Dog.bg Форуми : Сурова диета

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Сурова диета Хранене

#1 Потребителят е офлайн   Yasena Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 11 May 2011 - 02:09 PM

Здравейте, не знам дали е обсъждано досега и май не мога да открия такава тема. Напоследък много често чета да се препоръчва хранене на котките със сурово месо и да се отричат сухите храни. Под влияние най-вече на дог.бг форума и в желанието си давам на котарака си най-доброто, го храня изключително и само с премиум клас сухи, запечатани храни. Сега вече не съм много сигурна, че съм правила най-доброто за него и ми се ще да чуя повече мнения по въпроса. Ако някой е по-запознат, разполага с материали или просто с мнение, ще се радвам да се включи. За, против, какво месо, как се съхранява, как се определя порцията и т.н....ще е супер, ако не се караме ;)

#2 Потребителят е офлайн   ironic_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 May 2011 - 03:39 PM

Не съм достатъчно запозната, но мисля, че храненето със сурова храна носи повишен риск от заразяване с паразити, които по принцип биха загинали от термичната и химична обработка.
User's Signature

Качена снимка

#3 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 11 May 2011 - 03:54 PM

Тук има доста съвети.
Проблема при котките е пристрастяването им към сухите храни и почти невъзможното преминаване към друга храна. Особено при по-възрастни котки.
Един от начините за обеззаразяване на месото е 48 часово замразяване при много ниски температури. И разбира се - остава си както винаги - редовно обезпаразитяване.

Група във ФБ където може да зададете въпроси.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#4 Guest_phenomena_*

• Група: Гости

Публикувано: 11 May 2011 - 07:53 PM

Показване на мнениетоYasena, в 11 May 2011 - 02:09 PM, написа:

Под влияние най-вече на дог.бг форума и в желанието си давам на котарака си най-доброто, го храня изключително и само с премиум клас сухи, запечатани храни. Сега вече не съм много сигурна, че съм правила най-доброто за него и ми се ще да чуя повече мнения по въпроса.

Моят съвет е просто да не изпадате в крайности от рода на дилемата "или - или". Давайте му и сурово (разбира се, не от някоя сергия на пазара), давайте му и премиум гранули. По-скоро ревизирайте представите си за понятието "премиум." Оказа се, че вече са ни дресирали да лепваме неоснователно този етикет най-вече на марките на най-големите световни компании, които първи стъпиха на нашия пазар през 90-те.
Вече внасят и премиум консерви - Applaws, английски, направени само от месо.
Ето съдържанието на някои марки храна -->

#5 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 11 May 2011 - 07:56 PM

Показване на мнениетоphenomena, в 11 May 2011 - 07:53 PM, написа:

[Давайте му и сурово (разбира се, не от някоя сергия на пазара), давайте му и премиум гранули.

Според мен това е невъзможно, винаги ще предпочетат, поне повечето котки, гранулите. И ще спрат да ядат другата храна. Прекалено много изкушаващи овкусители има в сухте храни, а също така са и по-лесни за поглъщане от месото.
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.

#6 Потребителят е офлайн   Yasena Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 May 2011 - 08:48 PM

@bushkata, благодаря за линка! Отговорих си на доста въпроси :rc_036:

#7 Потребителят е офлайн   wendy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 May 2011 - 07:14 PM

Мойте котки ядат месо (сурово, печено, варено) и суха храна Роял Канин и смятам, че изглежата и се чувстват добре. :)
User's Signature

Tурската ангора е единствената котка с чувство за хумор!
При вида на Невските Маскарадни котки, все още никой не е успял да скрие възхищението си!

http://bendidas.com/

#8 Потребителят е офлайн   Yasena Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 August 2011 - 09:43 AM

Здравейте пак, аз най-сетне се реших да пробвам със суровата храна. От няколко дни сме на сурово пилешко. Имам въпрос сега. Намерих в магазина едни доста големи пакети с копърка, които са доста евтини. Дали тази риба е подходяща за котка? Да не е много мазна? Не е солена и на него определено му харесва. Значително ще облекчи бюджета ми за храна, ако мога да му я давам от време на време.

#9 Потребителят е офлайн   MechoPuh Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 21 August 2011 - 07:28 PM

Доколкото зная суровата риба е направо вредна за котките. Съдържа ензим, които има лошо влияние върху бъбреците им. В рибата освен това няма таурин.

