Dog.bg Форуми : Каква порода ще ми препоръчате?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (32 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Каква порода ще ми препоръчате?

#1 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 16 May 2005 - 05:09 PM

Zdravejte. Toku 6to se registrirah vav foruma i moje bi na nqkoi ot vaprosite, koito 6te zadam ima ve4e publikuvani otgovori, za koeto se izvinqvam predvaritelno. Prosto zagubih ve4e tri 4asa v 4etena, a urocite po himiq i biologiq ne 4akat...
Az sam na 19 godini, posleden klas v gimnaziqta i tazi godina kandidatsvam. Iskam da si vzema ku4e (tova mi e me4ta otkakto se pomnq), no znam, 4e otgovrnostta e golqma i zatova vi molq za savet. Ot vsi4ko, koeto pro4etoh vijdam, 4e vsi4ki vav foruma naistina mn obi4at ku4etata si i naj-ve4e dobre se grijat za tqh. Vapreki, 4e majka mi postoqnno mi povtarq kakva otgovrnost e tova, dosega ne bqh pomislqla ot kolko mnogo ne6ta se nujdae edno ku4e.
Problemat mi zapo4va o6te ot porodata. Parvona4alno misleh da izbiram samo po predpo4itaniq svarzani s van6niq vid naku4eto, no mn skoro mi stana qsno, 4e tova dale4 ne e dostata4no. Osven tova haresvam po4ti vsi4ki porodi i izbora dale4 ne se stesnqva. Problemat s cenata na ku4enceto e po-golqm. 4etoh posta na georgi22, v koito si tarse6e Awrora i mi napravi vpe4atlenie parvona4alnoto neodobrenie na tozi vapros. Az sa6to sam naqsno, 4e edno ku4e ima nujda ot postoqnni griji i razhodi i ne e ve6t, no vse pak sam u4eni4ka i ne moga da si pozvolq da otdelq golqma suma za zakupuvaneto mu. Ot obqvite, koito 4etoh vidqh, 4e cenata na edno majko haski e mejdu 350-400 lv. Az naistina haresvam porodata i bih se radvala ako moje da mi kajete dali e podhodq6ta za usloviqta, koito imam - moga da otdelqm oklo 2 4asa dnevo za razhodki, imam tristaen apartament (ne e kato dvoreca n anglijskata kralica). Denem mi se nalaga da otsastvam ot vka6ti, no ne pove4e ot edin normalen raboten den. Ne patuvam 4esto, taka 4e nqma da mi se nalaga da go ostavqm samo. Sa6to taka iskah da pitam dali cenata na edno neizlojbeno ku4ence e po-niska. Pod tova nqmam predvid ku4enceto da e s neizvestni roditeli ili bolno, no naprimer 4uvala sam, 4e pri 4ao-4ao 4ernite petna po ezika sa minus za porodata - na men te ne mi pre4at, stiga da ne mu pre4at da e jivo i zdravo.
Drugiqt mi problem e haraktera na ku4enceto. Haresvam rotvajlerite, no dokolkoto pro4etoh za porodata, za da bade spokojno i dobro trqbva vazpitanie.Ne iskam da kaja, 4e nqma da se pogrija ku4enceto da polu4i neobhodimite griji, vnimanie, luibov i vazpitanie, no tova 6te e parvoto mi ku4e i ne znaq dokolko 6te se spravq s jelqznata disciplina. Imam sklonnosta da ligavq vsqkakvi simpati4ni jivotini i ne mislq, 4e 6te moga da naloja neobhodimata serioznost. Haskito sa6to li bi moglo da mi sazdava podobni problemi.
Znam, 4e posta e dosta razbarkan i mn neprofesionalen, no naistina nqmam opit sas ku4eta. 6te se radvam ako mi pomognete
Predwaritelno blagodarq
Teddy d)
User's Signature

Прави каквото трябва, да става каквото ще!

#2 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• ветеринарен лекар -етолог
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
    немско овчарко куче :) , боксер , мин пин
Публикувано: 16 May 2005 - 05:21 PM

ако случайно се заинтересуваш от немска овчарка обади ми се - давам куче по договор с отличен храктер - обучено е общо послушание и защитна служба на 8 месеца е и , ако му се отделя достатъчно време и внимание ще е страхотна ...
става въпрос за това , че е работяга и има нужда от занимания + достатъчно търпение и грижа все пак все още е бебе / тинейджър според кучешката възраст/

тел 02 / 956-01-68
д-р таня гетова

#3 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 16 May 2005 - 05:30 PM

Teddy Само една молба към Вас - пишете на кирилица. И добре дошли)))
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#4 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 May 2005 - 05:40 PM

