Dog.bg Форуми : Кученца

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Кученца

#1 Потребителят е офлайн   botix201 Икона

• Member
  • PipPip
  • Група: Потребители
Публикувано: 28 July 2011 - 08:33 AM

Здравейте приятели!Искам да попитам за кученцата порода немска овчарка.На каква възраст проглеждат?На каква възраст трябва да се обезпаразитяват и т.н.

#2 Потребителят е офлайн   Peps Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 28 July 2011 - 08:50 AM

Аз мисля че това не зависи от породата. Проглеждат на около 14 дни ,обезпаразитяват се около 30 ден.

#3 Потребителят е офлайн   botix201 Икона

• Member
  • PipPip
Публикувано: 28 July 2011 - 09:24 AM

Ами тогава нали някои породи имат заболявания някъде характерни за тях?Ако тази порода има какви са те?Благдаря ти искрено за отговора!

#4 Потребителят е офлайн   megito Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 28 July 2011 - 10:06 AM

Най-характерните и често срещани заболявания при породата Немска овчарка са:
Дисплазия на тазобедрената става: Това заболяване е описано за първи път при Немска овчарка. Отнася се за наследствено обусловено необичайно развитие на тазобедрената става, при което главата на бедрената кост е нестабилна в тазобедрената ямка. Кучета с това заболяване притежават плитки ацетабулуми („ямката на таза”) и промени във формата на главата на бедрената кост, в резултат на което не се образува стабилна и здрава става.
Признаците на това заболяване възникват обикновено след 4-6 месечна възраст и прогресивно се задълбочават. Животните с това заболяване трудно носят телесната си тежест особено след продължително движение, имат нестабилна, клатушкаща се походка, сутрин са схванати, трудно стават и имат промени в темперамента и куцота.
Диагнозата се поставя след рентгеново изследване от специалист.
Кучета с такова заболяване се изключват от разплод!
Дисплазия на лакътната става: в следствие на неправилно развитие (различни темпове на растеж) костите образуващи лакътната става са несъвместими, което довежда до болезнен артрит(възпаление на ставата). Заболяването се появява след 24 месечна възраст. Смята се, че генетично се предава и болни кучета трябва да се изключват от разплод.
Признаците на това заболяване са куцота с предните крайници, засягат се и двете лакътни стави с появата на подутини и болезненост. Тези симптоми се наблюдават при млади кучета между 6-12 месечна възраст.
Ако не се лекува заболяването състоянието на кучето ще се влоши, то ще ходи на 2 или 3 крака, а с напредването на възрастта и болката ще стане силна в следствие на артрита.
Диагнозата се потвърждава единствено след рентгеново изследване, а лечението е хирургично. Дори и след няколко хирургични интервенции, функцията на лакътя остава нарушена.
Паностеит: костно заболяване при едрите породи кучета между 6 и 18 месечна възраст. По-често се проявява при мъжките кучета отколкото при женските.
Болестта се характеризира с разрастване на костна тъкан в костно мозъчната кухина на дългите кости. Причината за това заболяване е все още неизвестна.
Признаците са настъпване на внезапна куцота без данни за причина от предшестваща травма. Куцотата се мести от единия на другия крайник.
Лечение: заболяването обикновено завършва със самостоятелно оздравяване. В острите етапи на болестта лечението е симптоматично с болкоуспокояващи лекарства (нестероидни противовъзпалителни средства и кортикостероиди).

Болест на von Willebrand(vWD)
Това заболяване е наследствено и е разстройство в процеса на кръвосъсирването, и наподобява хемофилията при хората.
Симптомите са прекомерно кървене при нараняване. Кръвоизлив възниква след нараняване или след хирургическа интервенция. Кучета с това заболяване могат да развият и кървене от венците, кървене в стомах или черва, като в този случай ще се наблюдава кръв във фекалиите. Някои кучета с това заболяване могат да имат и кръв в урината или кървене в ставите. Кървенето в ставите се характеризира със симптоми подобни на тези при артрит.
Диагнозата се поставя след кръвен тест.
Лечението е чрез трансфузионна терапия на кръв от здрави кучета.
Много е важно да се откриват болните кучета и да се изключват от разплод!
Cauda equina синдром е заболяване на гръбначномозъчните нерви. Гръбначният мозък завършва в близост до първия лумбален прешлен в долната част на гърба. Влакнестите удължавания на гръбначния мозък носят името cauda equina („конска опашка”). Cauda equina синдром е сериозно състояние, причинено от компресията на нервите в долната част на гръбначния канал.
Необходимо е хирургическо лечение на Cauda equina синдром, защото ако се остави нелекуван може да доведе до трайна загуба на функцията на червата, контрола върху пикочния мехур и парализа на краката.
Кожни алергии това са заболявания, които доста често се срещат при домашните любимци. Най-често срещани са три типа на алергии: причинени от храна, от бълхи и от алергени, които се вдишват.

Злокачествени новообразования (тумори)
Симптомите са им различни в зависимост от вида на тумора, както и лечението им

Хроничен повърхностен кератит (Панус)
Това е сериозно възпаление на роговицата на очите. Новото наименование на това заболяване е хроничен имунно медииран сух кератоконюнктивит. Причината за това състояние не е известно, в момента. Може да е имунен отговор на промените, настъпили вследствие от ултравиолетово лъчение. Това се базира върху повишеното разпространение на заболяването при по-високи височини. Заболяването се появява при млади кучета(до 2 годишна възраст) от породата немска овчарка.
Лечение се налага през целият живот на заболялото куче.
Стомашно усукване и преплитане на червата
Това е животозастрашаващо заболяване. Характеризира се с завъртането и изпълването с газ на стомаха. Наблюдава се при кучета от едрите и средни породи, от всички възрасти и при двата пола.
Причините са внезапни и енергични движения на кучето веднага след хранене и породна предразположеност.
Симптоми – кучето е в много тежко състояние, изпитва много силна болка и може да умре до 1-2 часа, стомаха е подут. Всички стопани, които притежават куче предразположено към това заболяване, трябва предварително да са подготвени и да могат да реагират бързо и да окажат своевременна помощ.

Перинеална фистула – ненормален отвор в областта на ануса. Това е много сериозно заболяване и ранното му откриване и лечение са наложителни.

Кардиомиопатии с този термин се означават всички болести на сърдечния мускул.

Недостиг на панкреатичен ензим
Това заболяване води до храносмилателни проблеми и до лошо усвояване на храната. Причина за недостиг на панкреатичен ензим най-често е атрофия на задстомашната жлеза. Кучета от породата немска овчарка имат генетична предразположеност към това заболяване.

Най-често срещаната болест е тазобедрената дисплазия , поради ниската задница на породата .

Надявам се , че съм била полезна. :ae_085: :ae_085: :ae_085:

#5 Потребителят е офлайн   botix201 Икона

• Member
  • PipPip
Публикувано: 28 July 2011 - 02:25 PM

Благодаря то много!Тъй като съм 10 годишно дете и 70% от нещата ги разбрах ще попитам това:
Дали болестите се лекуват?

#6 Потребителят е офлайн   megito Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 28 July 2011 - 11:24 PM

Значи за дисплазията не знам лечението и дали има такова ако е напреднала. Но при усигорени нормални нива на калции , фосфор, витамини и др. , и ако се следи теглото на кученцето и не се претоварва. Риска да има дисплазия е много малак. Поне според мен е така , ако греша , моля някой да ме поправи. :ae_085: И това е за дисплазията, а за другите болести в горният ми пост е написано лечението.

ПП. Един савет от мен , щом си на 10 и сте решили че сте си вземете кученце Трябва да знаете , че това е много голяма отговорност , но си заслужава заради любовта която ще получите.

ПП.2 На Немската Овчарка и трябва много физическа и психическа активност. :ae_085: :ae_085: :ae_085:

#7 Потребителят е офлайн   botix201 Икона

• Member
  • PipPip
Публикувано: 29 July 2011 - 09:16 AM

Показване на мнениетоmegito, в 28 July 2011 - 11:24 PM, написа:

Значи за дисплазията не знам лечението и дали има такова ако е напреднала. Но при усигорени нормални нива на калции , фосфор, витамини и др. , и ако се следи теглото на кученцето и не се претоварва. Риска да има дисплазия е много малак. Поне според мен е така , ако греша , моля някой да ме поправи. :ae_085: И това е за дисплазията, а за другите болести в горният ми пост е написано лечението.

ПП. Един савет от мен , щом си на 10 и сте решили че сте си вземете кученце Трябва да знаете , че това е много голяма отговорност , но си заслужава заради любовта която ще получите.

ПП.2 На Немската Овчарка и трябва много физическа и психическа активност. :ae_085: :ae_085: :ae_085:

Благодаря ти!Ще те питам едно нещо тъй като кученцата ще са две а грижите храната любовта и всичко останало е готово без къщата.
Писах в друга тема това:
Тъй като съм начинаещ толкова много ми помогна че незнам как да ти се отблагодаря!Изчетох всичко и не разбрах само едно.Малките кученца навън в къщичка могат ли да живеят или не могат?Ако не могат има ли вероятност да се направи негова къща но по елементарния начин ами като къщата на хората само че по-малка и както пише(огромно внимание).(Не такава къща става въпрос.):

Снимка (и)

• Прикачена снимка

#8 Потребителят е офлайн   megito Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 29 July 2011 - 11:27 AM

Значи ако времето е топломоже да живее навън , но по-добре да се изкара навън поне след 2рата ваксина , за да е по-безопастно. Аз моето куче когато беше много малко си го гледах вътре и вече като стана на 3 месеца и така да се каже пощуря :ab_041: го изгарах навън в топла кучешка колибка ( Тогава беше зима) . Но това не му пречеше.
Извод: Навън може, но по-добре изчакай да мине втората ваксина , дори ако може и третата. :ae_085:

#9 Потребителят е офлайн   botix201 Икона

• Member
  • PipPip
Публикувано: 29 July 2011 - 06:47 PM

През колко време се правят ваксините?Втората ваксина на каква възраст е?

#10 Потребителят е офлайн   valnata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 July 2011 - 07:50 PM

Показване на мнениетоbotix201, в 29 July 2011 - 06:47 PM, написа:

Питай ветеринарния лекар, който се грижи за твоето куче. Ако изобщо има кученце..

#11 Потребителят е офлайн   botix201 Икона

• Member
  • PipPip
Публикувано: 30 July 2011 - 01:00 PM

Показване на мнениетоvalnata, в 29 July 2011 - 07:50 PM, написа:

Показване на мнениетоbotix201, в 29 July 2011 - 06:47 PM, написа:

Питай ветеринарния лекар, който се грижи за твоето куче. Ако изобщо има кученце..

Все още няма кученце/а.Ще се взимат за това питам.Благодаря!

#12 Потребителят е офлайн   botix201 Икона

• Member
  • PipPip
Публикувано: 31 August 2011 - 10:31 AM

Нали трябва да се къпят кучетата?

#13 Потребителят е офлайн   niki_shpanyol99 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Кучета,Кавалер кинг чарлз шпаньол

Публикувано: 31 August 2011 - 11:32 AM

Естествено,че кучетата трябва да се къпят ,но доста по рядко от хората (все пак зависи и от породата). Специално немската овчарка не бива да се къпе често( под къпане разбирай с шампоан за кучета )Под косъма на кучето има мастна жлеза,която предпазва кожата и ако се къпе често този слой пада.Жлезите започват да произвеждат повече за да наваксат и това води до неприятна миризма.Но с вода без препарат може и всеки ден да го къпеш стига да не го простудиш(изключваме периода на външно обезпаразитяване Може да го изкъпеш 10-15 дена след 3-тата ваксина съвсем спокойно.шампоана не се нанася директно върху козината освен ако не искаш кучешки пърхот.След като се изкъпе кучето се подсушава с кърпи и ако има нужда след това със сешоар.Разресва се.Кучето трябва да знае, че къпането е приятен процес, че в банята не стават лоши неща.Струята вода трябва да е лека, за да не се стресира кучето и ако не се лъжа хладка.За предпочитане е шампоан без аромат защото иначе едно от 1-те неща ,които ще направи кучета е хуубаво да се овъргаля в 1-та видяна мърсотия, за да придобие отново естествената си миризма.И последно най-вероятно кучето ще иска хубаво да се изтръска (точно като Бетовен :ab_041: ) ,затова е хубаво да го върнеш за малко в банята след като го изкъпеш освен ако не искаш всичко да подгизне :ab_041: А лятото може и на терасата.Това е общо взето всичко.Дано съм помогнала :re_037:

#14 Потребителят е офлайн   niki_shpanyol99 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2011 - 12:04 PM

А за ваксините ето какво намерих:
45 ден бивалентна ваксина срещу Парвовироза и Гана, като първа ваксина

45 или 59 ден петвалентна ваксина срещу Парвовироза, Гана, Инфекциозен хепатит и

Лептоспироза, като втора ваксина в зависимост от започнатата схема

59 или 73 ден седемвалентна ваксина срещу Парвовироза, Гана, Инфекциозен хепатит,

Лептоспироза, Параинфлуенца и Бяс, като трета ваксина в зависимост от започнатата

схема

12 месец седемвалентна ваксина, като годишна имунизация, която се повтаря

Ежегодно
Кучето трябва да бъде в добро здравословно състояние при поставяне на ваксина за да има ефект ! Кучето не се извежда 10-15 дни след последната ваксина на 3 месеца.В противен случай рискувате здравето му, но за да се социализира е допустимо да се носи на ръце (малко трудно при НОК :ab_041: ). Така ще свикне с шумовете и заобикалящата го среда.Не го пускайте на земята.Още първите няколко дни заведете кучето на ветеринар ,но НЕ ВЕДНАГА.Кучето ще ви свърже с ходенето не ветеринар, което не е приятно за него.Помолете ветеринаря да го погали и да му даде някаква наградка.Така ще се чувства малко по-добре и ще се отпусне.

#15 Потребителят е офлайн   botix201 Икона

• Member
  • PipPip
Публикувано: 31 August 2011 - 02:25 PM

А, нали седемвалентната ваксина е за всяка година и се изпълнява в една и съща дата? Благодаря за помощта.

#16 Потребителят е офлайн   SilverBrilliance Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2011 - 04:25 PM

Да, това е годишната ваксина, за която лекарят ще ти определи дата. На мен лично дори ми я написа с молив в паспорта, за да не забравям :mg_062: Въпреки че съм чувала, че дори и да не е на точната дата, няма проблем (става дума за малко забавяне или подраняване, не за пропускане).
User's Signature

Качена снимка

http://www.balkanpet.net/index.php - Регистър за домашни любимци.

#17 Потребителят е офлайн   niki_shpanyol99 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2011 - 10:03 PM

+1 за SilverBrilliance

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни