krasko_kj,
Всяко едно куче, чиито родители са от различни породи е кръстоска. Както съм написал, това не го прави по малко куче, просто то няма определена порода. Всичко е въпрос на гледна точка, в случея човешката - аз примерно обичам кучета, и въпреки че сега имам куче от породата самоед, не винаги съм имал чистопородни кучета. И трите ми кучета, които са починали, бяха кучета без така нареченото родословие, но това ни най малко не ми е попречило да ги обичам и те да бъдат част от мен и семейството ми. Не се опитавам и не искам да бъркам любовта към кучето като животно с любовта към дадена порода - утре, или други ден, ако срещна очи, в които да се влюбя, бих си взел и още едно куче, независимо дали то има документи за произход или не. Разходките и игрите в парка, общуването с това животно за мен е повече от всичко друго.
Породата е нещо различно. Ако разгледаме породоформирането при самоед, то като при всяка една порода на първо място са били ползвателните качества на кучето. Хилядолетия наред самоедоподобни кучета са теглели шейните в крайния север, с тях се е ходело на лов, те са живеели близо до хората, дори нещо повече - топлели са леглата вечер в полярния студ, дори са служили за храна. Севера е повече от суров, той е безмилостен. Оцелявали са най добрите кучета - когато тръгнат на преход, ловеца хвърля в шейната няколко риби и тръгва ... кучетата ядат по малко, но с това малко те трябва да теглят максимално дълго време. Големи, прекалено едри кучета не оцеляват - за тях е нужна повече енергия, която няма откъде да вземат, няма толкова храна. Връщайки се вечер в юртата, в полярния студ, кучетата спят вътре, където са хората и децата. Отново селекция - ако кучето е прекалено лесно възбудимо, зло, агресивно, то ще спи навън, а там няма да оцелее. Никой няма да пусне при децата си агресивни кучета. Допълни към това и откъснатия регион, в който почти няма други кучета, с които те да се кръстосват - така, поколение след поколение оцеляват и продължават най добрите представители, след жесток подбор - ако не върши работа, то не оцелява.
След това идва Скот и взема няколко от тези кучета в Англия. Легендите за великите геогравски открития, за мъжете, които се борят заедно с свойте кучета в най сурови условия привличат погледа, известността е голяма. Казано честно, първоначално въпросния Скот е имал съвсем други намерерия - за да вземат за експедициите такива кучета, корабите са се отбивали в Русия, а коренните жители там не искали да се разделят с тях - един впряг от обучени кучета е бил много скъп, той е бил всичко, което е имал ловеца - без тях, без обучени кучета, той не може да ходи на лов, не може да пасе стадото си от елени, обрича себе си и семейството си на глад. Първоналната идея на Скот е била да направи ферма, в която да развъжда кучета и да ги продава на експедициите, но тя така и не се осъществува. Става нещо по хубаво - на основата на тези кучета се формира порода.
Самоед не е само порода. Това е идеал, мечта за севера. Толкова силна мечта, че тя и до днес е жива. Живее в стандарта на породата. Среден елегантен арктически шпиц, идеална височина за мъжките кучета не повече от 57 сантиметра, за женските - 53. В изражението, в походката му, в държанието му трябва да се долавя мощ, издръжливост, мекота, достойнство и самоувереност. Мощен, за да тегли, издръжлив за дълги преходи, северно достойнсто и самоувереност - той е принца на севера. Така типичната самоедска усмивка, от която извира щастие и любов към света, към човека. Няма друга порода с такава усмивка, просто няма. Тези бадемови очи, които те гледат и виждаш в тях хилядолетна мъдрост и преданост - можеш ли да ги подминеш или да си безразличен към тях ? Почти квадратния формат на кучето - разбира се, той тегли, при почти квадратния формат дължината на разкрача е стъпка в стъпка, това е идеалния формат за минимална енергия при дълги разстояния. Движи се леко, уверено, без да вдига краката си, стъпка в стъпка, все едно че пори снега - ако си вдигаше краката, би се уморил много бързо. Движенията са свободни и мощни, с тласъци на задните крака - той изтласква, трябва да може да го прави, той тегли.
Това не е просто бяло куче, това е идеал, мечта, красота. Чисто северно сияние, което трябва да се пази и защитава. Една мечтата трябва се пази с много любов, за да я има, защото иначе то ще се превърне в голямо бяло куче, ще изчезне самоедската усмивка, самоедския характер, ще изчезне нещо, което ни е завещано, нещо, без което света няма да е по хубав, напротив - ще е по сив, нещо ще му липсва.
А не трябва, света трябва да е пълен с мечти, те трябва да живеят и да ги има w)