isi_ar4i, в 13 August 2014 - 05:55 PM, написа:
някой да се е сблъсквал с гъбичен проблем?
От чътвъртък до неделя с Арчи бяхме на Тетевен като сутрин и вечер разходките му бяха около реката със стабилно мокрене от негова страна. А преди това събота, неделя и понеделник пак бяхме по язовирите :(. И явно козината му по коремчето не можеше да изсъхне. В понеделник забелязахме раничка, като преди това го хванах няколко пъти да се ближе. Снощи обаче се беше усамотил в спалнята и като отидохме да го видим, раничките бяха няколко и някои ги беше разкървавил. Съответно днес ходихме на доктор и той му би инжекция, за да не се чеше, каза ми да го изкъпя с Низорал за хора днес и след 3-4 дни пак и да ида др.седмица. Според него са гъбички. Лошото е, че на мен ми и намирисва от време на време. Ако някой е имал гъбички по краката, ще ме разбере или ако ви се е случвало да сте на място, където е валяло мнг и се задържа мнг влага, се издава една специфична миризма.....
Та въпросът ми е, дали някой си е държал кучето така на вода и правил ли е такава инфекция :(. Понеже той пиеше от тази вода, а няма червни проблеми, пък и тати киснеше също във водата и той няма проблеми, си обеснявам това с невъзможността козинката му да изсъхне.
Изобщо нещо за гъбички по коремчето, по-точно около слабините..... да знаете
Иси, къпането в застояли води не е препоръчително, защото често предизвиква после кожни проблеми при кучетата, особено с гъста козина като маламутите - най-често се хващат гъбички - които са много упорити, и понякога се лекуват много трудно и дълго. Но сигурно ли е, че Арчи има точно гъбички, а не някакъв друг кожен проблем? Ако не сте направили микробиологично изследване, го направете.
Ние имахме подобен проблем, и лечението продължи около 6 месеца, с почти 80% засегната кожа по тялото, изживяхме един огромен кошмар, но там първо лечението беше на алергия и изгубихме почти месец докато се установи точно какво е. Третирах в началото с йод разреден с глицерин, бихме три противогъбични ваксини, после започнах да го пръскам с противогъбичен спрей /Зоомикол, защото нямаше как да мажа цялото тяло с мехлеми/ а на по-поразените места мажех в началото със Спорил, после с Чаевец /това е мехлем с масло от чаено дърво - най-силния природен продукт срещу гъбички/.
По принцип когато има гъбички не трябва да се къпят и мокрят, защото водата много бързо разнася заразата по цялото тяло, също не бива да се сресва.
Миризма се появява при всички кожни проблеми.
Хубаво е и да дезинфекцираш местата, на които лежи, с белина, да изпереш и измиеш с белина постелките, купичките, нашийнците и нагръдниците - белината на 100% убива гъбичните бактерии.