Каква порода ще ми препоръчате?
Публикувано: 26 May 2005 - 09:14 AM
Е, сега поне не са десет ама пак ще трябва да елиминирам май. bl) Само дето сега вече наистина незнам как ще успея. Може пък кучето само да ме намери:). Дано r)

Прави каквото трябва, да става каквото ще!
Публикувано: 26 May 2005 - 09:33 AM

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!
Публикувано: 26 May 2005 - 10:19 AM
няма да подсказвам r) повече
Публикувано: 27 May 2005 - 10:55 PM
Сега остава задачата да си намеря хубаво кученце, което далеч не е по-лесно, ама май даже си е и доста по-трудно. Така че ако можете помагайте:)!

Публикувано: 27 May 2005 - 11:44 PM
Цитат
Сега остава задачата да си намеря хубаво кученце, което далеч не е по-лесно, ама май даже си е и доста по-трудно. Така че ако можете помагайте:)!
Теди, мисля че има едно страхотно кучило лабладор r) Попитай за подробности laboriero
Публикувано: 28 May 2005 - 05:39 PM

Публикувано: 29 May 2005 - 04:23 PM
Говорих с Мартин Николов и ще отида след две седмици да видя лабрадорчетата. Дано ме харесат b)!
Разбира се нищо още не е сигурно ама е случай, че стане, трябва да съм подготвена за новото бебе. Нали ще помагате:). Аз като начинаеща нищо незнам, та ще имам доста въпроси:)
Ето го първия - седя си в къщи и си мисля, къде да слижа на кучо да живее. Ама толкова много въпросителни има - дали е по-добре да е в мойта стая или в кухнята (за него не за мен), до ъгъл ли трябва да му е креватчето или не, до прозореца или по-надалеч и въобще аз ли да му избера място за живеене или да го оставя само да си хареса.
Втори въпрос - купичката с водичка и паничката с храна до мястото му за спане ли трябва да са или може да си има отделно място за тях. А и мястото му за спане какво трябва да е - да му купя ли някакво креватче от зоомагазин?
Имам проблем и с кабелите вкъщи - навсякъде има кабели. Направо незнам какво да ги правя - как се крият кабели от малко щъкащо навсякъде куче?
Освен това искам да не му давам да се качва по мебелите в къщи, но ми е чудно ако, когато е само не му давам, а когато го гушна естествено седя на дивана - това ще го обърка ли или ще разбира, че може само когато аз го гушкам. Да не го приеме като наказание?
Ох айде няма повече да питам, че да си оставя въпроси и за утре:)

Публикувано: 30 May 2005 - 06:24 AM
а) кучето да има възможност да вижда какво става наоколо, а не да е изолирано
б) няма да се минава непрекъснато
в) наблизо не стои телевизор примерно, за да гърми тонколонката в ушето на кучо
Нещо такова. Кухнята определено не е подходяща - това е помещение за ГОТВЕНЕ; коридорът също r) Идеалният вариант е в дневна/хол, където кучето хем ще е част от обществения семеен живот, хем ще има спокойно кътче... и твоята стая е подходяща, ако прекарваш по-голямата част от деня там.
А, и да не е непосредствено до парното или близо до прозореца - да не се прегрява кучето зимно време и да не му духа, да не е и на течение.
За оборудването: зависи какво можеш да си позволиш.
Идеалният вариант, чийто привърженик съм аз, е клетка - пластмасова (но са скъпи), където кучето може да бъде затваряно при нужда. Свикват сравнително бързо; в клетката се чувстват защитени; по този начин извънредно бързо могат да бъдат научени да не пишкат наслуки из къщи. На запад това се нарича crate-training. В клетката кученцето си е в "бърлогата" и има инстинкт да не цапа вътре (разбира се, ако се държи повече от 2-3 часа затворено, може и да стане беля). След като го пуснеш оттам, веднага го носиш на определеното за изхождане място и го хвалиш... и така за 2-3-4 дни положението е овладяно l) Лично съм го правила с едно малко хъски вкъщи и останах много доволна, при това и животното не се тормози, спи цяла нощ като бебе...
Иначе, както казах, зависи от средствата и възможностите. Напълно достатъчни са, да речем, редовно сменяни килимчета; руснаците навремето препоръчваха скована от по-дебели дъски рамка с опънат на нея плътен брезент - хем кучето е на меко, като в хамаче, хем е лесно за почистване...
В интерес на истината обаче кучо най-често сам си избира къде му е удобно да "живее" и след 2-3 дни наблюдение сама ще установиш къде най-обича да легне и къде си носи играчките; ако мястото е подходящо, просто там го и настаняваш...
---
Купичките стоят, където си решиш - на място, където лесно може да се почиства разляна вода и паднала храна, но и където кучето лесно може да стигне; не е задължително да са непосредствено до леглото му. Важното е винаги да има достъп до тях. Добре е да купиш:
а) метални купи със стойка (слагат се в два метални пръстена), които са над земята - така кучето няма да се навежда надолу като яде, а те ще се намират на нивото на муцуната му (малко под това ниво по-точно)
б) ако не такива, то метални купи против обръщане (отстрани имат по-широка от купата външна стена, като преобърнати наопаки изглеждат отстрани) и отдолу с гумен пръстен - стабилни са, не се пързалят и кучето не може да ги обърне на игра; в най-лошия случай и пластмасови от същия тип стават. Важното е да се мият редовно с гореща вода и купичката за вода винаги да съдържа чиста вода за пиене.
---
За мебелите: дали кучо ще се качва или не, това си решавате вкъщи... но ако няма да се качва, няма да го качваш да го гушкаш и ти...
Като цяло, основата на доброто възпитание е една: веднъж приетите правила да не се нарушават и променят. Каквото веднъж е било забранено, не се разрешава по никакъв начин.
Иначе - да, кучо СИГУРНО ще схване разликата между това ти да го вземеш на коленете си на дивана и сам да се качи... r) , но няма да РАЗБЕРЕ защо не може да се качва и сам и ще упорства... после семейството ще отстъпи, че когато човек е седнал на дивана, кучо може да се примъкне до него... и после и без човек... кучовците са умни b) и нагли до възбога, ако човек ги остави.
---
За кабелите: решението е просто - вдигат се по-нависоко по стените и се закрепват там. Никакви кабели по пода - решително никакви, иначе ще има кабели-жертви... а ако тече ток по тях, може да има и куче-жертва...
---
А, и се снабди с много играчки l) За лабрадорче подходящи са - гумени и пластмасови кокали и топки от плътна гума (достатъчно големи!!!!); играчки от типа "топка с вързано за нея въже" и само "въже с възли"... Да има какво да разнася из къщи. НЕПОДХОДЯЩИ (не само за лабрадор) са всякакви играчки със стърчащи по тях израстъци (свиркащо таралежче, да речем) и меки топки, които могат да бъдат прегризани. По-нататък, когато кучето се научи да си играе, могат да му се взимат и такива - обикновено голдени и лабрадори се отнасят нежно с играчките и не ги "разкостват", но това зависи от самото куче...
А: една добра идея. Немалко мои познати с такива породи си имат голяма пластмасова кофа за играчки (или кутия, или леген...); кучето бързо се научава да прибира там играчките си и да си вади други отвътре - също като малко детенце r) , и е много смешно как кучо виси над кофата и се колебае: топката ли да измъкне, кокала ли...
И приятно ви гледкане, и да пуснеш снимка, като се съберете с лабрадорчо! w)

Публикувано: 30 May 2005 - 01:01 PM

Публикувано: 30 May 2005 - 02:11 PM
Типичен пример b) : при нас "кучемястото" за домашно живеещите е по принцип под масата, на която стои компютърът: закътано е (тя е много голяма), удобно е; непрекъснато има човешки крака за гушкане... въпросното кучемясто е изгледало поне 6 или 7 кучила бебета r) и в промеждутъците се ползва от Липи.
Нойзи-мястото l) обаче много бързо стана "на батко на дивана" и при команда "Място!" тя търчи да се настани там l) l) ; забавното е, че нощно време ЗАДЪЛЖИТЕЛНО спи при мен на кревата. Въпреки продължителните усилия, не можахме да я разубедим... в крайна сметка спряхме да се опитваме, защото се научих да не се събуждам, като скочи при мен w) Та така по принцип кучо си дресира собствениците r)

Публикувано: 30 May 2005 - 03:18 PM

прочети правилата за подписите
Публикувано: 30 May 2005 - 05:02 PM
Навремето овчарката ми кака Байта (мир на праха й) имаше силна страст към апорт (защо ли, много интересно...) и аз й разрешавах. По неизвестни за мен причини на село мина на тухли и камъни, колкото да носи нещо bl) , не че нямаше какво...
Тъй че е значително по-добре човек да се ограничи с личен, дървен апорт, който кучето си познава и с който е свикнало от едно време. Или с 2-3 апорта, за правене на номера в градинката b) и за по-енергично търчане...
Гонениците на фризби също са добра идея, между другото - има и специални кучешки комплекти (не в България, естествено), от по МНОГО чинии от подходящ за захапване материал.

Публикувано: 31 May 2005 - 08:06 AM
А иначе за носенето - вече почвам да обмислям да го дресирам да миправи кафе сутрин, с две лъжички захар b) . Така хем аз ще съ доволна, хем за него ще има високоинтелектуално занимание. не се съмнявам,ч е ще ми е много весело и хубаво с него, дано и то да е щастливо с мен:).
Аз също познавах едно куче, което носеше тухли и беше немска овчарка. Мисля, че веднъж дори си счупи зъб опитвайки се да пренесе част от дувара:). Но никой не беше в състояние да го спре, това му беше страст:).

Публикувано: 31 May 2005 - 12:09 PM
СЛед като взехме малката аз се мъча да и определя място къде да спи, ама когато не я гледам си взима леглото и си го донася в коридора от къде може да наблюдава цялата къща всички врати:)))))) И няколко пъти аз хващам завивката пак я оставям там където аз смятам за добре , тя изчаква някакво време и пак я донася където тя смята за добре и така аз се примирих със ситуацията:)))))
В момента имат места за спане из цялата къща , ако сме в хола си имат легла в хола, сега като стна по топло се изнасят в коридора и лягат на студа.Малката след като се разгони я прибрахме в спалнята да спи , сега големият е решил че това място трябва да е много специални и 3 дни лежа там , но след това установи че там е топло и няма нищо особенно:))))))))
Преди време кофата с играчките седеше при едно от леглата, но вече има доста тежки топки и конгове които са за игра на вън , пък кучовци решават че 11:30-12ч. последнощ е най-доброто време да хванат някоя тежка играчка и да вдигнат всички съседи от сън , та за това кофата е на балкона и те само дебнат да откраднат нещо.
Теди със сигурност ще ти е много интересно и ще имаш много емоций с малкото бебе.
Аз нали съм пристрастена към тези породи та ми е простено:)))
Публикувано: 25 May 2006 - 05:50 PM
- да е средно голямо между 50 - 70 см
- да е много, ама много умно куче, примерно немска овчарка
- да е издръжливо, силно за да може да избягва примерно без проблем 30 - 40 км
- и за космите средни на дължина
Имам и друг въпрос кучета при които имат скосена задница, това предимство ли е или е недостатък и защо.
извинения за текста написан толкова тарикатски.
Публикувано: 25 May 2006 - 05:59 PM
Цитат
.
super best
ако си мислиш че всички немски овчарки са умни, ама много умни ...
напиши повече къде живееш - къща, апартамент, кой ще се грижи за кучето, с какво смяташ да го храниш - това са все важни неща, а иначе изискванията ти към кучето са леееко детински, особено втора и трета точка - никой не може да каже кое куче ще стане умно и издръжливо - на 50 %зависи от стопанина
а и имам чувство, че досега не си гледал кучета, уцелих ли?