителят е офлайн   alekian_yona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 January 2007 - 11:43 PM

Изказвам огромна човешка благодарност, от все сърце, на:

1 - д-р Ст. Коджабашев, който бе така любезен да вземе присърце моите вопли преди повече от 8 месеца, по повод диабета на сър Арчибалд (GIC на FIFe), и който ме свърза с

2 - д-р Н. Борисов, който винаги и по всяко време на денонощието ми даваше безценни съвети за състоянието на сър Арчи, който проведе успешно "дистанционно" проследяване на неговото състояние, който винаги бе насреща, за да ме успокои и съветва, огромно човешко безгранично благодаря, Николай, за безценните ти съвети, за това, че приемаше да ме инструктираш по телефона... ще се отблагодаря, обещавам!!!

3 - д-р Мартин Попов и Богомил Рошев - млади ветеринарни лекари, които също ми оказаха ценна морална и всякаква друга подкрепа. Д-р Богомил Рошев - специални благодарности, че купи вместо мен глюкомер, снабдяваше ме с консумативи, започна лечението. Пожелавам ви да продължавате да учите, сигурна съм, че ще успеете, защото данните са налице.

И, благодаря на самият сър Арчибалд, че ми направи най-прекрасния подарък - за момента инсулинът е спрян и по всичко личи, че се чувства добре. Дано бъде така и занапред.

Благодаря и на всички, които взеха отношение по поставяните от мен въпроси и запитвания, свързани с диабет при котка.

Стискайте ни палци да бъдем още години наред заедно със сър Арчи.

Бъдете живи и здрави!

Безкрайно ви благодаря за вашата отзивчивост !!!

alekian_yona + сър Арчибалд

Cat rules !!!

c)
User's Signature

#33 Потребителят е офлайн   hopie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 March 2011 - 05:00 PM

И как е сър Арчи днес? Надявам се жив и здрав :wub:
Относно Лантуса- това не е човешки инсулин, да не говорим, че е твърде нов на пазара изобщо. Това е инсулинов аналог / изкуствено създаден отвсякъде и подобен на човешкия донякъде/ .
User's Signature

Качена снимка

#34 Потребителят е офлайн   inito84 Икона

Публикувано: 20 July 2011 - 09:31 AM

Здравейте пиша Ви с молба за съвет!
Имам 10 годишен котарак, кастриран, на който пред 1 година откриха диабет. Не е диагностициран дали е от тип1 или тип2, захарта му тогава беше 25. По препоръка на лекаря започнахме медикаментозно лечение с Диапрел 30 мг, по половин таблетка дневно сутрин. Захарта му влезе в норма и така беше 8 месеца, като разбира се спазвахме и определена диета- диетичната храна на роял канин, бяло пилешка месо и подобни. След тези 8 месеца захарта му рязко се повиши отново до 18, и увеличихме таблетка на по 1 на ден. Така спасихме положението за около 2 месеца, но сега от около месец отнова я вдига до 18 и вече явно не мвоже да я свали с това лекарство.
Въпроса ми е: тъй като активната съставка на Диапрела е гликлазид и вероятно някакси организма му е привикнал дали е възможно да сменя Диапрела с лекарство с активна съставка глипизид и по колко милиграма на ден е възможно да поема котката. Той е около 6 кг и дали е по удачно да се дава таблетката разделена сутрин и вечер, тъй като за момента му ги даваме само сутрин, а захарта мерим към 18,30 вечер.
И другото, което искам да попитам е дали е възможно да вдига захарта при разгонване, защото той е кастриран, както вече казах, но напоследък проявява типични признаци на разгонване отново.

Предварително благодаря за отговора!

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни