Dog.bg Форуми : Да се научим да снимаме!

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (11 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Да се научим да снимаме!

#61 Потребителят е офлайн   Milla Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 29 June 2006 - 12:58 PM

Пробвай това копче-онова копче за какво е! Странно, аз винаги така съм правила ouu (не по отношение на фотограяфията де)
Преди снимах доста. 100-200 снимки на ден, сега снимам още повече l)
Хубаво е да правиш едно 1000 кадъра на месец. Ама само няма да се шашкаш ако не стават, понякога от 100 става само 1, което е много дразнещо!
Практиката - да!
Гледай и композицията. Има едно правило на третините (най-простото), което ще се опитам да ти обясня...
...Разделяме снимката на 9 - като на морски шах! Да речем, че елипсата около баща ми с топката е обекта. Една сигурна и правилна композиция е главната част да минава през точките на пресичане! Може през 2, може само през едната. Целта е да не е центрирано, макар, че има много композиции в които се спреля "право в десятката", но това зависи и какво би показала снимката тогава и дали ще има по-голямо въздействие в/у зрителя.
Опитай се да си представяш тези обежни точки всеки път през визиора (на някои апарати ги има обозначени) и като се научиш да го рпавип всеки път започвай да експериментираш с други композиции. cheers

Прикачени файлове

• Прикачен файл  dad.jpg (100.24K)
    Брой сваляния: 392

#62 Потребителят е офлайн   Milla Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 June 2006 - 01:05 PM

Искам да добавя още нещо! (нарочно пиша ново мнение)

ХОРИЗОНТА!!! Винаги гледай хоризонта ти да е прав! Много е неприятно да исипеш вода например ouu Айде ако е полянка или изобщо суша, би могло да се предположи, че е баир, ама пак не е за препоръчване!
Аз като качих една снимка в прословутуте фото форуми и ме нападнаха 10 човека с тоя хоризонт - от тогава ми е обица на ухото и може нищо да не ми е наред на снимката, ама хоризонта е безупречен! l)

(Става дума за този кадър, язовир Копринка)

Качена снимка

#63 Потребителят е офлайн   Diyana Char Икона

• Freaky animal
  • PipPipPip

Публикувано: 29 June 2006 - 03:20 PM

b) И аз имам такова - дето прави на квадратчета (Майчице, как обяснявам ouu )Ама мислех, че е за да е обекта в средата и не го ползвам. Ще внимавам за хоризонта. Аз обикновено снимам по няколко пъти, в няколко варианта, с няколко режима.... И после не знам, тази точно хубавата, по какъв начин съм я направила oleeee l)

#64 Потребителят е офлайн   Diyana Char Икона

• Freaky animal
  • PipPipPip

Публикувано: 03 July 2006 - 11:22 AM

b) Абе била съм направила една такава снимка, ама сега си я открих - не съм знаела и как съм го направила - ето я b) :
Качена снимка

упси - май големичка излезе w)
Сега май я оправих вече.

#65 Потребителят е офлайн   areta Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 July 2006 - 04:34 PM

Аз имам PRAKTICA DIGI 30.Мноого е зле ама какво да се прави. b)

Прикачени файлове

• Прикачен файл  digi.jpg (11.46K)
    Брой сваляния: 362

#66 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 27 July 2006 - 11:57 AM

Цитат

Гледай и композицията. Има едно правило на третините (най-простото), което ще се опитам да ти обясня...
...Разделяме снимката на 9 - като на морски шах! Да речем, че елипсата около баща ми с топката е обекта. Една сигурна и правилна композиция е главната част да минава през точките на пресичане! Може през 2, може само през едната.
Опитай се да си представяш тези обежни точки всеки път през визиора (на някои апарати ги има обозначени) и като се научиш да го рпавип всеки път започвай да експериментираш с други композиции.  cheers

Съвсем правилно. Само да вметна: в случай на динамична композиция, каквато е тази с топката, трябва по-голямото разстояние да е пред човека. Т.е, да има накъде да се развие движението. Представи си ако човекът с топката беше в дясната третина ... направо ще имаш чувството, че е избягал от кадъра l)
Ако фотоапаратът е бавничък, целиш се доста напред при движещи се обекти.
Делението на третини се доближава до златното сечение.
Едно дребно уточнение - това не са убежни точки. Убежните точки лежат на хоризонта и са тези, в които се пресичат взаимно успоредните линии (термин от дескриптивната геометрия).
А хоризонта ... после можем да си завъртим и клъцнем снимката с PS, ще поизгубим малко от кадъра.

