Родезийски Риджбек
Публикувано: 20 December 2008 - 01:28 PM
Когато липсва основния породен белег, означава, че липсва и връзка с други характеристики, които той би трябвало да изяви, а не само физическата му изява. Комбинацията от гени не изчезва с проявата й или липсата й при конкретния екземпляр. Тя е залегнала в контекста на създаването на породата (ако мога така да се изразя, въпреки, че не съм много сигурна във формулировката). В нашия случай логиката е в следната посока - това, че ще се постигне физическото проявление на породния белег в поколението, не означава, че ще се предадат автоматично връзките му с другите характеристики, при положение, че идва от екземпляри без тези връзки. Дали е правилно или не, не съм категорична в отношението си по въпроса. Мисля, че ми трябват още факти и ... позиции. По този начин схващам логиката при вземането на решенията и ми се струва правилно.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 20 December 2008 - 01:51 PM
Тази мутация задължително се проявява ако е налична в двойката гени, тъй като е доминантна.
Ако наречем гените за наличието на ридж R, а на липсата - r, то тогава:
куче RR ще има ридж
куче Rr - също
За момента тези две кучета ние не можем да ги различаваме външно. Само ако гледаме поколението.
куче rr няма да има ридж.
При връзка RR x rr (недопустима) цялото поколение ще е Rr, т.е всички ще имат гена на риджа и той ще бъде изявен.
При връзка Rr x Rr (допустима) в поколениeто ще има:
- 25% хомозиготни с ридж RR
- 50% хетерозиготни с ридж Rr. Тези по нищо не се отличават от поколението на другата двойка.
- 25% хомозиготни без ридж rr
Тъй като рискови за дермосинус са хомозиготните RR, ние НЕ целим хомозиготност по този признак. Т.е, ако се постигне такава хомозиготност и цялото поголовие е RR, то завинаги ще бъде изгубена възможността да се чисти дермосинус, поне според това, което знаем сега.
Хетерозиготните пък си носят гена R и го предават нататък, а заедно с него - и свързаните качества.
Докторите твърдят, че хетерозиготността намалява риска от дермосинус с 80%.
Публикувано: 20 December 2008 - 02:05 PM
Привърженик съм на позицията, че кучета с липса на основен породен белег не могат да бъдат допускани до развъждане. При тях липсва не само проявлението на определена генетична комбинация, но и връзката й с други породни характеристики и качества, която ще се предава в процентно отношение в поколението по същия начин, по който се предават другите характеристики. Разбира се, ако това бъде обосновано и прието като възможност при развъждането на РР (не знам дали може да стане чрез промяна в стандарта или чрез промяна в регламента за развъждане) - естествено, че няма да се запъвам като " магаре на лед" ;D Мисля, че ми липсват още доста знания за породата, че да съм "хардлайнер" ;D ;D ;D

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 20 December 2008 - 09:35 PM

Публикувано: 16 January 2009 - 11:39 PM
В София ще се представи и една нова българска, млада, надежда, който много достойно ще ни предстви и бъдеща много силна конкуренция - BABAU-BEM - който е брат на Ричи и Айа по майчина линия. Желаем му мнооогооо успехи и бляскаво бъдеще !!!! :palec: Вярваме в него и в неговите собственици, които полагат много грижи и усилия за него ! :sedni!:
Надявам се, че въпреки студа, който очаквам в зала, ще се срещнем поне с някои от вас и ще си прекараме страхотно. ;)

Публикувано: 26 January 2009 - 05:58 PM

Публикувано: 27 January 2009 - 04:25 PM

Няма лоши кучета, има лоши стопани!
Публикувано: 27 January 2009 - 08:22 PM
Родезийският риджбек не е просто любов към кучето, това е СТРАСТ във всичките й възможни форми.
Просто ....НЯМА ДРУГО ТАКОВА КУЧЕ .... вервайте ми .... ;)

Публикувано: 27 January 2009 - 11:16 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 06 March 2009 - 12:01 AM
http://crufts.fossed...009_RHO_BOB.jpg

Публикувано: 03 April 2009 - 10:51 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

Вход

Горе
Цитиране +