Съжалявам. Не бях обърнала внимание на каква азбука са написани съобщенията :)
А за немската овчарка - ще ми се да взема кученцето от мъничко. Зная, че ще ми е много по-трудно да го гледам, но ми се тсрува, че изживяването да видиш как една малка топка се превръща в голямо любвеобилно куче е незаменимо:)
User's Signature

#5 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
Публикувано: 16 May 2005 - 06:21 PM

ок, r) определи приоритетите си за порода и ще можем да ти помогнем

#6 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 May 2005 - 06:40 PM

d) Мда, това е малък проблем:) Ще изредя няколко и ще се радвам ако може да ми кажете, коя най-подходяща:) Най-много исках Голдън или Лабрадор. Не защото са модерни или нещо такова, а заради очарователната сладка физиономия, която запазват дори като порастнат. За съжаление обаче те се оказаха доста по-скъпи от останалите кученца или поне аз все на такива възможности попадах. Не съм сигурна, но се притеснявам и че искат много дълги разходки. Хъскито също мн ми допада и самоеда. За последното обаче знам много малко и не можах да намеря сайт на български развъдник. Немската овчарка ми е любима порода от мъничка, но когато бях на седем ме ухапа куче от тази порода и майка ми все още изпитва ужас;) Харесвам още сетер, чау-чау. Всъщност почти във всяка порода има нещо сладко и уникално. Важното е характерът на кучето да е такъв, че с моите възможности да мога да му осигуря щастлив живот. Не мога например да си представя да гледам куче, което иска тичане поне 3 час дневно. Просто нямам възможност да му осигуря толкова пространство за тичане.
Благодаря предварително и съжалявам, че не съм много конкретна:)
User's Signature

#7 Потребителят е офлайн   In4et0 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Дого Аржентино

Публикувано: 16 May 2005 - 07:20 PM

Теди, все пак този форум е с цел да си помагаме и да споделяме. r)
Аз несъм много навътре с нещата, но знам със сигурност, че хъскито си има нужда от дълги разходки и от движение. Все пак са създадени за тичане.Самоедът не е много "по-евтин" от голдънчетата и лабрадорчетата, но и той иска движение си мисля. За сетерът знам, че не е от "най-скъпите" кучета, но той е ловно куче и също иска движение, но два часа на ден мисля, че би било достатъчно. За тях знам и че не са много трудни за възпитание. Виж за чао-чаото нищо незнам. Тук Фурия да помага b)
Слагам "евтини" и "скъпи" в кавички, защото не бих могла да кажа, че едно куче е евтино или скъпо. За мен са безценни.
User's Signature

Бъдете ГЛУХИ когато хората ВИ казват, че ВИЕ не ще можете да осъществите мечтите СИ

#8 Потребителят е офлайн   alpin Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 May 2005 - 08:51 PM

може би любителите на шнауцерите ще ти дадат повече инфо, но мисля, че за твоите условия едно кученце от тази порода (бъркам названията на малкия и средния шнауцер) би бил отличен избор... отлични пазачи, отлична компания... хъскито изисква повече движение до колкото знам.... за сега това ми идва на ум.... d) btw добре дошла в света на тези които обожават кучета

#9 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 17 May 2005 - 08:23 AM

друг добър вариант за който се сещам е далматинец ,
или боксер - лично бих предпочела боксер , любвеобилни душички , добри пазачи ,не вдигат джабала за щяло и нещяло , лесно се обучават обичат деца и са отлични детегледачки при това отговорни , винаги весели и винаги готови за разходки

#10 Потребителят е офлайн   alpin Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 May 2005 - 02:41 PM

Цитат

друг добър вариант за който се сещам е далматинец ,
или боксер - лично бих предпочела боксер , любвеобилни душички , добри пазачи ,не вдигат джабала за щяло и нещяло , лесно се обучават обичат деца и са отлични детегледачки при това отговорни , винаги весели и винаги готови за разходки

напълно подкрепям за боксера..... сещам се леля ми имаха една чудесна тигрова боксерка такова куче не съм виждал - кипи от енергия... обича всички от семейството, отличен пазач...... но за жалост умря горкото (от добри стопани) s) ...... d)

#11 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 May 2005 - 03:06 PM

привет Teddy

Виждам че си търсиш, кученце и още незнаеш какво и т.н. Виждам че са ти предложили Далматин. Често задавни въпроси - тук може да получиш отговори на основни въпроси за порода в съвсем кратък вид. Ако евнтуално те интересува нещо повече за далматини, винаги съм насреща b)

Аз лично незнам каква порода да ти препоръчам. Прецени по себе си w) и така.