#67 Потребителят е офлайн   Diyana Char Икона

• Freaky animal
  • PipPipPip

Публикувано: 10 August 2006 - 10:29 AM

w) Мерси за подробностите. Някога рисувах... та си поспомням някои тънкости при композирането, като това пред обекта и над него да има повече разстояние. Само дето не успявам да ги ЩРАКНА, както трябва l) . Обикновено догонвам само кучешко дупе или заминаващ си гръб... или дори само приятен и празен фон. l) l) l)А пък ако подготвя фотоапарата малко по-напред джверолинчето взело, че сменило посоката bl) cl) Уф, уф, ууууф.

#68 Потребителят е офлайн   prosto Maq Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 August 2006 - 10:45 PM

като чета тая тема си спомням за историята на Карел Чапек и кученцето Дашенка... та там той описваше как да се прилъже кучето за снимка, и че доста трудно било да хванеш точния кадър...

след време поотраснах аз, захвърлих детската книжка... сполучих да се радвам на кокер... и сама се убедих че е много трудно...

но за 8 години, клепоушковеца ми така свикна с снимките, че сега като види фотоапарат сам сяда на дупето си и позира като същински фотомодел l)

#69 Потребителят е офлайн   Diyana Char Икона

• Freaky animal
  • PipPipPip

Публикувано: 16 August 2006 - 08:42 AM

w) Ах, Дашенка - вълшебна книжка. Но съм забравила това със снимането. Дали да не изровя книжката r)
Проблем обаче ми е че и Кора като види фотоапарат от малка застива сериозна за снимка. Не знам защо го прави, ама аз все дяволиите й искам да заснема.

#70 Потребителят е офлайн   mitaksi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 August 2006 - 11:54 PM

ще трябва да изчета темата ипак и аз да питам, а mila, аз не разбирам и не съм капацитет, но сниките ти са яко лщбезни, гледал съм понякога доста,дори и най обикновените super best

#71 Потребителят е офлайн   buch Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 December 2007 - 05:41 PM

Milla искам да те попитам може ли да ми кажеш някой сравнително добър фото апарат на цена м/у 500лв-700лв
User's Signature

КУЧЕТО - КАКВО Е ТО ЗА НАС? НАЙ-ДОБЪР ПРИЯТЕЛ, НАЛИ?

Качена снимка

#72 Потребителят е офлайн   Milla Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 December 2007 - 07:49 PM

Не мога.
Ето ти два сайта.

http://www.dpreview.com/
http://photopavilion.com/

#73 Потребителят е офлайн   no_one_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 December 2007 - 02:21 PM

Milla, имаш много хубави снимки!  :o Какъв фотоапарат използваш и използвала ли си някакъв ефект при тази снимка: http://t-retrievers....barcelona/9.jpg
Излязла е направо...Перфектна!  :o :yahoo: :->
User's Signature

Качена снимка

#74 Потребителят е офлайн   Milla Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 December 2007 - 05:08 PM

Благодаря! Няма нищо допълнително по снимката. Фотоапаратът ми е Канон 350Д, но повечето неща върши оптиката. Снимката е на дебело кученце в кош, късно лято.  :blink: Ще взема и друго тяло обаче, защото ми е вече 2 годишно това. Мисля за 5Д.
Вие снимате ли?

#75 Потребителят е офлайн   **БИЖУ** Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 December 2007 - 01:53 AM

Аз днес си взех ето този фотоапарт  :izcherven:
Качена снимка
От скоро ме влече фотографията,разбира се просто като хоби,до сега не съм имала никакво цифрово фото ...и в интерес на истината все още съм "гола вода" както се казва  ;D ....
Ще се радвам да науча нещо повече в тази темичка и ще я следя с интерес  ;)
User's Signature

Качена снимка

#76 Потребителят е офлайн   Голдънче Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 December 2007 - 01:48 PM

От много скоро имам -Canon Powershot A720 IS.Много съм доволна-страхотен фотоапарат!С много фотографи(познати) се съветвах , имат такъв фотоапарат по изложби ходят.Едното е момиче в софияленд е правило снимки с него професйонални снимки.И тя много доволна лекичко фото.8 мегапиксела-абе на мен специално много ми харесва!(дано не се сметне за реклама)                                                                                                                                                                                                                            ПС.Само едно ме мъчи , от вчера се мъча с опътването на ръчният фокус , имам си го , но просто не мога да разбера как се снима с него.Винаги съм искала такава функция , а сега.... ;D.Ако може някой да ми помогне за този въпрос , четох и предните мнения , но...
User's Signature

Всички гледат породата, търсят расови белези,
а пък има в природата удивителни мелези.
Тъй че, както при хората, приятелче мое,
и при нас е по-важно сърцето какво е!.

#77 Потребителят е офлайн   lizata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:<br />

Публикувано: 25 December 2007 - 03:26 PM

От вчера имам Panasonic Lumix DMC-FZ18  :yahoo:
Много обичам да снимам(особено Нерон) , най вече животни
Бих приела каквито и да са препоръки, ще се радвам
Съжалявам ако съобщението ми е офф-топик
Ето две от първите ми снимки с него  :blink:
User's Signature

Качена снимка

#78 Потребителят е офлайн   KrazyIvan Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 06 January 2008 - 07:48 PM

До тук не прочетох правилно обяснения за "размазания фон", дог казва снимай ,ISO алаба ла и кво стане проби и т.н
всъщност не е точно така. Това с размазани фон става многo лесно.  ;)
1) Вашия апарат трябва да има ръчно определяне на блендата (Aperture priorite, букват "А"  на кръглото копче)
2) блендата/Aperture това е кото се отбелязва с 'f' отпред на обектива примерно f 2.8-6.8 (кога обектива е варио ОПРИЧЕН ЗООМ! {да не се бърка с дигитален зоом}, числата са 2 защото f2.8 е за най-малката бленда който подържа обектива при зоом най-малък, а f6.8 най-малката при зоом най голям. Колко по малки са ви тези f толко по добра светло сила има вашя обекти (т.е по добре е )
3) що е тo блендата/Aperture - служи да се контролира количеството на светлина. колкото по голямо е числото когато снимате примерно 16 22  толково повече дълбочина има снимката (все едно гледата срещу силно слънцето, без очила вие ( f2.8 ) трудно, като сложите слънчеви очила  виждате по добре т.е в дълбочина f16)
с 2 думи ако искате размазан фон, а фокусирания обeкта да е ясен ползвате  f 2.0 2.2 2.8 (възможно най-малката която има апарата), ако искате пейзаш - да се вижда всичко ясно на снимката ползвате f 16 22.

- слагате апрата на "А"
- избирате със стрелките (или който ви е там бутона) F 10.7 или 5.4 или 3.9 (колкото по малко по размазан фон)
- снимате (задържате до половината до фокусира апарата и после натиската до долу копчето за снимане)

пример:
снимка 1) F10.7       2) F5.4       3)F3.9

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка

това накратко. дано да съм го обяснил разбираемо. все пак аз съм любител, а не професионален фотограф. може и някъде да бъркам, ако е така нека ме поправят

#79 Потребителят е офлайн   Milla Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 January 2008 - 12:50 AM

Добре си обяснил. Не знам само дали всички са разбрали. Ама хубаво е да споменеш, че "размазания фон" всъщност се нарича дефокус, за да знаят хората, които искат да научат повече.  :blink:
Само това със слънчевите очила не го разбрах. Според мен по-лесен пример е да си притворят окото и да си сложат пръста отпред и да гледат.  Например как тези, които не виждат добре и имат проблеми със зрението, без очила понякога премижват, за да им дойде на фокус картината.  ;D

#80 Потребителят е офлайн   jepeto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 January 2008 - 03:16 AM

:ribok:
User's Signature

няма невъзможни мечти !-има невъзможни хора !

http://zangygraphics...ges/dogs/10.gif

• (11 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема