Dog.bg Форуми : Бездомните кучетата се увеличават

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (20 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Бездомните кучетата се увеличават Тази сутрин BTV Оцени темата: ***** 1 Гласове

#1 Потребителят е офлайн   nedelina5 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 11 February 2011 - 11:10 AM

http://www.btv.bg/sh..._na_godina.html

Прави впечатление, че от година на година кучетата се размножават все повече и повече. Без значение, че се говори за постоянната им кастрация. Това предполага, че някой не си е свършил работата, коментира в студиото на предаването "Тази сутрин" общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки. Кучетата се увеличават с по 1 000 на година, според "Екоравновесие".

Със сигурност програмата не е ефективна, но дали се източват пари не мога да кажа. Предложението ми за разрешаване на проблема с бездомните кучета е свързано със задълженията на местната власт – местната администрация има задължения, които очевидно не желае да изпълнява, а хората, все пак, плащат данъци и очакват да получат нещо срещу това, обясни Джамбазки.

Явно темата е наистина много актуална и постоянно й се отделя времето. Колкото и да са сигналите, които получавате в телевизията, трябва да кажа, че общината държи темата постоянно на фокус, обясни общинският съветник от ГЕРБ Лорита Радева. Важно е това да се обвърже на всички нива, не само на общинско. В Закона за защита на животните е заложен регистър на домашните любимците. Как човек да бъде глобен, ако не можем да докажем, че той е отговорен за това животно. Трябва да се намери работещият инструмент, коментира Радева.

В наредбата пише няколко неща, свързани с гражданите, които не са регистрирали домашния си любимец, заяви Джамбазки. Как ще мотивирате човек да плати такса от 20 лева, попита той. Трябва да се увеличи драстично глобата за тези, които искат да се отърват от кучетата си. Животните не трябва да стъпват на детски площадки, болници и градини – това е недопустимо, носят се зарази, коментира той.

Трябва да бъде стимулиран собственикът – трябва да се имплантират чипове, за сметка на общината, които да помагат за следене на поколение, смята Радева.

Трябва да обясним как се работи в "Екоравновесие” с толкова много пари. Онзи ден ми се обадиха, че са прибрани малки кучета без майката. Обаждам се, казват ми, спокойно ще им намерим майка, разказа Аксиния Боснева. Малките не се кастрират. Мога да разкажа за случай на куче, което порасна и забременя. В "Екоравновесие” работят доброволци, които се лишават от личното си свободно време и тяхната работа не е да спасяват кучетата.

Не трябва да настройваме хората срещу кучетата. Доброволецът отива и проверява какво е състоянието на животното. "Екоравновесие” отива и прибира най-кротките животни, а най-агресивното остава и продължава да прави поразии. Ако ние не сигнализираме за всичко, което не се върши по тази програма, проблемът никога няма да се реши, коментира Боснева.
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка

#2 Потребителят е офлайн   nedelina5 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 February 2011 - 11:12 AM

Любопитно ми е какво се случва с Пловдивските кучета, лично аз не съм виждала такова със седмици, а всеки ден ходим на разходки
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка

#3 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 11 February 2011 - 11:32 AM

Елате в Кършияка и ще видите! Други места са Рогошко шосе (около гробищата), складовете и борсите в краищата на града. Има си ги. Просто не са в такова огромно количество като в София, но ако не се спре потока от изхвърлени кученца ще имаме същия проблем. Слава Богу, че засега има някакви индикации от общината за превантивна работа по проблема.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#4 Потребителят е офлайн   g_tanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 February 2011 - 11:35 AM

Нещо не става ясно каква е идеята на темата и от всичко написано не може да се отграничи чие мнение от кого изхожда. Джамбазки и доста запознат и мисли конструктивно. Екоравновесие работят, но явно с нисък коефициент на полезно действие. Дали усвояват неправомерно средства - само се говори, ама няма доказателства.
А, мненията на г-жа Боснева всички ги знаем наизуст и то до болка. Тя е най-силният контролиращ орган в тази държава. Знае всичко за всички, знае кое е правилно и кое не е, само дето повечето от съветите й са неприложими с наличната материална база и човешки потенциал. Както се оказа много хора дават съвети, ама тези дето работят са малко.

#5 Потребителят е офлайн   nedelina5 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 February 2011 - 11:51 AM

Ето и репортажът на Нова http://www.novatv.bg...%B5%D1%82%D0%B0

Не знам лично аз като гледам положението в София си е страшничко...обичам животните, но и мен ме е страх от бездомните, а и всички са доста големи по размер.Определено трябва да се направи нещо по въпроса, толкова много организации има за животни, трябва да се обърнат нещата малко и в помощ на хората.Като гледам освен да влачат пари друго не правят, виждам изглеждат добре, за сметка на животните по улицата.Вижте дядото с какъв ескорт е, да не говорим, че от котките по избите се налага постоянно да си пощя кучето за бълхи, накъв ад е.Отиваме на кучешка поляна, връщаме се с бълхи или повръщане, защо им плащаме данъци на кучетата...
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка

#6 Потребителят е офлайн   valnata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 February 2011 - 12:56 PM

Да, трябва да вземат мерки и агресивните кучета да се приспят.. Като стана дума, близо до нашия блок се появи пес с внушителни размери и е агресивен.. напада други кучета и стопани разхождащи любимците си.. На коя организация да се обадя? Става въпрос за Варна. И дано си го приютят, че има голям кураж и ако още няколко дни се размотава и се звери ще се наложи да взимаме нещата в свои ръце.. Ужас са тия агресивни песове. :zz_020: Днеска една "природозащитничка" каза, че нахапаните хора лъжели... Дали било вярно!? Сякаш хората сами се хапят и после набеждават милите кученца. :re_037:

#7 Потребителят е офлайн   DDG Икона

• Попътен вятър
  • Икона

Публикувано: 11 February 2011 - 12:57 PM

Писмо до БТВ:

"Уважаема Г-жо Цолова, Уважаеми Г-н Николаев, Уважаеми Дами и Господа продуценти,

Пиша това писмо, за да изразя възмущението си от поредния случай на едностранчиво и повърхностно представяне на проблема с бездомните кучета.

Анонсирането на темата „Как държавата ще озапти агресивните улични псета” демонстрира за пореден път Вашата пълна липса на каквито и да е журналистически умения. Вашата роля като „журналисти” (водещи, репортери, продуценти) предполага безпристрастно и професионално отношение към разглежданата тема и изключва изразяването на лична и едностранчива оценка, каквато показва формулировката на заглавието на темата. Думи като „озапти” и „псе” не би трябвало да са част от речника на който и да е с претенциите да се нарича журналист, тъй като изразяват по недвусмислен начин конкретна, при това твърде крайна позиция.

Демонстрирането на такава позиция би предизвикало единствено първосигнална реакция от хора с елементарно интелектуално ниво - тези, които проявяват агресия към животни (и хора), тези които анонимно стрелят по бездомните животни (най-често в населените места), тези, които разпръскват отрова по паркове, градини, междублокови пространства (там, където играят и се разхождат Вашите деца). Интересно каква би била Вашата реакция като журналисти, ако Вашето дете или детето на Ваш близък пострада от такъв изстрел или отрова. Ще защитите ли кучемразеца и неговата позиция, защото тя е твърде близка до Вашата?

Недоумение буди Вашият категоричен отказ да разглеждате темата за бездомните животни от всички гледни точки. Мястото на кучетата не е по улиците – това е цел, която обединява всички, без значение дали обичат или ненавиждат животните. Държавата и общините нямат капацитета да се справят с тази задача по причини твърде прозаични – средствата отпускани за намаляване популацията от бездомни животни се разпиляват или се кприсвояват неправомерно. Липсва контрол, отчетност, работи се толкова, колкото да се симулира някаква дейност. Примерите и доказателствата за това са десетки, но Вие никога няма да им дадете гласност.

