Родезийски Риджбек
Публикувано: 13 June 2006 - 08:50 PM

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"
Публикувано: 22 June 2006 - 08:46 PM
Цитат
какво се дърляте бе пичове чак толкова. кои каквото иска да си прави с кучето...аз например имам напоследък проблем с агресията на ричбека..никаква я няма. иде ми да го убия. нешо се разглези и сметам да го оставя за месец сред гончета, та да го поздъвчат малко. Какво мислите?? (love)
Публикувано: 22 June 2006 - 09:00 PM
Цитат
Цитат
какво се дърляте бе пичове чак толкова. кои каквото иска да си прави с кучето...аз например имам напоследък проблем с агресията на ричбека..никаква я няма. иде ми да го убия. нешо се разглези и сметам да го оставя за месец сред гончета, та да го поздъвчат малко. Какво мислите?? (love)
е па аз не сметам, че това е правилно, все пак нали се иска мнение!
Но 'се пак не съм ловец и незнам дали сметам правилно!
Публикувано: 23 June 2006 - 11:12 AM

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"
Публикувано: 23 June 2006 - 12:18 PM
Цитат
ПП: За какво дърляне става дума? Напротив, благодарна съм на petko, че раздвижва темата и проявява интерес. b) Просто си признавам невежеството по ловната тема.
Предполагам, че за да работи като ловно куче трябва да има някаква форма на агресия към диви животни. Хъс и желание за работа, мисля, че не става дума за агресивност в смисъла на думата агресия, а като ловна агресия, необходима му за лов.
Публикувано: 16 September 2006 - 08:22 PM

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 17 September 2006 - 04:44 PM
Много се радвам, че има толкова интересуващи се от породата, защото по едно време си мислех, че само аз и партньора ми в развъдника, и Мила разбира се, сме запалени по тази прекрасна порода. Без да звуча критично и без да желая да се карам с някого тук, бих искала да кажа, че имам известни "забележки", по-точно не съм съвсем съгласна с някои от поместените информации за породата. Стандартът на породата е съставен конструктивно по стандарта на далматините, има се пред вид, че стандарта на далматините е един от най-рано уточнените и съответно обнародвани. Не е "падало голямо преписване" по обясними причини, а естествено е ползвана вече готовата конструкция - във всяка порода се описват характерните особености за всички анатомични части. Родезийският риджбек попада в една секция с далматина (6 група, 3 секция - родствени) защото в селекцията на тези две породи са участвали породи от два крайни конституционни типа - молосоиди и хрътки. Затова е трудно да се стабилизира и задържи в селекцията им техния конституционен тип. Поради тази причина шеста група - гончета се намира в средата на таблицата. Това е една от причините и до днес да виждаме риджбеци-молосоиди и "изхрътчени"(ако мога така да се изразя) риджбеци. Освен това в селекцията на породата е участвал териер от типа на американския стафорширски териер, което е довело до изключително устойчивия им характер. Всички причини са описани в материалите за Йерусалимската конференция на световната федерация от 1987 г., когато е правено сегашното разпределение на породите по групи. Дискусията е била продължителна, но на тази конференция са взети тези решения, разбира се след консултация със специалисти-генетици.
Друг един момент, с който не съм съгласна е, че въобще не е куриоз, че цветът на очите трябва да съответствува на цвета на козината. Цветът на очите трябва да варира от тъмнокафяв до кехлибарен в съответствие с окраската на космената покривка. Някои кучета имат доста тъмен цвят, почти като на патиниран бронз (такъв е цвета на моята женска) и не е изолирано явление при някои кучета да се получат твърде светли очи. Това не е дисквалифициращ дефект, но определено не е особено добре. Риджбеците, които имат светла носна гъба (не розова) и кехлибарени очи се наричат ливърноузи (livernose), т.е. цвят на черен дроб. Те обикновено са с по-слаба пигментация и им липсва така желаната маска. Изглеждат малко странно, но всъщност са доста атрактивни когато ги видиш на живо.
Иначе, абсолютно подкрепям усилията на Мила да помести достатъчно информация за породата.
Винаги се радвам когато открия себеподобни. Надявам се, че казаното от мен няма да се приеме като опит за кавга. Напротив, надявам се да продължим да коментираме темата, особено в частта й за работните качества на породата. С моя партньор обмисляме възможността за създаване на успоредна работна линия.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 17 September 2006 - 07:54 PM