#12 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 17 May 2005 - 03:39 PM

Teddy, като начало ще ти кажа по две думи за всяка група породи.
Ако разглеждаме готовността на кучето да служи на човека, можем да поставим на двете крайности да речем немска овчарка (служебна порода) и чау-чау (северна порода) - едното е до голяма степен зависимо и силно обвързано с човека, другото е самостоятелно и само решава какво да прави. Някъде по средата могат да се сложат ловните породи- хем служат с готовност, хем в определени ситуации действат сами както си решат.
Повечето породи, имат нужда от много движение, за да се чувстват добре. Е, някои са изключение, напр. голяма част от декоративните.
Всяко куче, обаче, се нуждае от обучение и възпитание, съответната строгост при това и контрол! По-голямата проблематичност на някои породи като ротвайлер, например, е в това, че израстват изключително едри и силни и при неподчинение опасностите са по-големи ... това все пак е относително. А и у служебните породи има заложена известна доза агресия, която помага на кучето да защитава водача си.
Като чета какво пишеш, мисля, че добре си се насочила към голдън или лабрадор ретривър. Не си мисли, че те не се нуждаят от обучение. Но просто при тях няма заложена генетично защитна агресия. Ще те насърча да търсиш в тази насока, може да попаднеш на кученце клас любимец или някакви други условия, които те устройват. Като цяло не се ориентирай към много едра порода - за тях и грижите са по-специални при израстването. Чети темите по породи.
Успех!

Опс! А видя ли това: Лабрадор

#13 Потребителят е офлайн   Topsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 May 2005 - 03:50 PM

В момента има бебета лабрадори-черни.Мога да питам за цена , но все пак кажи и ти каква те устройва?
Както и дали искаш мъжко или женско куче?
Не мога да кажа че лабрадора е дребна порода , но със сигурност е неагресивна и лесна за обучение.
Ама аз съм пристрастена към тези кучета та .....

#14 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 May 2005 - 03:59 PM

Здравейте. Много благодаря на всички за бързите и пълни отговори:) Наистина са от помощ. :)
Face, относно далматина - те са страхотни кучета. Като бях малка прочетох около 101 пъти "101 Далматинци":) Единственото, което ме спира е приетото схващане, че са малко глупавички:) Не ме притеснява това, че няма да ми говори с човешки глас и да ходи на дв крака, а по-скоро как ще се псравям с него ако реши да бяга:) Навсякъде четох, че, за да се възпита едно куче, трябва доста строго отношение на моменти, а на мен ми става толкова миличко само като видя сладката физиономия на някое куче, че не мога да си рпедставя да съм строга. Притеснявам се, че един далматин съвсем ще ми се качи на главата или бъркам?
Колкото за боксера - не се бях сещала бъобще. Нищо не знам за тази порода,но вече започнах проучването. Само ме притеснява не са ли доста едрички?
А колкото до лабрадора и голдъна - в един чуждестранен форум попаднах на тема, в която се говореше за болестите при кучетата. Там пишеше, че вероятността за развитие на раково заболяване при голдъните след 7 годишна възраст е 70%! Това истина ли е? Колко е средната продължителност на живот на един голдън. Седем години ми се струва мн малко?
User's Signature

#15 Потребителят е офлайн   In4et0 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Дого Аржентино

Публикувано: 17 May 2005 - 04:11 PM

Теди, а какво ще кажеш за КОЛИ?
А БОКСЕРА не е много едър. С размерите на мъжки ДАЛМАТИН може би, или ЛАБРАДОР. ;)
User's Signature

Бъдете ГЛУХИ когато хората ВИ казват, че ВИЕ не ще можете да осъществите мечтите СИ

#16 Потребителят е офлайн   Topsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 May 2005 - 04:12 PM

В рекордите на Гинес за най-възрастно куче е лабрадор мисля че беше на 23 години.
А иначе много зависи как се гледа кучето с какво се храни , но това се отнася до всички породи .

#17 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 May 2005 - 04:14 PM

mil, благодаря, че ми показа темата. Въобще нямаше да я видя. Дано стане..... струва ми се много добър вариант, вчера ми се искаше да го гледам от съвсем мъничко, но сега като чета колко много пакости правят малките кутрета и като си представя, че надали ще мога да си докарам достатъчно строг тон, за да го отуча от повечето бели, едно поотраснало куче е доста добър вариант. Все пак нямам никакъв опит, а то има поня някакъв:) Може един от друг да се учим. b) Пък и лабрадор - това си е мечта:)
User's Signature

#18 Потребителят е офлайн   Eli i Droopy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 May 2005 - 07:09 PM

Teddy света на кучетата е адски голяяяям..има толкова различни по характер и природа породи...Ловните кучета- много умни, малко своенравни, повечето от тях не могат да стоят на едно място, пък други предпочитат да лежат...Едни гонят котките в квартала и току виж се изгубили пък други се чудят как ще стигнат до паницата с ядене... r)
Някои кучета имат много дълга козина(от която стават чудесни пуловери), но тя като започне да пада през отделните сезони забравяш какъв беше истинския цвят на мебелите ти...Късата козина може да се окаже още по-неприятна..Малките тънки косъмчето като иглички се забиват в нови блузи, току-що изсмукани килими, палта(сандвича който се готвиш да лапнеш)... l)
Малките кученца може да са дребни на размер но имат голяямо сърце и винаги са готови да защитят стопаните си( е, има и страхливци които се завират под полата ти)..Но джобния размер кученце си остава куче а не котка(въпреки че можеш да го носиш под ръка)- то винаги е част от глутницата заедно с големите..
Големите кучета понякога така се залисват в игра че може да настъпят някой от гореспоменатия вид l) n) ...Доста големи кучета въпреки предизвикателния си външен вид са в същност много миловидни същества..Проблема идва като тръгнат да те посрещат след дълъг работен ден(случайно можеш да се озовеш на земята целия в лиги)... w) w) Да не говорим че на ден изяждат по една тенджера с ядене... l)
Средните на размер са най-чести и се взимат от хора които искат голямо куче(но не такова което като легне да заеме целия хол) но не прекалено голямо или малко (такова на което случайно да седнат ;-)...куче което да прилича на предшественика си- вълка...
Бебетата кученца са толкова сладки- в същност ако можех щях само да ги гушкам по цял ден- истината е че колкото са сладки толлкова са и пакостливи и може направо да ти побелее косата с някой по- инатлив кучешки индивид...Но така или иначе образоването на едно кученце ни научава самите нас да бъдем по-отговорни...А после радостта е голяма когато твоят компаньон започне да изпълнява команди..Седни!(то сяда)..Легни!(то ляга)...Напиши ми домапното!!!..Напиши ми домашното!!!..хммм да s) r)
Накрая така се привързваме към нашето четириного че самите ние се превръщаме в роби на собствения ни домашен любимец... w) w) w)

Оххх абе аз никакъв съвет не дадох- просто ме споходи музата(както никога) да напиша нещо по-дълго l) c) d) bl) n)
User's Signature

Качена снимка[br]BG Басет сайт изцяло за породата басет хаунд.[br]Кога ми се преработи сядам и чeкaм да ми мине.

#19 Потребителят е офлайн   alpin Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 May 2005 - 08:41 PM

относно обучението - кучето се учи от първия до последния миг от своя живот(както и ние bl).... не може примерно да го учиш до годината и след това да спреш.... зависи от кучето но то с радост ще учи всяко ново нещо(не забравяй поощрението)...(ади спирам че се изкарах голям специалист w) )

само го погледни от сега е готов за подвизи b) Качена снимка

#20 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 May 2005 - 11:25 PM

Бих сложила и басетите в списъка d) , макар че... нужни са търпеливи съседи и собственик с доста своеобразна настройка.
С други думи - Теди, седни, чети и мисли внимателно; стесни кръга до 3-4-5 породи, които според теб най-много ще ти допаднат и с които ще си допаднете... и се заеми да си търсиш куче. В интерес на истината, понякога кучето намира собственика си, а не обратното и накрая човекът финишира с порода, каквато не е и помислял да си вземе, но...
Като цяло, отговори си на следните няколко въпроса:
ЗА СЕБЕ СИ
Какъв ти е характерът? Дали си човек подреден, който държи на реда или обратното, малко безпорядък няма да ти бръкне в здравето? Дали си човек властен, който обича да го слушат... или послушанието не е най-важното нещо? Дали си човек търпелив и ще можеш да отделяш по 20-30 мин. за ежедневния тоалет на животното си, или пък няма да ти издържат нервите всеки ден да работиш с четката... И т.н.
ЗА БЪДЕЩОТО КУЧЕ
Какво очакваш от него? Да те гледа в очите и да те слуша? Да има собствено мнение? Да те развеселява с номера и клоунади, или пък да ти лежи в краката, докато гледаш телевизия?... и т.н...
--
След като уточниш всичко това, вече ще си наясно и какво куче ще ти подхожда, а това ще стесни кръга на породите доста много.
Лично аз например съм гледала послушни кучета и не ми хареса r) , но много хора търсят точно това w)
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

• (32 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни