Родезийски Риджбек
Публикувано: 15 December 2008 - 03:23 PM

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 19 December 2008 - 03:52 PM
BBC tries to force KC to prevent Ridgebacks from showing at Crufts
Wichtigkeit: Hoch
Please click on the attached link and read the article shown. This was on the BBC website today.
http://news.bbc.co.u.../uk/7779686.stm
Please pass on to as many other RR people as possible.
Will this never end??????
Vanessa Henshall (Hon Secretary)
Rhodesian Ridgeback Club of Great Britain
Tel: 01270 666215
www.rhodesianridgebacks.org - като отворите този линк ще попаднете на официално становище на клуба относно проблема "дерматоиден синус" и как той се приема от клуба. Всъщност, това е отговорът на клуба относно проведеното проучване на ВВС и констатираните, според журналистите, проблеми.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 19 December 2008 - 06:10 PM
Родезийският риджбек беше представен като куче с ридж, който "не служи за нищо". Това е абсолютна безмислица, тъй като риджът отличава породата от всяко друго голямо кафяво куче без ридж, което би могло да се счита за смесица, например мастиф х питбул или боксер х мастиф.
Професор Серпел казва "кучетата са били развъждани най-вече за определена функция .... кучета, добри в работата, са били кръстосвани с кучета, добри в работата". Ето точно защо и как се е появила породата Риджбек; от смесените глутници породи на пионерите, мелези и Хотентотското куче с ридж се е появило кучето с ридж, набелязано за определена цел - да ловува, пази и съпътстства собственика си (често ездач).
Риджът НЕ Е "мека форма на спина бифида". Някои ветеринарни лекари/учени вярват, че дермоидният синус, срещащ се у родезийските риджбеци, е свързан с човешкото състояние спина бифида. Дермоидният синус може да се напипа скоро след раждането - той не "копае надолу към гръбначния стълб или черепа", а е резултат от малформация при формирането на кожната тъкан още в утробата.
Въпреки, че бяха помолени, в предаването предпочетоха да не цитират цялостно клаузата, отнасяща се до кучецата без ридж, а именно:
Всяко кученце с некоректен ридж трябва да бъде описано като такова и да не бъде продавано с цел да бъде изложбено или развъждано. Това трябва да е отразено в цената. Кученцата без ридж трябва да бъдат евтаназирани; ако развъдчикът намира това за морално невъзможно, кученцето трябва да бъде задомено, без родословно свидетелство, на минимална цена, с разбирането, че трябва да се кастрира. Регистрационните документи за всички кученца, споменати в този параграф, трябва да бъдат съответно обозначени.
Никога не е било ЗАДЪЛЖИТЕЛНО кученце без ридж да се приспива.
Мисис Харисън също беше напълно наясно, че Клубният Етичен Кодекс е съставен преди 20 години и в светлината на променящото се отношение членовете го ревизират през последните 12 месеца, особено в частта, касаеща чувствителния проблем кученца без ридж, но тя отново предпочете да не включва тази информация в предаването.
Няма статистика в Обединеното Кралство за дермоидния синус или липсата на ридж в породата. Изявленията "На 20 кученца се ражда 1 без ридж" ; "10% от кученцата се раждат с дермоиден синус" и "Кученцата, родени без ридж, не страдат от дермоиден синус" се отнасят до резултати от тясно проучване в Швеция, което по никакъв начин не е представително за породата в Обединеното Кралство.
Не беше спомената и информацията, че е потвърден дермоиден синус у кученце без ридж в Обединеното
кралство, и че това състояние се среща и при други породи без ридж, например доберман, боксер, и при
човека.
Този клуб не чувства, че има каквато и да било причина за промяна на стандарта на породата родезийски риджбек заради резултатите от непълно Шведско проучване. Помогнахме във финансирането на този проект с надеждата, че резултатите ще помогнат на членовете в бъдещи развъдни програми.
Този клуб провежда образователни здравни семинари - Д-р Сампсън беше говорител преди няколко години, когато се опитахме да стартираме проекта за дермоидния синус - и препоръча точкова система за ТБД, проверка за дермоиден синус на кучилата, идентификация на поголовието чрез микрочип и/или ДНК и/или татуировка.
Като цяло Родезийският риджбек е здраво ловно куче, което все още се развъжда за функционалност, и
повечето кучета живеят до дълбока старост.
Публикувано: 19 December 2008 - 07:08 PM
Между другото, понеже през последната седмица ми се наложи да се запозная по-подробно с развъждането на тайландските риджбеци и така разбрах, че при тях е ЖЕЛАТЕЛНО, но не е задължително да се спира кучето от развъждане, ако е установен и операран ДС. Но пък ако се установи дори малко отклонение в секрецията на щитовидната жлеза - тогава със сигурност екземплярът не се въвежда в разплод. Това се считало за по-голям проблем в поголовието от ДС., още повече, че популацията им е малка и се използват всички качествени екземпляри. Разбира се, всичко това се прави с обосновка пред съответния клуб.
За изследването в Швеция ви споменах преди време. Жалко, че това се използва като манипулация, защото това проучване не е стигнало до реални резултати и обобщения.

Публикувано: 20 December 2008 - 07:02 AM
Но не мога да скрия и разочарованието си от отговора на Британския риджбек клуб.
1. Как е възможно клуб на породата да твърди, че някакъв си ридж е най-важното, което отличава риджбека от всеки едър кафяв мелез?!
Факт е, че Корнелиус ван Ройен пет пари не е давал дали кучетата имат ридж или нямат, дали са дългокраки или трътлести, кафяви или зелени. Развъждал е само по качества. При това риджът при целия букет от участващи породи без ридж се е запазил и наистина преди да бъде съставен стандарт само той ги е отличавал външно. Това може да показва, че е свързан с определени работни качества, но до момента и нивото, на което е генетиката, това нито е потвърдено, нито отхвърлено. Можеше да се изтъкне, че до мига, в който това не бъде изяснено, би било безотговорно да се върви в посока ликвидиране на признак.
2. Опит за подценяване на проблема ДС е да се твърди, че е кожен проблем, след като всички материали сочат, че е проблем на формирането на невралната тръба.
Вместо това можеше да се обясни доколко той причинява страдание, доколко е лечим (често с козметична операция), също така че съществува ефективна профилактика - завишен прием на фолиева киселина.
Друг аспект на проблема - връзката между него и риджа беше доказана едва преди година и все пак само някаква малка част от кучетата с ридж са засегнати от ДС. Докато няма ДНК маркери за ридж и дермосинус и обширни статистики всичко си е спекулация. Риджът представлява мутация - дупликация на група от 4 гена, която при другите кучета има само едно копие. Кой от тези гени и при какви условия е отговорен за ДС е неизвестно.
И тук беше мястото да се обяви какво мисли клубът да прави по този въпрос, вместо да обяснява, че не вижда смисъл от никакви мерки по ревизия на стандарт. Развъдчици от цял свят заявиха, че ако се докаже, че става дума за здраве vs. козметика, са готови да приемат драстични промени в стандартите и допускане на кучета без ридж до развъждане.
Такива мисли ме измъчват.
Публикувано: 20 December 2008 - 11:42 AM
Не знам какво визираш под това "развъдчици от цял свят", защото част от хората, които бяха на семинара в Пореч и Копер са били на световния конгрес (в това число и лекторите са били докладчици там) и коментара беше, че само американски развъдчици подкрепят идеята за допускане на безриджите кучета до разплод, но всички останали са били абсолютно против - не само заради козметиката. На практика по-дискутирания проблем е бил свързан с гигантизма в породата и неговото толериране от европейските развъдчици. Ако се стигне до промяна на стандарта, мисля, че ще е в тази посока, а не до допускане на безриджите до развъждане. Защото промяната в конституцията на породата обременява не само физиологично популацията, но влияе и на породния темперамент и характер.

Публикувано: 20 December 2008 - 11:58 AM
Достъпни материали от конгреса не съм открила, както и становища на сайтовете на Европейските клубове.
Деси, а защо да не се допуснат кучета без ридж до развъждане при доказано хомозиготен партньор? Те ще дават 100% поколение с ридж. Докато при хетерозиготни теоретичната вероятност е 75%.
Разбира се, когато има маркер.
Публикувано: 20 December 2008 - 12:45 PM
Както вече казах, аз съм застъпник на промяна относно формата и големината на риджа, както и за цветовите варианти, това би дало по-добри резулатати. Също така съм застъпник и за ограничаването на гигантизма в породата ни, защото това я променя. Според мен това би бил по-верния път към промяната. Но ... истината е, че е хубаво да има много мнения и да се дискутира около тези неща. Това е най-полезния метод за решаване на проблеми въобще.
п.п. - Имам резюметата от конгреса, но както споделих преди няколко седмици - направо съм за убиване, толкова съм се измързеливила, че сама не се трая :angry:

Публикувано: 20 December 2008 - 01:11 PM
Цитат
Но той е доминантен признак. Което значи, че всяко хетерозиготно куче с ридж предава нататък липса на ридж.
Поколението пък ще се сдобие с ридж от хомозиготното.
Искам да кажа, че 50% от поколението на 2 хетерозиготни кучета е идентично с поколението при връзката, за която говоря.
Публикувано: 20 December 2008 - 01:28 PM
Когато липсва основния породен белег, означава, че липсва и връзка с други характеристики, които той би трябвало да изяви, а не само физическата му изява. Комбинацията от гени не изчезва с проявата й или липсата й при конкретния екземпляр. Тя е залегнала в контекста на създаването на породата (ако мога така да се изразя, въпреки, че не съм много сигурна във формулировката). В нашия случай логиката е в следната посока - това, че ще се постигне физическото проявление на породния белег в поколението, не означава, че ще се предадат автоматично връзките му с другите характеристики, при положение, че идва от екземпляри без тези връзки. Дали е правилно или не, не съм категорична в отношението си по въпроса. Мисля, че ми трябват още факти и ... позиции. По този начин схващам логиката при вземането на решенията и ми се струва правилно.

Публикувано: 20 December 2008 - 01:51 PM
Тази мутация задължително се проявява ако е налична в двойката гени, тъй като е доминантна.
Ако наречем гените за наличието на ридж R, а на липсата - r, то тогава:
куче RR ще има ридж
куче Rr - също
За момента тези две кучета ние не можем да ги различаваме външно. Само ако гледаме поколението.
куче rr няма да има ридж.
При връзка RR x rr (недопустима) цялото поколение ще е Rr, т.е всички ще имат гена на риджа и той ще бъде изявен.
При връзка Rr x Rr (допустима) в поколениeто ще има:
- 25% хомозиготни с ридж RR
- 50% хетерозиготни с ридж Rr. Тези по нищо не се отличават от поколението на другата двойка.
- 25% хомозиготни без ридж rr
Тъй като рискови за дермосинус са хомозиготните RR, ние НЕ целим хомозиготност по този признак. Т.е, ако се постигне такава хомозиготност и цялото поголовие е RR, то завинаги ще бъде изгубена възможността да се чисти дермосинус, поне според това, което знаем сега.
Хетерозиготните пък си носят гена R и го предават нататък, а заедно с него - и свързаните качества.
Докторите твърдят, че хетерозиготността намалява риска от дермосинус с 80%.
Публикувано: 20 December 2008 - 02:05 PM
Привърженик съм на позицията, че кучета с липса на основен породен белег не могат да бъдат допускани до развъждане. При тях липсва не само проявлението на определена генетична комбинация, но и връзката й с други породни характеристики и качества, която ще се предава в процентно отношение в поколението по същия начин, по който се предават другите характеристики. Разбира се, ако това бъде обосновано и прието като възможност при развъждането на РР (не знам дали може да стане чрез промяна в стандарта или чрез промяна в регламента за развъждане) - естествено, че няма да се запъвам като " магаре на лед" ;D Мисля, че ми липсват още доста знания за породата, че да съм "хардлайнер" ;D ;D ;D

Публикувано: 20 December 2008 - 09:35 PM

Публикувано: 16 January 2009 - 11:39 PM
В София ще се представи и една нова българска, млада, надежда, който много достойно ще ни предстви и бъдеща много силна конкуренция - BABAU-BEM - който е брат на Ричи и Айа по майчина линия. Желаем му мнооогооо успехи и бляскаво бъдеще !!!! :palec: Вярваме в него и в неговите собственици, които полагат много грижи и усилия за него ! :sedni!:
Надявам се, че въпреки студа, който очаквам в зала, ще се срещнем поне с някои от вас и ще си прекараме страхотно. ;)