tarja, в 10 November 2011 - 12:21 AM, написа:
много ли пари, нерви и време е необходимо , за да се направи и в България един лицензиран спорт състезание с впрегнати кучета, както има по Дания, Швеция, Норвегия, Финландия Сибир, Аляска, САЩ, Канада... в по малки мащаби, не по стотици километри, не всеки състезател да притежава каравана и цяло стадо хъскита :) а ми по малък вариант с едно две три впрегнати кучета... имаме уникални зимни курорти, отбори, правила и така нататък... истинско състезание, ще има ли меракли, спонсори големи награди, защо не и чуждестранни състезатели...
щото ако има съсетазние с едно куче... женско - то аз ще съм победител
Състезания има не само в изброените страни, а в много други европейски страни. В състезанията не участват само впрегатни кучета, а кучета от всякакви породи, даже и безпородни или смесени породи, селектирани с цел бързина и издръжливост. Визирам спортове като каникрос, догтрекинг,байкджоринг, скиджоринг и догслед. Не забравяйте, че има Европейски шампионати за тези спортове. Проблема не е в парите, спонсорите и т.н., а в това, че в България все още тези спортове, които изброих, не са популярни и се практикуват от малко хора.
С удоволствие мога да констатирам, че има все повече желаещи, които се интересуват да спортуват със своето куче, кучета по един или друг начин и започват да ги практикуват!!! Това е добре и в скоро време наистина може и да се направи нещо в тази насока за организиране на състезание!
Специално за догслед се изискват наистина сериозни средства, сериозни тренировки, голям екип от кучета и екип от хора за да се практикува догслед. Известни Европейски догслед състезания са Европейския шампионат като цяло, който се провежда в различни страни, а най-известните в Европа са: La Grande Odyssee-Франция, Pirena - Испания и Donovaly-Чехия.
Моят син Любо, се е хванал на сериозно и през ден сме в парка с кучета да тренираме!