Между „обичам” и „мразя” кучетата има твърде много други гледни точки; факт, който Вие нямате капацитета да осъзнаете, още по-малко да огласите в качествено направен журналистически материал.

Между „обичам” и „мразя” кучетата стои и една случка от вчера, проява на цивилизованост от страна на граждани и институции, която обаче не намери място в програмата на БТВ – за куче, застинало в шок до мантинелата между платната на Цариградско шосе, заради което КАТ спряха движението и то беше изведено в безопасност и откарано в приют Богров. Да, КАТ спряха движението заради един помияр. Някой го видял, подал сигнал, друг звъннал в КАТ, трети спасил кучето. За да не загине. За да не предизвика катастрофа, при която да пострадат хора. Да, Бай Ганьо може да бъде и европеец!

http://arsofia.com/b...rigradsko-shose

С ясното съзнание съм, че това писмо най вероятно ще бъде изтрито без да бъде прочетено. А ако бъде прочетено, неговият автор ще бъде квалифициран като поредния луд любител на кучета и въпреки това ще си позволя лукса да го изпратя.

С поздрав,

Д. Гигова"

User's Signature

I can't stop the war, shelter homeless, feed the poor
Can't walk on water, I can't save your sons and daughters
I can't change the world and make things fair
The least that I can do is Care.

#8 Потребителят е офлайн   gabipap Икона

• Непоправим оптимист
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:Животни, природа, истински хора, MLM. Здравословен и природосъобразен начин на живот. Хубави книги, нови знания - всичко, което ме провокира да мисля.

Публикувано: 11 February 2011 - 05:01 PM

Цитат

Да, трябва да вземат мерки и агресивните кучета да се приспят.

valnata, сигурно и идея си нямаш, колко кучета са нарочени за агресивни, без да са такива. Само, защото някой не иска да му лаят под балкона. Колко случаи има, когато хора твърдят, че са нападнати от куче, а всъщност кучето само се е приближило страхливо да подуши торбата.
Проблемът не е в това, че ще бъде приспано куче, което напада хора без причина. Проблемът е, че се убиват кучета, за които не е потвърдено, че са агресивни. А повечето улични кучета не нападат хора.

Теми като „Как държавата ще озапти агресивните улични псета” насаждат в главите на немислещите страх и омраза. И то - спрямо потърпевшите, а не спрямо виновните за настоящото положение. Лично на мен ми допадна идеята на Джамбазки за обвързване на възнагражденията на общинарите с конкретните резултати. Обаче - видно и от реакцията на дамата от ГЕРБ - няма да мине.
User's Signature

Ако всеки от нас прави добре и отдадено това, което е негова работа, ако осъзнаем, кои са истинските ни желания и не пожелаваме това, от което нямаме нужда, ако помагаме на беззащитните - светът ще е едно прекрасно място!

#9 Потребителят е офлайн   DDG Икона

• Попътен вятър
  • Икона

Публикувано: 11 February 2011 - 06:03 PM

Показване на мнениетоvalnata, в 11 February 2011 - 12:01 PM, написа:

Да, трябва да вземат мерки и агресивните кучета да се приспят..

А с агресивните хора как трябва да се постъпва?
User's Signature

I can't stop the war, shelter homeless, feed the poor
Can't walk on water, I can't save your sons and daughters
I can't change the world and make things fair
The least that I can do is Care.

#10 Потребителят е офлайн   valnata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 February 2011 - 06:51 PM

Показване на мнениетоDDG, в 11 February 2011 - 05:08 PM, написа:

Показване на мнениетоvalnata, в 11 February 2011 - 12:01 PM, написа:

Да, трябва да вземат мерки и агресивните кучета да се приспят..

А с агресивните хора как трябва да се постъпва?

Има си полиция и можеш да пуснеш жалба срещу агресивните хора.. Може и да ги съдиш, нали? как да постъпя с песа, който се хвърля върху мен и кучето ми? Да го оставим да изяде някое дете или баба и тогава ли да го приспим? Как може да защитавате сляпо агресивно куче... Че нали утре някой ще пострада.. :zz_020:

Има нарочени кучета, но въпроса е какво правим с наистина агресивните? Или според вас няма агресивни кучета и всички си измислят. :ab_041: Ей това дето се появи пред нашия вход е с размери на НОК и разхвърля бездомниците, напада и хората, които се движат с кучета. Какво да го правя? :dog:

#11 Потребителят е офлайн   g_tanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 February 2011 - 07:48 PM

Първо искам да поздравя за писмото Д.Гигова. Наистина е малко емоционално, но пък е стилно издържано и отразява нещата (поне според мен) доста коректно. Не съм сигурен, че няма да му обърнат внимание. След едно такова наше писмо Комисията осъди Нова и Карбовски за по 20 000 лева, заради предаванията свързани с тровенето и т.н. Най-малкото БТВ са много докачливи на темата журналистическа етика. Така че, браво!

Що се отнася за агресивните бездомни кучета нещата въобще не са еднозначни и лесни за решаване. Вижте темата "дефиниция агресивно куче" и ще разберете колко е сложен проблема. Със сигурност обаче агресивни кучета на свобода не трябва да има. Друг е въпросът какво правим с тях.

#12 Потребителят е офлайн   plamenko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 February 2011 - 09:20 PM

Преди 2 дни, един преподавател по мобилни роботи започна лекцията със следното. Не гледайте новини, журналистите са нещастници, а телевизията в България е пълна пропаганда.
Е съгласен съм с него..
User's Signature

Качена снимка

#13 Потребителят е офлайн   valnata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 February 2011 - 09:36 PM

Не трябва да има кучета, които нападат хора..като иска "защитника" да си го вземе у дома, но да не изкарва хората виновни.. За кое са виновни? За това, че се чудят откъде да заобиколят, за това че никой не прибира озверелите кучета? Ами като не желаят саморазправа да си ги прибират и тестват на определени места, иначе нормалните хора нямат избор. Това куче дето се появи пред нас още скита свободно и утре някое дете може да се окаже жертва. Тогава сигурно детето ще е виновно и ще го дефинираме.. затова се налага хората само да се оправят..Май и в нашия случай ще се окаже, че трябва да отстраниме тоя звяр(появилия се агресивен пес).. Щом във Варна няма организация, която да се заеме.. :ab_041: Докато има хора, които определят нахапания човек като лъжец няма да се оправим.. Те повече ценят живота на агресивния пес. :ab_041:

Точно така! Спрете да гледате телевизия. Нищо, че кучетта хапят, нищо, че убиват.. те са кучета и не рабират, не трябва да се наказват. :ab_041: всички наръфани граждани са се наговорили и сами са се наранили.. Да живеят кучетата!!

Тоя преподавател ако не гледа телевизия утре няма да изгрее слънце!!!!! Вучков и той ми е любимец.

#14 Потребителят е офлайн   plamenko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 February 2011 - 09:59 PM

Супер малоумно мнение...... повечето хора мога да ти кажа, че сами си го търсят. Давам веднага пример.
Има една жена с един мопс в квартала. Една сутрин вижда, че 3 бездомни кучета си спят в храстите и вика... ооо тия кучета ни лаят, сега ще се промъкна тихо и ще ги напръскам със спрея против кучета.......... само защото я лаели ?????
User's Signature

Качена снимка

#15 Потребителят е офлайн   valnata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 February 2011 - 10:20 PM

Супер малоумно е да отричаш фактите-многото нахапани хора и това, което ти се казва от човек, който не търси под вола теле.. Питах какво правим с доказано агресивните кучета? Или това, че се нахвърля и аз успявам да сплаша не го прави агресивно? Трябва да попадне на дете или жена, да ги изяде и тогава да го дефинираме.. Повечето хора си го търсели... ами другата половина? :ab_041: Вие защитавате сляпо агресивни песове и омаловажавате болката и страданието на нахапаните хора.. като не искаш да се приспиват кучетата, които хапят, прибери си ги. Ако остават по улиците и правят поразии ние Хората нямаме избор. По-важен е живота на жена ми и на детето ми.. :re_037: Защитничката дето каза, че сляпата жена не казвала истината сигурно е права.. И аз си измислям и ми се привиждат кучета. :re_037: Заради такива заслепени защитници страдат и животните и хората. Защитавайте си зверовете, които хапят, пускайте ги, освобождавайте ги от приютите. :mg_062: Поне не се сърдете, че хората се пазят.. Има защо.

И тук питах за телефон на организация във Варна, която да пприюти агресивно куче(нали целта е да ги спасим от саморазправа), но отговор няма. Сигурно се страхуваме да не се приспи кучето :ab_041: Спокойно, те хората няма да го търпят дълго.. Няма да чакат поредното наядено дете. Ако бях писал, че кучето е хванато, че е нахапало някой и му предстои евтаназия щяха да се излеят хиляди мнения и желаещи да го спасят. :ab_041:

#16 Потребителят е офлайн   plamenko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 February 2011 - 10:35 PM

1. Ходи се прегледай
2. Доказано агресивните предполагам, че трябва да се приспят... кои сме ние, че да решаваме кой да живее и кой да умре попринцип??
3. Не храня уличните кучета, за да си ги прибирам в нас. Тея дето ги хранят да си ги прибират.Пред блока ни има 8 кучета и всичките ги нямаше до преди 1 година. Бабичките ги хранят, но не си ги прибират. Дай са да ги изтрепеме щото лаели, и мене ме дразни , че лаят и че не мога да си пусна кучето, щото ще иска да иде да си играе с тях, а те са видели само човешка злоба и първият им инстинкт е да се защитават и да си пазят храната и там където спят.
Не исках да се обаждам аз на Екоравновесие,защото кой знае кво щеше да стане с тях. Е явно някой го е направил вече , защото от 1 ден ги няма....
User's Signature

Качена снимка

#17 Потребителят е офлайн   valnata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 February 2011 - 10:41 PM

Не, ти се прегледай! Било им инстинкт.. :ab_041:Моя инстинкт е да се защитавам от нахапвания. Ние сме потърпевшите и ние определяме агресията.. Като те захапе песа и като скъса месо би трябвало да си го определил вече.. Ако не си значи ставаш за защитник. :ab_041: като има 10 жалби от нахапани хора не може да им кажеш "това не е вярно" и да оправадаваш кучето.

Когато кучето се нахвърля върху теб не мже да се правиш, че не виждаш и да чакаш КРАЯ .:re_037: Къде го търпят тоя инстинкт?

Ама ми е ясно, че с такива хора е невъзможно да се спори.. те си защитават кучетата и мразят хората.. Те днеска се опитаха да кажат, че има тения, че има нахапани.. отговора на защитника- "ЛЪЖА"..

#18 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 11 February 2011 - 11:16 PM

Показване на мнениетоnedelina5, в 11 February 2011 - 10:56 AM, написа:

Като гледам освен да влачат пари друго не правят, виждам изглеждат добре, за сметка на животните по улицата.

Може ли по-конкретно да се изразите ? КОИ организации "влачат" пари? Ако за пръв път пишете във форума - ок, явно не сте разгледали добре. Но да пишете така "на ангро" е най-малко некоректно.

п.п. - Използвайте Фронтлайн или друг подобен препарат и няма да събирате бълхи или кърлежи откъдето и да било. За третиране във входа или около къщата ви също има различни начини. Също въпрос на информираност.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#19 Потребителят е офлайн   valnata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 February 2011 - 11:24 PM

Те влачат и нямат желание да се справят с проблема. Ако си вършеха работата "кастрираните" кучета нямаше да раждат а агресивните щяха да са прибрани.

#20 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 11 February 2011 - 11:27 PM

КОИ точно "влачат"?! Ще дадете ли по-смислени отговори или пак така, общо ще се измъквате? Имате ли изобщо идея чия отговорност е кастрирането на бездомните?! Очевидно нямате, след като давате тези отговори.
User's Signature

• (20 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни