Цитат
имам и един въпрос - мога ли да извадя родословно свидетелство на кучето си, при положение че имат такива родители те му? s)
DanyJS ... ще ти го кажа направо, но не ми се сърди - мисля, че няма да можеш. Дори и да имаш росословията на майката и бащата, това не означава, че техните бебета ще имат родословия. Да, зная ... кучетата нямат нищо общо, общо имат хората. За да има едно кученце родословие, то се издава от клуба. Връзката се обевява предварително, попълват се документи, дава се направление на връзката, което се разписва от отговорника за развъдна дейност на клуба. На самата връзка трябва да има свидетел, прави се оглед на кучилото при раждане. Ако са спазени всички изисквания и процедури, малките имат родословия и те се издават от клуба. Ако не - за съжаление бебетата остават без родословия. Не зная какъв е вашия случай, дано, надявам се вашата развъдчица да е направила всичко както трябва и на малкия да има възможност да се извади родословие.
За съжаление в България има много кучета от нашата порода, които са без родословия. Много от тях са много хубави и породни, поне по лично мое мнение. Аз много харесвам едно женско куче, което разхождат в Южния парк. Познавам и още кучета, чиито собственици някога са били членове на клуба, но отдавна не се интересуват. За съжаление е така, а не би трябвало. Но ... хората сме странни и не винаги правим най доброто за кучето си.