Публикувано: 18 September 2006 - 12:48 AM

Публикувано: 18 September 2006 - 01:01 AM

Публикувано: 18 September 2006 - 04:47 AM
Поздравления за новите попълнения, новината е страхотна, породата у нас има невероятна нужда от това b)
Информацията относно цвета на очите и връзката му с цвета на носната гъба е от тук:
Kalahari ridgeback tutorial
Цитирам коментираните откъси, при нужда ще ги преведа:
Цитат
The NOSE should be black or brown (liver), in keeping with the color of the dog. No other color nose is permissible.A black nose should be accompanied by dark eyes, a brown nose by amber eyes.Yes, lighter colored eyes do occur in black nosed dogs, RRs are a breed with recessive colors, but dark is "ideal" for a black nose.
(***The phrases; "harmonizing with the color of the dog" and "in keeping with the color of the dog" is a hold-over from the Dalmatian standard's referral to the black or liver-spotted dog.)
In the brown (liver)nosed dogs, the color of the eyes may range from a yellow amber to brown. Often, younger brown-nosed dogs will have a very light eye that darkens with age. The color of the eye in a liver may be startling in a dark coated dog, but it is correct. The color of the eye is "linked" to the color of the nose . In brown-nosed dogs, the eye rim pigment, being the same as the nose color, will give the illusion of not being as round or large as those with black pigment.
In black-nosed dogs, the ideal is the darker the better and, again, the eye color is linked to the nose color and not the coat color.
Твърде малко коментари на стандарта съм срещала и този е най-подробният, не гарантирам за достоверността му.
Общо взето смисълът, подчертан нееднократно е, че цветът на очите няма нищо общо с цвета на космената покривка, а само с този на носа. Какъв би трябвало да е цветът на очите при куче със светло пшеничен цвят на космената покривка и черен нос? Изрично е казано в стандарта. Друг е въпросът ако това съчетание е некоректно. Лично аз нямам такава информация.
Останала съм с впечатление от безбройните разглеждани снимки, че кучетата с тъмна червеникава окраска често са с по-светли очи. Възможно е да се заблуждавам.
Колкото до преписването от далматинския стандарт: Ами, просто отворих двата стандарта в два прозореца на Word. b)
Названието livernose наистина ме озадачава, доколкото цветът liver се дефинира като тъмен червеникав оттенък на кафявото, да кажем шоколадов. Не с този цвят свързвам представата си са светлонос рр.

Ще се радвам на още информация по тези малко мътни за мен моменти в стандарта.
Един любопитен линк:
Необичайни цветове при Риджбека
Интересно е, че доста от тези цветове са се допускали от оригиналния стандрат. Соболиный или sable може да се преведе като самурен цвят. Връхчето на косъма е черно. Като цяло цветът помътнява, губи слънчевия си вид.
Относно Twiny и Tila: това несъответствие забелязах още в деня на изложбата. Помолих развъдчиците да уточнят кое куче е било тук. Те не отговориха на въпроса ми, съответно по разбираеми причини публикувах информацията, официално записана в каталога.
Публикувано: 18 September 2006 - 01:29 PM
Родезия понастоящем къде се намира?

Публикувано: 18 September 2006 - 04:46 PM
Публикувано: 18 September 2006 - 05:08 PM
Добре, че ви има, Серапеум!
Държа да споделя, че мразя монолози. Затова и темата изскача само отвреме навреме.
Още малко екзотика: в ЮАР има изба и вино Риджбек, вижте сами:
Ridgeback Wines
Прикачени файлове
-
Ridgeback_Wine.jpg (45.51K)
Брой сваляния: 231

Вход

Горе
Цитиране +