#10 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 22 August 2011 - 12:22 AM

http://www.hera.bg/s.php?n=170

http://sweet-cat.ats...om/hranene.html
User's Signature

#11 Потребителят е офлайн   Мъни Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 August 2011 - 02:20 AM

Всякаква риба е вредна за бъбреците на котките ако с нея се храни. Да се дава 2-3 пъти месечно сурова морска риба няма проблем, но не за наяждане. Освен за бъбреците, рибата (независимо дали е термообработена или не) нарушава калциефо-фосфорния баланс в костите на подрастващите котки. С риба не може да се храни котка (освен ако не е норвежка горска - те имат изчекнат метаболизъм), но може да се дава от време на време. Но по-скоро рядко и по-скоро за вкус. Храненето САМО с пилешко буквално съсбипва и бъбреци и всичко. При храненето със сурово месо е важно да се спазва определено съотношение между месо, карантия, стомашно съдържимо (растителна храна в различна степен на лизиране) и пера/козина. Трудно е освен ако не си развъждаш мишки и японски пъдпъдъци, които да даваш цели.
За разлика от сухите храни за кучета, тези за котки са доволно балансирани и подходящи за дълготрайно хранене, стига да не са от някакъв много нисък клас.
По-добре се придържай към качествена суха храна, която да разнообразяваш с мъъъъъънички парченца друго.

П.С. Буш, моите по принуда са привикнали на суха храна (медицинска) - откачат за каквото и да било друго, включително хляб.
User's Signature

- Докторе, кучето ми постоянно гони колите...
- Нормално е, всяко куче го прави.
- Да, но моето ги хваща и ги заравя в градината...

Пише се ПОМИЯР - идва от помия. Не пумияр, нито пумяр...

#12 Потребителят е офлайн   Yasena Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 August 2011 - 06:16 AM

Наистина нямах представа, че рибата може да е вредна за котките, те толкова я обичат. Той и без това само веднъж изяде цяла порция. Прегледах статиите, там и суровото месо не се препоръчва като постоянна храна. Котаракът ми ядеше Роял Канин, Про план и Нутрам досега. Понеже съм в групата на Летс адопт глобал във фейсбук и те толкова много проповядват това сурово хранене и отхвърлят гранулите, че направо започнах да се чувствам като ужасен човек, защото си храня котката с гранули. Вече съвсем се обърках. Освен да си мина пак на тях и да продължавам да съм ужасна. :md_064:

#13 Потребителят е офлайн   aldald Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 August 2011 - 08:26 AM

Показване на мнениетоYasena, в 22 August 2011 - 06:16 AM, написа:

Понеже съм в групата на Летс адопт глобал във фейсбук и те толкова много проповядват това сурово хранене и отхвърлят гранулите, че направо започнах да се чувствам като ужасен човек, защото си храня котката с гранули. Вече съвсем се обърках. Освен да си мина пак на тях и да продължавам да съм ужасна. :md_064:

Let's Adopt!Global наистина проповядват суровото хранене доста "настойчиво". Обявиха ме за безполезен изрод, който измъчва малки кученца, защото сме ги хранели със стартер гранули. Казаха и че ще ми ги отнемат незабавно, защото в моите ръце ще преживеят второ пришествие. Мисля, че това е просто политика на сплашване и насаждане на техните виждания. За съжаление друга помощ или подкрепа от тях не видях. Пратиха ми и статия за суровото хранене при кучетата, която ще опитам да кача по-късно. Интересна е и има над какво да е замисли човек, но за съжаление ми се струва, че трудно приложима. Кученцата се захранват с козе прясно мляко - необработено по никакъв начин, като след време към млякото се прибавя 1 разбито яице, а после и кайма. И акто става дума за кученца на около месец, се питам, как се предпазват от разни болести - салмонела, тении и други.

От друга страна сухата храна, колкото и да е висококачествена все пак си е химия.

Аз лично храня кучето си със супер премиум храни (признавам че е по-лесно и се чувствам по-сигурна), като давам и сурово месо и кокали - телешки, пилешко ( не че там няма химия), кисело мляко, зеленчуци понякога. Чух обаче и мнение, че това също може да навреди на стомаха, тъй като различните видове храни се смилат за различно време и така объркваме перисталтиката на кучето.

Обаче едно време с какво са ги харнели тия кучета - с хляб кокали и каквото остане от трапезата ( не че го препоръчвам) и какви зверове са отглеждали. Дали не се вманиачаваме твърде много?

#14 Потребителят е офлайн   aldald Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 August 2011 - 08:31 AM

Ето линковете, които ми пратиха за суровото хранене - който се интересува:

http://www.rawfeddog...wGuide-2011.pdf

http://www.alartlain...ping/11/11.html

#15 Потребителят е офлайн   papyy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Деца, котки, пътешествия, фотография

Публикувано: 25 August 2011 - 01:44 PM

За вярващите във съветите на Фейсбук!
Като вярвате на анонимни пишещи особи, те дали имат необходимите знания за да съветват изобщо когото и да било по каквито и да било въпроси?
Защото във Фейсбуук всеки е анонимен и може да си сложи каквато желае автобиография, да дава каквито съвети му душа иска и да се включи във каквато група иска, стига да има време да поддържа общуване. Освен това който кисне толкова много време за да поддържа активния си имидж във Фейса има ли време за нещо друго, по-смислено?
aldald - Как точно група във Фейса ще ви отнеме кученце? Интерактивно или по някакъв интернет способ за телепортация? Едно време какви кучета имашееее - цели хали, сега какви хали има - като кученца. Перифраза на стар виц. Моята майка / р. 1912 г. / имаше един лаф - " Недей пипа, такива сега няма!"
Има тема Ветеринарен кабинет в Дога - там съветват истински ветеринарни лекари , с дипломи! Някои от тях познавам лично, водила съм си котараците при тях и съм много доволна от лечението, модератор е д-р Бобадова с практика, милосърдие към животните и отлични познания, Модераторите на котешкия форум също са ветеринарни лекари с опит.
Как е възможно да се доверявате за нещо сериозно на абсолютно случайни лица с претенции :eg_033: . Така скоро ще се лекувате самите вие по съвети от група на Фейса.
Домашно-приготвена храна по изисквания с добавка на специално обработено телешко месо/шол/ въвмфризер е вероятно най-доброто, но за една котка няма смисъл. Ако не Роял канин, моят котарак не яде Адванс, Нутрам и Проплан.
User's Signature

Обичам всички котки, вашите също.

#16 Потребителят е офлайн   Yasena Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 August 2011 - 01:55 PM

pappy, ти сигурен ли си че знаеш за какво говорим? Това не е просто нова група във ФБ. Изключително много вече се говори за храненето със сурово месо и колко проблеми спестява на домашните животни този начин на хранене. В момента по Animal Planet вървят едни поредици за кучета и котки, ако си ги поглеждал, трябва да си забелязал, че там когато дават как стопаните ги хранят (някои от тези стопани са уважавани ветеринарни специалисти), ги хранят само със сурово месо. Никаде в тези филми вече не може да се види гранула. Да, за моята котка също се грижи доктор Бобадова и след около седмица ще ходим за ваксина и ще обсъдя с нея въпроса. Тя разбира се също така би могла да се включи в темата и да даде мнение/съвет.

#17 Потребителят е офлайн   aldald Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 August 2011 - 01:59 PM

Показване на мнениетоpapyy, в 25 August 2011 - 01:44 PM, написа:

aldald - Как точно група във Фейса ще ви отнеме кученце? Интерактивно или по някакъв интернет способ за телепортация? Едно време какви кучета имашееее - цели хали, сега какви хали има - като кученца. Перифраза на стар виц. Моята майка / р. 1912 г. / имаше един лаф - " Недей пипа, такива сега няма!"

Де да ги знам как - както и ако ми се явят лично - никак. Просто се опитах да обясня, че малко преиграват и с заплахите и с съветите и с всичко. Малко сектантско ми прозвуча - "ХРАНИ ГИ СЪС СУРОВО ИЛИ ЩЕ ДОЙДЕ СТРАШНИЯТ СЪД!!!" ;)

Относно линковете, които пуснах - както и всичко останало по форумите, че и из целия нет - това е просто информация, която смятам за полезно се прочете и премисли хубаво, а не да се приеме на готово.

Съжелявам, ако съм объркала някого или е изглеждало, че насочвам към този вид хранене. Не е така - не знам кое е правилното. Най-малко пък искам да повлияя на друг. Опитвам се да намеря най-оптималното за моето куче.

#18 Потребителят е офлайн   tanq_sf Икона

Публикувано: 14 November 2011 - 11:39 AM

Вие луди ли сте...как ще давате на котка сурово месо. То първо е ужасно и второ не е правилно и полезно изобщо.
User's Signature

конвектори, конвектор, конвектори Adax, Adax, Адакс, конвектор Adax
http://klimatici.biz/adax.html

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни