Dog.bg Форуми : Ти да видиш тема...

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (5 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Ти да видиш тема...

#61 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 30 July 2011 - 06:13 PM

:ab_041: :ab_041: :ab_041:

Бушка, смея се малко на гърба на горките петльовци и кокошки, но ... много образно си го описала.

Виж ти, какъв сложен живот има и при пернатите!

Само някой да смее да твърди, че хората сме били по-различни от животните! При всички е въпрос на сила - при животинте физическа, при хората финансова и силните все потискат слабите :md_064:
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#62 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 30 July 2011 - 06:37 PM

Хахах! Наистина много забавно!
Бушка, ако ми купиш къща на село, взимам веднага един двама от проблемните петли! Ще им доставя колко кокошки им сака душа! :ba_025:
User's Signature

Качена снимка

#63 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 30 July 2011 - 08:09 PM

Нали имаш бе, Дени? Давай да я постегнем и да те преселваме и пълним с каквото се сетим :ab_041:
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#64 Потребителят е офлайн   PURSY Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 30 July 2011 - 08:46 PM

И аз се смея с глас на петльовците ти :af_089: :af_089:

#65 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 25 October 2011 - 01:57 PM

Мисля и искрено се надявам, че мога да преместя темата и тя да си остане в Чуден край.
Един петльо е при приятели на Анук. :wub:
Другите трима са си при мен - мисия невъзможна се оказа да намеря това, което търсех.
Единия, заедно с едната асоциална кокошка направиха семейство и си имат собствен двор.Останалите кокошки, заедно с два петела са заедно. Жалко е, защото се смали пространството на всички, но това е начина. За сега двамата мъже се разбират. Йерархията се спазва и подчинения понякога бива кълван, ако прекали или ако се качи на най-високия камък да кукурига. Това е мястото, запазено само за шефа.
Върви активен процес по строеж на стабилни, изолирани кокошарници - да им е топло зимата (и за да снасят, има и егоизъм в тази дейност).
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.

#66 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 10 March 2012 - 09:23 AM

Дежа вю :dh_188:
След няколко месеца мирен живот - вчера, след като ги наснимах, да покажа какви са красиви и добри, настана адски бой. Кръв, скокове, нокти. Оставих ги, да видя дали биха спрели и дали биха се разбрали. Кротнаха за малко, но защото се стъмни. Днес станах преди тях. Събудиха се, обиколиха двора и започнаха спаринга отново. Сега единия е заключен в кокошарника, след някой час ще ги сменя, но това не си е работа.
Слагам снимки на двамата, които търсят домове. За предпочитане е първия да си намери дом пръв. Той е супер спешен и е конфликтния. Възможностите ми за преграждане, нови къщи и подобни са тотално изчерпани.
Днес не изглежда така напето - целия е в засъхнала кръв по перата, гребена му е в засъхнали кори и много зелено, от Гранулина, с който ги мазах.

Иначе може да видите на снимките - не са вече ония смешни пубери без опашки и с малки пи..., ъ-ъ-ъ гребени, а са истински мъже :ab_041:
Прикачена снимка

Прикачена снимка
User's Signature

#67 Потребителят е офлайн   piron45 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 March 2012 - 12:43 PM

bushkata извинявай но си голяма скица. Петлите са готини, но практиката в такива случаи е следната. Избира се най герестия и напорист по отношение на кокошките петел и останалите отиват в тенджерата. Знам че за теб това е ЕРЕС , но така практикуват всички които имат кокошки и петли, е освен теб вероятно. Излюпването или купуването на малки пилета винаги води след себе си тази дилема.
Е дано успееш да намериш някой, който да отглежда петли без да иска по някое време ги изяде. Имали сме преди години в къщи кокошарник с десетина кокошки и пилета. Понякога излизат интересни индивиди. Като малък бях дресирал едно кокошка като я сложа някъде и я натисна да легне стоеше там докато не я махна. Много интересен индивид, но и тя бе изядена накрая. Просто тези птици обикновено се отглеждат за яйца и месо.
Желая ти всичко добро.
User's Signature

Качена снимка

#68 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 11 March 2012 - 12:07 AM

От никъде нищо не се чува...

Търся си стара оградна мрежа, платна и каквото и да е подобно.
Ако имате някъде ненужни подобни - свирнете? Явно ще трябва да градя нови пространства. Единия от биткаджиите в момента дели територията на патока - тя е малка, а патока не го харесва. Само това остава - да се сбият междувидово.
User's Signature

#69 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 11 March 2012 - 03:04 PM

Мога да се похваля. Днес след вчерашното тръшкане, че не знам и няма какво да направя - викнах неволята. Събрах стари парчетии от мрежи - всякакви видове. Връзвах и снаждах, преграждах и пререждах. Но с голям ентусиазъм и онова силно вътрешно убеждение, че ще се получи. Е - получи се. Направих нов кокоши двор и то достатъчно голям. Двамата побойника получават по една кокошка, а най-малтретирания си остава с две :) До вчера отчаяно се чудех къде да дам два петела, днес ми минават мисли да взема още две кокошки. Просто осъзнах, че това, дето го искам няма да стане. Още миналата година след толкова много търсене едва успях да намеря дом на един. Какво остава за двама. Та се взех в ръце и се справих и съм супер доволна от себе си. Факт - ограждението е грозновато със снажданите мрежи, но това във времето е поправимо. Никак не харесвам "клошарски" дворове, но за сега и това е решение.
Много добре се чувствам, като успея да се измъкна от "безнадеждна" ситуация, което пак показва, че всичко е такова, каквото искаме да го видим. Винаги може да бъде и точно обратното.
Големи прозрения покрай тия пернати :))))
Най-смешното е, че днес съседа се прибра с три джинки, купени за петле и две кокошки - искали и в техния двор да кукурига някой, като в моя. Обаче само след 10 минути две от джинките кукуригаха. Та явно това е често срещан проблем :) Дано не се бият поне, като при мен.
Хубав ден желая на всички!
User's Signature

#70 Потребителят е офлайн   DDG Икона

• Попътен вятър
  • Икона

Публикувано: 12 March 2012 - 11:15 AM

Буш, поздравления!
Като ти четох неволите, няколко пъти се изкушавах да пусна едно петленце да щъка из двора ни, ама с всичките тези кучета при нас, съдбата му щеше да е меко казано несигурна.
Браво, че не се отказа!
User's Signature

I can't stop the war, shelter homeless, feed the poor
Can't walk on water, I can't save your sons and daughters
I can't change the world and make things fair
The least that I can do is Care.

#71 Потребителят е офлайн   piron45 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 March 2012 - 01:19 PM

Показване на мнениетоbushkata, в 11 March 2012 - 01:04 PM, написа:

Мога да се похваля. Днес след вчерашното тръшкане, че не знам и няма какво да направя - викнах неволята. Събрах стари парчетии от мрежи - всякакви видове. Връзвах и снаждах, преграждах и пререждах. Но с голям ентусиазъм и онова силно вътрешно убеждение, че ще се получи. Е - получи се. Направих нов кокоши двор и то достатъчно голям. Двамата побойника получават по една кокошка, а най-малтретирания си остава с две :) До вчера отчаяно се чудех къде да дам два петела, днес ми минават мисли да взема още две кокошки. Просто осъзнах, че това, дето го искам няма да стане. Още миналата година след толкова много търсене едва успях да намеря дом на един. Какво остава за двама. Та се взех в ръце и се справих и съм супер доволна от себе си. Факт - ограждението е грозновато със снажданите мрежи, но това във времето е поправимо. Никак не харесвам "клошарски" дворове, но за сега и това е решение.
Много добре се чувствам, като успея да се измъкна от "безнадеждна" ситуация, което пак показва, че всичко е такова, каквото искаме да го видим. Винаги може да бъде и точно обратното.
Големи прозрения покрай тия пернати :))))
Най-смешното е, че днес съседа се прибра с три джинки, купени за петле и две кокошки - искали и в техния двор да кукурига някой, като в моя. Обаче само след 10 минути две от джинките кукуригаха. Та явно това е често срещан проблем :) Дано не се бият поне, като при мен.
Хубав ден желая на всички!

Браво на теб че реши проблема. Сега очаквай следващия - ще ти трябват повече кокошки. На един петел трябва да има поне 5-6 кокошки иначе твойте ще останат без пера по гърбовете от качване. Като ги удари хормона може да се качва на горката кокошчица по 10 и повече пъти на ден и като прибавиш и неуспешните опити ще и опада перушината. В нашия кокошарник когато имаше птици, никога не са били по малко от 5-6 и въпреки това все е имало по някоя с гол гръб от скачане върху нея.
Хайде успех ти желая.
User's Signature

Качена снимка

#72 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 12 March 2012 - 03:25 PM

ДДГ, благодаря. И при мен са оградени от кучетата, няма как иначе - ще идат зян пернатите. Ако са само моите кучета - те са свикнали, но идват и други и ще закусят пилешко, ако не са предпазени. Но ако имаш местенце да заградиш - опитай, много е приятно да ти кукурига петел и да ти говорят кокошлетата. Ако решиш - свирни все пак :md_064:

Пирон, благодаря. Знам за тоя проблем с оплешивяването. Те и сега две са плешивички отгоре. И за да не са само с по една кокошка, днес чакам нови две :ab_041: Така всеки ще има по две, пак са малко, но за сега повече не мога. Ще видим във времето какво се случва и ще решавам в крачка. Освен това имам и една задна мисъл. Така или иначе след време тия кокошки ще спрат да снасят. Кога - до сега не съм получила еднозначен отговор - 2, 4, 6 години. Та като спрат, ще трябва да взема нови, за да има и яйца, като "старите" пак ще си останат. Та за това не искам от сега да събирам много, защото след време ще станат премного.
User's Signature

#73 Потребителят е офлайн   Rinusha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 March 2012 - 06:03 PM

bushkata,
сори, ама не можах да се въздържа - тез петльовци са станали прекрасни - като от картинките по детските книжки.
Може ли да питам нещо - понеже от известно време обмислям да си вземем и ние едни такива пЕрнати,та колко голямо пространство би трябвало да им отделя/заградя?Вътре каква настилка - тревичка за да си скубят или плочки за лесно почистване и могат ли все затворени да живеят?Ако тази пролет се справим със заграждението и си вземем 2-3 кокошчици ще се кандидатирам за стопанин на петел :ab_041:
User's Signature

Може да си разочарован ако не успееш,но си обречен ако не опиташ

#74 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 12 March 2012 - 06:45 PM

Ами аз не знам точно как трябва. Но мога да ти кажа как е при мен и ми харесва :ab_041:

Според мен, колкото повече пространство имат - толкова по-добре. Ако трябва да се даде някакъв минимум - може би дворче поне 4 на 4 м. Това за петел и две женки към него. Плюс къща. Двора според мен, не трябва да е покрит. Те обичат, всъщност те цял ден чопкат нещо. Освен това си правят прашни бани - копаят ямка, лягат вътре и с крила хвърлят прах върху си. Това са инстинкти, които си имат и обяснение. Не че знам какво :ab_041: , но със сигурност има някакво значение за поддръжката на перата им. Изобщо аз изхождам от принципа - колкото по--естествено, толкова по-добре. Да, има красиви волиери, с хубави мрежи и удобни за почистване бетонирани подове. Но не мисля, че птиците там живеят естествено. До колкото може да се говори за естествено при птици, опитомени, развъдени в инкубатори и зависими от хората.
Моите са на сравнително голямо пространство, оградено около езерото. Отдолу е пръст, бръшлян, който те унищожават стръвно, имат храсти, под които се крият на хлад лятото, имат много дървета над тях, ниски клони, от които си кълват листа. От време на време посявам жито, слагам отгоре една мрежа и щом покара пресни зелени стъкчета - махам мрежата и ги оставям да си кълват зелено. Иначе тревичка не оцелява - кълват всичко и много ровят, обръщат земята постоянно. В умното земеделие се прави подвижно заграждение, което се мести по лехите (когато са празни) - кокошките копаят и чистят от семена земята, като приключат се местят на ново място. Нарича се "кокоши трактор" :smile:
Тревичка им давам допълнително - бера от двора.
Къщите им са различни - едната е от стар гардероб, в който има шкафче :ab_041: Това е облепено с изолация и въпреки това в най-големия студ им пусках печка. Защото не се справихме миналата година с направата на подово, както го бяхме замислили.
Другия кокошарник е нов, зидан с тухли и пак с изолации отвън. В къщите им вече е добре да е бетон или плочки. Там се цапа много и е добре, да може да се почиства лесно. Вътре имат по един плетен кош, пълен със слама, спят в него.

Ето малко снимки:
Прикачена снимка
Не се вижда мрежата, но дебелото дърво е в средата й - от него мрежата е под прав ъгъл в двете посоки. Това е двора на едните, а онова отзад с покрива им е къщата.

Прикачена снимка
Това е другия двор - най-големия. Бялата къщичка зад бора е новия кокошарник. А отпред е патока и неговата къща, която той ползва само при голям студ. Неговото пространство е неприкосновено - кокошките не ходят при него, освен като замръзне езерото и се изхитряват и минават по леда. Той е възрастен господин, който го болят колената и не му е проятно да тича и да гони натрапниците :)
Храната им е тези некрасиви кофи, защото иначе я нападат мишки. Замислила съм да направя плет и да скрия кофите. Цялото това миналата година беше покрито с бръшлян - много бързо му видяха сметката.

Прикачена снимка
А това е най-новия двор, скалъпен с каквото намерих.

Цялата тая работа ще изглежда много по-добре като се разлистят дърветата. На последната снимка,отпред, вдясно е една чудно красива японска дюла, която се обсипва с цвят.

Според мен, тия пространства са добри за по един петел и две или три кокошки. Ако са повече - няма да имат свобода. Освен това и ще започне да мирише много. Когато са на пръст, не можеш да почистиш, но пък всичко си отива в земята и като е по-голямо пространството - не става свинщина. Ако ги затвориш в двор 2 на 2 ще стане само мръсотия по земята.
По принцип, ако не са оставени да се разхождат по целия двор, който е да речем декар или повече, а са затворени - мирише. Въпроса е как да борим миризмата. Аз я боря с повече пространство. Друг е избрал бетон, плочки, маркуч и никаква пръст.

Та така. Разгледай в нета - има ама всякакви варианти. Има и чудно красиви къщички. Важно за мен е те да са лесни за почистване, топли и не много големи. Те вътре влизат само да спят. Най-ми харесват тези на "крака", така и ти не се навеждаш като чистиш и взимаш яйчица, а и пространството под тях се ползва.

п.п. Важно е за двор с кучета - оградата да е бетонирана отдолу, че косматите обичат да копаят и биха погонили пернатите, ако ги докопат. А на тия с перата им режа маховите пера на крилата, за да не прелитат оградата. Личи си само като размахат крила.

Свиркай, ако си направите дворче за кукуригащи :)

п.п. Ей тая грозотия бях направила оня ден за малко, когато трябваше спешно да ги разделя. Сложих тия "щори", за да не се виждат - бяха обезумели и се кълвяха през оградата.
Прикачена снимка
User's Signature

#75 Потребителят е офлайн   Rinusha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 March 2012 - 07:20 PM

Благодаря за обширната информация,аз точно от "първа ръка" исках.Мисля също да са на естествена настилка (разбирай трева),но точно това се чудех - колко да е голяма за да не се цапа прекалено.Иначе имам просторна барака с дебели каменни стени - нея обитават кучетата,но е достатъчно голяма и мога да преградя част от нея да спят кокошчиците.Има и малка дървена вратичка,която води директно навън (извън двора),на поляните.Предполагам,че това всъщност си е било кокошарник някога :ab_041: Искам да са близо до кучетата,защото сме крайна къща и има и порове, и белки, и невестулки, и лисици.......А те движат нощно време - все си мисля,че няма да посмеят да влязат при кучетата.Мисля си да заграбя малко от поляните,да ги заградя плътно (включително и от горе и да им оставя вратичката отворена.Няма да посмея да ги пускам да щъкат по поляните,щото сутрин ще им отворя - до тук добре,ама вечер се прибираме късно,понякога не се прибираме,т.е. трябва да са защитени.
П.п.А след снимките,които показа,какво да ти кажа - искам да съм паток в твоя двор.Е,може и кокошка :ab_041:
User's Signature

#76 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 12 March 2012 - 07:40 PM

Добра е идеята с кучетата, наистина ще пазят.

Показване на мнениетоRinusha, в 12 March 2012 - 07:20 PM, написа:

искам да съм паток в твоя двор.Е,може и кокошка :ab_041:

Няма проблеми, ама ако се биеш и ти - ще те върна на стопаните ти! :ab_041:
User's Signature

#77 Потребителят е офлайн   Rinusha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 March 2012 - 07:42 PM

:ab_041:
User's Signature

#78 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 11 July 2012 - 09:34 PM

Нищо, че тая тема е тук и нещата са под контрол. То вече ме е срам да я местя напред-назад.
Офертата си стои - ако някой иска единия петел - ще му се зарадвам много!
User's Signature

#79 Потребителят е офлайн   valnata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 July 2012 - 02:05 PM

Прикачена снимкаПрикачена снимкаПрикачена снимкаПрикачена снимка

Единия Софиянец днес дойде да види как е Варна и морето, ама нещо не му хареса и вика- "я ме карай към село да видя аз новите булки" :ab_041:

bushkata, казаха ми, че тия малките кокошки(дето сега ще ги събират) са си ги люпили те, тъй че и татко ще стане след време. :ab_041:

#80 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 22 July 2012 - 07:06 PM

Супер съм благодарна на Вълната, че в ранни зори посреща Втори. И за това, че му намери дом.
Ако се появят пилета с неговата окраска - да пращаш снимки, ще ми е много интересно какви ще се получат.

Той сега ще си има истински харем, а не двете "гълъбета", както наричам дребните му дамички.
Шефа днес цял ден седи на един висок камък и наднича в двора на Втори, обикаля оградата и се чуди къде му е конкурента, с който се репчеха от разстояние.

Остана ми само Черния, който в същност е повече червен. Ако и той си намери дом - ще настане мир и спокойствие в пилешкото ми царство. Съседите, които вече няма да слушат тройно надкукуригване, също ще са много облекчени.
User's Signature

• (5 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни