ПОМОЩ! Бременно куче на 1 г. и 2 м. Джак ръсел териер
Публикувано: 18 August 2011 - 08:55 AM
Имаме два джак ръсел териера - мъжки и женски. Джаспър е на 1.3 г. а Айра на 1.2 г.
Съмняваме се, че Айра е бременна. Коремчето й нараства и млечните й жлези са увеличени според мен. Мислихме какво може да е станало и стигаме до извода, че вероятно е била разгонена докато бяхме на почивка на Тасос миналия месец - 5-11ти. Като се върнахме онова й нещо беше леко уголемено, но нямаше кръвотечение!!! Кучетата ги бяхме оставили да ги гледат родителите на приятеля ми, но те нямат наблюдения да са правили нещо. Днес ще я водя при вета, адски много се притеснявам и незнам какво да правя,по принцип другата седмица имаме резервация за море, но в този случай не знам дали изобщо да ходим :(((((
Моля казвайте какво да правим ако е наистина бременна, което според мен е 99% сигурно, за 2 дни през които ме нямаше до вчера коремчето й е видимо пораснало ;(
Ще се побъркам...
Публикувано: 18 August 2011 - 09:20 AM
Ако искате да продавате малките кученца - явно вече имате каквото искате. Ако не сте искали да ги размножавате е трябвало да вземете мерки навреме.
Кучетата стават полово активни около 10 месечна възраст доколкото си спомням. Периода на разгонване обикновено продължава около 20 дни, но е вероятно при първо разгонване да е различно. Същото се отнася до кръвотечението. Всяко куче е индивидуално - едни имат по-голямо кръвотечение, други съвсем малко. Имала съм куче което се разгонваше не 2 пъти, а 1 път в годината. Също имам куче, което беше заплодено непредумишлено, часове след това лекар му би някакви руски медикаменти за да не забременее и ме уверяваше че няма начин да забременее след като сме взели мерки навреме, но впоследствие кучата роди едно кученце, което явно не го бяха хванали медикаментите.
Според мен щом забелязваш тези промени у нея, тя е бременна, особено щом и се увеличава корема. Има състояние наречено мнима бременност когато млечните жлези се увеличават и кучето започва да пуска мляко и да си търси родилно място сякаш е бременно, но в действителност не е. При този случай обаче доколкото знам не се забелязва увеличение на корема, поне моето куче нямаше увеличен корем, макар че пускаше мляко като крава.
Води я на лекар за съвет, да потвърди бременността, прочети някоя книжка за бременните кучета и очаквай скоро бебета. Кучетата са много добри майки и обикновено се оправят сами с раждането, но е необходимо да сте до нея в случай че някое новородено има нужда от помощ или пък тя самата. Ваканцията на море се отлага за другото лято. В случай че роди, тя и кученцата ще имат нужда от повече внимание и грижи поне месец и половина.

Публикувано: 18 August 2011 - 01:05 PM

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт
Публикувано: 18 August 2011 - 01:19 PM
ПП. Помислете добре дали искате да ги махнете и какви са опасностите за малките и маиката защото има много такива !
Публикувано: 18 August 2011 - 02:01 PM
Peps, в 18 August 2011 - 02:19 PM, написа:
ПП. Помислете добре дали искате да ги махнете и какви са опасностите за малките и маиката защото има много такива !
Както и от всички следващи раждания, разгонвания и опити да ги опазят, и опити да раздадат и тия кученца, и тия кученца. Всички трудности при гледането на бебета и отново - провалени почивки...
И определено бременността на кучетата не трае 3 месеца - кучето е бременно от месец, така че растежа е видим.
Ще се радвам да ми покажете статистика по породи, че джаковете раждат малко на брой кученца?

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 18 August 2011 - 03:25 PM
Peps, в 18 August 2011 - 01:19 PM, написа:
Извинявам се много, ама Вие колко бременни кучета сте имали досега, та си позволихте толкова "компетентен" отговор?! След 45-тия ден уголемяването на корема при бременното куче е ВИДИМ и лесно различим. Ежедневно се променя. Средната продъжителност на бременността е около 62-65 дни. Фиксира се между 57 и 72 дни официално. Няма такова нещо, че джак-овете раждали малко. Това са глупости на търкелета. Броя зависи от много фактори, а не от породата. Това, че са сравнително дребни кучета, не означава, че раждат едно или две.
Отидете на вет. Вижте на ехограф какво е положението и лекарят ще ви каже какви са възможностите, а вие ще изберете според вижданията и нагласите си. Изобщо не ми се коментират другите неща, защото само се ядосвам. Човек като има женско куче следи кога и как се разгонва точно за да може да не си проваля личните планове.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 18 August 2011 - 03:52 PM

Публикувано: 19 August 2011 - 07:50 AM
Публикувано: 19 August 2011 - 08:45 AM
Публикувано: 19 August 2011 - 11:21 AM
Vesela_5, в 19 August 2011 - 08:45 AM, написа:
Веси .... я вземи да си погледнеш учебниците по биология и тогава говори "за напълно развити" джак ръселчета. И най-вече не обяснявай по този начин кое точно е джак ръсел. Знаеш много добре по какво и как се определя породата. Личните ти отношения с породния клуб на АСТ не променят правилата. Ти защо не си заплоди кучето с някой неродословен АСТ, например?! Да спазваме някакви граници, как мислиш?! А по отношение на кастрациите - затова има лекари. Те казват кое кога може да се направи. Има кучета, които се кастрират и в по-малко напреднала бременност, има и такива в по-напреднала бременност., но да ми изпадате в глупави емоционални излияния само защото някой е бил достатъчно безхаберен и безотговорен .....айде стига, моля ви се! Много превземки станаха! Като ти е омръзнало да четеш за кастрациите, просто не чети, но и не ми обяснявай кой какво "сърце" имал и за какво го ползвал. За всеки може да се каже нещо в тази посока. Да не го избиваме на морал и ценностна система, защото там всички ще потънем в едно блато.

Peps това, че Вие не сте чули или видяли нещо не означава, че не съществува. Освен това никой не говори за 11 или 15 кученца, въпреки, че историята познава и такива случаи. Или на Вас 5-6 Ви се струват малко?!

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 19 August 2011 - 11:51 AM
Публикувано: 19 August 2011 - 12:05 PM
Vesela_5, в 19 August 2011 - 11:51 AM, написа:
Започна да приличаш на онези, които се идентифицират с кучето си. Сега пък безполови били ..... еееейййй, като започнат тези приказки направо да се чуди човек да се смее ли, да ругае ли...... ако на една жена по една или друга причина се наложи да отстранят част от половата й система, означава ли, че престава да е жена?! Айде не толкова в плиткото!!!

Публикувано: 19 August 2011 - 12:43 PM
Vesela_5, в 19 August 2011 - 12:51 PM, написа:
На човек, който за повече от година не е разбрал що е то мъжко и женско куче и как те се размножават, не можеш да обясняваш. Това е мега неграмотност по кучешките въпроси. Затова - кастрация. Само това мога да посъветвам такъв човек, защото иначе ще се повтори, потрети, ще се дават хапчета и други сценарии.
Докато хората са толкова невежи по тези въпроси, ще си го отнасят животните, за съжаление.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 19 August 2011 - 01:43 PM
Явно много неща не са ви ясни,затова попитайте лекар той ще ви обясни.
Публикувано: 19 August 2011 - 02:21 PM
Имам котка,която заради моята безотговорност забременя.Не знаех,че може да се направи аборт и съответно роди.Подарих котетата на мои приятели с които имам контакт често.Едното нямаше на кой да го дам и си го оставих.Сега са кастрирани и двете.От подарените, 3 са живи и некастрирани,защото на моите приятели не им се дават 100 евро за кастрация,а другите 3 умряха.Ще си живея с това до края.
Търси се съвет-всеки предлага варианти,но решението си е на собственикът на кучето.Въпреки,че прегледах мненията и доколкото разбрах е против кастрацията заради лоша такава на предишно животно.

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт